Nasao sam FujitsuSiemens AMILO Pro V3505 Intel Core Duo T2050 za 785e ali on ima 15.4" ekran. Mada bi se ja pre odrekao 17" ekrana nego brzog procesora. A evo ima i MSI MegaBook L725X-018EU sa Pentium M 725 procesorom, ali je on preko 900 evra. Nisam pametan :wall:
Vidi ovako, da vratimo temu na ozbiljni kolosek, bez pricanja napamet. Core Duo jeste brzi CPU od Pentium-a M. Medjutim, postavlja se sasvim realno pitanje, sta ce ti dual core u notebooku. Pri tome dodaj i da ta dva jezgra komuniciraju putem uske magistrale koja iznosi svega 667 MHz. Dobici su, veruj mi jako mali. Evo ti primer i prve ruke... Imam MacBook Pro sa Core 2 Duo 2.33 GHz procesorom, 2 GB DDR2-667 RAM-a (ima memorijski transfer od skoro 4 MB/s sto retko koji notebook ostvaruje), 120 GB HDD na 5400 sa 8 MB kesha, Radeon Mobility X1600 sa 256 MB video RAM-a itd... Ta masina pod Windows XP radi priemtno sporije nego desktop varijanta Core 2 Duo E4300 (na 3 GHz sa FSB na 1333 MHz), sa 2 GB RAM-a i diskom od 300 GB. Naravno brzi disk i siroki FSB igraju beoma bitnu ulogu.
Velike razlike izmedju procesora kod noteooka u realnom radu neces primetiti, sta god ”strucnjaci” pricali... Naravno, ako poredis Celeron na 1.3 i Core Duo na 2 GHz, razlike ima, ali koliko vidim tebi je i taj Turion i Core Duo i Pentium M tu negde po taktu i karakteristikama.
Znaci, ne lozi se previse na CPU snagu, nego odaberi ono sto ce ti doneti veci komfor u radu, pre svega bolji ekran (ako ti treba 17”), kvalitetniju tastaturu, bolju graficku karticu itd... Procesor kao procesor.