Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
stormwatch153 je napisao(la):
redbull je napisao(la):
Proslo je vreme kad se socijalni mir kupovao preko jeftinih impulsa, mada i dalje tvrdim da imamo najjeftinije tel. usluge na balkanu. Znam, sad ce neko reci , jesu najjeftinije ali su i najgore, ali uzmite samo cinjenicu da je u Bugarskoj, koja je usla u EU, stepen digitalizacije oko 50%!!!! A kod nas je to na nivou od preko 90%.
Sto nisi za primer uzeo Madjarsku? Gde bas ljudi kada porede nesto uzimaju najgore drzave sveta kako bi dokazali da smo mi za dlaku bolji od njih.
...
a ko kaže da smo u nečemu bolji od bugara ili bilo koga drugog u evropi ?

kada je adsl tek krenuo kod nas priča je bila da u bugarskoj pedesetak mesta ima adsl.
ja lepo ne budem lenj , uzmem kartu bugarske i na njoj ne mogu da nađem 50 mesta :d

ps iako smo po zvaničnim statisikama na poslednjem mestu u evropi, imam osećaj da će da se javi neki šofer i kaže kako su npr bugari daleko iza nas jer, eto, pogledaj kakvi su njima putevi ili nešto sl. :D

@stormwatch123

Ne razumem sta si hteo da kazes time da Subotici prvo dolazi racun za telefon. Ti (kao i svako u Srbiji) svoj telefonski racun za prethodni mesec mozes platiti do 20. u tekucem mesecu. Sve ti za one koji citaju pise na racunu. A to da li nekom stigne 3., 8., ili 17. u mesecu nema nikakve veze.
Tako da je to sto si ti napisao velika glupost!!!!!!

P.S. Mozda tebe Telekom mnogo mrzi pa ti prvom salje racun.

Izvinjavam se svima za off-topic

To sto si ti napisao je mnogo veca glupost jer ne zivis u Subotici pa nisi bas upoznat sa situacijom. Procenat urednih platisa u Subotici je najveci na teritoriji Srbije a ipak smo kompletno ostavljeni po strani u pogledu bilo kakve naprednije infrastrukture. I zabole me
za placanje racuna, ako meni poslednjem dolazi ADSL neka mi poslednjem dodje i mesecni racun za telefon, i je li ti nesto smeta sto sam to rekao? Ako ti smeta zali se telekomu.

Odakle ti to čoveče? Ovde niko ništa ne zna. Pre 2 dana su mi rekli da jos ni oprema nije stigla.

Rekao mi drugar koji radi u Leskovackom Telekomu. U utorak su testirali portove u nekoj centrali. Bio je tehnicki prijem, sada se papiri salju u Beograd, a posle krece prikljucivanje. On procenjuje da bi moglo da krene od ponedeljka. E sad, od svega ovo sam 100% siguran samo da su testirali portove i da je stigla oprema. Ono za pocetak prikljucivanja je njegova slobodna procena...

Velike Plane nema ni na jednom spisku za ADSL, ima oko 200 prijavljenih do sada bar toliko sam lično odneo anketa u Lelekom. Na 9813 uvek dobijem različite informacije kad će početi priključenje korisnika a lik već mesec dana ima ADSL u igraonici u centru grada.

!

To sto si ti napisao je mnogo veca glupost jer ne zivis u Subotici pa nisi bas upoznat sa situacijom. Procenat urednih platisa u Subotici je najveci na teritoriji Srbije a ipak smo kompletno ostavljeni po strani u pogledu bilo kakve naprednije infrastrukture. I zabole me
za placanje racuna, ako meni poslednjem dolazi ADSL neka mi poslednjem dodje i mesecni racun za telefon, i je li ti nesto smeta sto sam to rekao? Ako ti smeta zali se telekomu.

Potpisujem !:trust:

Vidim ja da ovde i nema sem mene onih koji su dobili pa bi mozda znali u cemu je problem...

Evo ovako. Skolski drug mi radi u Teleprot group, koji inace radi instalaciju ADSL- a za telekom. I sam radi na centrale koje treba da dobiju. Rekao mi je da je u Leskovac tehnicki prijem prosao tokom ove nedelje i da sada samo zavisi or Telekoma kada ce da pocne. Vranje je danas zavrseno ili je ostalo jos nesto za sutra, posto nezna tacno, jer mu kolega to radi. Sledeci su Pirot i Prokuplje.

Velike Plane nema ni na jednom spisku za ADSL, ima oko 200 prijavljenih do sada bar toliko sam lično odneo anketa u Lelekom. Na 9813 uvek dobijem različite informacije kad će početi priključenje korisnika a lik već mesec dana ima ADSL u igraonici u centru grada.

To nije nista novo na zalost adsl je dostupan za sada samo za pravna lica i dostupan je vec oko godinu dana i moze se uzeti u skoro svakom gradu recimo kod mene u gradu adsl poseduje 15 privatnih firmi i to nije nikakva tajna to se moze saznati i u samom Telekomu ne kriju oni to.

Poslednja izmena:
@boba84

Da ali im u tom slučaju 64k interneta košta oko 8k dinara.

Telekom mrzi sve nas. Oni bi najradije da uzmu pare a da nista ne rade. Da se samo oni pitaju bili bi danas na dial-upu najgore vrste. Logika bolesnih umova iz Telekoma je, otvoriti sto manje stranica u sto duzem vremenu. Skinuti sto manje, zadrzati se sto vise. Kod ADSL, to ne mogu, pa otuda otpor da nam svima uvedu. U BG i NS je uveden samo zbog stranih firmi koji posluju kod nas. Da bi malo zamaskirali, pustili su po kojem, tek da se kaze da ga ima.

Amin, brate. :Klanjanje

Kad Telekom ima interes, onda sve moze da radi kako treba. Moja zena juce pozvala da predje sa prepaid-a na postpaid i da uzme jednu Nokiu. Gle cuda, kad Telekom treba da rezervise korisnika na 24 meseca da ne ode kod Telenora ili Mobilkoma za koga se prica da ce imati jako atraktivne ponude da bi privukao korisnike jer startuju od nule, sve bude gotovo za pet minuta sa samo jednim telefonskim pozivom i sve uz "hvala lepo" i "ako bude nekih problema samo se javite". Nije bilo "nemamo tehnickih mogucnosti", "cekamo telefone", "nemamo kartica" ili "sve ce biti, ali od 15. februara".

Da Telekom stvarno hoce da obezbedi ADSL svojim korisnicima lepo bi rekli moze u roku od tri dana, ali vi snosite troskove uvodjenja te usluge - port kosta toliko, instalacija kosta toliko, modem kupujete sami ili izaberite nekog provajdera koji deli modeme (modem za dial-up mi nije kupio provajder), provajdera birate sami, ako hocete da ga promenite moze, u roku od tri dana, a ta usluga kosta toliko i toliko. I kraj price. Ali nece oni brzi internet u Srbiji iz razloga koje je waikiki opisao gore. Da ikako mogu ugusili bi sve wireless ISP-ove i sve kablovske operatere u Srbiji.

@boba84

Da ali im u tom slučaju 64k interneta košta oko 8k dinara.

Tacno je da su nudili ADSL u vecini gradova jos pre godinu dana, ali samo za pravna lica.
Prikljucivanje je bilo oko 10500 din, a cena 256/64 kb/s 2700 din mesecno (cene bez pdv-a). To su u stvari cene koje sada nude za staticku IP adresu.

Poslednja izmena:
Pitanje za korisnike telekom adsl-a:

Kako vam rade p2p i torrenti?
Ja ne umem zaista da podesim da mi radi torrent kako treba...
Kako ste obavili instalaciju adsl-a i modema i podesavanja gde i kako ste namestali?...ja zaista ne znam sta radim...help?

Sto se tice p2p, konkretno dc++, za sada moze da radi samo u passive modu sto je poprilicno lose, tj. meni je lose jer onda mozes da skidas samo od pasivnih usera kojih je manje a ja vec iovako jedva nalazim muziku koja meni treba sa sve aktivnim userima. Nisam jos isprobao sve varijante oko podesavanja al na brzaka mogu da ti kazem sta da probas. Preko help-a u dc++ nadjes link koji te usmerava na sajt gde ce ti iskenirati spoljasnju IP adresu, mada to moze i jednostavnije da se pogleda u podesavanjima modema/rutera, i onda tu IP adresu kucas u connection settings u dc++. Ovo vazi sve da bi bila u aktivnom modu, ako ti ne smeta pasivni samo conn. sett. i passive mode i to je to pa sta nabodes. Nisam se jos previse igrao sa p2p jer me muci malo ona stavka oko autorskih prava i piraterije, iako kontam da od toga nema nista, jednostavno mi bode oci i cini nelagodnim.

Inace onako usput da malo prokomentarisem i dam neki info...sve u svemu ne radi lose ADSL, ne puca, ne zaglupljuje se. Iskreno wireless mi radi PRIMETNO brze ali nisam ni ocekivao da ce biti drugacije. D/L se krece od 24-27kB videcemo kad se malo "optereti" (navodno na sajtu kazu da nema agregacije). Inace ne znam sta se desilo pre neki dan al je svakako bilo cudno odjednom je protok poludeo...na bolje...DU Meter je poceo da izbacuje neke cifre od 50 i kusur kB, pa sam kontao da se nesto zaglupelo i prebacio da meri u kbs i tamo je merilo neki 400-500 i kusur. :trust: Da li su nesto podesavali ili je majstor pera pretisnuo nesto sto nije trebalo...
Ne mogu tacno sve da procenim jer idem preko Kerio winroute zbog wireless-a pa kad mi se i desi da se nesto zakuca ili vuce nisam siguran do cega je.
Mislim za sada...OK...bar za cenu od -40% za 256 paket:D
Ovih dana cu poceti da ga silujem i da pravim hot line od ADSL-a pa cu vas izvestiti :)

Poz

Citam sve ovo i mislim se: koji smo mi jadnici. Dahcemo za koskom koju su nam bacili iako su nas 1000x dosad prevarili, pokrali...
Sacekacu i taj 15.2. da vidim hoce li biti nesto od toga. A onda cu licno da odem tamo da se izvicem i istresem za sve ove mesece i na kor. servis i njihove sefove i obezbedjenje i da otkazem prijavu. Mogu da si ga nabiju tamo gde sunce ne sija.
Ziveo sam dosad bez toga pa prezivecu jos par meseci.

Iskreno savetujem svima da to urade i da tako savetuju svim svojim poznanicima. Pa nek onda Drasko odnese sve te DSLAM-e modeme i racune od dnevnica montera svojim sefovima i objasni zasto ne moze da proda tolike kapacitete u koje je skrkao tolike pare koje bi Dinkic jedva docekao u budzetu.

Meni torrenti idu poprilicno lose(cak i oni najaci,trenutno 11kb/s) a probao sam preko tri razlicita klijenta a posto to radim uglavnom 24/7 :) stoga me je uhvatila panika na pocetku pa sam cak pribegao i ozloglasenom broju 0800 100 100 ali sam se prijatno iznenadio jer je devojka sa druge strane linije bila prilicno upucena u materiju pa sam je usput pitao ima li kakve vrste filtracije na cega mi je odgovorila negativno. Sto se tice ostalih p2p programa probao sam jos soulseek posto njega korisim cesto takodje i on je nakon inicijalnog odbijanja proradio punom brzinom a sto se tice ftp-a radi odlicno i download ide 25-27kb/s bez ikakvih zapucavanja i tu zaista nemam nikakve zamerke, i sto se gore navedenog ponasanja interneta tice isto se ponasa i preko usb-a i preko etherneta.

Pretpostavljam(skoro siguran) da nije ali sam radoznao da li neko zna da li je moguce ovaj modem moguce koristiti kao ruter tako sto se jedan komp prikopca preko usb-a a drugi preko mreznog kabela na modem?

@robikica Hvala,nisam koristio dc++ do sada li ako torrent nastavi ovako kanda cu poceti.

Sve u svemu adsl radi kao sto bi i trebao bez ikakvih usporenja i ne saradnje za sada sem vec pomenutih torrenata...sto i ne bi mene znojilo da nije clana kog vec o ugovoru od 12meseci minimuma trajanja. Na ptt-u lepo kad su mi dopizdeli rekao sam hvala dovidjenja a ovde nista od toga...

P.S. Da li je jos neko primeti da je telekom stancovao modeme samo za seke a za bate nista...mislim mogi su i neki plavi da ubace u ponudu :)

Poslednja izmena:
@12345

Ovo je sa Lelekomovog sajta:

Jednokratno se naplaćuje samo iznos za zasnivanje pretplatničkog odnosa za direktan pristup Internetu. Iznos za zasnivanje pretplatničkog odnosa za pristupni vod koji služi za realizaciju usluge direktan pristup Internetu za sve protoke je 0,00 din.

Mesečno se naplaćuje mesečna naknada za za zakup porta za direktan pristup Internetu određenog protoka (Tabela 1) i mesečna naknada za pristupni vod (Tabela 2 i Tabela 3). Ove dve mesečne naknade u zbiru predstavljaju ukupnu mesečnu pretplatu.

Cenovnik za pravna lica za direktan pristup internetu

Ako sam uspeo dobro da sračunam 64k u najboljem slučaju može firmu da košta:

Pristupnma taksa = 24.166,67 din
Mesečni protok - 64 k b/s = 1.383,00 din
Mesni digitalni vod = 5.833,33 din

Da kreneš sa korišćenjem treba ti 31383,00 din a posle toga svaki mesec 7216,33
Usluga koju samo banke mogu da plate :)

Poslednja izmena:
Pretpostavljam(skoro siguran) da nije ali sam radoznao da li neko zna da li je moguce ovaj modem moguce koristiti kao ruter tako sto se jedan komp prikopca preko usb-a a drugi preko mreznog kabela na modem?

Poštovani,
ukoliko se modemi/ruteri vezuju i umrežavaju preko ETH0 portova, ne može biti problema.
Uspešno povezivanje i kompatibilnost ne zavise od Telekoma, već od Vašeg poznavanja rutiranja saobraćaja.

S poštovanjem,
DIREKCIJA ZA USLUGE
Sektor za brigu o korisnicima
11000 BEOGRAD, Dubrovačka 35
Telefon 9813
Mail [email protected]

Naravno da ovo nije bio odgovor na moje pitanje da li moze da se koristi kao ruter.Cak sam ih i zvao da ih pitam ali imam osecaj da se nismo bas najbolje razumeli ja i teh podrska.
Inace odgovor je...ne moze :) ...been there done that i ne radi....zaglupi se...treba ti hub/switch

Poz

Ja sam juce povezan na DSLAM i vecina portova je popunjena u Svilajncu, jedino je ostalo mesta za ISDN korisnike jer njih nema puno koji su se prijavili. Ocekuje se pustanje u rad sledece nedelje, naravno prvo potpisivanje ugovora i dodeljivanje modema. Hvala Bogu kad i ovo doziveh :p

Ja sam juce povezan na DSLAM i vecina portova je popunjena u Svilajncu, jedino je ostalo mesta za ISDN korisnike jer njih nema puno koji su se prijavili. Ocekuje se pustanje u rad sledece nedelje, naravno prvo potpisivanje ugovora i dodeljivanje modema. Hvala Bogu kad i ovo doziveh :p

Djalf da li mozda znas koliko ste portova dobili?

Pozdrav

Evo ovako, 30.01 je kasno uvece receno da je kompletna oprema stigla u Suboticu i da dodjem da preuzmem modem. Naravno to su kolege javljale jedni drugima, pa cak i viseg ranga.
Proverom u direkciji receno je , opet ispod zita da sigurno pocinje 01.02. uvodjenje u Su.
Naravno posto nicemu i nikome ne verujem proverim opet preko veze naravno, i boze moj, pa jeste stigla je oprema ali samo da se pokaze kupcima ??!!!!!!
EEEEj nacisto popizdim. I tako uvodjenje je od aprila ...............:mad:

Ko prezivi pricace....

Inace i meni u ugovoru pise da su bili u mogucnosti da od 28.12. realizuju moj prikljucak i da imam 15 dana od tog datuma da dodjem u njihove prostorije...naravno kontaktirali su me tek nekih 20-ak dana od tog datuma...

@Peregrin

Znam o cemu pricas, ali ipak je bila ponuda bas za ADSL. Kod mene u firmi nisu uveli samo sto tada nisu imali mogucnosti da povezu preko ISDN linije (kazu da im software to tada nije omogucavao). Inace znam 100% provereno da par firmi imaju ADSL vec oko godinu dana. Cena koju placaju je bas ona koju su oni naveli za staticku IP adresu.

Djalf da li mozda znas koliko ste portova dobili?

64 za ISDN i isto toliko za POTS, analogne su pune a ostalo je nesto mesta za ISDN. Sad sam dobio informaciju da Firme imaju prednost nad fizickim licima jer navodno nema dovoljno modema, kakva glupost!!
Zna li neko da li je cena veca ili se razlikuje za firme posto na sajtu ne pise nista o tome? Da li su firme uslovljene da uzimaju fiksnu IP adresu?

Jedno glupavo pitanje:
Da li je dovoljno da posaljem mail telekomu da (ipak) ne zelim kod njega da koristim adsl,nego kod drugog provajdera i da mi oni to "dozvole" ? Ja sam se jos pocetkom decembra prijavio preko telekomovog sajta za adsl,ali sam se pre nekol'ko dana predomislio kad sam video da je ptt krenuo sa uvodjenjem adsl-a u pozarevcu.Prijavim se kod njih za proveru tehnickih mogucnosti,i oni mi odgovore "proverili smo,ali pozovite help desk za detaljne iformacije...",kad sam pozvao help desk,oni mi rekose da je drugi provajder zauzeo taj port i da cu morati kod njih ..." :d

@12345

Verujem ti da tako nešto postoji u ponudi, ali na žalost u našoj zemlji je praksa veoma loša što se tiče informacija, pa tako ni na Lelekomovom sajtu mnogih usluga jednostabno nema u ponudi. Ili su zaboravili da ih stave ili im jednostavno nije u interesu da tako nešto ponude kad imaju bolji biznis sa medjumesnim iznajmljivanjem vodova. U Plani ima 10 banaka koje su vezane sa serverima u Beogradu i koje deru od para za zakup medjumesnog digitalnog voda, tako da im sirotinja od koje će da uzmu 1200 dinara za 256k ADSL-a ne znači ama baš ništa.
Moliš nekoga da mu daš pare, pa to samo kod nas može da ima i nigde više na svetu.

64 za ISDN i isto toliko za POTS, analogne su pune a ostalo je nesto mesta za ISDN. Sad sam dobio informaciju da Firme imaju prednost nad fizickim licima jer navodno nema dovoljno modema, kakva glupost!!
Zna li neko da li je cena veca ili se razlikuje za firme posto na sajtu ne pise nista o tome? Da li su firme uslovljene da uzimaju fiksnu IP adresu?

Firme imaju prednost nad fizičkim licima iz jednog prostog razloga jer kupuju internet redovno a koriste ga veoma malo u odnosu na fizička lica koja mnogo više troše link, što njima baš nije u interesu.

Jedno glupavo pitanje:
Da li je dovoljno da posaljem mail telekomu da (ipak) ne zelim kod njega da koristim adsl,nego kod drugog provajdera i da mi oni to "dozvole" ? Ja sam se jos pocetkom decembra prijavio preko telekomovog sajta za adsl,ali sam se pre nekol'ko dana predomislio kad sam video da je ptt krenuo sa uvodjenjem adsl-a u pozarevcu.Prijavim se kod njih za proveru tehnickih mogucnosti,i oni mi odgovore "proverili smo,ali pozovite help desk za detaljne iformacije...",kad sam pozvao help desk,oni mi rekose da je drugi provajder zauzeo taj port i da cu morati kod njih ..." :d

Mislim da moras da odes u korisnicki centar i da sa licnom kartom povuces svoj zahtev. Samo meni je ta informacija kako je port zauzeo drugi provajder sumnjiva i cisto sumnjam da mozes da povuces zahtev podnet Telekomu, podneses zahtev nekom drugom provajderu i dobijes ADSL. Pre ce biti da ce ti taj drugi provajder, nakon sto podneses zahtev kod njih i nakon nedelju-dve cekanja i zavlacenja reci da nemas slobodan port i da ne znaju koliko ces cekati jer to zavisi od Telekoma.

Telekom ne instalira portove dinamikom koja je neophodna jer nema nameru da odustane od zarade na dial up-u koja je veca od zarade na ADSL-u i to je cela filozofija. Tu i tamo nekome puste ADSL, tu i tamo neko ima vezu u Telekomu, ali ce mnogi mesecima pa i godinama cekati brzi internet.

tako da im sirotinja od koje će da uzmu 1200 dinara za 256k ADSL-a ne znači ama baš ništa.
Moliš nekoga da mu daš pare, pa to samo kod nas može da ima i nigde više na svetu.

Dali bi oni sirotinji internet za 1200 dinara mesecno (ADSL) da na koriscenju interneta od strane te iste sirotinje ne zaradjuju po 3-4000 dinara mesecno (Dial Up).

"Sirotinjo 'ebu li vam majku!" (replika iz filma "Caruga")

Isto, kao sto su ovde neki pricali do skoro da se cekaju izbori i da ce pustati ADSL pred izbore i tako "kupovati" glasove. Da, neko bi glasao za DSS samo zato sto je dobio ADSL!?!!

ko je to rekao? izbore sam pominjao ja, i nikad u vezi sa tim ko ce za koga da glasa, bole uvo draska petrovica za koga ces ti da glasas. na njemu je da se prikaze u dobrom svetlu svojim stranackim i koalicionim partnerima kada se budu birali upravni odbori, a posto se vlada jos nije konstituisala, drasko ima jos vremena da poradi na svom CV-u.

Proslo je vreme kad se socijalni mir kupovao preko jeftinih impulsa, mada i dalje tvrdim da imamo najjeftinije tel. usluge na balkanu. Znam, sad ce neko reci , jesu najjeftinije ali su i najgore, ali uzmite samo cinjenicu da je u Bugarskoj, koja je usla u EU, stepen digitalizacije oko 50%!!!! A kod nas je to na nivou od preko 90%.
Znaci, i Telekom je kompanija koja posluje trzisno i normalno je da gleda ostvari profit.
blago nama, treba vi iz telekoma da pustate reklame na tv-u da je stepen digitalizacije kod nas 90% a u bugarskoj 50%, da znamo da smo najdigitalnija nacija, da srecni surfujemo na 56k u 22 vek, ako dvojnik nije zauzeo liniju.

@MCRadisha

Ta logika bi "pila vodu" da portovi na centralama nisu ograničeni a samim tim i broj onih koji će moći da koriste ADSL, tako da tu svakako neće imati veliki gubitak jer će ostati mnogo onih koji će da koriste dial-up dok ne osede.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno