Šta je novo?

GeForce 8800 series

• Začetnik teme Začetnik teme Nedjo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Samo da pitam - ko se to opet pravi pametan i brise postove?
Je*bote, pa diskutujemo o isplativosti X1950XT-a sa 512MB u odnosu na 8800GTS sa 320MB rama, ne verujem da je bas toliko nezanimljivo...

Poslednja izmena:
My bad... I'm blind 🙂

Odakle tabela?

Pa tabela je spisak zelja nekoga ko nema veze sa arhitekturom G80!

1. ono 128, 96...64... nisu Shaders, vec Streaming processori
2. Kartica koja ima 128 SP-ova NE MOZE imati 320bitnu magistralu, vec samo 384Bitnu!
3. kartica koja ima 96 SP-ova NE MOZE imati 256bitnu magistralu, vec samo 320bitnu!
4. 8600 i 8300 je apsolutno besmisleno komentarisati u svetlu gore navedenih informacija.

Ko god jeovo sastavljao nije se potrudio dapogleda dijagram G80 i neraskidivu vezu koju broj SP-ova ima sa memorijski kontrolerom!

Naravoucenije: ova informacija je lazna!

Verujem da je info lažan, ali razmisli za konstataciju pod 2. Kartica sa 128 SP-ova može imati 320-bitnu ili čak 256-bitnu magistralu ako se na tim "vodovima" ne zaleme memorijski čipovi. Ranije je u par navrata tako rađeno, zar ne?

Ne moze!

Arhitektura G80 je takva da su SP-ovi u tasnoj vezi sa memorijskim kontrolerom, odnosno memorijskim chipovima. U ostalom to se veoma lako moze videti sa dijagrama "full" G80-ce:

Fizicko odvajanje od memorijskih chipova, kao u slucaju 8800GTS-a, znaci i disableovanje tacno odredjene kolicine SP-ova. Primer 8800GTS-a:

gola_karitica.jpg

Jedini nacin da se ova medjuzavisnost GPU-a i memorije promeni, jeste da 'vidija znacajno promeni arhitekturu samog G80. To moze da se desi sa Mid-Range akceleratorima, ali ne i sa "shrinkovanim" derivatima G80-ke!

Joj! Pa zar je toliko tesko sabrati 2 i 2? Ako vec sada ima 8800GTS 320MB za 320eura, koji je dosta brzi od bilo koje ATI 1900/1950 xt/xtx verzije, realno je ocekivati pad cena doticne u momentu pojavljivanja R600 serije na bar 300eura, ako ne i na 280eura. Ako znamo da je ta karta 50% brza od x1950xtx jasno se nazire kraj zivotnog veka 1900 serije. NVidia 8600 (najjaci predstavnici) i ATi ekvivalenti pozicionirace se cenom na maximalnih 220eura (verovatinje 200) i bice taman na nivou jednog 7900GTX ili x1950xtx. Drugacije ne moze biti jer bi bili neisplativi i svako bi dodao tih 80eura razlike do 8800GTS sa 320MB ili odgovarajuceg r600 ekvivalenta (50% ubrzanja). Sta ce tacno NVidia uraditi sa 8600 serijom po pitanju magistrale (sirina) i kolicine videcemoa, ali jedno je sigurno, moraju dostici nivo performansi 7900GTX i x1950XTX i jos ga i malo nadmasiti, cisto da motivisu kupce. Ovo smo gledali sa 7600GT vs. 6800Ultra/GT. Pobednika znate 😉

@Nedjo: Hmm,nesto mi tu ne stima-imamo 6 x 64bit memorijsku magistralu,ali 4 bloka x 32 stream procesora,nije mi to neka veza. Ako kapirate sta pricam-dakle u slucaju 8800GTX -> 8800GTS ukinuto je 1 x 64bita i 1 x 32 SP,ali ukupan odnos je 1:1,5 u korist mem. magistrale.

Recimo ukidanje u slucaju X1950XTX -> X1950PRO je bilo jasno-postoje 4 x 4 TMU/ROP jedinice i 4 x 12 pixel shadera.Ukinuto je 1 x TMU/ROP i 1 x 12 pixel shadera,ali ukupan odnos je ovde 1:1.

U slucaju 8800GTS-a "ugasena" su dva SP bloka, odnosno 64 SP-a.
To povlaci "gasenje" jednog "noda" mem. ctrl-a. Znaci ostaje ti 5*64bit=320bit!

Za "kracenje" magistrale na 256bit, potrebno je "ugasiti" jos dva SP bloka. Pa bi 256bitna G80 kartica imala 64SP-a.

Ne mozes porediti G80 sa R580 jer je konfiguracija memoriojskog kontrolera potpuno drugacija.

Nije,jedan blok je 16 SP,znaci dva su 32,koliko je i razlika izmedju GTX-a GTS-a.
Dobro, i ja kod X1900XTX-a poredim odnos TMU/ROP jedinica sa pixel shaderima,a u slucaju G80 odnos sirine mem.magistrale sa SP-ovima sto opet nije realno.
Nego nije bila to moja poenta,vec cinjenica da nije isti broj 2xblok SP-ova(koliko su iskljucili u GTS-u) i 64-bit magistrale(isto ovoliko je iskljuceno u slucaju GTS-a).Dakle odnos im nije 1:1.Da im je odnos 1:1 onda bi mi tvoja prica imala vise smisla.

Evo recimo broj ROP-ova kod G80 je 24,a to je 6 x 4.Tu se vec slaze sa magistralom koja je 6 x 64.Znaci odnos je 1:1.U slucaju sakacenja GTS-a,iskljucena je 1/6 ROP-ova(tj. 4),i 1/6 mem. magistrale(tj. 64).Ali cak 1/4 SP-ova,i za to sam rekao da mi nije cisto.

To povlaci "gasenje" jednog "noda" mem. ctrl-a. Znaci ostaje ti 5*64bit=320bit!

Za "kracenje" magistrale na 256bit, potrebno je "ugasiti" jos dva SP bloka. Pa bi 256bitna G80 kartica imala 64SP-a.

Ne mozes porediti G80 sa R580 jer je konfiguracija memoriojskog kontrolera potpuno drugacija.

Gde to pise ili se vidi sa dijagrama? Reci cu ti ja, nigde.
Sa 4 ugasena SP bloka (ostaje pola) trebalo bi ugasiti 3 mem. noda, po logici stvari, ako je pola, onda je pola, zar ne? Odgovor zasto to nije tako, jako je jednostavan i vidi se sa one seme. Svi SP blokovi "idu" na jednu liniju, a ne iz svakog samo u neki njemu odgovarajuci "nod" mem. kontrolera. Zakljucak je da oni to mogu urediti kako hoce, tj. gasenje SP blokova i "nodova" mem. kontrolera nije u vezi.
Hipoteticki GF8800 Vanila imao bi recimo 64 SP, a mem kontroler bi bio 192. To bi bio odnos 1:3. 8800GTX ima 128 i 384, takod je 1:3, a 8800GTS 96 i 320, to je 1:3,33333. Ne uklapa se nikako. Dakle mogu zaista raditi kako im je potrebno i gasiti ih odvojeno 😉
:wave:

Svaki ROP ima 64bitni interfejs... broj ROP-ova * 64 = sirina dbus magistrale... broj sp i broj rop-ova nisu u korelaciji hardware-ski vec logicki ( u smislu performansi)..

Poslednja izmena:
Nije,jedan blok je 16 SP,znaci dva su 32,koliko je i razlika izmedju GTX-a GTS-a.
Dobro, i ja kod X1900XTX-a poredim odnos TMU/ROP jedinica sa pixel shaderima,a u slucaju G80 odnos sirine mem.magistrale sa SP-ovima sto opet nije realno.
Nego nije bila to moja poenta,vec cinjenica da nije isti broj 2xblok SP-ova(koliko su iskljucili u GTS-u) i 64-bit magistrale(isto ovoliko je iskljuceno u slucaju GTS-a).Dakle odnos im nije 1:1.Da im je odnos 1:1 onda bi mi tvoja prica imala vise smisla.

U pravu si moja greska! Nazad u prvi razred 😀

32 SP-a su 2 bloka!
2 bloka manje=jedan mem.ctr. nod manje!
1 ctr nod manje = 320bitna magistrala!

Zakljucak ti je netacan 😉
Kao i uvek Nedjo je najpametniji, makar to bilo svima jasno da nije. Samo Nedjo zna znanje i nalazi vezu gde je nema, mimo svake logike, pored svih "dokaza" i "pokaza". Tvrdnja o vezi je netacna, jer kao i svaka tvrdnja=definicija podleze zakonima logike. Ako "podne" samo na jednom slucaju, pada trajno. 8800GTS se nikako ne uklapa u to sto ti pricas, a sa dijagrama se nikako ne vidi da su u tesnoj vezi SP i "nodovi" mem. kontrolera, naprotiv. Mislim da si ovaj put ishitreno doneo zakljucke, bez ikakvih dokaza osim reci da su povezani jer ja tako kazem.

Poslednja izmena:
@GoranM: To sto si napisao je isto bila moja poenata,mda nisam 100% siguran kako je stvarno.Ali pazi ti si rekao ovde nesto sto nije logicno-da vodovi iz svih SP blokova idu u istu tacku,pa cemu bi onda bila poenta sire magistrale?! Sa slike se cak vidi nesto sasvim drugacije-vodovi iz svih SP-blokova mogu da idu do svih L2 cashe-va koji su vezani svaki za po 64-bit mem.magistrale a avo bi trebalo da ide u korist nasoj teoriji 😀 jer tada ako iskljucis bilo koji SP ili 64-bit mem. ne bi trebalo da ima uticaj na ovo drugo. E sad,nista ne tvrdim ovo je samo pretpostavka.

edit:
@GoranM: Aha sori,rekao si na jednu liniju,onda smo opet mislili isto :wave:

Poslednja izmena:
ako gledamo tu sliku onda veza NE postoji i mogu da gase sta i kolko hoce.
iskljucite jos dva SP bloka kod GTS-a i dobijete pola SP-ova i 2/3 mem. magistrale od G80, a
da ne govorimo sta se dobije ako se iskljuce jos dva.
kao sto DAS rece odnos mora biti 1:1 ili 1:2 da bi postojala tesna veza, a ovako kao da imamo sabirnicu izmedju SP blokova i memorije i kombinacijama nikad kraja.

@GoranM: To sto si napisao je isto bila moja poenata,mda nisam 100% siguran kako je stvarno.Ali pazi ti si rekao ovde nesto sto nije logicno-da vodovi iz svih SP blokova idu u istu tacku,pa cemu bi onda bila poenta sire magistrale?! Sa slike se cak vidi nesto sasvim drugacije-vodovi iz svih SP-blokova mogu da idu do svih L2 cashe-va koji su vezani svaki za po 64-bit mem.magistrale a avo bi trebalo da ide u korist nasoj teoriji 😀 jer tada ako iskljucis bilo koji SP ili 64-bit mem. ne bi trebalo da ima uticaj na ovo drugo. E sad,nista ne tvrdim ovo je samo pretpostavka.

edit:
@GoranM: Aha sori,rekao si na jednu liniju,onda smo opet mislili isto :wave:

Rekao sam da idu na jednu liniju, a ta jedna linija predstavlja verovatno neku "magistralu" odredjene sirine. Kolike i kako ona radi ne znamo ni ja ni ti, a 99% da ne zna ni Nedjo. To znaju Nvidijini inzenjeri. Ta magistrala za "unutrasnju komunikaciju" omogucuje da iz svakog SP podaci idu u svaki "blok" mem kontrolera ka "spoljnjem svetu" (ima ih 6 kom), dakle mogu se nezavisno gasiti SP blokovi i mem. blokovi.
:wave:

Poslednja izmena:
GeForce 8800 Ultra on the horizon?
w0mbat, from the VR-Zone forums, has found the following information in the latest Forceware drivers for Vista :

NVIDIA_G80.DEV_0191.1 = "NVIDIA GeForce 8800 GTX"
NVIDIA_G80.DEV_0193.1 = "NVIDIA GeForce 8800 GTS"
NVIDIA_G80.DEV_0194.1 = "NVIDIA GeForce 8800 Ultra"
NVIDIA_G80.DEV_019E.1 = "NVIDIA Quadro FX 4600"
NVIDIA_G84.DEV_0400.1 = "NVIDIA GeForce 8600 GTS"
NVIDIA_G84.DEV_0402.1 = "NVIDIA GeForce 8600 GT"
NVIDIA_G86.DEV_0421.1 = "NVIDIA GeForce 8500 GT"
NVIDIA_G86.DEV_0422.1 = "NVIDIA GeForce 8400 GS"
NVIDIA_G86.DEV_0423.1 = "NVIDIA GeForce 8300 GS"

It seems that NVIDIA is planning for a higher clocked GeForce 8800 Ultra and a cheaper GeForce 8400GS card. Will this be enough to compete against the R600? Or will we have to wait until the 8900 series?

Source: VR-Zone

Ja sam još u prvom testu napisao da mi se čini da će Ultra "sufiks" biti vraćen (kada su već vratili GTS). Valjda nv4_disp fajl ne laže, mada tamo svako može da upiše šta hoće...

GeForce 8800 Ultra on the horizon?
w0mbat, from the VR-Zone forums, has found the following information in the latest Forceware drivers for Vista :

NVIDIA_G80.DEV_0191.1 = "NVIDIA GeForce 8800 GTX"
NVIDIA_G80.DEV_0193.1 = "NVIDIA GeForce 8800 GTS"
NVIDIA_G80.DEV_0194.1 = "NVIDIA GeForce 8800 Ultra"
NVIDIA_G80.DEV_019E.1 = "NVIDIA Quadro FX 4600"
NVIDIA_G84.DEV_0400.1 = "NVIDIA GeForce 8600 GTS"
NVIDIA_G84.DEV_0402.1 = "NVIDIA GeForce 8600 GT"
NVIDIA_G86.DEV_0421.1 = "NVIDIA GeForce 8500 GT"
NVIDIA_G86.DEV_0422.1 = "NVIDIA GeForce 8400 GS"
NVIDIA_G86.DEV_0423.1 = "NVIDIA GeForce 8300 GS"

It seems that NVIDIA is planning for a higher clocked GeForce 8800 Ultra and a cheaper GeForce 8400GS card. Will this be enough to compete against the R600? Or will we have to wait until the 8900 series?

Source: VR-Zone

Ja sam još u prvom testu napisao da mi se čini da će Ultra "sufiks" biti vraćen (kada su već vratili GTS). Valjda nv4_disp fajl ne laže, mada tamo svako može da upiše šta hoće...

A fali 8600Ultra iako smo svi bili ubedjeni da ce se to desiti.
Ali 8800Ultra je na spisku!? Sta li planiraju da naprave.
Vidi se i nova serija 8400 🙂

Nadam se da ce izbor Nvidia kartica biti veliki a za ATI je,mislim, kasno.Vec pola god. kasne( 08.11.2006.- na trzistu ih ne ocekujem pre kraja aprila 2007, kod nas maja + zaostatak u peglanju drajvera).

Kako god zvucalo, dok se ne pojavi prva DX10 igra AMD ne kasni nimalo, mada bi zbog svog ugleda trebalo da pozuri, nama (kupcima) potrebni su i Intel i AMD i nVidia, a kada bi mogli i jos neki da se ukljuce to bi bilo extra.

Poslednja izmena:
Cisto usput da ponovim jos jednom. ATI/AMD kasni i te kako. 8800 je ipak i najbolji DX9 akcelerator:wave:
Te price dok se ne pojavi DX10 igra itd su u najmanju ruku smesne...

Pogotovo kad postoji karta kao sto je 8800GTS 320MB koji nema konkurenciju u cenovnom rangu oko 300e

Ej, iskreno, do pre pola godine mogao sam reci da sam AMD-nVidia fan, a sada cekam da vidim sta ce AMD napraviti od ATI-ja. U ovom trenutku GF8 je vrh, i to bezuslovno, mada objektivno dok nema DX10 softwera ne treba ni DX10 hardware, ali i ovako GF8 je komjuter u kompjuteru, moraju preci svi na manje procese, 8800GTX trazi 2 6-o pinska konktora za struju, a za R600 se tvrdi da trazi cak i 8-o pinski i da vuce i do 300w!!! Ej, pa i struja se placa!

Pa ne radi se iskljucivo o DX10 HW-u... Da je 8800 iskljucivo Dx10 onda bi to mogao da kazesh. Lepo je neko ranije rekao da veoma ima smisla kupiti karti iz doticne serije pogotovo ako imash neki 24" monitor sa 1920x1080 rezolucijom, a volish da ti igre lepo rade sa full detaljima...

opet vrtite istu pricu u krug....Poenta je da ATI sada ne nudi nista novo, a nvidia nesto novo nudi vec 3 meseca unazad. Takodje poenta je i ono sto je byMax rekao i to je cela sustina. Da bi igrao recimo R6 Vegas na full detaljima na 24" LCD-u treba ti nVidia 88xx karta jer ATIjeva NI JEDNA TO NE MOZE ! To je poenta, ne bitno d ali je DX10 ili ne.

Poslednja izmena:
A i ne svodi se sve samo na R6 Vegas, tu su i CoH, Oblivion (sa AA, a pogotovo sa nekim overhaul-om ili texture pack-om), NFS Carbon, a vidim evo i Test Drive Unlimited. Verujem da će i Stalker imati mogućnost da se pokrene bezobrazan nivo detalja, pa ćemo i to dodati u spisak... (igra se pojavila 😉).

U pravu ste ali koliko stvarno od nas poseduje veci monitor od 19''.Ajde napravite anketu i da budu svi iskreni.Ne verujem vise od 10% pa jos od njih koji igraju igre sa full setingsima, mada ja sam za sto veci realizam u igrama sto se grafike tice ali i fizike, a to ipak omogucuje DX10 i naredni koji ce MS da nametne kao de fakto standard,DX11 ... DX12.Nvidia prati taj trend.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno