Šta je novo?

Prasina u kucistu

artur

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
630
Da li je neko postavljao filtere na coolerima koji ubacuju vazduh u kuciste da bi se smanjila prasina. Ima li to uopst nekog efekta i da li ne samnjuje protok vazduha. Ja moje kuciste moram da cistim svake nedelje.

Hvala.

Ja imam chieftec dragon , pa sam stavio carapu dole da vuce vazduh preko nje . Otprilike svake nedelje usisam sto se nakupi ;)

Slazem se!
Zenska charapa je najbolja i najefikasnija
btw kupite zensku charapu ( mene je devojka htela da ubije kad je videla shta sam uradio :D)

^ jel htela da te udavi tom carapom ili da ti ugusi prasinom? :D
Ukoliko ne zelis da te devojka/zena ubije moze da posluzi i plasticna kesa od zamrzivaca, ali pre toga pojedi pecene paprike iz nje. :d Video sam na par mesta u gradu da prodaju filtere krecu se od nekih 150 do 990din.u zavisnosti od performansi. Medju tim filterima su TT-ovi manji je 450, a veci 850 dok od CM-a imaju od 190,380 i 695. Oznake nisam zapamtio, ali imena su im slicna kao i coolerima. Neki imaju vrecicu za sakupljanje koja je jednokratna(kako mi je prodavac objasnio nemoze ista da se vrati na taj filter, zbog zakacaljki koji drze vrecicu za filter) dok nekim moze da se vrati.

animaN je napisao(la):
jel htela da te udavi tom carapom ili da ti ugusi prasinom?
Kao shto vidish ziv sam!
A vremenom je skapirala da sam entuzijasta...:D
Sad zna i sama da prepozna dobru charapu za mod :)

Kao shto vidish ziv sam!
A vremenom je skapirala da sam entuzijasta...:D
Sad zna i sama da prepozna dobru charapu za mod :)

I extra dobro moduje textil. :wave:
Ona duxerica sa AW logom je keva (za neupucen AnimanWear :d )

back on ... :

Sto se tice filtera ima da se kupi raznih stvari u prodavnicama textila, pa vi kupite metar toga i secete godinama :smash:

Ja sam iskoristio one tanke sundjere sto dolaze uz skoro svaku racunarsku komponentu i zalepio ih na svaki otvor na kucistu. Primetno se smanjila kolicina prasine unutra, a protok vazduha je i dalje ok.

Ja sam postavio filtere od kuhinjske nape. Kolicina prasine se drasticno smanjila, ali ona najfinija (i najnezgodnija za ciscenje) ipak prolazi. Kada sam to video, skinuo sam filtere zbog restrikcije protoka vazduha.

Meni je carapa uticala na temp grafike koju je hladio vent sa strane, pa sam je skinuo.

negdje sam nacuo nesto o razlici u kolicini vazduha koja ulazi i koja izlazi iz kucista. Ako je vise izlazi, manje prasine se skuplja.

Ja sam iskoristio one tanke sundjere sto dolaze uz skoro svaku racunarsku komponentu i zalepio ih na svaki otvor na kucistu. Primetno se smanjila kolicina prasine unutra, a protok vazduha je i dalje ok.

Mislim da ovako moze i da se dobije na tishini. Probacu.

Meni je carapa uticala na temp grafike koju je hladio vent sa strane, pa sam je skinuo.

negdje sam nacuo nesto o razlici u kolicini vazduha koja ulazi i koja izlazi iz kucista. Ako je vise izlazi, manje prasine se skuplja.

Mislim da to ne moze tako...kolicina vazduha koja ulazi u kuciste je uvek jednaka kolicini vazduha koja izlazi iz kucista. Jedino sto moze da se postigne je mali podpritisak ili nadpritisak u kucistu.

podpritisak funkcionise slicno kevinom usisivacu, znaci - vise prasine unutra
nadpritisak ne dozvoljava cesticama prasine da udju u case

jesam li u pravu?

I extra dobro moduje textil. :wave:
Ona duxerica sa AW logom je keva (za neupucen AnimanWear :d )

back on ... :

Sto se tice filtera ima da se kupi raznih stvari u prodavnicama textila, pa vi kupite metar toga i secete godinama :smash:

Prenecu joj tople pozdrave ;)

ok. sta je onda bolje od ova dva, naravno u cilju drzanja prasine podalje od unutrasnjosti kucista, uz koriscenje filtera ?

Ako koristis filter, onda je najbitnija njegova propusna moc, koja uglavnom zavisi od dimenzija najvece cestice koja moze kroz pomenuti da prodje i ukupne povrsine kroz koju se javlja strujanje.

Kada sam napisao da nisi u pravu, to se odnosilo na zakljucak da nadpritisak ima prednost...taj nadpritisak se stvara spoljnim vazduhom koji je "pun" prasine, tako da tu nema prednosti. Prema ovome podpritisak bi trebalo da bude bolja solucija, ali posto se radi o stvarno jedva izmerljivim vrednostima, najrealnije bi bilo reci da razlike nema. Odnos strujne slike unutar kucista i efikasnosti hladjenja je vec sasvim druga prica.

Mozda idealno resenje (ali UZASNO ruzno, masivno i neprakticno) bi bilo upotreba velikog filtera za vazduh (kakvi se koriste u automobilima) i jednog snaznog ventilatora koji profiltriran vazduh uduvava u kuciste tako da izlazi na sve moguce otvore na njemu. Hladjenje bi bilo dovoljno dobro, a prasine skoro da ne bi bilo uopste.

Poslednja izmena:
Evo kako sam ja uradio. Stavio sam dodatni ventilator nazad (12-tica) i filtere na sve ostale otvore na kucistu (napred i ukupno 12 sa obe strane). Nema skoro uopste prasine unutra, a protok vazduha je dobar. Ta 12-ica + 14-ica na napajanju (oba na 7V) i Sonic radi bez dodatnog venta. O tisini ne moram da trosim reci.. ,) Samo kad bih nasao nacin da malo utisam HDD.

Poslednja izmena:
nisam ni znao da TT sonic tower moze na athlon xp da se kachi :) Koje su ti temperature? I na koliko ti je FSB?

A za utisavanje HDD-a mozes da probas sa nekim programom za acoustic management, mislim da ih ima za WD. Radice malo sporije, ali necujno...

E kad ste se dotakli ove teme, ja bi izneo moje nesrećno iskustvo.
Naim pre neki dan je komšiji vrisnula ploča. Pošto sam mu našao drugu, doneo je komp do mene da sve lepo probamo. Otvorio sam kućište kad tamo imam šta da vidim. Prašine ima toliko malo, da se jedva primeti. Ja ga pitam: "Jesi ti to usisavao pre nego što si doneo". On me zbunjeno pogleda i kaže: "Ne". Komp je radio skoro godinu dana bez ikakvog čišćenja. Od dodatnih ventilatora ima samo jednu osmicu koja izbacuje vazduh napolje.
Ovo mi je bilo jako čudno da ima tako malo prašine, pošto je moj slučaj drugačiji.
U kućištu imam dodatna 3 ventilatora.
Jedan CM 12cm vent napred, preko koga sam razvukao 2 sloja medicinske gaze, koju svake nedelje usisavam, a svake 3 skidam i perem, i dok se ona pere i suši stoji druga. Gaza je uvek prepuna prašine.
Drugi ventilator koji je isto CM ultra silent serija 8cm mi stoji između grafike i donjeg lima kućišta koji "hladi" grafiku, ss2 karticu i wlan kartu. Njegova svrha je da vazduh koji uvlači 12cm vent prosledi do grafike radi boljeg hladjenja. Sa ovim sam dobio to da se vent na grafici pali samo kad se igram.
Treći ventilator je isto CM ultra silent serija, ali 12cm i stoji ispod napajanja i izbacuje vazduh napolje.
E sad meni nije jasno odakle toliko prašine u mom računaru? Stvarno mi nije jasno da u mojoj sobi (koja se usisava svaki drugi dan, briše prašina bar 2x nedeljno) ima toliko prašine. U sobi od nameštaja imam jedan krevet, jedan dvosed, 2 stolice i tepih. Dole je parket, koji se briše svaka 2 dana, pošto posle 2 dana počinje da se sivi prašina na njemu (pogotovo oko računara).
Probao sam sve živo, ali ništa nepože oko smanjenja prašine u kućištu. Ako neko ima predlog, ili još bolje neko iskustvo, otvoren sam za predloge.
Toliko od mene. Over and out. :wave:

Ja kao filter koristim papirnu maramicu. Jedan sloj (maramica ima 3 sloja) stavim napred na kuler od 12cm.

Posle silnih godina borbe sa istom, zakljucak - nepobediva!

Kucna prasina, koju u najvecem procetu cini ljudska koza 60% - 90%, Javlja se najvise u prometnim prostorijama, znaci najvise provedonog vremena u istim! Vecina nas, i na snu i javi boravi pored racunara koji je ukljucen 24/7 koji je neumorno guta. :S:
Kako je smanjiti u samom kompu (pored redovne higijene u prostorijama) - podici racunar od poda - makar 20cm (tepiha,etisona - magneti za prasinu), staviti bilo kakve filtere na ventilatore koje uvlace vazduh u kuciste (izbor - gore pomenute carape, gaze, fiteri za respi..., moj izbor mreze za komarce i fine metalne mrezice), Zakrpiti (zatvoriti) sve supljine na limu ispod prednje maske...
Pored svega ovoga, licno stavljam i filtere (u mom slucaju mreza za komarce, sve sa cickom) unutar kucista na ventilatore od cpu, gpu hladnjaka i napajanja.
Pre svih filtera(mozda los izraz) cistio sa komp na oko mesec dana i to je bilo pravo mucenje, sad se komp cisti kada prasina postane vidljiva unutar kucista (otprilike tri meseca), i ipak je ima mnogo manje nego pre filtera, mada bocni filter (8cm fan) redovno cistim - posto je vidljiv, ispod prednje maske (2x8cm fan) kad se temperatua komponenti poveca za dva do tri stepena...

Poz

nisam ni znao da TT sonic tower moze na athlon xp da se kachi :) Koje su ti temperature? I na koliko ti je FSB?

Moze. Dobio sam adaptere za sve sockete osim AM2. Novija verzija ima i za njega. Temperature, hm.. Slika govori vise od 1000 reci. :d Crkla mi je kanda sonda. Unimer pokazuje 47C izmedju rebara u full-loadu, FSB 200MHz.

Prilozi

• Image3.jpg
    Image3.jpg
    82.3 KB · Pregleda: 142
Poslednja izmena:
Ja sam do sada probao
-kupovne filtere
-najlonke
-open cell foam
-gazu
-filter iz usisivaca
na kraju, svede se na to sta vam vise treba, hladjenje ili cistoca. Vise protoka vazduha-vise prasine i obrnuto, sta god stavljali. Na kraju sam se ipak nekako zadrzao na najlonkama, posto zena to cepa na dnevnoj bazi imam pristup neogranicenim kolicinama, a mogu i da kolor-kodujem filtere na razlicitim mestima :d .
Inace od sve muke sa filtriranjem, najbolje rezultate sa prasinom sam dobio kada sam racunar podigao sa poda i stavio na sto.

Moze. Dobio sam adaptere za sve sockete osim AM2. Novija verzija ima i za njega. Temperature, hm.. Slika govori vise od 1000 reci. :d Crkla mi je kanda sonda. Unimer pokazuje 47C izmedju rebara u full-loadu, FSB 200MHz.

znaci, pasivno ne hvala :d Meni system ni kad sobna dodje do 34'c ne prelazi 42-43 stepena (slicna konfa), proc ide do max 62 ljeti.

Tex707 je napisao(la):
Mozda idealno resenje (ali UZASNO ruzno, masivno i neprakticno) bi bilo upotreba velikog filtera za vazduh (kakvi se koriste u automobilima) i jednog snaznog ventilatora koji profiltriran vazduh uduvava u kuciste tako da izlazi na sve moguce otvore na njemu. Hladjenje bi bilo dovoljno dobro, a prasine skoro da ne bi bilo uopste.
Zato se najmanje prasine skuplja kad su mi obe stranice otvorene.
Inace, ja drzim kuciste na stolu, s monitorom i tastaturom...
Imam chief CX i stavio sam CM12 kao intake iza prednje maske. Ispod alu ukrasa stoji crna mrezica ispod koje je neka vrsta filtera, sundjer. Na njemu se zadrzava brdo prasine, ali opet nesto uspe da prodje unutra.

Poslednja izmena:
joriq je napisao(la):
znaci, pasivno ne hvala :d Meni system ni kad sobna dodje do 34'c ne prelazi 42-43 stepena (slicna konfa), proc ide do max 62 ljeti.

Nešto kod tebe onda neštima kako treba. Ja sam sa tom pločom držao XP 1700+ na isto 2.2GHz za 24/7 sa naponom od 1.6v. Hladio sam ga nekim Cooler Masterom (koji mi sada sav izbušen stoji negde na regalu) i mislim da mi je leti prelazio nekih 45-46*C u full load-u. Od dodatnog hlađenja sam imao po jednu osmicu napred i nazad. Bez njih (tj ove koja izbacuje) temperatura je dostizala i 50 (što opet nije previše, a da je računar tih) ali kad se on upali brzo se spusti. Ovo je bilo i do napajanja (neki kinez) koje je imalo samo onaj standardni vent koji izbacuje vezduh, a nije imalo od dole vent. Njega kad sam dodao (malo sam modovao napajanje) temperatura na procesoru je pala za još 2*C u full load-u (kompresija divx-a celu noć)

emaniac je napisao(la):
Ispod alu ukrasa stoji crna mrezica ispod koje je neka vrsta filtera, sundjer.

Sunđer? Ja sam probao sa onim sunđerima koji dolaze uz komponente, ali mi se ta varijanta opšte nesviđa, pošto mi onda grafika sa isključenim ventilatorom (gore sam opisao kako je kod mene) hoće da pređe i 75*C noću kad komp ništa neradi, tj skida filmove sa interneta :)

znas sta ne valja? Prvo, pogledaj lokaciju (najtopliji glavni grad Evrope :d ). Drugo, soba je bez klime, sobna temp ide i do 36'C. A ovih 62 sam samo jednom izmjerio, i to pod satima prime95, a proc je na 1.65V i 2.1GHz bio. Sad je na 1.75 i 2.2GHz, trenutna temp 31.5, max izmjerena 49 (u jako zagrijanoj sobi).
Nego, da ne idemo vise u off, vratimo se prashini: jedan od mogucih razloga za 62'C je upravo i neprovjetrenost kucista. Npr. prije par dana sam skinuo 2 prednje osmice, ona donja je imala potpuno zacepljenu resetku ispred nje, gornja (koja hladi HDDe) je mozda imala cetvrtinu resetke prekrivene prasinom. Sad cu malo cesce to da cistim (zimi nije bilo toliko potrebe, sve temperature su mi OK)

Poslednja izmena:
Nema leka od prasine i u najcistijoj sobi, kuciste kao sto je vec neko pomenuo ne treba drzati na podu i po mogucstvu jednom mesecno izduvati prasinu kompresorom. Tako bude najcistije, ne moze usisivac da pridje i usisa sve.

Nazad
Vrh Dno