Šta je novo?

Strujni udar

• Začetnik teme Začetnik teme Jeca N
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Jeca N

Slavan
Učlanjen(a)
22.01.2007
Poena
304
Sta moze da strada na racunru prilikom naglog nestanka struje zbog strujnog udara ?

Sve zavisi od kvaliteta napajanja.Za pocetak moze ono da rikne ili ako propusti struju na komponente uglavnom je to hdd,MoBo itd.Sve zavisi tacnije kakve si srece u tom trenutku,hehehe.
Malo off ali meni su u zadnja 2 dana od fabricki neispravnih MS platinum napajanja iz MS Apolo kucista riknule tri X550 grafike, tako da nekad i ne mora da udari grom da bi nastala steta,hehe

Ako ti je naglo nestala struja onda ti sigurno nije nista stradalo, ako je u pitanju strujni udar onda puno toga od napajanja posto je prvo na udaru pa sve ostalo a mozda je jedino zastita stradala

Simptomi racunara su sledeci, kad ga upalim kuciste pokacuje kao da radi, ali monitor se ne pali.

@Zoran037: Posto je tema strujni udar moram da pitam, da li bilo ko od prodavaca priznaje stetu nastalu zbog neispravne komponente? sta mi vredi sto ce da mi zameni napajanje od 20-30€ kad mi je napravilo stetu od 200€

Simptomi racunara su sledeci, kad ga upalim kuciste pokacuje kao da radi, ali monitor se ne pali.

Ako se ne čuje nikakvo pištanje (beep-beep ...) ondaje crkla ploča.
Može da se proba resetovanjem BIOS-a i ako to ne pomogne, pravac servis.

@Zoran037: Posto je tema strujni udar moram da pitam, da li bilo ko od prodavaca priznaje stetu nastalu zbog neispravne komponente? sta mi vredi sto ce da mi zameni napajanje od 20-30€ kad mi je napravilo stetu od 200€

Pa prodavci racunara sigurno ne priznaju stetu (bar tako stoji u vecini garantnih listova). Posto je u pitanju strujni udar ,stetu treba da prizna Elektrodistribucija. Greska je njihova, zar ne ?

Jeste ali ti lepo odeš u servis, oni naprave račun šta je sve izgorelo od strujnog udara (moraš da imaš dokaz iz nekog uvažavajućeg servisa) i onda počinju peripetije sa Elektrodistribucijom...

Jeste ali ti lepo odeš u servis, oni naprave račun šta je sve izgorelo od strujnog udara (moraš da imaš dokaz iz nekog uvažavajućeg servisa) i onda počinju peripetije sa Elektrodistribucijom...

to sigurno nece da uspe, jer ako nista drugo ima da se pozovu na visu silu! E jedina pomoc je da osiguras komp, pa da naplatis od osiguranja.

Mislio sam na strujni udar na ploci zbog kvara samog napajanja, ne zbog kvara na spoljnoj strujnoj mrezi...

Pa svako ko je citao garanciju mogao je da vidi pod tamo nekom stavkom "...garancija ne vazi ako je ostecenje nastalo usled neispravnosti strujne mreze..." zato je UPS stvar must have. poz

Stetu od strujnog udara mozes da naplatis jedino ako ti serviser napise potvrdu da je doslo do strujnog udara i cenu popravke kako bi se znao tacan iznos za naplatu, sa tom potvrdom ides u elektrodistribuciju i sigurno ces naplatiti stetu, sem ako nije kriva elektrodistribucija tj ako je neko sam nesto cackao.
Znam za slucajeve gde oluja otkine jednu fazu i dodje do strujnog udara pa cela ulica podnese zahtev tj dodje komisija na licu mesta iz elektrodistribucije i onda se to dalje resava slucaj kao sto sam rekao.

Ako nema vidljivih tragova strujnog udara na ploci(paljevina isl),ne vidim razlog da ti ne uvaze garanciju,uostalom kako mogu da utvrde da je ploca crkla od struje ako nema vidljivih tragova.Nemojte pogresno da me shvatite ali meni kad ljudi donesu mrtvu plocu i na njoj nema vidljivih tragova struje ja je saljem na garanciju i dobavljac bez problema zameni,iako mi u garantnom listu stoji da se ne priznaje garancija na strujni udar.Znaci,samo ako vidljivih tragova strujnog udara e onda nista od garancije.

Ne znam jel neko upoznat , ja imam onaj produzni od Trust-a Surge Guard PW-3100 , pise da ima zastitu "damage from power surges and spikes" !
I velikim na kutiji 10000e garancije

Trebalo bi da to odradi posao u slucaju nestanka i dolaska struje , kao i kolebanja napona!

Ne znam jel neko upoznat , ja imam onaj produzni od Trust-a Surge Guard PW-3100 , pise da ima zastitu "damage from power surges and spikes" !
I velikim na kutiji 10000e garancije

Bas bih voleo da vidim scenu u kojoj uspevas da im naplatis tih 10000e ili koliko ti vec stete napravi strujni udar 😀

Nemoj pogresno da me razumes, ne kazem da taj produzni ne radi ili da ti nece zastiti komp (niti se u to razumem) ali ta cifra je glupost, kome bi je naplatio, kako ?? U USA mozda, ovde ... :S:

Poslednja izmena:
Zbog strujnog udara izgorela mi je firewire kartica , tako da sam dobro prosla ...

Stetu od strujnog udara mozes da naplatis jedino ako ti serviser napise potvrdu da je doslo do strujnog udara i cenu popravke kako bi se znao tacan iznos za naplatu, sa tom potvrdom ides u elektrodistribuciju i sigurno ces naplatiti stetu, sem ako nije kriva elektrodistribucija tj ako je neko sam nesto cackao.
Znam za slucajeve gde oluja otkine jednu fazu i dodje do strujnog udara pa cela ulica podnese zahtev tj dodje komisija na licu mesta iz elektrodistribucije i onda se to dalje resava slucaj kao sto sam rekao.

Hehe ELDIS je cudo, mrzi me da skeniram jedan dokument gde se distribucija odlicno brani po pitanju pregorevenja jednog kompa,tj ostala je samo graf ziva:d .Inace iz eldis-a su naravno rekli kako je u drugom gradu nesto menjana mreza pa je doslo do neocekivanog skoka i pada napona u mrezi i to je naravno prouzrokovalo navedeni kvar na racunaru i da oni nisu krivi za pregoravenje komponentu i da nece priznati stetu koja je nastala zbog njih tj "kvara" na mrezi.Tako da uopste vis i ne pisem bilo sta njima jer je glupo dopisivsti se sa *****ima.
Pozz

Mislio sam na strujni udar na ploci zbog kvara samog napajanja, ne zbog kvara na spoljnoj strujnoj mrezi...

Ljudi, čitate li vi šta vas je čovek pitao? Ne pita vas za strujni udar iz mreže već šta se dešava ukoliko i pored normalnog mrežnog napona napajanje izgori i sprži još neke komponente. Logično bi bilo da garancija pokriva kompletnu štetu...

Ljudi, čitate li vi šta vas je čovek pitao? Ne pita vas za strujni udar iz mreže već šta se dešava ukoliko i pored normalnog mrežnog napona napajanje izgori i sprži još neke komponente. Logično bi bilo da garancija pokriva kompletnu štetu...

Pogledaj ti malko bolje... hahaha... a sto se tice strujnog udara... meni su riknula dva napajanja i nista u kompu... napajanja su bili kinezi od 350w... i posle ta dva pregorevanja sam uzeo chieftec 360w i ups... i od tada ni jedno napajanje mi nije riknulo... dobro imao sam goreci UPS Mustek 800w... ali to je bilo do njega... sada trenutno napajanja u kompovima su 400w Frontier i 550w LC... i za svaki komp po UPS... mislim UPS spasava dosta nerviranja i cuva pare sto je najbitnije... ako komp vredi 500-1000e zasto ne dati jos 50e za UPS...

Pročitao 😉

A što se tiče UPS-a, potpuno si u pravu. Ko ima iole vredniju konfiguraciju treba da kupi i UPS i biće sigurniji. Iskreno, ja nemam, ali to je zato što samo čekam da mi mreža sprži komp da bih imao dobar razlog da kupim novi :-devil-:

Nazad
Vrh Dno