Šta je novo?

Skype/Googletalk klijent za Symbian 9.1 3rd - IZASAO

Webber

Slavan
Učlanjen(a)
03.08.2004
Poena
304
FRING - Skype/Googletalk klijent za Symbian 9.1 3rd izasao pre par dana.
http://www.fring.com/

FREE pozivi na FRING, SKYPE, GOOGLE TALK mreze

Klijent testiran na E61, odlazni/dolazni pozivi na Skype mrezu rade kao sat
preko GPRS ili WiFI-a. Podrzava i skype out.

Registracija-download-:banana:

poz

oce li biti nesto slicno za javu?

Imam E61 i probao sam danas Fring... Kada radi, radi odlično, tj. dešava mi se da se zablokira pri pokretanju i treba mu 10 minuta da se odblokira, a onda ne radi. Jel se ovo još nekom dešavalo.
Nekada se bez problema uloguje iz prve i radi besprekorno. Programčić je odličan. Probao sam samo Google Talk za sada...

ne vidim na listi nokiju E50, da li je neko probao na doticnom mob-u?

Fring i e61

I meni se isto tako blokira na e61, a kad jednom proradi, radi perfektno. Vidim da se to desava i drugima, sudeci po reakcijama na fring.com. Po najavama, to ce uskoro biti reseno u sledecoj verziji programa. Mislim da za javu ovako nesto jos nece izaci. I skype treba da izbaci svoj klijent za symbian ovih dana...

Meni fring jako lose radi. Nekad nece da povuce skype kontakte a uopste nece da se konektuje preko WiFi veze!? Danas uopste nije radio!

eqo.com mi se čini mnogo bolji za sada...

fring & EQO - indepth

eqo.com mi se čini mnogo bolji za sada...

Zdravo svima!

Kao pravi benchmarkovac red je da iznesem svoja iskustva, ovaj put sa fring-om i eqo-m. Ovako: fring mi ne pravi nikakve probleme kao ljudima u SCG (ja sam u vukou****ni u Rusiji koja se zove Nižnjevartovsk i na net idem preko Megafonural (ruku na srce i nisu loši, da ne ureknem), uplatio sam još povoljniju varijantu – cca 8.3 din za 1Mb – računa se zbir download+upload, e caka je što zaokružuju potrošnju na 100kb pri obračunu, ali za to ima leka – non stop sam na netu preko GPRS. Živela E61, i u takvom režimu, evo za cca 48h između 2 punjenja sam bio 30 sati na netu, što nije loše :D
E a sada o samom fring-u. Da se priča – može, samo što morate biti strpljivi, saslušajte sagovornika do kraja, nema upadanja u reč :D (ovo se odnosi na skype) – inače je kvalitet veze isti kao i kada pričaš preko dial-up sa nekim ko ima kablovski 256kbs – pričao sam sa 2 osobe, jedna u BG a druga u Rusiji. Po meni je veliika mana (možda i najveća), što zvuk ne može da se pojača dovoljno, kao kada pričaš regularno, kao i to što se za to ne koristi standardni taster za pojačavanje. Vibracija pri pozivu bi takodje dobro došla.
U redu je što ima chat, ali bi mogli da ubace smajlije. Ume ponekad da isključi pozadinsko svetlo ekrana, jedino pomaže pritisak na power taster, ništa strašno u principu.
Šta reći o EQO – totalno razočarenje. Prvo te smori dok ga skineš, pa da bi ti radio skype moraš još na kompu da instaliraš plug in EQO PC. Kao šlag na tortu dolazi sledeće – da bi uopšte pričao preko skype-a taj glupi EQO PC mora da bude non-stop aktivan i naravno moraš biti zakačen na skype preko svog kompa, koji ne sme da ode u stand-by. Mislim čemu to??? Onome ko ima kablovski ili neki drugi flat rate net možda i nije problem, ali mnogima jeste. Po meni čist *****izam. Džaba što ima za nijansu bolji chat i što podržava (meni omražen) yahoo messenger, ali ću ga najslađe deinstalirati, žali bože izgubljenog vremena sa tim đubretom.
Eto toliko od mene, možda neko ima drugačija iskustva sa EQO, ali čisto sumnjam. Da, krajnje sam subjektivan (iz krajnje objektivnih razloga :p ).
Pozdrav, Marko

Da, daleko od savrsenog i taj EQO ali meni bar upotrebljiv...
Nemas pojma koliko je bilo interesantno naterati ga da radi na linux motoroli (ne symbian vec kao j2me app) pa jedno 2 nedelje uz stalnu prepisku sa njihovom tech.support nabudziti SSL cert kao home made. Cak i uz taj smor od plugina dobro dodje ako ocekujes neki overseas poziv a ne moras da sedis uz komp ili nosis svuda lap za sobom, uz EDGE vezu na mob, jeste da je bagovit jos uvek i da se koci kad ne treba, ali realno i objektivno, jedini skype klijent na mob koji mi je proradio kako-tako upotrebljivo.
Bice ovoga (mob VoIP) sve vise i vise, nadam se, uskoro.

Zdravo svima!
.......
Prvo te smori dok ga skineš, pa da bi ti radio skype moraš još na kompu da instaliraš plug in EQO PC. Kao šlag na tortu dolazi sledeće – da bi uopšte pričao preko skype-a taj glupi EQO PC mora da bude non-stop aktivan i naravno moraš biti zakačen na skype preko svog kompa, koji ne sme da ode u stand-by. Mislim čemu to??? ....

cekaj jel taj eqo pc plugin ostvaruje preko bluetootha vezu izmedju skype-a na kompu i mob-a? ako nije to koja mu je onda funkcija?
ako jeste to preko bt-a onda je u stvari super stvar, pretvoris mob u skype phone, mozes cak i da se setas na par metara od kompa:)

cekaj jel taj eqo pc plugin ostvaruje preko bluetootha vezu izmedju skype-a na kompu i mob-a? ako nije to koja mu je onda funkcija?
ako jeste to preko bt-a onda je u stvari super stvar, pretvoris mob u skype phone, mozes cak i da se setas na par metara od kompa:)

Nee, još samo to fali:wall: To :crash: :mad: djubre služi da te preko skype uloguje na EQO, i kao što sam rekao moraš non stop biti ulogovan na skype preko tog plug-in-a. Znači ima smisla samo ako imaš non stop net, tipa ADSL, kablovski,... Za nas smrtnike sa dial-up ovo ništa ne znači.
Ali u svakom slučaju je krš, kao i fring:S: :( Evo juče sam hteo da pričam preko fringa preko GPRS i ne vredi, slabo se čuje, morao sam da sednem za komp i idem na klasičan skype preko dial-up. Znači kašnjenje je podnošljivo, ali je bre mnogo tiho. Valjda će u narednoj verziji ovo biti ispravljeno.

.... djubre služi da te preko skype uloguje na EQO, i kao što sam rekao moraš non stop biti ulogovan na skype preko tog plug-in-a. Znači ima smisla samo ako imaš non stop net, tipa ADSL, kablovski,... .......

ok ovo sam shvatio.iz tvojih postova se ne vidi nista o tome kakve to ima veze sa moblinim tj. klijentom na mobilnom... znaci startujes klijent na mobilnom i plug-in na pc-u , isti se loguje na skype pa na eqo i kako onda funkcionise? kakve veze imaju pc i mob,kako sve funkcionise ? jel ovo putanja: sagovornik-skype na pcu-eqo-sa eqo-a preko gprs na mob?

Znači kašnjenje je podnošljivo, ali je bre mnogo tiho. Valjda će u narednoj verziji ovo biti ispravljeno.

mozda ti pomogne neki handsfree, ako mu je malo veca osetljivost... ili recimo jos bolje ako mozes da zakacis neke obicne jako osetvljive sluske preko adaptera ili sl. dale bi jaci zvuk.

poz

Poslednja izmena:
Da, to je to

ok ovo sam shvatio.iz tvojih postova se ne vidi nista o tome kakve to ima veze sa moblinim tj. klijentom na mobilnom... znaci startujes klijent na mobilnom i plug-in na pc-u , isti se loguje na skype pa na eqo i kako onda funkcionise? kakve veze imaju pc i mob,kako sve funkcionise ? jel ovo putanja: sagovornik-skype na pcu-eqo-sa eqo-a preko gprs na mob?

mozda ti pomogne neki handsfree, ako mu je malo veca osetljivost... ili recimo jos bolje ako mozes da zakacis neke obicne jako osetvljive sluske preko adaptera ili sl. dale bi jaci zvuk.

poz

1. Da, baš tako kao što si rekao. Mislio sam da nema potrebe da i to objašnjavam, izvini, bio sam žešće razočaran.
2. I ja o o tome razmišljam, mada ako se prilikom normalnog razgovora čuje super, a preko fringa ne, ne znam, ali treba probati. Imam original nokia sluške koje su kao čepovi za uši, pa možda pomogne to što eliminišu okolnu buku :trust:
Pozz

1. Da, baš tako kao što si rekao. Mislio sam da nema potrebe da i to objašnjavam, izvini, bio sam žešće razočaran.
a evo kakvu idilu sam ja bio zamislio: eqo plugin sluzi samo kao "interface-interpreter" izmedju moba i skype-a koji je na pc-u. mob je povezan na njega preko btooth-a, a skype server na netu misli da sve ide normalno preko skype-clienta na pc-u jer se sve obavlja lokalno na tvojoj masini. mozes da se kreces po sobi, kompatibilnost potpuna , ma savrseno:) a u stvari .... :S:

2. I ja o o tome razmišljam, mada ako se prilikom normalnog razgovora čuje super, a preko fringa ne, ne znam, ali treba probati. Imam original nokia sluške koje su kao čepovi za uši, pa možda pomogne to što eliminišu okolnu buku :trust:
Pozz

mozes da pokusas:idi u equaliser od playera i pojacaj sve frekvencije na max i ukoliko zvuk iz fringa prolazi kroz eq pojacace ga znacajno. inace za sluske : imam ja hs 20 ako na njih mislis i pravo su cranje, i kvalitet i jacina. znaci uzmes neke jeftinije brand(philips~500din) samo da su na 16oma i recimo >105-110 db osetljivosti...

Poslednja izmena:
a evo kakvu idilu sam ja bio zamislio: eqo plugin sluzi samo kao "interface-interpreter" izmedju moba i skype-a koji je na pc-u. mob je povezan na njega preko btooth-a, a skype server na netu misli da je sve ide normalno preko skype jer se sve obavlja lokalno na tvojoj masini. mozes da se kreces po sobi, kompatibilnost potpuna , ma savrseno:) a u stvari .... :S:

mozes da pokusas:idi u equaliser od playera i pojacaj sve frekvencije na max i ukoliko zvuk iz fringa prolazi kroz eq pojacace ga znacajno. inace za sluske : imam ja hs 20 ako na njih mislis i pravo su cranje, i kvalitet i jacina. znaci uzmes neke jeftinije brand(philips~500din) samo da su na 16oma i recimo >105-110 db osetljivosti...
Evo sada sam se skroz probudio, ***, kada sam pisao ono malo pre bilo je 07:00. Znači glupi EQO plug in je non stop aktivan na kompu, i preko njega si ulogovan na SKYPE, a EQO na mobu ti radi preko GPRS ili wlana, ali nikako preko BT. Znači da možeš biti u Nišu i radiće, pod uslovom da ti ne secne struja :d kod kuće, ili ti ne prsne net:-devil-:

Znači stvari stoje ovako:
Pričao sam preko onih krš original Nokia slušalica HS-20, i upotrebljivo je. Doduše bio sam u sobi bez ikakve buke, mada je daleeeko bolje nego kada pričaš preko telefona. Primetio sam još jednu stvar: treba pojačavati i kada crtice dođu do kraja, kao da se glasnije čuje posle toga. Probao sam više puta i kao radi, reko da nije lažni utisak.
Ipak mislim da je za razgovor napolje ili na nekom iole bučnijem mestu ipak nedovoljno glasno.
Eto to je to, i molim da se javi još neko ko upotrebljava Fring. Preko wlan nisam probao, jednostavno to ne postoji ovde gde sam ja, ne daj bože da još bude i za džabe kao kod nas na nekim mestima ,) Na svu sreću pa je GPRS koliko – toliko prihvatljiv :D

Jedno glupo pitanje, posto GPRS definitivno nije besplatan, koliko odprilike izadje minut razgovora sa nekim preko skypa recimo, u smislu potrosenog gprs-a, posto je sam skype besplatan? Koliko kb-a ili nedaj boze mb-a ode za 1 min takvog razgovora

Jedno glupo pitanje, posto GPRS definitivno nije besplatan, koliko odprilike izadje minut razgovora sa nekim preko skypa recimo, u smislu potrosenog gprs-a, posto je sam skype besplatan? Koliko kb-a ili nedaj boze mb-a ode za 1 min takvog razgovora

Sigurno ima neko ko bi mogao da odgovori?: wave:

Otprilike izmeris protok za 1 razgovor na pc-ju, pa pomnozis sa 0.04 din koliko staje 1 KB. Mnogo potrosi, jednom sam merio kada sam se konektovao preko gprs-a na pc, oko 1MB je bio jedan minut. E sad, ako pricas sa nekim udaljenim lokacijama itekako se isplati.

Otprilike izmeris protok za 1 razgovor na pc-ju, pa pomnozis sa 0.04 din koliko staje 1 KB. Mnogo potrosi, jednom sam merio kada sam se konektovao preko gprs-a na pc, oko 1MB je bio jedan minut. E sad, ako pricas sa nekim udaljenim lokacijama itekako se isplati.

To bi bila dobra orjentacija 1MB za 1 minut. Hvala.

Fring troši oko 5-8Mb GPRS za 1 sat (zbir in+out). Kada si na skype preko kompa ide neuporedivo više - preko 10Mb za 1 sat (na dil up).
To su moja isqstva, a baš često koristim fring.
Pozdrav!

Gde ste bre ljudi. Jel moguće da više niko ne čita ovo, i da ne koristi fring?
Elem, da ne smaram! Samo sam hteo da kažem da google talk radi dosta bolje od skype! Verovatno zato što je sam servis manje opterećen. Doduše, ima seckanja ponekada, ali ipak kasni manje od skype-a.
Pozdrav, Marko.

Nazad
Vrh Dno