Šta je novo?

Poskupljenje svih monitora sa DVI ulazom

outlaw

Uzvišen
Učlanjen(a)
11.01.2002
Poena
2,525
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen™ 7 5700X w/ AMD Wraith Prism LED RGB Cooler
Matična ploča
MSI™ B450 Tomahawk Max
RAM
32GB DDR4 3200MHz Kingston™ Fury Beast RGB KF432C16BB12AK2/32
GPU
GeForce RTX™ 3070 Ti GAMING OC 8G
Storage
ADATA XPG SX8200 Pro NVMe SSD 512GB M.2 2280 PCIe & WD Red Plus WD40EFPX 4TB CMR
Zvuk
Creative Sound Blaster Z
PSU
BeQuiet Pure Power 12M 750W ATX 3.0
Kućište
NZXT H5 Flow w/ 4x Arctic P12 PWM PST A-RGB 0dB & 2x Arctic P14 PWM PST A-RGB 0dB circus
Monitor
Samsung SyncMaster 2443BW 24" 1920x1200
Miš & tastatura
Logitech G502 Hero & Logitech K740 Illuminated Keyboard
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S24 Ultra
Pametni uređaji
Samsung Galaxy Watch4 Classic 42mm
GoPro HERO12 Black
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
"Zbog promene i uskladjivanja nasih tarifnih stavova sa evropskim, moguce je da ce koliko vec od sutra doci do skoka cena svih TFT monitora sa bilo kojim osim D-SUB (VGA) ulaza. Naime, po novim evropskim tarifnim stavovima, svi TFT monitori koji nemaju samo D-SUB ulaz sada potpadaju u grupu koja se kod nas carini sa 15%. Svi uvoznici TFT ekrana preduzimaju sve moguce zakonske korake da se problem resi, ali do tada, moguc je skok cena od 14% za sve osim osnovnih modela (samo sa D-SUB ulazom)."

(izvor: www.eurolink.co.yu)

Prvo to nisu evropski tarifni stavovi, vec EU tarifini stavovi. Koliko je svima nama poznato, mi nismo jos ni u dugorocnom planu da udjemo u EU. Zasto moramo biti veci "pape od pape" i guzimo se kad ne moramo? Razumem da smo u EU, ili da makar imamo neki fiksan datum kada cemo biti primljeni, pa kako svi tako i mi, ali ovako ne vidim sta je poenta.. Za razliku od EU, mi nemamo svoju srafciger proizvodnju TFT-ova koju bi stitili od "nelojalne" konkurencije s dalekog istoka..

Papazjaneri, nasli novi izgovor da uzmu (otmu) sto vise para od raje. Potrosili na izborima pa sad treba opet napuniti torbe...

Poslednja izmena:
aha, a isto tako 15% vise i za procesore > 300MHz, ram module > 32Mb, napajanja > 200w, hdd-ove > 2.1GB, tastature sa vise od 3 tastera (alt, ctrl, del), sve miseve koji svetle crveno (ili ne svetle, a trebalo bi da svetle - one invisible optics i sl.), kulere koji se vrte na preko 10orpm i/ili imaju vise od 15g i/ili preko 10cfm...

A bilo je reci kao da ce doci do pojeftinjenja pc komponenata tj smanjice se pdv sa 18% na 8%.
OOOOoooo SrbijOOOOoooo :crash:

***a, danas je luksuz imati monitor sa DVI ulazom... :devil:

Problem je u tome sto je carina na svu kompjutersku robu 1% ali samo ako ista ne moze da radi sama za sebe. To bi u prevodu znacilo da bilo koji monitor sa TV tunerom ne spada pod ovu kategoriju, i uopste mi nije jasno ako ovo izvedu kakvo ce obrazlozenje dati, jer monitor sa VGA, DVI i HDMI ulazom mozes da nabodes samo na neki drugi uredjaj da bi dobio sliku.

Opasno ih *ebe dinkic sa ovim kursem, opasno.
A kao prodaju nam maglu da najvishe stradaju izvoznici, a ne uvoznici .

"Kao sto smo Vas vec obavestili u pethodnom mailu, svi LCD monitori koji na sebi imaju DVI ulaz su poskupeli. Trenutno su svi distributeri podigli cenu za 10% dok je realno ocekivati da ce poskupljenje biti izmedju 10 i 15%.

Nadamo se da ste do sada navikli da mozete racunati na nas stabilan lager.
Trenutno je na lageru preko 300 LCD monitora sa DVI ulazom (BENQ i Samsung) po staroj ceni. Dok je vecina konkurentskih firmi vec podigla cene, Eurolink do isteka starih zaliha nece podizati cene."

(izvor www.eurolink.co.yu)

Baš lepo od njih :)

!

nazalost ...
kod nas je daleko jaci uvoznicki lobi kome ovaj nivo kursa apsolutno odgovara, a s obzirom da se kupci mogu jos malo osisati :eyebrows: -> zasto onda ne podici cenu jos 10%

Bezobrazluk je, ali to kod nas nije nista novo.

Nisam samo siguran da je to 100% tacna informacija, da ne bude da Eurolink to prica posto imaju 300 monitora na lageru.

Prvo to nisu evropski tarifni stavovi, vec EU tarifini stavovi. Koliko je svima nama poznato, mi nismo jos ni u dugorocnom planu da udjemo u EU. Zasto moramo biti veci "pape od pape" i guzimo se kad ne moramo? Razumem da smo u EU, ili da makar imamo neki fiksan datum kada cemo biti primljeni, pa kako svi tako i mi, ali ovako ne vidim sta je poenta.. Za razliku od EU, mi nemamo svoju srafciger proizvodnju TFT-ova koju bi stitili od "nelojalne" konkurencije s dalekog istoka..

Papazjaneri, nasli novi izgovor da uzmu (otmu) sto vise para od raje. Potrosili na izborima pa sad treba opet napuniti torbe...

Odgovor je vrlo jednostavan. Kada "nekome" odgovara, onda mu Evropa ne izlazi iz usta.
Da, bicemo primljeni kada svako od nas bude zaista zeleo Evropu sa svim pravima i obavezama.
U sustini mi jesmo za evropu, kada nama odgovara, e tu je ceo problem, nas prepametnih na ovim prostorima.

!

Mislim da ce ovakve i slicne "stimulativne" mere:S: "nemerljivo" :S: doprineti da se "podigne" :S: IT pismenost na ovim prostorima :mad:

Sto ne ukinu onda carine za Fiat, Mercedes, BMW, VW grupaciju i ostale EU proizvodjace, bas me interesuje??? Dalje, sta cemo recimo za Philips koji se proizvodi u EU?

Sta nam rade u ovoj zemlji, to je neverovatno!

Pa ova taksa za monitore sa DVi ulazom u EU je teska glupost. Izgovor je da je to zato da bi se zastitio Philips itd jer ovakvi montori mogu da se koriste kao televizori. Ta prica pali u Evropi zato sto su evropljani prepadnuti da im Kinezi i Korejanci ne preuzmu celo trziste elektronike (sto ce na kraju i uraditi).

Pravi razlog su interesi Holivuda.

Monitori sa DVI ulazaom su potencijalno opasni zato sto ne podrazumevaju nikakve metode zastite digitalnog sadrzaja. Ako bi neko uspeo da razbije zastitu Blue Ray ili HD-DVD diskova mogao bi na ovakvom monitoru da prikazuje piratske verzije u visokoj rezorluciji.

Dokaz za ovo je to sto ova glupava taksa ne obuhvata monitore sa HDMI ulazom. Tako ce proizvodjaci monitora napustati DVI i prelaziti na HMDI koji je u sustini isti osim sto ima implementiranu zastitu digitalnog sadrzaja.

Pravi razlog su interesi Holivuda.

Monitori sa DVI ulazaom su potencijalno opasni zato sto ne podrazumevaju nikakve metode zastite digitalnog sadrzaja. Ako bi neko uspeo da razbije zastitu Blue Ray ili HD-DVD diskova mogao bi na ovakvom monitoru da prikazuje piratske verzije u visokoj rezorluciji.
DVI i te kako podržava HDCP protokol na potpuno isti način kao i HDMI, ne znam odakle ti to da ga ne podržava? HDCP čip kodira zaštićeni video na izlazu iz grafičke/plejera i potom ga sličan čip dekodira na ulazu u monitor; a to da li je on implementiran ili ne zavisi od modela monitora, a ne specifikacije DVI interfejsa koja ga svakako podržava. Ista je priča važila i za prve modele HDMI monitora, grafičkih itd. koje nisu dobile HDCP-compliant sertifikat.

Ako pazljivije procits videces da sam rekao Podrazumeva.

DVI moze da podrzava HDCP ali ne mora u tome je razlika. Za razliku od njega HDMI mora da ga podrzava!

hm, kao prvo, ovo je za "Domace trziste"
kao drugo, da li postoji jos jedan izvor?

npr, ja se ne secam da sam o tome procitao na iTsvet-u

Ako pazljivije procits videces da sam rekao Podrazumeva.

DVI moze da podrzava HDCP ali ne mora u tome je razlika. Za razliku od njega HDMI mora da ga podrzava!
Sorry, u brzini mi je delovalo kao isključivo (zapravo, čitam post opet i još uvek mi tako deluje :)). A za tvoj info, većina studija još uvek nije implementirala ICT constraint na svojim izdanjima - onim istim BluRay i HD-DVD izdanjima koja se već vrte po lokalnim p2p mrežama i rade na non-HDCP compliant hardveru...

Hollywood vrlo dobro zna da ne može stati na put korisnicima koji legalno kupuju diskove, a da im pri tom uvode nebulozna DRM ograničenja. Cela priča oko HDMI-a nema veze s tim, već sa industrijom i sve se u suštini vrti oko licenci (čitaj: para). Jedan ugrađeni HDMI konektor košta 4 centa svakog proizvođača + 10.000$ za licencu na godišnjem nivou na račun Silicon Image-a.

Naravno da ga u pocetku nece implementirati zastitu. Obe strane (Blue Ray i HD-DVD) pokusavaju da nametnu svoj standard i izlaze kupcima u sustret u svakom pogledu dok ne zavladaju.

Ako bi DVI u medjuvremenu postao dominantan standard za povezivanje grafickih kartica i monitora, dobar deo ne bi imao imlementiran DVI/HDCP (kao sto ga sada uglavnom nema). To bi prakticno ucinilo postojecu zastitu (HDCP) neupotrebljivom jer bi ogroman broj potencijalnih konzumenata HD sadrzaja bio iskljucen. Zamislite kupite originalni Blue Ray disk i ne mozete da ga gledate u visokoj rezoluciji na svom racunaru sa Blue Ray Drajvom od preko 500e i monitorom od 1000e. Monitor naravno je tehnicki dovoljno jak da prikaze HD sadrzaj ali mu HDCP to ne dozvoljava. Mislim da bi potencijalni korisnik takvog racunara bio veoma nezadovoljan i ne bi pazario ni drajv ni diskove koji ga unapred tretiraju kao kriminalca.

Medjutim ako bi u medjuvremenu HDMI postao dominantan standard, ovaj problem bi se sveo na manjinu korisnika sa starijim monitorima.

DVI u ovom trenutku ima veoma los trend. Evropa je uvela taxe na uvozne monitore sa DVI-om, kao odgovor Tajvan je uveo 10% na uvozne monitore na Tajvan... Ne bi me cudilo da ubrzo pocnemo vidjati TFT monitore i kartice sa VGA i HDMI ulazima ali bez DVI-a. Spas bi za nas korisnike da se se oglase organizacija za zastitu potrosaca pa da Vrhovni sud Holandije :D proglasi ove glupe takse nelegalnim.

Poslednja izmena:
nema frke ... tu je analogini ulaz ;)

Gosovic, na kom monitoru si video da je razlika prilicno neprimetna izmedju analognog i digitalnog ulaza?

Nazad
Vrh Dno