Šta je novo?

PayPal - RADI AmEx!

Sad sam se zeznuo, i vise nikad. Znam da je wire najbolji nacin, od sada cu poslovati samo na taj nacin. Inace, check hoce da mi vrate, samo sam hteo da vidim da li neko zna sta moze da bude u pitanju za ovih dodatnih 50$, ne verujem da su bas toliko bezobrazni. Devojka koja me zvala je rekla da je u pitanju neki novi zakon, izvinjavala se i ponudila da mi vrate check, ali dzaba sad kad ne mogu coveka ponovo da cimam da ide preko wire.

Ne bi me cudilo da uskoro zeznu stvar i sa wire transferom, da uvedu neki porez ili slicno... Bagra!

Nije bas vezano za temu, ali kada se vec spominju cekovi, cisto moram ovo da napisem posto sam jos pod utiskom bezobrazluka banaka:
Odradio sam jedan poslic, i lik mi je iz Amerike poslao check Fedexom. Njega je slanje izaslo oko 35$, check je stigao, i polozio sam ga u Komercijalnu. Platio sam 200 din za potrebe transakcije, i mislio da sam zavrsio sa tim.
Sutra me zovu iz banke, izvinjavaju se, i kazu mi da moram da platim 600 din po novom pravilniku, a jos mi skidaju i sumu od 50$ za troskove banke koja je izdala check. To nije normalno, zna li neko nesto o ovim novim pravilima? Ajd da razumem ovih 600 din, sto je vec bezobrazno, ali cemu jos tih 50$?

Naplatio sam do sad xx stranih cekova, radim sa stranom firmom, i sve cekove bas u komercijalnoj banci, Nikada nije bilo nikakve provizije sem te od 1 ili 2% (u zavisnosti da li cek naplacujes odmah ili ga polazes na knjizicu). Pre si morao da cekas ~mesec dana da oni prvo naplate cek, ali su posle promenili da mozes odmah da dobijes novac s tim sto u slucaju nenaplativosti potpises da isti vracas.

Idem sada da vidim sta ce tacno da mi kazu, koliko sam razumeo to je u vezi sa nekim najnovijim zakonom. Ne bih da sirim uzbunu, bolje da napisem utiske posle odlaska do njih.

I meni su u Panonskoj banci krenuli sa pricom : 300 din provizija, a onda se neki baja sa susednog saltera setio da je to ipak oko 600 din. Ali kada sam dosao posle 10-ak dana, platio sam samo 30-ak dinara provizije, ali je na dokumentu koji sam dobio, suma bila umanjena za 4$.
Ista prica je bila i za istu sumu ali u GBP (funtama), ali je iznos umanjen za 5-6 funti, sto ispadne duplo u odnosu na dolare.

U Raiffeisen banci su mi u startu rekli da je provizija oko 800 din i da naplata traje oko mesec dana.

Tih 50$ ti je maknula ino banka preko koje tvoja banka posluje.

Poslednja izmena:
Na kom paypalu moze da se registruje ova AmEx (osim USA) probao sam jedno 10 zemalja ali nece, ima samo visa i mastercard opcija...

Paypal je jedan, odabir drzave nema veze sa tim, a Amex sigurno podrzava kada odaberesh Austriju, i ne vidim razlog da je to drugachije kod bilo koje druge drzave..

Ok probao sam da se registrujem na austrijskom i nece da prihvati karticu. Ja se nadam da sam ja nesto zeznuo i da ove amex i dalje prolaze jer mi bas treba paypal... Uneo sam sve kako treba ali i dalje ne prohvata karticu.

Vidis, na paypal UK, Spain, Poland, Italy, Netherlands itd prihvataju samo Visa i Mastercard...

Ako si odabrao Austriju ili neku drzavu gde primaju AmEx, a odbio te je, mislim da mozemo sa sigurnoshcu da kazemo da su sve kombinacije propale :(

Jel moze neko da kaze sta znaci ono Ort i PLZ kod registracije? VAljda sam tu nesto zeznuo pa se ne slaze adresa i nece ni da prihvati karticu

Poslednja izmena:
Postleitzahl - PLZ - (kao ZIP u USA) - postanski kod (broj)
Ort - mesto

Odmah sam imao utisak da je duke nukem kriv za to shto mu ne radi ;)

Pa nije valjda da si nagadjao shta pishe ? :) Trebao si da otvorish josh jedan paypal sign up prozor, ali na engleskom i tachno bi znao shta je shta..

Otvorio sam samo na eng verziji nema ni plz ni ort pa nisam znao sta je sta :D

I jel uspelo ?
ODGOVARAJ, nemoj da mi kidas zivce :d

Ako ti je uspelo, napisi uputstvo korak po korak :
1. kada sam bio mali jako sam zeleo da budem trgovac
2. i kada sam porastao, naletim na eBay
3.
4.

i tako redom, nemoj da te mrzi !

Uspeo sam da dodam karticu na austrijski paypal nalog. cekam izvod iz banke pa da zavrsim i verifikaciju... Samo treba pravilno uneti podatke adrese, samo drzavu stavite bilo koju...

E znao sam da je cela frka zbog "vunizma" :D

Uspeo sam da dodam karticu na austrijski paypal nalog. cekam izvod iz banke pa da zavrsim i verifikaciju... Samo treba pravilno uneti podatke adrese, samo drzavu stavite bilo koju...

Pa dobro, jel prodje ta verifikacija? Jel treba da im se salje izvod? Ako je tako kako ce da prodje verifikacija kad na izvodu pise Srbija a ne Austrija?

A za ostale pitanje, jel bih dobio nesto da stavim kao zemlju hrvatsku, Mozda ovi iz PayPal-a ne kapiraju nase "bratske" podele pa racunam da cu nekako pre da prodjem kao hrvat nego kao austrijanac :eyebrows: :eyebrows: :eyebrows:

Ne treba nikome da saljes izvod, osim ako nemas neke probleme sa nalogom. Treba samo iz banke da uzmes izvod za karticu i upises 4 cifre za proces verifikacije...

ali je problem kada izabere visa ili mastercard (koji svuda u svetu imaju 3 cifre), pa hoces da ukucas pin (koji kod domacih banaka ima 4 cifre) nije dozvoljena cetvrta cifra, tako da ... batali

@g3n3ral_3rr03 ne kucas ti pin koji kucas na bankomatu nego 4 cifre koje sluze da se verifikuje da si ti vlasnik kartice (kao poziv na broj za iznos koji su ti skinuli sa kartice). Inace PIN nikad i nigde ne unosis na netu barem koliko ja znam

Sad sam se i ja napalio na AmEx i sad studiram prijavu, naiso sam na ovaj prozor. Pitanje sledi, jel bitno da tu stoji croatia ili serbia... mislim to je kao drzavljanstvo, e sad kad stavljam country, to mu dodje zemlja gde je izdata kartica? Inace bi account koristio samo za kupovinu, mozda kasnije za prodaju, ali prvenstveno kupovina... Naravno, kartica ce biti AmEx Banca Intesa, posto to izgleda jedino funkcionise... I da, jel moram da primam platu na taj racun, ili mogu povremeno da uplacujem koliko mi zatreba?

Prilozi

• paypal.GIF
    paypal.GIF
    51.3 KB · Pregleda: 190
Da, na zalost da bi diobio AmEx karticu banke Intesa, moras da primas platu preko njih, i plata ne sme da ti bude manja od 200 eura. Inace proveravaju sve, kod mene su zvali seficu racunovodstva, zatim su proveravali adresu na kojoj stanujem. Ali je dobra stvar, recimo na platu od 200 eura, dobijes kreditni limit od 1400 eura + europe assistance karticu putnog osiguranja, i sto je najlepse od svega, radi paypal, tako da Ebay vec uveliko funkcionise.

znaci plata mora da bude min 16-17000? onda otpadam... pola racun pola kesh :wc:

Otpada mi zadnja nada... Mada kontam da probam, pa ako prodje, prodje ako ne... bar sam probao...

A jel mogu ja neku određenu sumu da ostavim kod njih.
npr. 3000-4000 evra, da stoji u banci intesa,
kako bih dobio AmEx?

Ja koristim revolving raiffeisen banke, ali sam svejedno pitao u intesi pre nekih mesec-dva da li moze da se otvori kartica na osnovu depozita i rekli su da vise ni jedna kartica ne moze tako, samo preko plate... Ne vidim razlog da ne moze (depozit recimo 1000e a odobre mi minus od 500e, nikako ne mogu da budu u gubitku), ali tako je...

Ne moze depozit jer je to kreditna kartica.
Imas odobren limit i svakog meseca treba da uplatis min 3%.
Kartica koja funkcionise sa depozitom se zove debitna kartica.
Mozda ovi u Intesi imaju i takvu varijantu, mada nisam siguran.
Ovo je bolja varijanta jer ne mogu da te pokradu. Uplatis pa potrosis, a kod kreditne mogu da te opleve i po nekoliko hiljada eura.

Fora je u tome shto za kreditnu karticu mnogo vishe para uzimaju, i obichno te "zarobljavaju". Ja imam 2k evra limit na jednoj kreditnoj, znash kad cu to da im vratim, a svakog meseca mi uzmu lepu kamatu ;)

Poslednja izmena:
Fora nije u banci nego u vladi - gosn. Dinki je zabranio izdavanje takvih kartica; postojece mogu da se koriste i obnajvljaju. Bar ovi tako kazu :D

A kako paypal ako si student i nemas platu ?
Ili bilo koji drugu racun na netu pomocu koga mozes uplacivati na paypal ?

Vrh Dno