Šta je novo?

MSI MegaBook L710X

eatmyshorts

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2005
Poena
319
Mozda bih uzeo ovaj laptop ali nisam nikada imao prilike da radim sa MSI laptopovima pa ne znam kakvi su. Ovaj model mi deluje dosta privlacno obzirom da ima DVD-RW, Turion procesor, 512 MB RAM-a i 17" ekran i da kosta oko 760-770 evra. Ja bi mu naravno dodao jos 512 RAM-a i to je to. Inace treba mi kao desktop replacement masina za rad u photoshopu, dreamveawer-u, ponesto sa MySQL bazama i kasnije sa Maya-om. Dosadilo mi je vise da stalno nadogradjujem desktop masinu :S:

Poslednja izmena:
Imao sam prilike da radim sa nekoliko MSI 17" i ono sto mi se nikako ne svidja je 'jeftinoca' zavrsne obrade. Konkretno taj 710 je trenutno na akciji i dosta je povoljan, ali mislim da je tek ovo realna cena 🙁. Turion je osetno sporiji od Celerona (pogotovo ako su Yonah jezgra) grafika je integrisana ATI, jedini plus su ekran i brdo opcija (wifi, bt, dvd-rw)....

Dobro si mi rekao jer sam alergican na spor procesor :d Citao sam Pecin test MSI 715 notebooka i vidim da i on spominje dosta slabu plastiku.

Koleginica u firmi je dobila taj 710 kao zamenu za LG GS50 (celer 1.3 768MB ram) i posle dva dana nam je vratila i rekla - ovo je uzasno sporo 🙁 Cini mi se da je najprimetnija razlika u FPU jedinici sto se kod baza/upita bas primeti. Pogledaj da li postoji 7x0 sa Intel procesorima...

@delimir: pa mozda ti posle iPowerMacBook-a ili cega vec ne osetis, ali ja mogu da primetim kada procesor neki posao radi sporije (pod poslom ne podrazumevam kucanje tekstova i slaganje fotografija)....

Poslednja izmena:
Pa uzmi uporedi rezultate iz tog i testa nekog drugog Core Duo notebook-a... Modeli sa Core 2 Duo procesorima su jos uvek skupi.

Nasao sam FujitsuSiemens AMILO Pro V3505 Intel Core Duo T2050 za 785e ali on ima 15.4" ekran. Mada bi se ja pre odrekao 17" ekrana nego brzog procesora. A evo ima i MSI MegaBook L725X-018EU sa Pentium M 725 procesorom, ali je on preko 900 evra. Nisam pametan :wall:

Koleginica u firmi je dobila taj 710 kao zamenu za LG GS50 (celer 1.3 768MB ram) i posle dva dana nam je vratila i rekla - ovo je uzasno sporo 🙁 Cini mi se da je najprimetnija razlika u FPU jedinici sto se kod baza/upita bas primeti. Pogledaj da li postoji 7x0 sa Intel procesorima...

@delimir: pa mozda ti posle iPowerMacBook-a ili cega vec ne osetis, ali ja mogu da primetim kada procesor neki posao radi sporije (pod poslom ne podrazumevam kucanje tekstova i slaganje fotografija)....

🙂

Hoces da kazes da je Celeron M ”osetno” brzi u poredjenju sa Turion X2 dual core procesorom? 🙂 Prvo, Celeron M nije uopste brzi od Turion-a (ni obicnog, a ni X2 verzije). Ja mislio ti poredis Core 2 Duo i Turion X2, pa reko ajde... Ali cak ni Core Duo nije OSETNO brzi od Turion X2 procesora.

Sorry moram jos jednom: 🙂

BTW: MacBook Pro koji ja imam ima u sebi Core 2 Duo 2.33 GHz, a prethodni PowerBook je imao G4 na 1.67, ali to nema veze ni sa kakvom pricom ovde, jer sam probao na desetine notebookva i mogu da potpisem da pricas neistine 🙂

Ah da: 🙂

Poslednja izmena:
Nasao sam FujitsuSiemens AMILO Pro V3505 Intel Core Duo T2050 za 785e ali on ima 15.4" ekran. Mada bi se ja pre odrekao 17" ekrana nego brzog procesora. A evo ima i MSI MegaBook L725X-018EU sa Pentium M 725 procesorom, ali je on preko 900 evra. Nisam pametan :wall:

Vidi ovako, da vratimo temu na ozbiljni kolosek, bez pricanja napamet. Core Duo jeste brzi CPU od Pentium-a M. Medjutim, postavlja se sasvim realno pitanje, sta ce ti dual core u notebooku. Pri tome dodaj i da ta dva jezgra komuniciraju putem uske magistrale koja iznosi svega 667 MHz. Dobici su, veruj mi jako mali. Evo ti primer i prve ruke... Imam MacBook Pro sa Core 2 Duo 2.33 GHz procesorom, 2 GB DDR2-667 RAM-a (ima memorijski transfer od skoro 4 MB/s sto retko koji notebook ostvaruje), 120 GB HDD na 5400 sa 8 MB kesha, Radeon Mobility X1600 sa 256 MB video RAM-a itd... Ta masina pod Windows XP radi priemtno sporije nego desktop varijanta Core 2 Duo E4300 (na 3 GHz sa FSB na 1333 MHz), sa 2 GB RAM-a i diskom od 300 GB. Naravno brzi disk i siroki FSB igraju beoma bitnu ulogu.

Velike razlike izmedju procesora kod noteooka u realnom radu neces primetiti, sta god ”strucnjaci” pricali... Naravno, ako poredis Celeron na 1.3 i Core Duo na 2 GHz, razlike ima, ali koliko vidim tebi je i taj Turion i Core Duo i Pentium M tu negde po taktu i karakteristikama.

Znaci, ne lozi se previse na CPU snagu, nego odaberi ono sto ce ti doneti veci komfor u radu, pre svega bolji ekran (ako ti treba 17”), kvalitetniju tastaturu, bolju graficku karticu itd... Procesor kao procesor.

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na komentarima iz prve ruke. Meni cje udobnost u radu doneti najvise veliki ekran i dosta memorije jer mi je obicno u jednom trenutku otvoren i Dreamveawer i Photoshop cs2 i 3-4 browsera i total commander 🙂 pa prema tome izgleda mi da je ovaj MSI ipak dobra kupovina ,)

@delimir: Prica se o MSI 710 laptopu sa cenom od ~700 eur, tu nema ni Core2Duo ni Turion X2 procesora. Naravno da nisam sebi dopustio gresku da coveku preporucim Celeron M u odnosu na X2 - a da je Celeron M 1.6 (Yonah) osteno brzi od Turiona 1.6 - jeste cim to neko moze da primeti bez prethodnog gledanja u specifikacije.

No posto pricam neistine, prepusticu tebi strucnjaku da dalje savetujes coveka sta da kupi,... 😉

Imas za malo vise para msi l725 koji ima Centrino i 6600 grafiku sa 256mb svoje memorije ja sam ga uzeo i dosta dobro se ponasa, malo sam raduckao photoshop corel itd i odradi sve bez problema a tek kako radi pes6 na njemu vrh 🙂 ekran je odlican pogotovo za tu cenovnu klasu u kojoj je ispod 1000e...tastatura je onako solidna nista posebno ali opet kazem ne mozes za te pare ocekivati ne znam sta, autonomija baterije je isto dosta dobra navuce jedva 2 sata ako ne radis nesto ozbilno npr. izvukao je oko 1 sat igranja pesa6...

Video sam neki 725 sa Pentium M procesorom i 6600GT ali je on >900 evra a ima samo 512 MB RAM-a. Meni ne treba za igranje tako da mi je grafika skoro nebitna, mnogo mi je vaznija memorija.

To je greska,to nije 6600GT vec 6600Go kartica,a i ona je verovatno downclock-ovana u odnosu na desktop varijantu zbog pasivnog hladjenja pa se ne prica o bas nekoj jakoj grafici koja je nepotrebna,dok je ugradnja memorije posao koji se obavlja VEZANIH ociju,a uz to vise ne kosta nenormalno mnogo u odnosu na desktop memoriju,a inace laptop ima odlicnu konfiguraciju za 920 eura koliko sam ja najjeftinije nasao kad sam razmisljao da ga kupim (kasnije sam dobio vise love i dobio povoljnu ponudu za nx9420 C2D masinu pa sam uzeo njega ali mi je taj MSI bio medju prva tri)!
Pozdrav ,)

Meni je taj MSI za te pare extra...nemam za sada ni jednu zamerku sa obzirom da mi je ovo prvi notebook i nemam neka prethodna iskustva...ima manje vise sve sto coveku treba a i radi sasvim korektno sa 512mb

E ljudi ja sam prosto receno naj.bo sa tim racunarom(L710) kupio sam ga i posle par sati se ispostavilo da je neispravan sto se tice racunara ekran i dizajn extra a sto se tice svega ostalog sr.nje najblaze receno i jos nesto imate Dell-a sa centrino procesorom za 685 EUR ja ga imam i neverovatan je jedina mana mu je ekran peformanse su mu vrh vrhova tako da MSI zaboravite u bilo kojoj varijanti jer se previse kvare i dolaze sa greskama a i ljudi u servisu su zatrpani njihovim reklamacijama.
Lepo zvuci 17" ali pitanje je sta se u stvari iza krije i kakve cete probleme iimati sa njim.

Poslednja izmena:
E ljudi ja sam prosto receno naj.bo sa tim racunarom(L710) kupio sam ga i posle par sati se ispostavilo da je neispravan sto se tice racunara ekran i dizajn extra a sto se tice svega ostalog sr.nje najblaze receno i jos nesto imate Dell-a sa centrino procesorom za 685 EUR ja ga imam i neverovatan je jedina mana mu je ekran peformanse su mu vrh vrhova tako da MSI zaboravite u bilo kojoj varijanti jer se previse kvare i dolaze sa greskama a i ljudi u servisu su zatrpani njihovim reklamacijama.
Lepo zvuci 17" ali pitanje je sta se u stvari iza krije i kakve cete probleme iimati sa njim.

I dali si ga reklamirao? MSI daje garanciju od dve godine i resavaju ih za 72h.
http://www.eurolink.co.yu/code/navigate.php?Id=26

Nije stvar u tome ja sam im trazio nov komp jer sam kupio neispravan a i komp mi je bio preko potreban medjutim poceli su da mi pricaju pricu kako njih to kosta mnogo da lageruju racunare nego da mi oni to poprave itd..
***a mislim da servisiran komp vredi puno manje od novog ako se slazes samnom ali oni jednostavno nece o tome ni da pricaju ma katastrofa.\Jedina dobra stvar u svemu je sto momci u Pinovom servisu su stvarno ok i pokusali su da mi izadju u susret maximalno.Ali nije u tome stvar nego u MSI-ovom stavu prema klijentima na kraju krajeva su trebali da mi daju novu masinu a ne da ja gubim vreme i cekam da ponavljam se opet dobijem servisiran racunar ***a mogao sam da kupim i polovan i da me kosta duplo manje

da ispostovan je navodno rok 72 sata ali nije stvar u tome kao sto sam rekao vec u njihovom stavu i tome da pustaju u prodaju netestirane masine pa tebi sta da bog to nije u redu, a pogledaj malo po servisima momci se ubise od popravki MSI notebook racunara i mislim da im se smucio zivot smirujuci ljude.A oni u MSI-u kazu da su to mali problemcici koji se lako otklanjaju
Sve u svemu *******

da ispostovan je navodno rok 72 sata ali nije stvar u tome kao sto sam rekao vec u njihovom stavu i tome da pustaju u prodaju netestirane masine pa tebi sta da bog to nije u redu, a pogledaj malo po servisima momci se ubise od popravki MSI notebook racunara i mislim da im se smucio zivot smirujuci ljude.A oni u MSI-u kazu da su to mali problemcici koji se lako otklanjaju
Sve u svemu *******

Imao si srece da je MSI laptop inace bi cekao na reklamaciju 45 dana.🙂

Izvini ti bas volis MSI e da te demantujem odmah u DELL-ovom prestavnistvu kada sam kupio sestri laptop isto mi se desilo ****** nesto unutra je bilo otkaceno tj zveckalo ali je racunar radio perfektno i kada sam doneo na reklamaciju prvo su mi se izvinuli zbog toga sto se desilo a onda su mi dali potpuno novi laptop e sada stoji i to da sam se ja zezno jer me privuklo ono17" i niko mi za to nije kriv sem ja sam sto nisam odabrao pravu firmu vec me privukao izgled
eto samo sam to hteo da ti predocim o tvom ocigledno favoritu ili firmi u kojoj mozda radis MSI-u
POZDRAV

Poslednja izmena:
nije losa ova nasa prica za nabijanje poruka ali mislim da bi ovde trebalo prekinuti ipak ovo neko cita jedino ako imas nesto pametno da mi kazes onda je ok a mislim da sam dovoljno i ja rekao o ovoj temi

Ipak sam se na kraju ispruzio do nekih 950 evra i sutra bi trebalo da mi stigne Acer Aspire 9301AWSMi sa Turion64 procesorom na 2.0GHz, 1GB RAM-a, 80GB HDD, DVDRW, 17'' WXGA+ i Windows Vista Home 😉
Hvala svima na pomocji :wave:

Poslednja izmena:
Ne znam sta da kazem ja sa mojim msijem za sada nemam problema a i ako ih bude njihovo resavanje reklamacija je odlicno znaci ispostuju max. vreme za resavanje e sad ti nisi imao srece i sad odma ne valja ni jedan to ne moze tako da se gleda...a sto se tice generalno kvarova laptopova svi se manje vise kvare i to je tako...npr ja sam bas dosta acera imao koji su se kvarili pogotovo im je optika problematicna a opet ne mislim na osnovu toga da su svi losi...

javi utiske 😉

Sinotcj sam doneo laptop kucji pa evo i prvih utisaka 🙂

Uz masinu stize instaliran Win Vista Home Premium koji ga, cini mi se, dosta usporava. GF6100 je podesen da koristi 256 MB sistemske memorije sto mu je dodatno smanjivalo performanse pa sam odma podesio na 128. Windows se podize malo sporije (nije strasno) a kada se podigne u trayu pored sata se pojavi brrrdo ikonica. Znaci ima brdo instaliranog softvera od kojeg je 85% nepotrebno pa sam to odmah i uklonio jer i to zauzima memoriju. Masina je posle ovih nekoliko zahvata radila primetno brze ali Photoshop CS2 brljavi i uzasno koci masinu (pretpostavljam da je problem do Viste). Dreamweaver 8 radi lepo, rekao bih cak isto kao na XP-u sa prethodnom masinom. Windows Media Player 11 sljaka odlicno, Open Office 2.0.1 takodje.
Sto se tice plastike cini mi se da je sasvim solidna, ne deluje mi jeftino. Touchpad je jedan od boljih sa kojima sam radio. Tastatura je skoro full size, znaci ima i numericki deo sa desne strane...Standardna rezolucija je 1440x900 i moze lepo da se radi u njoj. Slika je dobra mada bi mozda mogla da bude malo ostrija.
Od pratece opreme se dobijaju samo neophodni kablovi, uputstvo za upotrebu, internacionalna garancija i Windows Vista Home Premium instalacioni disk. Znaci od drajvera nema ni reci :wall:
Sve u svemu utisak je na prvi pogled pozitivan, ali mislim da cju morati da mu instaliram XP, samo da nadjem drajvere na netu :-devil-:

Nazad
Vrh Dno