Šta je novo?

Telekom ADSL - diskusija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
U pravu je djalf i ja sam dobio proverenu informaciju da u Pomoravlju krece ADSL od 12-tog februara i to od coveka licno zaduzenog za realizaciju. Covek kaze da ce od 12-tog poceti da pozivaju korisnike na sklapanje ugovora i podizanje modema a svi oni koji ne umeju sami da podese ADSL morace da sacekaju jos koji dan dok im radnici zaduzeni za ovo ne dodju na kucu ali da ce u principu svi koji su se prijavili biti prikljuceni do kraja februara. Cak je covek u mom prisustvu ponudio mom prijatelju da mu odmah izjutra 12-tog februara pusti ADSL tako da mislim da ovog puta ADSL samo sto nije...

rešim da proverim tehničke mogućnosti kod verat-a i kroz dva dana se javi jedna cica i kaže mi "vaš broj telefona ima tehničke mogućnosti za ADSL ali ovde vidim da ste već kod nekog u radiu ali ne znam kod koga , tako da dok ne raskinete započeto sa tim nekim mi vam ne možemo isporučiti ADSL". a ovi iz telekoma ne reaguju , šta čovek pametno da uradi??? zarobljena situacija do ja*a :mad:

jel ima neko pametno rešenje za ovo? ,)

Nista ti to sto ti je Verat rekao ne znaci. Po mom iskustvu, a nije bas malo kada je cekanje ADSL-a u pitanju, osim Neobee-ja svi provajderi ce ti reci da tvoj broj ima tehnicke mogucnosti za ADSL. To znaci da imas cistu liniju i da je teoretski moguce da imas ADSL, ali ne znaci da imas i instaliran port. 2/3 ljudi koji cekaju ADSL cekaju zbog nedostatka portova. Mnogi ljudi misle da cekaju zbog modema, ali, u stvari, cekaju zbog portova. Znaci i da si zakljucio ugovor sa Veratom opet bi cekao jer bi Verat cekao da Telekom u tvojoj centrali instalira tvoj port. Tako sam ja prosao sa PTT-om kada su me u julu razdvojili od dvojnika. PTT mi javio da dodjem da potpisem ugovor i ja otrcim sretan kao mali majmun, ne mogu da verujem sta mi se desava - u ponedeljak me razdvojili od dvojnika, u sredu idem po ADSL. Potpisem ugovor u PTT-u i, kao, da sacekam 2-3 dana da mi se jave iz neke firme da dodju i da mi instaliraju opremu. Zovem PTT posle dvadeset dana i dobijem informaciju da nemam slobodan port i da ne znaju koliko cu da cekam. Onda odem i raskinem ugovor i podnesem zahtev kod Telekoma u nadi da cu tako brze dobiti port. Ali sipak, sto bi mi, izgleda, dali ADSL kad na meni vise zaradjuju ako koristim dial-up. To je samo, u stvari, pitanje da li ce na mom koriscenju interneta zaraditi 1.200,00 ili 3.000,00 dinara.

Kapiram da bi mozda privuklo paznju javnosti o "obecanjima" telekoma ako bi se posvetila neka tv emisija o stanju interneta u nasoj zemlji, telekom u "tranziciji" na adsl i ostala s*anja koja obecavaju a nikako da ispune, i to neka emisija tipa "Timofejev" recimo na B92 ili neka slicna... jos kad bi imali nekog insajdera iz neke televizije koji bi to mogao da "zakuva", mozda bi mi nesto i uradili, jos se skupimo kao publika, sredimo neku peticiju itd.... samo predlog , ko zna.... ;)

To bi sasvim sigurno pomoglo koliko-toliko. Ako ne da zaista ADSL-izuju Srbiju, onda bar da korisnici dobiju preciznu informaciju kada mogu da ocekuju ADSL - za mesec dana, tri meseca, sest meseci, dve godine. Ovako nas tretiraju kao debile i drze u stalnoj neizvesnosti, a sve u nameri da ne trazimo alternativna resenja (wireless) verujuci kako evo samo sto nije.

Samo sto bi ja Draska Petrovica ili nekog drugog koji bi iz Telekoma gostovao na B92 namestio kod Jugoslava Cosica, na primer, a ne Timofejeva jer je Timofejev dobrica sa kojim bi ovi iz Telekoma lako izasli na kraj masuci nekakvim papirima i planovima.

A i B92 prakticno nije smeo Telekom ni da dodirne sve ove godine. U velikoj meri zavise od Telekoma, a i sami su ISP pa su zato mlatili o Kostunici i o tome sta je ovaj rekao na slavi i o slavi, i o cemu se na slavi prica i ne prica do besvesti, a najcvrsci bastion Kostunicinog rezima, Telekom, na cijem je celu jedan od najpoverljivijih Kostunicinih ljudi nisu smeli ni da spomenu.

Mislim da je Zoran Ostojic, koji je rekao na B92 da imamo najjeftinije cigarete i najskuplji internet u Evropi, prvi politicar koji je, bar da ja znam, internet spomenuo kao nekakav problem i sramotu Srbije.

Sigurno je o ovome vec diskutovano ali nisam uspeo da nadjem. Pozvao sam onaj
0800 100 100 i pitao da li ce svi portovi da budu slobodni, i rece "da da sigurno".
El zna neko nesto o tome.

Ja sam jos na pocetku, kada se ADSL pojavio, pravio peticiju u Smederevu. Skupili smo ~800 potpisa i odneli to direktorki Telekoma u Smederevu. Ali nista nismo uradili (ne zavisi od njih, vec od predstavnistva u Beogradu). :(

Mislim da peticijom necemo nista uspeti, ali vredi pokusati. :) Ja je sigurno potpisujem.

Dobio sam informaciju da se u Leskovcu vrsi testiranje modema i portova i da ce uskoro da pocne prikljucivanje korisnika.

kablovski internet, ako ima tehnickih mogucnosti?
Znaci, Telekom uzme neki zahtev za ADSL i pogleda telefonske racune za zadnjih godinu dana, na primer. Ako je baja trosio 2-3.000 mesecno ili, ne daj boze, vise, onda ide zvaka "nema slobodnih portova", "cekaju se modemi", "intenzivno se radi" i slicne "ne lipsi magare do zelene trave" varijante jer sto bi mu dali 5 puta brzi internet 24h 7 dana u nedelji za 2 ili 3 puta manje novca? A ako je podnosilac zahteva trosio par stotina dinara mesecno o'ma moze ADSL jer bolje da mu uzmu svakog meseca 1.200 dindzi nego da trosi samo, na primer, 500 dinara.
Ovo je cista glupost. Meni telefonski racun ne prelazi 1000 a cesto je oko 500 a adsl cekam mesec i po dana.

Poslednja izmena:
@McRadisha

Ne mogu da verujem sta ti pada na pamet. Da li stvarno mislis da Telekom proverava telefonske racune i na osnovu toga odredjuje kome ce da da ADSL a kome ne?!?!?!

Ovakvu glupost odavno nisam cuo!!!!!

Znas kako ja sam sklon i u to da poverujem, pogotovo sto su mi dva puta slali izlazirane listinge poziva prilikom moje zalbe na visoke racune. Znaci, dupli pozivi, po tri poziva od po deset minuta smestenih u period od dva minuta, deset poziva u Moskvu a ni jedan u Italiju (koju sam inace zvao tri puta taj mesec) itd, itd...tako da me nista ne bi vise cudilo.

Znas kako ja sam sklon i u to da poverujem, pogotovo sto su mi dva puta slali izlazirane listinge poziva prilikom moje zalbe na visoke racune. Znaci, dupli pozivi, po tri poziva od po deset minuta smestenih u period od dva minuta, deset poziva u Moskvu a ni jedan u Italiju (koju sam inace zvao tri puta taj mesec) itd, itd...tako da me nista ne bi vise cudilo.

Za ovo se u potpunosti slazem sto kaze Obi_van.I meni se desila slicna situacija pre par godina.Stigao mi racun oko 35000din.Moji zaprepasceni,a ja jos vise jer taj mesec i nisam bio kuci.Vadjenjem listinga bilo je nekih poziva u Moskvu(nikog tamo nemamo) i sto kaze decko u listingu u rasponu od 10min ima 3-5 poziva sa razlicitim brojem impulsa,a istog trajanja.Sve to u 10 minuta(Inace jedan broj je u pitanju)Nije nam bilo jasno kako je moguce sa jednog broja zvati troje ljudi u isto vreme???Tako kaze listing.Naravno Morao sam platiti taj racun.Medjutim poslew par meseci doslo pismo kao doslo je do greske tipa,da je sa drugog racuna (Neki brojac) prebacio na nas????:wall: :wall:

@McRadisha

Ne mogu da verujem sta ti pada na pamet. Da li stvarno mislis da Telekom proverava telefonske racune i na osnovu toga odredjuje kome ce da da ADSL a kome ne?!?!?!

Ima tu istine veruj mi, evo u Subotici od par desetina srecnika koji su mogli da testiraju ADSL sve su neki rukovodioci Subotickog telekoma pa se jos hvale kako imaju dobar internet, po njima "najbolji u Evropi" (kako mrzim tu debilno lazovsko primitivnu recenicu), kao sto mi je jedan od "pametnih" korisnika ovde pre jedno 2 meseca rekao - prvo se ADSL daje kremu naseg drustva (auuuu....jadosti) a onda nama ostalima banditima i low-life t.j. drugorazrednim korisnicima. Sramota za onoga ko je to izjavio i za najgoru mogucu telekom kompaniju na svetu - sramota me zemlje u kojoj takva izjava ne nailazi na cenzuru moderatora.
Eno u Francuskoj za 29.90 eur mesecno moj kolega ima oko 70 full HD TV programa + ADSL2 512kbps internet a sve to kada gurne zicu u telefonski konektor, ovi jadovani ne mogu godinama da uvedu jedan jadni ADSL sistem u zemlju koja samo naspram Pariza ima i vise nego duplo manje stanovnika.

Ja ne znam sta rade, ali znam, sta god da rade, rade na stetu svih nas. Gde god mogu, oni ce da nam zavuku, i jos ce to da naplate. Jednom mi se desilo pre par godina, da zbog kvara nisam imao tel vise od mesec dana. Ali zato mi je racun uredno stigao, i to sa iznosom uobicajene potrosnje impulsa. Ajd za pretplatu u redu, mada ne bi trebalo ni to da platim. Ali odakle potroseni impulsi. Rekao sam im, ljudi pa vi ste popravljali liniju, znate da nisam mogao da trosim impulse, ali ne vredi... Srecom sad imam ISDN pa mogu da pratim..
E tako ce biti kad adsl stigne jednog lepog dana. Ako se desi da ne radi zbog kvara mesec dana, sta mislite da li ce naplatiti mesecnu pretplatu.
Ne cudim se ako Telekom bira ko ce prvo dobiti ADSL. Vagaju oni, i te kako. To je prosta racunica i laka matematika.
I na kraju, vise se cudim onome ko slepo veruje Telekomu, nego onom sto mu svasta pada na pamet.

Poslednja izmena:
Moj izvor je 85% tacan ali nikada se ne zna :(
Dobio sam mail od Neobee-a:
"Postovani,
Obavestavamo Vas da je Vasa prijava prosledjena Telekomu na proveru
postojanja tehnickih mogucnosti za uspostavu ADSL veze. Odmah nakon sto
dobijemo odgovor, bicete obavesteni o datim uslovima. Zahvaljujemo se
na ukazanom poverenju.

Srdacno,
Neobee.net"
Hehe, sad svi zovu ali jadni, nema sanse da dobiju nijedan port od Telekoma :)

Ne verujem ja slepo Telekomu, ali ne verujem i u takve teorije zavere. Isto, kao sto su ovde neki pricali do skoro da se cekaju izbori i da ce pustati ADSL pred izbore i tako "kupovati" glasove. Da, neko bi glasao za DSS samo zato sto je dobio ADSL!?!!
Samo sam rekao da je glupost da oni proveravaju telefonske racune i na osnovu toga odredjuju kome ce dati ADSL. To kazem, zato sto znam bar 10 ljudi koji imaju racune preko 6000 a dobili su ili ih sada uveliko zovu i nude im ADSL.
Drugo, vidite da su ljudi poceli da dobijaju ADSL i van BGD-a, Nisa i NS-a.
Trece, normalno je da se pocelo od ta 3 grada jer je tu i najveci broj potencijalnih korisnika. Ne bih nikog da potcenjujem, ali sta mislite, da je dosao T-Com ili neki drugi operater, da bi poceo da uvodi ADSL od na primer Surdulice ili Bosilegrada?!?!?
Proslo je vreme kad se socijalni mir kupovao preko jeftinih impulsa, mada i dalje tvrdim da imamo najjeftinije tel. usluge na balkanu. Znam, sad ce neko reci , jesu najjeftinije ali su i najgore, ali uzmite samo cinjenicu da je u Bugarskoj, koja je usla u EU, stepen digitalizacije oko 50%!!!! A kod nas je to na nivou od preko 90%.
Znaci, i Telekom je kompanija koja posluje trzisno i normalno je da gleda ostvari profit. Iz tog razloga, prvi ce dobiti neku uslugu tamo gde ima i dosta zainteresovanih.
Evo jednog primera, Telenor je strana kompanija, konkurencija je Telekomu... i uskoro pocinje sa implementacijom 3G mreze. Sta mislite koji ce gradovi prvo dobiti???
Akcija je upravo i produzena zbog slabog odziva.
I na kraju, vidim da se neki bune sto se placa setup 5900 din (pri tome oprema ti ostaje u trajnom vlasnistvu), ukoliko raskines ugovor pre nego nego li prodje 12 meseci. Pa sta vam je tu cudno? Tako je skoro svuda u svetu, ako potpises ugovor na 1 godinu ne placas nikakvu taksu a u suprotnom se placa.
Cinjenica je da su ozbiljno poceli da rade i da svakim danom ima sve vise korisnika ADSL-a.
Inace, svima iskreno zelim da sto pre dobiju ADSL.

1. Telekom adsl je poceo tacno 15. januara 2007. godine u Beogradu i Novom Sadu.
2. Nijedan grad sem Bgd-a, NS i Nisa nije dobio adsl vec postoji samo najava.
3. Normalno je da se pocne od ta 3 grada ali to je pocelo pre vise od 2 godine tako da se ostali gradjani ove zemlje tretiraju kao gradjani drugog reda.
4. Telenor ce sigurno poceti od ova 3 grada ali sigurno nece cekati 2+ godine da prosiri po ostalim gradovima.
5. Da si malo redovnije pratio temu video bi i sam da se mnogi slazu da plate i tih 5900 dinara ali da im se garantuje dobijanje adsl-a kroz najkraci vremenski period recimo 7 dana.
6. Prica oko provere telefonskih racuna jeste postojala i glasila je ovako ko pravi velike racune dobice setup besplatno ostali ce morati da plate, kasnije se ovo pokazalo kao netacno.
7. Kada govoris o necemu govori argumentovano.

@McRadisha

Vidi, ja uopste ne tvrdim da je to tako, niti imam nekakve dokaze za to sto tvrdim. To je, znaci, samo jedna ideja u vezi sa kojom ni sam nisam nacisto i sa kojom niko ne mora da se slozi. A da li je ideja glupa, ne znam, mozda jeste, a mozda i nije. Ako krenes od cinjenica od kojih sam ja krenuo a to je da mi apsolutno nije poznato zasto neki ljudi na mojoj centrali dobijaju ADSL, a ja ne mogu da ga dobijem iako imam tehnicke mogucnosti, da ne mogu da ga dobijem iako sam trazio da platim onih 5.000 dinara za uvodjenje, da ne mogu da ga dobijem iako sam se ponudio da platim port i instalaciju i cinjenice da nemam nikakvu informaciju o tome kada mogu da ocekujem uvodjenje ADSL-a, niti takvu informaciju mogu da dobijem od Telekoma, onda ti nista drugo ne bi preostajalo nego da pocnes da verujes da postoji neki drugi razlog zasto ne dobijas ADSL.

A taj drugi razlog nije nikakva iracionalnost koja obicno stoji u sredistu teorija zavere, nego najracionalniji moguci motiv na svetu - zarada. Ako ja trosim samo, na primer, 3.000 dinara zbog dial up-a zasto bi mi Telekom omogucio da imam pet puta brzi internet za 1.200 dinara.

Da sam dobio ADSL ili barem jasnu i preciznu informaciju kada cu ga dobiti ovakve ideje mi ni ne bi padale na pamet, ali kako cekam ADSL dok ga neki drugi na istoj centrali dobijaju, a od Telekoma dobijam nekakvu uopstenu informaciju o tome da nema slobodnih portova bez ikakve naznake kada ce ih biti, ne preostaje mi nista drugo nego da pomislim kako ipak postoje neki nezvanicni kriterijumi za dobijanje ADSL-a koji, naravno, ne mogu biti javno saopsteni.

Na kraju, nije meni stvarno bitno da budem u pravu. Bitno mi je da napokon dobijem brzi i jeftiniji internet i to zelim svima u Srbiji. Znaci ne da ga dobije 5 ili 10% zainteresovanih ili po 5% zainteresovanih godisnje, nego svi koji zele u roku od nekoliko meseci po precizno utvrdjenom i javno saopstenom rasporedu ADSL-izacije.

Poslednja izmena:
Ali sipak, sto bi mi, izgleda, dali ADSL kad na meni vise zaradjuju ako koristim dial-up. To je samo, u stvari, pitanje da li ce na mom koriscenju interneta zaraditi 1.200,00 ili 3.000,00 dinara.

TAČNO !

evo ti živ primer , svi oko mene iz iste centrale dobiše ADSL ali pritom nikom račun nije veći od 700-800 dinara. ja i dvojica komšija jedan je sprat ispod mene a drugi je u prizemlju imamo imamo instalirane parice u centrali jednu do druge , njima instaliraše ADSL a mene ni da pecnu na mob.
stvarno sramota. pa za razlikou od njih ja sam tražio 768 ADSl pto malte ne kad sabereš njihove cene plaćao bih više od obojice, nema nikakve logike al tako je.

Drugo, vidite da su ljudi poceli da dobijaju ADSL i van BGD-a, Nisa i NS-a. Trece, normalno je da se pocelo od ta 3 grada jer je tu i najveci broj potencijalnih korisnika. Ne bih nikog da potcenjujem, ali sta mislite, da je dosao T-Com ili neki drugi operater, da bi poceo da uvodi ADSL od na primer Surdulice ili Bosilegrada?!?!?

Kakva je ovo glupost!!!! Oces reci da su gradovi poput Subotice i Kragujevca na nivou surdulice i bosilegrada, primetio sam jednu stvar kod naseg telekoma, a to je da mesecni racuni za telefon prvo stizu do Subotice ali infrastruktura je nesto zaobilazi. Ja bih voleo da meni mesecni racun za telefon stize onoliko uredno koliko i telekom ispracuje trend uvodjena ADSL-a ovde kod nas...znaci sa zakasnjenjem od jedno 2-3-4 godine.

Proslo je vreme kad se socijalni mir kupovao preko jeftinih impulsa, mada i dalje tvrdim da imamo najjeftinije tel. usluge na balkanu. Znam, sad ce neko reci , jesu najjeftinije ali su i najgore, ali uzmite samo cinjenicu da je u Bugarskoj, koja je usla u EU, stepen digitalizacije oko 50%!!!! A kod nas je to na nivou od preko 90%.

Sto nisi za primer uzeo Madjarsku? Gde bas ljudi kada porede nesto uzimaju najgore drzave sveta kako bi dokazali da smo mi za dlaku bolji od njih. U madjarskoj kada je ADSL usao u Budimpestu (anticka istorija) onda je usao i u Segedin i Pecuj i Debrecen a vala i u sela kao sto su Tompa, Csanadapaco (ovo pisem samo zato sto mi je smesno ime), Bekes, Morahalom... Tako dolazimo do sledeceg paradoxa...ja zivim u Subotici u kojoj ni dial-up ne radi kako treba a kada izadjes iz grada imas jos svemirskih 5 km do madjarske granice i prvo selo sa 5 kuca u tri ulice zvano Tompa u kojoj svi zivi odavno imaju ADSL.

Dobio sam informaciju da se u Leskovcu vrsi testiranje modema i portova i da ce uskoro da pocne prikljucivanje korisnika.

Odakle ti to čoveče? Ovde niko ništa ne zna. Pre 2 dana su mi rekli da jos ni oprema nije stigla. Mislim, daj bože da je tako. :Klanjanje

@stormwatch123

Ne razumem sta si hteo da kazes time da Subotici prvo dolazi racun za telefon. Ti (kao i svako u Srbiji) svoj telefonski racun za prethodni mesec mozes platiti do 20. u tekucem mesecu. Sve ti za one koji citaju pise na racunu. A to da li nekom stigne 3., 8., ili 17. u mesecu nema nikakve veze.
Tako da je to sto si ti napisao velika glupost!!!!!!

P.S. Mozda tebe Telekom mnogo mrzi pa ti prvom salje racun.

Izvinjavam se svima za off-topic

Sto jes jes, njima racuni moraju da se plate tacno na vreme ili odmah seku... A oni ne moraju da postuju nikakav rok, pa cak ni onaj koji su sami sebi postavili.

Pitanje za korisnike telekom adsl-a:

Kako vam rade p2p i torrenti?
Ja ne umem zaista da podesim da mi radi torrent kako treba...
Kako ste obavili instalaciju adsl-a i modema i podesavanja gde i kako ste namestali?...ja zaista ne znam sta radim...help?

Mozda tebe Telekom mnogo mrzi
Telekom mrzi sve nas. Oni bi najradije da uzmu pare a da nista ne rade. Da se samo oni pitaju bili bi danas na dial-upu najgore vrste. Logika bolesnih umova iz Telekoma je, otvoriti sto manje stranica u sto duzem vremenu. Skinuti sto manje, zadrzati se sto vise. Kod ADSL, to ne mogu, pa otuda otpor da nam svima uvedu. U BG i NS je uveden samo zbog stranih firmi koji posluju kod nas. Da bi malo zamaskirali, pustili su po kojem, tek da se kaze da ga ima.

Da bi saznao nesto vise o uvodjenju ADSL ili uslugama koje pruza telekom, ja moram da obilazim forume i tamo saznajem sto me interesuje. Zar nije logicno da kao jedna ozbiljna firma sve te informacije ima na svom sajtu, pa da ko covek odem na njihovu stranicu i vidim sve sto me interesuje. Ko jos posecuje njihov sajt da bi nesto saznao. Ja sam zadnji put bio na njihovom sajtu pre 15 dana. To dovoljno govori ko je i sta je Telekom.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno