Šta je novo?

Da li je PC Gaming mrtav?

• Začetnik teme Začetnik teme DAS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

DAS

Slavan
Učlanjen(a)
12.10.2006
Poena
450
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel Core i7-13700F / Arctic Liquid Freezer II 280
Matična ploča
ASRock Z790 PG Riptide
RAM
Kingston Fury Renegade RGB DDR5 32GB 6400MHz CL32
GPU
Palit GeForce RTX 4080 GameRock OC
Storage
Lexar NM790 2TB
PSU
Seasonic Prime Snowsilent 750W Titanium
Kućište
Thermaltake Level 20 GT
Monitor
Dell Alienware AW3423DW
Miš & tastatura
Corsair K63 Wireless / Dark Core RGB Pro SE
vec jesu, tj. nisu losi, al nisu ni dobri. nit smrde nit mirisu. Na defaultu radi (8600GTS) ko 7900gs stim sto kosta 40-50e vise. DX10 meni nije bitan u celoj ovoj prici jer naslova nema jos uvek, a i da ima karta je slaba da ih gura u pristojnim setinzima, posto pretpostavljam da ce paljenjem DX10 moda da se upale i dodatni efektiu igri itd itd (ocu reci zahtevnije od dx9). No, ovo je topik o ATI-ju tako da... 🙂 mozemo da nastavimo u 8600 topiku :wave:

Poslednja izmena:
...posto pretpostavljam da ce paljenjem DX10 moda da se upale i dodatni efektiu igri itd itd (ocu reci zahtevnije od dx9).

El si siguran ti za ovo. Nešto mi se čini da su Nedja i Maxa pričali da neće baš tako da bude, nego baš obrnuto. DX10 neće da "usporava" kao DX9 da se prosto izrazim.😀
Pozdrav.:wave:

Nisam siguran naravno 🙂 Kako mogu biti siguran kad se nisam licno uverio 🙂 DX10 bi trebalo da radi bolje iz vise razloga (pricamo tehnicki i teorijski), prvi je taj sto ce graficka biti manje CPU limited, tj manje "CPU bound" zbog DX10 specifikacija koje zahtevaju manje od samog CPU-a za kolicinski isti ili veci posao naspram DX9. Medjutim, dodaj na to gubitke pod Vistom kojis u recimo 5 do 15%, (u dx9) , a ne znamo koliko je dobitak na manjem oslanjanju na CPU pod DX10, tako da ko zna kako ce to sve da radi.

PS. A zasto pretpostavljam da ce losije da radi ? Evo par razloga:

1. U DX10 modu pretpostavljam da ce biti visi kvalitet grafike, tj neki dodatni efekti itd itd. Zasto ? Zbog marketinga i prodaje grafickih karti i windows Viste. Ko zna koje ce kombinacije imati game developeri i m$ u pocetku. Znam samo da ako igra pod DX10 bude isto izgledala kao pod DX9, manja ce biti prodaja Viste i DX10 grafickih, a to sebi kompanije nece dozvoliti zar ne ? 😉

2. Visti treba vise RAM-a i vise resursa u globalu. Game mode nije implementiran (kao sto se "suskalo" pre godinu dana), ceo sistem je glomazniji, drajveri su skroz drugaciji nego za XP i treba dug put da predju dok ne postanu efikasni kao XP rodjaci 🙂

3. 128bit bus ce gusiti DX10 performanse jos vise nego sto gusi DX9 performanse. DX10 od karte zahteva mnogo vise posla od dx9. Sve ono sto u DX10 rasterecuje CPU - opterecuje vise kartu. Ne moze i pare i jare. To mu dodje nesto kao hardware skinning u R6 vegasu, stim sto je u DX10 uvek ukljucen pa ne mozes load da prebacis na CPU ako imas slabiju graficku. Jednom recju - mac sa dve ostrice. Naravno ni u ovo nisam siguran, kao sto sam napisao - PRETPOSTAVLJAM da ce biti tako...

Uostalom, kad su to kompanije na prvo mesto stavile consumera, a na drugo sebe ?! 😉 Consumer-u je uvek ostavljeno taman toliko izbora koliko su planirali zarade 🙂

Poslednja izmena:
Mislim da je prica oko DirectX 10 gaminga naduvana od strane M$-a, sada u vreme promocije Viste... Cela prica oko Gaming For Vista sertifikata je ustvari obican bullshit... Prvo DirectX 10 naslova uopste i nema i kada ih bude uveliko ce se vec omasoviti konzole najnovije generacije, tako da ce se na kraju ustvari DirectX 10 koristiti da bi se lakse portovale igre sa konzola na PC sto mu opet dodje na staro tj. postojece stanje.

S obzirom na to da platforma za razvoj igara za Xbox360 omogućava lako portovanje za DirectX platformu, svako nepojavljivanje naslova za PC za studije i distributere znači ekskluziva za konzolu i više novca od Microsofta. Iako je content isti, kada se naslov portuje za PC potrebno je napraviti novi upravljački engine, a sledi i dosta sati testiranja na mnogobrojnim konfiguracijama, kao i dodatni support, plus je igra za PC oko 20 dolara jeftinija. Tako im izdavanje iste igre za PC i ne donosi mnogo veći neto profit, a održavanje igre ekskluzivom im omogućava da više ljudi koji imaju i PC i konzolu kupi skuplju, konzolnu verziju. Onu malu razliku u zaradi (kada odustaju od izdanja za PC) im Microsoft lako može kompenzovati... E sad, ako se igre ekskluzivno prave za PC (Crysis, STALKER), pravi se veliki hype i igra se bezbroj puta odlaže. Na konzolnom tržištu, osim gomile krša ima i pravo malo bogatstvo dobrih igara - pa sam u potpuno suprotnoj situaciji sad kad imam konzolu: žao mi je što nemam vremena da sve odigram, dok mi je na PC-ju bilo žao što imam tako dobar hardver a nemam šta da igram. Što se tiče odlaganja RV630, glupo je davati komentare tipa "kakvi su *******, ne umeju ovo ili ono, ili ****** su što su propustili taj i taj period". Razvoj GPU-a, kao i svakog proizvoda je proces koji može da sadrži nepredviđene situacije. Iako se radi o egzaktnim naukama, nekada nešto ne ispadne kao što je zamišljano i najčešće se i ne radi o ljudskom faktoru... Ljudi imaju problema sa čipo(vi)m(a) i treba iskulirati i sačekati da se presaberu i naprave dobru ponudu. Sve vreme smo imali oštru konkurenciju, cene su padale i bilo je dobrih kartica za male pare. Ne može uvek tako...

Izvinjavam se, ali ako se vec svi stariji clanovi i moderatori slazu oko toga, moram da pitam, da li je PC gaming stvarno mrtav i nema nikakvu buducnost sem MMO (u najboljem slucaju)?

Izvinjavam se, ali ako se vec svi stariji clanovi i moderatori slazu oko toga, moram da pitam, da li je PC gaming stvarno mrtav i nema nikakvu buducnost sem MMO (u najboljem slucaju)?

prilicno mrtav,otprilike u sok sobi ali gotov je 😉

ako PC gaming propadne, propasce i nVidia i ATI, usporice se razvoj hardwera za PC ,tipa CPU, memorija itd itd jer ce trziste postati manje interesatno, a svi znamo da pravi profesionalci kojima je racunar alat NE KORISTE PC vec ozbiljnije sprave. Sve u svemu, ako PC gaming propadne, vraticemo se u period 1994-te ili pete godine, gde je procesore proizvodio i dizajnirao samo Intel i IBM, gde se memorija nije razvijala, komponente tipa hard diskovi i zvucne karte su bile skupe ko djavo i igara je bilo na kasiku...Kupovacemo konzole i placacemo piratima 10e za piratsku kopiju iste, 20e za BR verziju, ili cemo placati net i skidati igru od 40GB ceo mesec da bi ustedeli 20e...

ako PC gaming propadne, propasce i nVidia i ATI, usporice se razvoj hardwera za PC ,tipa CPU, memorija itd itd jer ce trziste postati manje interesatno, a svi znamo da pravi profesionalci kojima je racunar alat NE KORISTE PC vec ozbiljnije sprave. Sve u svemu, ako PC gaming propadne, vraticemo se u period 1994-te ili pete godine, gde je procesore proizvodio i dizajnirao samo Intel i IBM, gde se memorija nije razvijala, komponente tipa hard diskovi i zvucne karte su bile skupe ko djavo i igara je bilo na kasiku...Kupovacemo konzole i placacemo piratima 10e za piratsku kopiju iste, 20e za BR verziju, ili cemo placati net i skidati igru od 40GB ceo mesec da bi ustedeli 20e...

ovo poslednje se vec desava 😉
da bi "kupio" novu igru treba da je "kupujes" danima :d
licno mislim da ce ubrzati izdavanje/napredak konzola i to je to,pa pogledajte par zadnjih "hitova" za pc...treba ti kes u iznosu xbox360+ps3+hdtv (cirka 2k evra!) da bi igrao (pojedine naslove i sa tim hardware-om onako...jedva) u iole pristojnoj rezoluciji (sve na max naravno)
situacije je strasna i sem mmo-ova i ne vidim sta drugo moze da te "drzi" na pc-ju

nece ATI i nevidija propasti vec ce se preusmriti na cipsetove (sa i bez integrisane grafike), kao i na cipove za konzole...
edit: kako raste velicina igara, tako se i net ubrzava pa se priblizno isto skida...

Poslednja izmena:
sta pokrece razvoj pc-a sve ove godine?

sigurno ne corel i office 🙂

Kad neko kaze da je glupo dati pare za gaming PC, a sve to imas za 500e mi stvarno povrsno zvuci. To bi' mogao da ocekujem od nekoga ko nikada nije igrao na pc-u i neko mu je objasnio da "Imas ovo za 1000000 € i ovo za 500....to ti je isto, sta ces da uzmes?" Od nekoga ko godinama igra igre na PC-u i bavi se najsitnijim detaljima u vezi sa tim, ne ocekujem ovakve zakljucke.

Kako uopste moze da se poredi PC gaming sa konzolnim? To mi nikada nece biti jasno.
Jedino sto je sigurno je da svi koji predju iskljucivo na konzolu, zaborave da su ikad igrali RTS, FPS i sve ostale "PC" tipove igara. Onda odigraju neki multiplatform naslov i zakljuce: "Eto, sad ovo imam za 500e, a koliko mi je trebalo na PC-u...kako sam bio glup".

Ok je zakljuciti da ne mozes/ne zelis vise da dajes pare, da ti se vise igraju zanrovi kojih vise ima na konzolama, ali ne moras valjda da proglasavas PC gaming zbog toga mrtvim???
Valjda ljudi imaju potrebu da pravdaju svaku svoju odluku, pa to tako mora da ide.

I te totalno besmislene i povrsne najave da ce MS, AMD, nvidia, intel i svi ostali propasti ili se baviti time cime se bave na potpuno drugaciji nacin je toliko neozbiljno da stvarno nemam reci da to opisem. To ni moja baba ne bi tako zakljucila. I uospte, sav taj hype mi je neverovatan. Vise ne mogu da se okrenem od tema vezanih za smrt PC gaminga.

I ja imam konzolu (x360), sve je stvarno super odradjeno, verujem da je i PS3 odlican, ali to je toliko razlicit pristup igranju od onog na PC-u, da je svako poredjenje besmisleno i sve se svodi na licni izbor (iz najrazlicitijih razloga).

Niti ima onog sjajnog framerate-a koji svi ocekuju i podrazumevaju (bar oni koji su sa pc-a presli na konzolu zbog toga), niti je joypad samo stvar navike za mnoge zanrove (prosto je inferioran, nema dalje price, i to visestruko). Jednom je Ser_Zile, cini mi se, to opisao kao osecaj da igras sa vezanim rukama ili jednom rukom. Bas tako sam se i ja osecao. Tako da, kad se sve sabere, imas jedno simpaticno iskustvo za malo para i to je to.Sve ovo pricam iz ugla nekoga ko je navikao na (dobar) PC i ako neko "prosto ne igra FPS, RTS i sve ostalo gde se koristi mis i tastatura", onda smo jednostavno razliciti koliko god se razlicit moze biti. Pa i u Third person shooterima (na konzolama ima stvarno odlicnih) mi toliko fali kontrola kamere misem, da mi se place. O 30 fps da ne pricam.

To sto sad "svi" pricaju bas tu, istu pricu stvara neverovatan hype i verovatno ce rezultovati time da mnogi ljudi NECE upgrade-ovati PC i kupice nextgen konzolu. Prosto ispadas glup ako ti KAO nisi na vreme shvatio koliko je sati, a istina je da te dve price APSOLUTNO nemaju veze jedna sa drugom... Mada nije ni cudo, kad se hype oko svega toga vestacki stvara vec 100 godina. Prosto ne mogu da verujem sta je sve napisano/objavljeno od prvih najava za ps3 i x360 sto tehnicki, sto vezano za poredjenje s pc-em. O demonstracijama buducih igara da i ne govorimo. Moram da priznam da sam i sam donekle naseo na celu tu pricu.

Poslednja izmena:
Hmm,ovde se brkaju babe i zabe.Ukoliko je konzolni gaming bolji to istovremeno ne znaci i da je PC gaming mrtav.To nikako ne moze da bude pored igara kao sto su Oblivion,Crysis,World of Warcraft,Stalker,Rainbow Six Vegas itd.Kao i niz vrhunskih igara u najavi,on mozda nije onakav kakav ocekujete,ili mozda previse ocekujete posle mnogo igrackih godina?

Poslednja izmena:
Pa PC gaming ako izumire, to je posledica hronicnog nedostaka kvalitetnih naslova u poslednje vreme.
Sad ce neko ko se igra na PC-ju zadnje dve godine da uleti sa par naslova osrednjeg kvaliteta i kaze da su te igre zakon itd. Ali oni koji igraju PC igre zadnjih deset godina ce sigurno znati na sta sam mislio.
U periodu oko Nove godine obicno bude prava navalica hitova (zbog praznika u USA i EU) a ove godine nista...
E sad, da li je to posledica fokusiranja kreativnih timova na konzole (iz ko zna kojih razloga) ne znam.

Pa PC gaming ako izumire, to je posledica hronicnog nedostaka kvalitetnih naslova u poslednje vreme.
Sad ce neko ko se igra na PC-ju zadnje dve godine da uleti sa par naslova osrednjeg kvaliteta i kaze da su te igre zakon itd. Ali oni koji igraju PC igre zadnjih deset godina ce sigurno znati na sta sam mislio.
U periodu oko Nove godine obicno bude prava navalica hitova (zbog praznika u USA i EU) a ove godine nista...
E sad, da li je to posledica fokusiranja kreativnih timova na konzole (iz ko zna kojih razloga) ne znam.

good point!

Evo ljudi, ja vam potpisujem da je igranje na PC mrtvo. Nema više šta da se igra. Nema više avantura kakve su King's Quest, o Ultimi da ne govorimo. Gde je naslednik Descenta? Pa Point&click avanture su skoro izumrle, najbolji žanr na PC računarima. Poteznih strategija je sve manje, a ove ove real time su ama baš ništa specijalno, još od Dunea sve na isti fazon. Gde je nešto veliko kao Elder Scrolls Arena ili maštovito kao System Shock? Evo sada najavljuju za kraj godine Quake 2 i Starcraft. Šta tu može da bude novo? Biće samo još jedna kopija Dooma i Warcrafta 2.
Još jedno acenjeno™ mišljenje šiftovano unazad za cirka 10-ak godina...

Nice 😉

I tako u krug...

I eto, od silnog ponavljanja, ljudi pocnu da se preispituju i da veruju u to...sta radi HYPE...

Poslednja izmena:
@filipenko ovo ti je stvarno dobro. Crko sam od smijeha:laugh:

Mozemo mi da pricamo sta hocemo ali pc igranje nikad nece da propadne jer se najveca para
vrti bas oko toga,to je licno moje misljenje,a za konzole i pc no coment toj prici nikad kraja.

al vrtite u krug 😀
Naravno da pokusavaju da istisnu PC gaming ali to ti je ko natezanje konopca...
Sto manje naslova ima za PC trziste postaje gladnije, pa ce novi naslovi bolje proci, pa ce se vise igara praviti... E sad gde je tacno equilibrium ovoga, na strani dobrih, prosecnih ili losih igara, videcemo...
A konzole su dooobre za zaradu novca. Konzole kupuju ljudi koji hoce da se IGRAJU i samim tim su naj trziste za igre. Tu nema rasprave.

No realno desktop gaming sumnjam da ce izumreti, vise ce evoluitari...

Sad kad pricate o ovoj temi seo sam i pogledao da li postoji bar jedna igra koju bih zeleo da igrao a da je izdata samo za konzolu a ne i za PC, i nisam nasao ni jednu koju bih zeleo da odigram a da je vec nema na PC-ju, a kad je vec ima na PC-u ne vidim zasto bih je igrao na konzoli, uzmite za primer Oblivion i sve mogucnosti koje modovanje ove igre pruza igracima na pC i za cim kukaju svi igraci na XBox-u, a takva flexibilnost je sve veca u vecini igara i to je jedna poztivnih strana PC-ja. Inace malo je verovatno da ce PC gaming na PC izumreti pre ce igre sve vise liciti na konzolaske i biti sve gluplje ali to je verovatno problem sve gluplje populacije koja pocinje da koristi kompjutere ili igra igre. Pogledajte samo pocetak filma Idiocrasy i sve ce vam biti jasno 🙂

Poslednja izmena:
Bezveze je što nazivaš populaciju koja koristi kompjutere glupom. Jednostavno, PC se širi na sve veći broj korisnika i potpuno je prirodno da oni koji ne poznaju baš računare, a ni igre u nekoj preteranoj meri ne vape za kompleksnošću jednog Supreme Commandera ili za izučavanjem 749 stranica najnovije edicije D&D pravila. Kao što smo nekada imali određeni broj ozbiljnih, da ih tako nazovem, igara i tonu kojekakvih arkadica od po 1-5-15 MB, sada imamo sličan broj ozbiljnih igara u nešto suženom broju žanrova i tonu bezveznih arkadica od 1-2-5 GB, u skladu sa razvojem tehnologije. Što bi svako morao da igra sve.

Potpuno se slazem, a na PC-u je dobro to sto tehnicki ima mesta za sve tipove igara koje si pomenuo.

"... velika će sokoćala ustupiti mesto manjim i jeftinijim,
deponije će po Srbiji biti pune ličnih računaljki,
a domovi puni sviju boja i zvukovah iz kutija crnijeh i belijeh,
a ljudi će mahati i u velike ravne ekrane gledati..."

Kremansko proročanstvo, str.45

Pa nisam nazvao populaciju koja koristi kompjutere glupom (mada kakvi sada kupuju kompjutere i pokusavaju da ih koriste - ja sam imao slucaj kada me je koleginica pitala gde se nalaze rimski brojevi na tastaturi) vec populaciju koja igra video igre. Ranije je pc bio nedostupan vecem delu populacije i niko ga nije kupovao da samo igrao igre na njemu, a konzole skoro da nisu ni postojale pa se sve svodilo na automate u luna parkovima za koje ruku na srce ne treba veca inteligencija od amebe da bi se igrale. Pa su samim tim igre bile usmerene za drugaciji profil populacije. Slazem se da ima mesta za sve profile igara ali na zalost nekako one manje kvalitetne vuku prevagu. Sa druge strane vecina nas je odigrala toliko mnogo igara da tesko da neki novi naslov moze da nas zakuca satima za stolicu kao sto je to bilo pre 10-tak godina

Nije mrtav ali bi stanje moglo biti bolje i pad kvaliteta je prisutan na svim platformama, a ne samo na PC-u.

Nije mi jasno zasto ne izlaze nastavci igara koji bi mogli da donesu mnogo para izdavacu?
Tu na prvom mestu mislim na ove sto sad prodaju zvaku za ludaka pod imenom Games For Windows ciji se novi Mech Warrior i Freelancer ni ne spominju, a bili bi prodavani samo tako.

Inovacija ima jako malo i svi uglavnom idu na budzenje grafike sto samo trazi pare za upgrade i ne donosi nista po pitanju gameplay-a. Na to mogu da se loze oni koji igraju grafiku i oni koji su za PC-em od juce. Sta mene briga i za DX10 i DX20 i za OGL5.0 kad se to odnosi samo na vizuelni deo, a kome je samo on bitan onda bolje da gleda neki film jer je tu grafika dobra da bolja ne moze biti.

O fizici se ozbiljno prica tek od juce, a dok ne predje iz vizuelnog efekta u deo gameplay-a ima da osedimo.
S vremena na vreme bude najavljen neki super lud AI od kojeg na kraju ne bude nista.

I na kraju pored sve te "kreativnosti" u prodaju pustaju nedovrsene igre. :wall:

Svi oni koji misle da je resenje kupovina konzole su u teskoj zabludi, vezane ruke i hype kao sto je Ivan® napisao. Daleko od toga da je lose imati konzolu ali je ono sto ona nudi daleko od onoga sto vidite u reklami ili sto neki ovde propagiraju.

Zivi bili i ostavili igranje :wave:

Nazad
Vrh Dno