Šta je novo?

Windows drivers

• Začetnik teme Začetnik teme Robert
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Robert

Slavan
Učlanjen(a)
13.01.2005
Poena
319
Da li neko zna legalan naci da proverim da li se neki drajver ili servis podigao posle restarta ?
Neke API funkcije za proveri ili nesto slicno ?

Moja aplikacije se startuje automatski iz startup-a i pukne ako se drajver za AiLogix nije digao. Trenutno resenje je sto postoji pauza od 2 minuta i do tada se drajver sigurno podigao.

Pukne ti poziv API funkcije drajvera?

Da li znas kakav je to drajver i da li je to drajver ili servis?

Nema opsteg resenja za sve probleme.
Moras detaljnije opisati problem.

dok ne nađeš odgovarajući api možeš da probaš sledeće:

postoji sistemski program "sc" kojim možeš da proveriš stanje nekog servisa ili drajvera. startuj konzolu i ukucaj "sc query ailogix". ako ti ovaj pristup odgovara potrebno je da preko CreateProcess funkcije pokreneš ovaj program, preusmeriš output i parsiraš rezultat. ako programiraš u c# ili vb.net onda je još lakše, samo koristi Process klasu.

evo api-ja:

win32:

Kod:
SC_HANDLE sc = OpenSCManager(NULL, NULL, SC_MANAGER_ALL_ACCESS);
SC_HANDLE sr = OpenService(sc, "ime_servisa", SERVICE_ALL_ACCESS);
SERVICE_STATUS ss;
ZeroMemory(&ss, sizeof(ss));
if (!QueryServiceStatus(sr, &ss)) {
    // greška
}
CloseServiceHandle(sr);
CloseServiceHandle(sc);
if (ss.dwCurrentState == SERVICE_RUNNING) {
    // uradi nešto
}

.net:

http://www.codeproject.com/csharp/csservicecompcp.asp

Poslednja izmena od urednika:
dok ne nađeš odgovarajući api možeš da probaš sledeće:

postoji sistemski program "sc" kojim možeš da proveriš stanje nekog servisa ili drajvera. startuj konzolu i ukucaj "sc query ailogix". ako ti ovaj pristup odgovara potrebno je da preko CreateProcess funkcije pokreneš ovaj program, preusmeriš output i parsiraš rezultat. ako programiraš u c# ili vb.net onda je još lakše, samo koristi Process klasu.

Hvala bas mi je ovako nesto trebalo. Ovo cu da probam.:type:

mislim da je ipak bolje preko api-ja. to sam ti prvo predložio pošto tada nisam znao koje api-je treba koristiti.

p.s. moderator je spojio dva moja posta u jedan (ne logičan!) post iz meni ne poznatih razloga.

mislim da je ipak bolje preko api-ja. to sam ti prvo predložio pošto tada nisam znao koje api-je treba koristiti.

I mislio sam da probam preko API-ja. 🙂
Citirao sam pocetni tekst cisto da se zna kome odgovaram, a source kod sam obrisao da ne bude predugacak citat.

Nazad
Vrh Dno