Šta je novo?

AGP+PCIe=SLi

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
To nije pravi Sli. Za sli je potrebna veza mosticem izmedju kartica. Ovo je kao neki hibrid...

Vrlo cudno... Za pravi SLi je potrebna arhitektura PCIe slota (dvosmerna komunikacija, ako se ne varam). A ovo radi... Ortak ima i915p plocu i AGP i PCIe slot, a u manualu i na maticnoj stoji da ne smeju da rade PCIe i AGP grafika... Vrlo sam skeptican po pitanju ovog testa!

Ma mene i ne cudi toliko... Uvek je neka, za mene, novotarija radjena na Asrock-u. Jesam iznenadjen, to priznajem. Mene samo zanima, dali iko pametan ima nameru se cima s ovim uopste i pod uslovom da radi najnormalnije?
I ako ovo uopste radi nemam pojma kako su izveli to ali moram da izrazim sumnje da to bas i nije efikasno.

Poslednja izmena:
Ko ima tu plocu i ko je dovoljno pametan da kupi jednu agp i pcie graf neka napravi sli,boze sta sve ljudima pada na pamet :wall:

Ne vidim nista lose u tome da se proba i obavesti "zajednica" o tome. ASROCK je inace expert za frankenstajne 🙂. Verovatno ima i siromasnijih trzista nego sto je nase pa se razni upgrade-ovi i kombinacije traze

ZverBre je napisao(la):
Sad cu ovo da probam na MSI Neo3F ali sa ATIjem i Nvidiom 😀
A neee, ne moze to. Moras da imas Asrock za tako nesto. Inace ce da radi opusteno :d

Nije tema za ovaj thread al kad vec spominjemo Asrock..
Jel probao neko nekad onu "upgrade" varijantu sa plocom socketA i onim adapterom za 754 procesore?

Ja mislim da je sledeći korak jedna nVidia i jedan ATi, pa sve CrossSliMax. 😉

Sto, ja sam jedno vreme drzao voodoo 2 pored 9600XT!

Sto, ja sam jedno vreme drzao voodoo 2 pored 9600XT!

Ja bas jurim Voodoo 2 radi malo ******ncije 😀
Mozda i dva da pravim SLI.....ozbiljno....
V3 3000 vec imam, ali je agp...🙁
Voodoo...eh

Vrlo cudno... Za pravi SLi je potrebna arhitektura PCIe slota (dvosmerna komunikacija, ako se ne varam). A ovo radi... Ortak ima i915p plocu i AGP i PCIe slot, a u manualu i na maticnoj stoji da ne smeju da rade PCIe i AGP grafika... Vrlo sam skeptican po pitanju ovog testa!

Pre bih glasao da ovo razotkriva jos jednu u nizu sitnih fora na koju nam IT industrija otima veliki novac. Realno, kako da znamo da je za SLI potrebno sve to cemu smo nauceni da je potrebno?

Sad se setih banalnih modova GeForce2GTS u 5 puta skuplji GeForce2Quadro. Za prakticno isti trosak pri izradi i inteligentno i zakukuljeno resenje su uzimali zaista velike pare.
U jedno mozes biti siguran, a to je da ce industrija uvek sakrivati sve informacije koje mogu novac zadrzati u nasem dzepu, pa i ovu.

Pre bih glasao da ovo razotkriva jos jednu u nizu sitnih fora na koju nam IT industrija otima veliki novac. Realno, kako da znamo da je za SLI potrebno sve to cemu smo nauceni da je potrebno?

Sad se setih banalnih modova GeForce2GTS u 5 puta skuplji GeForce2Quadro. Za prakticno isti trosak pri izradi i inteligentno i zakukuljeno resenje su uzimali zaista velike pare.
U jedno mozes biti siguran, a to je da ce industrija uvek sakrivati sve informacije koje mogu novac zadrzati u nasem dzepu, pa i ovu.

Sa ovim se u potpunosti slazem, nije sve tako kao sto se cini....
Koliko se stvari moduje i bez problema pretvara u klasu skuplji proizvod.....

@bojsa... Imam ja i matrox-a i voodoo 1, al' nemam PCI slotove na maticnoj! 😀

A za SLi je potrebna PCIe arhitektura!

E kad si "kupljen" onda morash ekzotichno. Uli ispade test poligon za 'vidiju.
Northbridge: ULI M1695
Southbridge: ULI M1567

Severni most izgleda ima potpunu podsku za AGP 8x(ne tamo neke emulacije) kao i PCI-E x16

Ovim se potvrdjuje da je SLI dobrim delom odradjen kroz drivere a samo "ispeglan" kroz hardver, ako ovo nisi lazirali a ne vidim zastho bi.

Mogu da poredim sa npr. mrezom.
Svejedno je da limash WiFi ili UTP ili shta vec za vishe slojeve (aplikacije) je svejedno.

Ako driver( ne ovaj nash sa foruma..😀) kaze natve PCI-E chipu da radi u sli rezimu on ce to da radi. Kako su ti podaci doshli do njega, on nema blage veze tj. da je to doshlo preko AGP-a.

Ne vidi se sa slika ali mislim da monitor treba da je zakachen na AGP karticu jer mi nekako ne pije vodu obrnuto tj. da AGP kartica svoju polovinu shalje kroz AGP slot zbog one priche o "jednosmernosti" AGP-a. Shta znam mozda greshim.

Da su ostavili konektor za SLI mostic na AGP kartici bio bi josh bolji rez. nesumljivo.

Poslednja izmena:
Sad bas citam sta si napisao i odjednom mi ima neke logike u svemu tome

A za SLi je potrebna PCIe arhitektura!

Verovatno se decko ne seca ko je izmislio SLI princip
2x25kf.gif

http://en.wikipedia.org/wiki/Voodoo_2

btw. ja sam burazeru ubacio 2xVoodoo2/12MB u komp, pored 9550@9600 i
koristi(m) drajvere od nekog madjara, koji rade cak i DX9 u XP-u i sto je najinteresantnije,
omogucavaju rad mismatched karti u SLI rezimu i u DX i u OGL i u GLIDE :-devil-:
Sluze mi za Q III Arenu i UT2k3 i 2k4.

U sledecim linkovima obratite paznju na datume postova (!)

http://www.3dfxzone.it/enboard/topic.asp?TOPIC_ID=1514
http://www.3dfxzone.it/enboard/topic.asp?TOPIC_ID=4680
http://www.3dfxzone.it/enboard/forum.asp?FORUM_ID=25 (obavezno pogledati - screenshots)
http://www.3dfxzone.it/enboard/topic.asp?TOPIC_ID=2155 (vazi isto)
http://www.3dfxzone.it/enboard/forum.asp?FORUM_ID=6
i ima jos na tone slicnih sajtova, koji cuvaju duh starog sampiona :wave:

ps. ne znam sta bih dao za jedan Voodoo5 6000 PCI :eyebrows: :-devil-:
taman imam jedan prazan pci slot...

Vecina nas zna da je AGP u stvari ubrzana PCI magistrala, a isto je i PCI-E. Tako da ima logike, s tima da je PCI-E odvojen od stare PCI magistrale posto PCI-E radi tako sto svaki slot ima odredjeni broj linija, a PCI nema, tj svi slotovi su paralelno povezani na jednu magistralu. Znaci odvojeni su sistemi i kontroleri. Po meni je logicno da to radi, je su ubacene 2 grafike, a driver je verovatno odradjen tako da kad vidi dve grafike odma javlja sli, znaci ako plocu ne spalis na ovaj nacin, ono ce raditi kao sli ( ipak AGP 8X radi na 0.8 V a PCI-e na 1.5V). SLI mostic prenosi samo podatke, tj. sinhronizaciju GPU-ova, medjutim agp varijanta nema sli konektor (sto je normalno, mada ta sinhronizacija se kod ove varijante odradjuje interno preko magistrala, jer sama Nvidia kaze da sli mostic nije neophodan za slabije kartice, one se sinhronizuju preko magistrale). Koliko znam, sli koristi prvu graficku komplet, a sa druge samo procesor, posto agp ima manju propusnu moc, njima je sigurno PCI-e kartica glavna.
Ovo je samo teorija, a momci su to sproveli u praksu. Svaka njima cast, ali ja se nebi usudio da probam, osim da imam dovoljno para, da mi spaljivanje 500-600 eura nije oglavu.

Elementarno je neznanje sto pricas da je AGP samo brzi PCI... Progooglaj malo ili pogledaj na wikipediji sta pise...

@emaniac

Znam ja ko je izmislio Scan-line interleave.

Sto se tice Voodoo 5 6000 kartica, one su rariteti... a one koje rade su jos redje! Vecina ljudi ih je spaljivala jer maticne nisu podrzavale PCI to PCI bridge na njima (HiNT cip). Jedna od retkih je Gigabyte GA-7VRX...

finalv56000eu2.jpg

Za one koji ne znaju sta je Voodoo 5 6000 (ovo je samo prototip, original kartica nje izgledala ovako)

Poslednja izmena:
Ah da, posebno napajanje za njega....verovatno je bio osetljiv na variranje napona....

Iz njega je i ova gornja slika 😀...

Daaaa,....to su bile kartice...ja sam imao Voodoo 5 5500 i to je bilo cudo od graficke karte, jedva sam je smestio u kuciste.To je bila verovatno prva kartica koja je trazila dodatno napajanje kolio se ja secam. Kada sam posle uzeo Nvidiu, bila je kao nedonosce u odnosu na taj Voodoo.
Ali da se vratim na temu, da li je neko probao taj mix sa ASROCK-om?

Nije tema za ovaj thread al kad vec spominjemo Asrock..
Jel probao neko nekad onu "upgrade" varijantu sa plocom socketA i onim adapterom za 754 procesore?

Ja bih probao ali gde da nađem adapter?
Svi koji prodaju ASRock nisu ni čuli za tako nešto... :d

Nazad
Vrh Dno