Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajoj, pa ovaj *****i ISDN mi stvarno moze doci glave.
Radi mirnog sna, ajde danas da se raspitam koliki je stepen opasnosti imati ISDN.

Izvor 1, radnik telekoma, prijatelj prijatelja
odgovor: Ako hocu ADSL moram vratiti ISDN i promeniti broj tel.
.. majko mila, kakav šok..

Izvor 2, tehnicko lice iz telekoma, direktan kontakt
odgovor: Nisam siguran da li je instalirana ADSL oprema za ISDN linije, mislim da neće biti problema ali ipak nazovi za par dana.
.. opasno, opasno

Izvor 3, [email protected] na pitanje da li ce ISDN da bude problem..
odgovor: ″Telekom Srbija″ a.d. će Vam obezbediti ADSL modem, potrebne kablove i odgovarajući instalacioni software, koji ćete preuzeti prilikom potpisivanja Ugovora o korišćenju ADSL usluge.
..ne znam da li su procitali pitanje koje sam postavio. A odgovor je izgleda cirkularni, sta god da pitas..
...strava i uzas

Pa sta je ovo ljudi.. Horor film..
Nista..cekam jos ovih par dana.. u slucaju nepovoljnog ishoda..zna se.. tavan.

ISDN može da bude problem samo ako nema slobodnih portova za ISDN na centrali, nikako drugačije.

ISDN može da bude problem samo ako nema slobodnih portova za ISDN na centrali, nikako drugačije.
Ma znam ja to. Ali koliko vidim na ES neki su cekali mesec i po duze od ostalih, samo zato sto imaju ISDN. E pa ja se bojim da cu zbog ISDN da popasem koji mesec duze....

Usput, na eunetu objavljen novi spisak centrala na kojima ce biti realizovan ADSL. Leskovac , Vranje, Aleksinac...
http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=13354

Poslednja izmena:
Šta znam, ja sam pre 2 godine odmah dobio ;)

Bas tako, i ja sam izpizdeo, sutra stizu ADSL modemi kod nas ali samo za POTS a ja sam na ISDN-u... Kazu da ce da budu mozda modemi za ISDN u cetvrtak. Bem ti zivot :(

:wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall:

ad

Bas tako, i ja sam izpizdeo, sutra stizu ADSL modemi kod nas ali samo za POTS a ja sam na ISDN-u... Kazu da ce da budu mozda modemi za ISDN u cetvrtak. Bem ti zivot :(

Ti imas srece,pa postoji to "MOZDA".U Valjevu nema nista pre pocetka Marta.Cekaju se jos uvek modemi iz bg.Jes majkumu nesto mlogo udaljen taj bg.Pa i da su poslali konjskim kolima do sada bi stigli.Strasno!!!:mad: :mad: :mad:

Apsolutno si u pravu broj ljudi koji pravi telefonske racune preko 3000 dinara je jako mali postoji tu i dosta ljudi koji koriste wireless, a koji su podneli zahtev za adsl ako posmatras licni primer onda se i ne isplati ali u globalu se mnogo vise isplati adsl, jer veruj mi na rec da adsl nije profitabilniji od dial-up-a nikada ga ne bi rasirili na zapadu jer oni sve gledaju kroz zaradu.

Nemoj isplativost da gledaš samo po tome koliko GB mesečno možeš da preneseš. Meni će biti itekako isplativ pošto znam za čari P2P razmene, ali ima ljudi koji će ga jednostavno uzeti zbog udobnosti u radu, ili zbog servisa koje inače ne mogu da koriste. Da takvih ima više nego dovoljno pokazuje i ponuda provajdera koji svi odreda nude velike brzine sa ograničenim protokom. Znači onda definitivno ima ljudi koji vide prednost u tome što će biti non-stop online zbog servisa kakvi su ICQ, MSN, Skype ili jednostavno vole da slušaju Internet radio stanice itd.

Usput, na eunetu objavljen novi spisak centrala na kojima ce biti realizovan ADSL. Leskovac , Vranje, Aleksinac...
http://www.eunet.yu/cms/view.php?id=13354
Lepo... Leskovac... Samo... ja bio danas do naseg ADSL korisnickog servisa. Ne znaju nista o tome. Ni kad ce biti, ni da li ce uskoro biti. JEDNOSTAVNO, NEMAJU NIKAKVE INFORMACIJE!! Oni ce poceti sa raspodelom priključka čim dobiju informaciju iz Niša, a još ništa nisu dobili. Niti je oprema instalirana, niti su testirani portovi, o modemima da ne govorim. Užas. Sad kome verovati, Eunetu ili ovima ovde...:wall:

Lepo... Leskovac... Samo... ja bio danas do naseg ADSL korisnickog servisa. Ne znaju nista o tome. Ni kad ce biti, ni da li ce uskoro biti. JEDNOSTAVNO, NEMAJU NIKAKVE INFORMACIJE!! Oni ce poceti sa raspodelom priključka čim dobiju informaciju iz Niša, a još ništa nisu dobili. Niti je oprema instalirana, niti su testirani portovi, o modemima da ne govorim. Užas. Sad kome verovati, Eunetu ili ovima ovde...:wall:

Isti slucaj u Novim Banovcima, predpostavljam da je to sve zajedno sa Pazovom, dakle ljubazna cica kaze nisu jos poceli nista, ovo je, citiram "nesto kao pred pocetak", ja je pitam znaci nije ni pocelo, a ona "da nije jos, cekamo pa javice valjda uskoro..." :zgran: :zgran: :zgran: ...

Ma "mozda" i "uskoro" ima dobro poznato znacenje u Srbiji....

Konacno

Danas sam preuzeo opremu. Centrala Komren, Nis.
Medjutim nemam vezu sa internetom. Iz korisnicke podrske su mi rekli da ce da puste signal u roku od 24 casa od kada sam potpisao ugovor... Videcemo...

Pod centrala "Gradsko polje" u Nisu i ADSL

Danas sam potpisao ugovor oko 13h i evo me :D

Zanimljivo je da sam zadnjih mesec dana imao problema sa dial-up koji su nestali cim sam zakacio mikro filter :d :d :d

To moze samo da znaci da mi je signal pusten jos pred novu godinu ali su tek sada dali opremu :d :d :d

Prijatno iznenadjenje od telekoma tacno 90 dana pre rodjendana :D :D :D

P.S. Dobio sam i informaciju da uskoro ukidaju 256k paket i da svi idemo na minimalno 512k.
Tako da..... stay tuned!!!

Poslednja izmena:
Problem je ovde što polaziš od ličnog primera, ali mislim da je daleko veći broj korisnika Dialup-a koji na Netu ne provode više od 1 ili 2 sata dnevno i čiji udeo u pristupa Internetu u ukupnom telefonskom računu nije u istom odnosu nego kao kod tebe.

Recimo da neko mesečno "troši" impulsa za 500-600 din za pristup Internetu. U tom slučaju se Telekomu itekako isplati da ga prebaci na ADSL jer će na njemu zarađivati duplo...

Ako se već baziramo na ličnim primerima, ja od kuće relativno malo koristim Net, a jako malo koristim i fiksni telefon, pa se trenutno Telekom od mene mesečno ne ovajdi za više od 300-400 din. Uplatio sam i čekam uvođenje 512 kbit ADSL-a, koji ću mesečno plaćati ~2200 din. Šta se u ovom slučaju Telekomu više isplati?

Pa to isto sam i ja rekao nesto ranije. Ako podnosilac zahteva trosi 500-600 dinara na fiksni telefon ima dobre sanse da dobije ADSL, a ako trosi 3000, kao ja na primer, onda za njega nema slobodnih portova. Ovom tezom jedino mogu da objasnim cinjenicu da na mojoj centrali ljudi svakodnevno dobijaju ADSL, a ja cekam port od jula meseca.

Inace i dalje ostajem pri tvrdnji da Telekom proklinje ADSL i da bi nas, da mogu, drzali na Dial Up-u do smrti. Jednostavno, na ADSL-u, u odnosu, na Dial Up, manje zaradjuju, ali nemaju kud jer su im provajderi kablovskog interneta i pomalo wireless-a zabili prst u oko i, posto ne mogu da ih uguse, sto bi najradije ucinili, moraju da izadju sa njima na kraj uvodjenjem ADSL-a. Na zalost, da je konkurencija jaca i Telekom bi bio primoran da radi kako treba. Ovako, zahebavace nas jos dugo.

Apsolutno si u pravu broj ljudi koji pravi telefonske racune preko 3000 dinara je jako mali postoji tu i dosta ljudi koji koriste wireless, a koji su podneli zahtev za adsl ako posmatras licni primer onda se i ne isplati ali u globalu se mnogo vise isplati adsl, jer veruj mi na rec da adsl nije profitabilniji od dial-up-a nikada ga ne bi rasirili na zapadu jer oni sve gledaju kroz zaradu.

Uveren sam da bi ceo zapad i dan danas bio na Dial Up-u da imaju Telekom Srbije sa faktickim monopolom u oblasti fiksne telefonije i vlade koje stite taj monopol na sve moguce nacine. Zapad je zapad, a Srbija je Srbija i u njoj ne vazi logika koja vazi na zapadu.

Malo pre su me zvali iz telekoma i rekli da mogu da dodjem da uzmem modem i potpisem ugovor.Posto rade do 16h,moracu sutra da idem.

P.S. Jos jedno glupo pitanje od mene: Jel treba oni da dodju kod mene da mi ugrade nesto u telefonsku liniju ili ne ?!? Ili samo ubodem modem u komp i kacim se na net ???? (ne razumem se u adsl)

Prema informacijama dobijenim od jednog insajdera, u Pančevu će uskoro biti proba instalirane opreme a krajem tekućeg meseca bi trebalo da krene sa priključivanjem korisnika.

Preuzeto sa Beocity-a

Iz Telekoma upravo saznajemo da su konacno prosireni kapaciteti Beogradskih centrala: Akademija, Dunav, Krunski Venac i bioskop Vozdovac. Korisnici na ovim centralam koji su na cekanju, aktiviranje prikljucaka mogu ocekivati u najskorije vreme. ADSL kapaciteti instalirani su i na novim centralama u Beogradu: Rakovica, Kluz, Borca, Sivi Dom, Mijacka i Vele Nigrinove kao i u mreznim grupama 016 i 017 za Leskovac i Vranje i na mnogim novim centralama u Nisu.

Pozdrav

Malo pre su me zvali iz telekoma i rekli da mogu da dodjem da uzmem modem i potpisem ugovor.

Napisi iz kog dela Sirbistana si da mozemo da pratimo sta se desava jer od [email protected] i 9813 ima manje koristi nego od mojih kosmarnih snova o ADSL-u u nocima izmedju subote i nedelje.

Juce posaljem mail i pitam da mi preciznije kazu kada cu dobiti port i dobijem odgovor da ce me obavestiti na sms. Ja lepo posaljem novi mail i kazem da ih nisam pitao kako ce me obavestiti nego kada cu dobiti slobodan port i, naravno, ne dobijem nikakav odgovor.

Danas su poceli da dele modeme kod nas za POTS, nema nista jos uvek za ISDN :(
Ono sto niko od vas koji ste dobili od Telekoma ne moze da se smiluje da napise a VEOMA je bitno da vas Telekom uslovljava ugovorom na GODINU dana jer ste dobili modem dzabe. Znaci nema promene provajdera godinu dana :)
Jos nesto, prica se da modemi za ISDN stizu veceras u BG-u a druga verzija je da ce da stignu 12 februara. Sta je tacno, videcemo....

Evo i u Jagodini je krenuo adsl. Prvi korisnici su potpisali ugovore i vec ga koriste.
Primetio sam da je ping ka googlu ponekad 600-700ms a ponekad normalan tj 50-60ms, bez ikakvog drugog protoka za vreme merenja.??

I u Pozarevcu je krenuo Telekom ADSL. Uzeo sam paket 256/64.
Najveci je problem sa skidanjem torrent-ova. Do sada sam koristio bezicni 128/64 internet i torrent fajlovi su skidani mnogo brze nego sada sa ADSL-om. Sada mi je brzina skidanja max 4-5 Kb/s. Ima li jos neko slican problem.

Halo ljudi.
Danas me celo popodne drugari i svi su primetili da mi se glas cuje cistije na fixnom.
Vec skoro dva meseca sam imao cudne sumove na tel. liniji i probleme sa dial-up.
Na eunet mi je veza pucala i pod winom i pod linom i pod freeBSD tako da nije bilo do software vec do tel linije.

Od kako sam danas stavio mikro filter tel. linija mi se preporodila i opet mi se modem kaci na 52k do 54k :D :D :D :-devil-: :-devil-: :-devil-:

Tako da je moja teorija da su me prikacili na adsl instalaciju ali da su me tek danas zvali da uzmem opremu, i to za oba tel. broja. Jedan sam morao da otkazem:-devil-:

Nesto mi nije jasno. Danas mi ceo dan stizu mejlovi, od Neobee-a, Euneta... za uvodjenje adsl-, kazu da imam tehnicke mogucnosti za prikljucenje, samo da im posaljem podatke i poćeće sa realizacijom. A u Telekom-u mi kažu da još nije stigla oprema (Leskovac) Da li da otkazem nalog kod Telekoma i prijavim se drugom provajderu? Ili da cekam da me ovi iz T pozovu, a to ce biti ko zna kad? I sta ako je broj portova ogranicen pa privatni provajderi preuzmu vecinu a za one koji su se prijavili preko Telekoma ne ostane nista. Stvarno ne znam sta da radim.

Update

Dakle, centrala Kijevo u Beogradu, juce uveden ADSL. Danas sam se bavio malo download-om. :) Nazalost, moracu da razocaram vecinu, jer se nisam bavio ilegalom, vec skidao uglavnom sa google video i you tube (sto bi trebalo da je sada isto).

Uglavnom, opsti utisak jako dobar. Cinilo mi se da povremeno varira, a u jednom trenutku je i Skype puk'o (desetak sekundi, za to vreme sve ostalo radilo normalno).

Malopre sam skinuo klip od 15.5 MB, uz prosecnu brzinu od 50 KB/s. Dakle, reklo bi se da "drzi" vezu. U pikovima je FlashGet prijavljivao i 59 KB/s. Uzeo sam adsl paket 512 kb. Za sada sam jako zadovoljan, sve radi od pocetka bez ikakvih problema. Ipak, napominjem da mogu da testiram samo uvece. Videcu kako ce biti tokom vikenda.

Nesto mi nije jasno. Danas mi ceo dan stizu mejlovi, od Neobee-a, Euneta... za uvodjenje adsl-, kazu da imam tehnicke mogucnosti za prikljucenje, samo da im posaljem podatke i poćeće sa realizacijom. A u Telekom-u mi kažu da još nije stigla oprema (Leskovac) Da li da otkazem nalog kod Telekoma i prijavim se drugom provajderu? Ili da cekam da me ovi iz T pozovu, a to ce biti ko zna kad? I sta ako je broj portova ogranicen pa privatni provajderi preuzmu vecinu a za one koji su se prijavili preko Telekoma ne ostane nista. Stvarno ne znam sta da radim.
Samo ti otkaži kod Telekoma, pa ćeš da popaseš još par meseci, možda i godinu... do sledeće akcije

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno