Šta je novo?

frequency response?

Sarmica

Slavan
Učlanjen(a)
05.12.2006
Poena
320
Gde naci program ili mp3 fajl za testiranje ove bitne karakteristike zvucnika?
Odnosno gde moze da se download-uje?

Pazi ovako, nisam neki strucnjak oko akustike (ispravite me ako gresim). Tesko da ces ista uspeti da uradis u kucnim uslovima, kao prvo moras imati povratnu informaciju koju moras vratiti programu (ovakav neki program je sigurno PRO i neces ga naci na netu za DL) kako bi on nesto obradio, e sad ovo bi bilo moguce ako nakacis mikorfon na racunar, ali on bi morao da bude vrlo skup/kvalitetan (da ne kazme da bi verovantno morao snimati sa vise mikorofona) i sama ulazna jedinica bi morala da bude isto takva, odnosno ovo ispitivanje sto si ti naveo mora da se uradi u studijskim uslovima - gluva soba i sa posebnom studijskom opremom. Zvuk koji bi zvucnici pustali nikako ne bi mogao doci u MP3 formatu, jer se MP3 konverzijom gubi mnogo (MP3 nije losless format) to bi pre bio neki RAW nekomprimovani format od par stotina MB do 1GB za.

Poslednja izmena:
Ma nije to tako komplikovano,dovoljan je mp3 fajl koji sadrzi signale frekvencija od 20Hz do 20kHz(i vise),i kada ga pustis vidis da li zvucnici reaguju na odredjene frekvencije,npr. tako rade skoro svi casopisi(IT) kada testiraju zvucnike.

Ovo jos malo pa je tema na nivou one o odstranjivanju glasa iz pesme...

Ma nije to tako komplikovano,dovoljan je mp3 fajl koji sadrzi signale frekvencija od 20Hz do 20kHz(i vise),i kada ga pustis vidis da li zvucnici reaguju na odredjene frekvencije,npr. tako rade skoro svi casopisi(IT) kada testiraju zvucnike.

Bash bih voleo da vidim MP3 fajl sa spektrom od 20KHz... :d

...A takodje i casopis koji testira HiFi MP3-jkom... :wall:

@Sarmica
Najjednostavniji signal generator imas u WinISD programu.
http://www.linearteam.dk/default.aspx?download=winisd

Poslednja izmena:
ja sam davno napisao u Paskalu program za testiranej zvucnika
ukucas frekvenciju i slusas :)
e, sad da me bijes al' nema sanse da se setim gde mi je to programce sada :(

jesi li ti siguran da cujes sve od 20Hz do 20KHz? prvo ti testiraj sebi sluh, tacnije doradi audiometriju

Cujem k'o slepi mis :d,ali ozbiljno,ako je ovaj signal generator iz WinISD-a tacan onda cujem 20kHz,a sto se tice zvucnika oni imaju specifikaciju do 20kHz.Nego mi treba nesto preciznije od ovoga jer kad podesim na 10Hz,vufer se ne oglasava,nisam neki znalac sa ovim pa ne znam,jel bi uopste trebao da se oglasi na toj freq.?
Zapravo hocu da vidim koliko niskotonac "nisko" ide,a za satelite sam se uverio,20kHz,cuo sam ih sigurno.

:d:d:d
Al sam dileja,pa ljudi ne cuju 10Hz!
Ali opet,ovaj generator mi ne da signal izmedju 10 i 100Hz,a upravo mi to treba.

Zaboravih...

WinISD brljavi iznad 15-ak kHz...

Rightmark je prava stvar.

:d:d:d
Al sam dileja,pa ljudi ne cuju 10Hz!
Ali opet,ovaj generator mi ne da signal izmedju 10 i 100Hz,a upravo mi to treba.

Jako tesko da ces ti cuti ista ispod 35-40 Hz! Ljudsko uvo najbolje "cuje" frekvencije od 300 do 3400 Hz (u tom rasponu se prenosi signal kroz telefonsku liniju-telefon). :) Kako radi zvucnici? Pozz...:)

@andjelkoyu
Hvala za link,skinuo sam trial verziju njihovog signal generatora.
I opet ako je tacan cujem 20kHz,i vise,ali to je vec diskutabilno jer je pitanje da li sateliti emituju signal visi od 20kHz,kolika im je specifikacija,ili samo brljave.
A vufer sam cuo tek na 40Hz,u pravu si honda.

O kako pogresan zakljucak. :d

Vufer si cuo tek na 40Hz jer ni ne svira nista ispod...

@Sarmica
Taj fajl sto ti trazis je pink noise ( ili roza sum ) sum koji ima u svom spektru zvukove od 20hz-20khz (to ti je ono sto cujes na tv-u kada nema kanala pa susti ;) )
E sad ne znam stvarno sta ces ti sa tim fajlom posto to jedino ima smisla u merne svrhe!

WinISD kao sto je Delija rekao brlja u visokim frekvencijama (ja koristim za merenja True RTA , imas na netu free verziju pa probaj , mislim da ima ton generator u toj free verziji)

Subsonicne frekvencije ispod 20hz se vise osecaju nego cuju.Naravno puno zavisi od prostorije u kojoj se vrsi slusanje(merenje)
Recimo da se 20-25hz jedino moze cuti na zvucniku velikog precnika tipa 46cm (18" ili cak 21") Pod tim da se moze cuti podrazumevam da se cuje i oseti bez nekog naprezanja.

@Sarmica
Taj fajl sto ti trazis je pink noise ( ili roza sum ) sum koji ima u svom spektru zvukove od 20hz-20khz (to ti je ono sto cujes na tv-u kada nema kanala pa susti ;) )
E sad ne znam stvarno sta ces ti sa tim fajlom posto to jedino ima smisla u merne svrhe!

Ima program koji generiše sve vrste šumova (pink, blue, brown, white)... ako nekom treba mogu da potražim tačan naziv...

Samo generisanje nije nikakav problem, ja za to koristim SoundForge kad mi treba quick test. :)

PAS je zgodan jer ima i Osciloskop i FFT Analyser, pa ako se priključi spoljni Mic, u realnom vremenu se preko jedne zvučne (full duplex je danas standard) može automatski snimiti freq. karakteristika zvučnika iz cuga (uključi se sweep mode generatora).

Zapravo specifikacija je 25Hz za vufer.

@MarkoJ.
Sad kontam zasto ne cujem ispod 40 herca,vufer je precnika 5.25 incha.

LOOOOOOOOOOOOOOOOL :D

25Hz za zvucnik od 13 centima... :D :d :D :wall:

Pa ja jedva da imam 25Hz u tragovima (i to na -10dB i manje) na zvucnicima sa po 2 bass-a od 8" i 100l netto...

p.s. I na tarabi pise p***a, pa ljudi ne lome k*****e... :d

Poslednja izmena:
na ~20khz moze da se desi da se cuje nesto, ali najverovatnije je to noise koji upada u cujni opseg. sto je frekvencija bliza nyquistu to je signal izobliceniji, posebno na losijim karticama.

I ja sam misljenja da na 20+ KHz se vise cuje shum, nego originalni signal... Da bi se culi niski tonovi tipa 20-25 Hz i vikosi 20 + KHz... to je moguce samo sa pravim uredjajima, kvalitetnim pojacalima, zvucnicima, kablovima,adekvatnim prostorijama.. Glupo je ocekivati od 2.1 kompjuterskih sistema da sviraju pun opseg i da pri tome daju najcistiji zvuk. To jedva da mogu sistemi koji kostaju i po nekoliko hiljada eura, ali to je vec druga prica..
Meni je npr. bitno da sistem dobro svira za moje usi, da ima snagu (kada ga odvrnem da to izdrzi bez problema), ostalo je sve "suplja prica". Ko zeli dobar, kvalitetan zvuk neka uzme HI-FI i bice zadovoljan!

I ja sam misljenja da na 20+ KHz se vise cuje shum, nego originalni signal... Da bi se culi niski tonovi tipa 20-25 Hz i vikosi 20 + KHz... to je moguce samo sa pravim uredjajima, kvalitetnim pojacalima, zvucnicima, kablovima,adekvatnim prostorijama.. Glupo je ocekivati od 2.1 kompjuterskih sistema da sviraju pun opseg i da pri tome daju najcistiji zvuk. To jedva da mogu sistemi koji kostaju i po nekoliko hiljada eura, ali to je vec druga prica..

Slažem se, potpuno je nemoguće testirati frekventni opseg uređaja sluhom.
Obrnuto je moguće, ako imaš veoma dobre uređaje, ako primenjuješ ispravnu metodologiju merenja i ako si u stanju da kalibriraš uređaje.
I ovo drugo je veoma teško na ozbiljan način uraditi na PC-ju.
Za kalibraciju je neophodno imati kalibriran mikrofon (takav se kupuje, i uz njega dobiješ njegovu fabrički izmerenu frekventnu karakteristiku).
Kod merenja ne možeš da izbegneš da meriš ceo sistem, to jest i zvučnike i zvučnu karticu i pojačalo i sobnu akustiku istovremeno, te ne znaš šta tačno doprinosi čemu. Ako meriš u "gluvoj sobi", onda rezultati važe za konkretan sistem, oni su za njega objektivni - važe bez obzira u kojoj prostoriji ga slušao - ali niko ne živi u gluvoj sobi, te to ima malog, više teorijskog, značaja.
Kod izrade krajnjeg rezultata moraš da izvršiš interpolaciju rezultata merenja sa poznatnom karakteristikom mikrofona.
Kada dođeš do interpolovanog rezultata, karakteristiku ispraviš ekvilajzerom (mora da bude grafički), tako da postane ravna i onda pristupiš merenju sluha. Prilikom merenja sluha (testa) ne smeju da se vrše nikakve dalje ekvalizacije ili promene jačine zvuka.
Ako su zvučnici jako loši, njihov pad u frekvenciji neće moći da se nadoknadi ekvilajzerom jer će ili pojačalo otići u clipping, ili će se izaći izvan opsega pojačanja ekvilajzera, ili će se čuti nelinearna izobličenja (pojava harmonika u sinusnom test-signalu), koja će neko pogrešno protumačiti kao referentni signal. To znači da u tom slučaju kalibracija nije moguća (a to je kod 99% računarskih audio uređaja). Naravno, govorim o standardu 20Hz - 20kHz.

Poslednja izmena:
Slažem se, potpuno je nemoguće testirati frekventni opseg uređaja sluhom.
Obrnuto je moguće, ako imaš veoma dobre uređaje, ako primenjuješ ispravnu metodologiju merenja i ako si u stanju da kalibriraš uređaje.
I ovo drugo je veoma teško na ozbiljan način uraditi na PC-ju.
Za kalibraciju je neophodno imati kalibriran mikrofon (takav se kupuje, i uz njega dobiješ njegovu fabrički izmerenu frekventnu karakteristiku).
Kod merenja ne možeš da izbegneš da meriš ceo sistem, to jest i zvučnike i zvučnu karticu i pojačalo i sobnu akustiku istovremeno, te ne znaš šta tačno doprinosi čemu. Ako meriš u "gluvoj sobi", onda rezultati važe za konkretan sistem, oni su za njega objektivni - važe bez obzira u kojoj prostoriji ga slušao - ali niko ne živi u gluvoj sobi, te to ima malog, više teorijskog, značaja.
Kod izrade krajnjeg rezultata moraš da izvršiš interpolaciju rezultata merenja sa poznatnom karakteristikom mikrofona.
Kada dođeš do interpolovanog rezultata, karakteristiku ispraviš ekvilajzerom (mora da bude grafički), tako da postane ravna i onda pristupiš merenju sluha. Prilikom merenja sluha (testa) ne smeju da se vrše nikakve dalje ekvalizacije ili promene jačine zvuka.
Ako su zvučnici jako loši, njihov pad u frekvenciji neće moći da se nadoknadi ekvilajzerom jer će ili pojačalo otići u clipping, ili će se izaći izvan opsega pojačanja ekvilajzera, ili će se čuti nelinearna izobličenja (pojava harmonika u sinusnom test-signalu), koja će neko pogrešno protumačiti kao referentni signal. To znači da u tom slučaju kalibracija nije moguća (a to je kod 99% računarskih audio uređaja). Naravno, govorim o standardu 20Hz - 20kHz.

Nadam se da ce se neko smilovati, pa jednoga dana uraditi sve ovo i javiti nam rezultate!:smash: Ovo sto si naveo je tacno (teorijski tako bi trebalo da se izvrsi merenje). Ali, smatram da za normalno slusanje muzike covek treba da se opusti, prepusti se svom sluhu, kupi onaj uredjaj koji mu odgovara. Zaboravi na sve ovo...:)

@andjelkoyu
Hvala za link,skinuo sam trial verziju njihovog signal generatora.
I opet ako je tacan cujem 20kHz,i vise,ali to je vec diskutabilno jer je pitanje da li sateliti emituju signal visi od 20kHz,kolika im je specifikacija,ili samo brljave.
A vufer sam cuo tek na 40Hz,u pravu si honda.
Preko 20 kHz je ultra zvuk, to bi, teorijski, mogle da čuju samo životinje (pas, mačka).Znam da ima ljudi koji čuju i do 22 kHz, ali su oni medicinski fenomeni.
Čak i onih 20 kHz je pomalo sumnjivo, mada nije nemoguće. Ja sam u kontrolisanim uslovima u proteklih par godina testirao na desetine ljudi, i niko nije čuo više od 17 kHz. Visokotonci su mi profesionalni Jordan zvučnici sa metalnim membranama i zvanično idu do 22 kHz +/- 3.dB. Ovih tvojih 20 kHz je najverovatnije na - 10 ili - 12 db (to je najčešća specifikacija kod computerskih zvučnika), ako nemaš nešto profesionalno. Najverovatnije si čuo donje harmonike (rezultat izobličenja u pojačalu) sinusnog signala na 20 kHz.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno