Šta je novo?

Koja AM2 socket ploca???

Secret Window

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2005
Poena
309
Zapravo poslednjih vec par dana pokusavam da ze odlucim za neku AM2 plocu, naime ne poznajem dobro tu platformu jos uvek pa nikako da izvagam nesto sto ce mi odgovarati. Ortak me je upozorio da mogucnost nekompatibilnosti nekih novih pci slotova za neke hardware. A ujedno mi je naravno bitno da bude high definition audio, a da pritom ne mora biti sli jer nisam toliko mocan da bih dve graficke ubacivao. Tu je jos i da bih verovatno kasnije pokusao da nabavim atijevog tv tjunera, da li iko moze nekako da mi pomogne oko izbora ploce da se kasnije ne bih *****avao? Koje su prednosti i koje mane chipseta NF4 i NF5xx? U startu bih uzeo Athlon dual-core 3800+, Geil 2X1GB dual mode kit MSI RX1600XT, a zadrzao bih pinnacle pctv studio dok ne nadjem atijevog tjunera. I jos me zanima koje bi mi kuciste fino odgovaralo za sve to a da bude do oko 60-70€.

Evo ovako, na kraju sam ipak nekako odlucio da uzmem Gigabyte - SOCKET AM2 - GA-M59SLI-S5...http://www.hardwaresecrets.com/article/368/1
Ne znam da li neko ima iskustvo sa gigabytom i mozda cak bas sa ovom plocom, pa bi bilo cool da podeli svoje misljenje o njoj u vezi svega sto je primetio sa njom. Ili ako neko ima neki bolji predlog slobodan sam da saslusam misljenja i iskustva.

Moja preporuka ti je Asus M2N-E. Odlicna ploca za tu cenu... Garantovano ti je bolja od te gigabyteove!

Gigabyte -S3G je verovatno najbolja kupovina za taj novac. Za 60-70€ ne možeš da uzmeš dobro kućište, eventualno da dodaš malo za Chieftec DG seriju, a u budžetu je i odlično jeftino Frontier Duke.

ja jedino mogu da ti preporuchim asus m2n-e , jer je to jedina koju sam probao u tom socketu , jedini problem s ovom plochom je shto je pomalo izbirljiva po pitanju memorije , jer recimo ncp 667 koji sam prvo imao nije hteo ni pod razno da radi osim na default setovanjima , dok recimo kvr 667 koji sam posle toga uzeo radi bez ikakvih problema na 840 i to na samo 1,85v ... druga velika zamerka za ovu plochu je nemogucjnost dizanja napona preko 1,95v za memoriju , mada meni lichno to neshto i ne smeta ... inache plocha stvarno i deluje i radi izuzetno , samo stavish cm hyper tx koji cje da hladi i chipset , i vozi ...

Nije mi frka za koji evro vise jer ionako cu sve uzimati na rate, pa bih ipak voleo da to bude da ne razmisljam bar za to vreme dok je ne otplatim, tj 3 godine da ne menjam plocu a i ostale delove, uzeo bih Athlon 3800+ duo, i na kraju sam se ipak odlucio za chieftec BH-01, i samo jos ne znam koju bih stabilnu memoriju uzeo na 800MHZ jer ne poznajem 64bitnu klasu jos uvek toliko, mada smatram da se necu zeznuti sa geilom, kingmaxom ili kingstonom, a mislio sam da uzmem 2X1GB GEIL. Mozda ipak ako i bih , nek me neko upozori, hvala. Inace asusu nekako ne verujem, nesto ga iz nekih principa ne volim i to je to cak i da se popravio ne bih ga uzeo, ostajem da cu uzeti Gigabyte MB - SOCKET AM2 - GA-M59SLI-S5.

Poslednja izmena:
JA BIH TI REKAO DA MALO POGLEDAS BIOSTAR PLOCE TFORCE OVERKLOKERSKE SERIJE NF550 TI JE OKO 70e A NF570U OKO 80e. MISLIM DA SU SKROZ OK KUPOVINA AKO TI NE TREBA SLI.
ZNACI UZMI 3800+/3600+ X2, GEIL, BIOSTAR TFORCE 570U I UMESTO 1600XT UZMI GAINWARD 7600GS GLH.
STO SE TICE CIPSETA, NF5XX SU BRZI NASPRAM NF4 OD 5 - 10%. STO I NIJE NESTO BITNO.

EVO TI LINKA NA JEDAN BIOSTAR REVIEW, PA MALO POGLEDAJ. JESTE DA JE DELUXE MODEL ALI SE TO ODNOSI NA DODATKE-POKLONCICE, A CIPSET JE ISTI TJ. NF570U.

http://www.overclockersonline.net/index.php?page=articles&num=461

Poslednja izmena:
Mozda cudno pitanje ali... Dobih u razmeni Asus M2N4-SLI i sad me muci kako bi to radilo sa atijem, znaci bez dve grafike, naravno jer nemoze, samo jedan x1k**, ali me interesuje da ne bude nekih problema???

Poslednja izmena:
STO SE TICE CIPSETA, NF5XX SU BRZI NASPRAM NF4 OD 5 - 10%. STO I NIJE NESTO BITNO.

Eventualno u nekim specificnim sintetickim testovima. Prakticno, nema razlike (par procenata ponegde, a u vecini slucajeva identicni rezultati). Ipak je memorijski kontroler u samom procesoru i ne zavisi od cipseta, a to najvise utice na rezultate.

Mozda cudno pitanje ali... Dobih u razmeni Asus M2N4-SLI i sad me muci kako bi to radilo sa atijem, znaci bez dve grafike, naravno jer nemoze, samo jedan x1k**, ali me interesuje da ne bude nekih problema???

Radice bez problema.

Ja mogu da ti preporucim ASUS M2N-E, kod mene se pokazao prilicno dobro, i za sada sam super zadovoljan. Bilo je brljanja ali se to sve ispravilo sa novim BIOS-om. Ja sam konkretno ima MSI sa nForce4 chipset-om A64 3000 i 2GB memorije, grafika je bla x1600xt, zatim sam uzeo asus M2N-E plocu, 1GB NCP 533, A64 3000 AM2, sve to sa istom grafikom mi je davalo iste rezultate i performanse kao i sa prethodnom konfom, u nekim igrama su mi cak bili i bolji rezultati na novoj. Tako da, kod mene se pokazao bolje taj sklop nForce 570 , DDR2 memorije i AM2 procesora, od nF4, ddr memare i starijeg proc. :wave:

Ja mogu da ti preporucim ASUS M2N-E, kod mene se pokazao prilicno dobro, i za sada sam super zadovoljan. Bilo je brljanja ali se to sve ispravilo sa novim BIOS-om. Ja sam konkretno ima MSI sa nForce4 chipset-om A64 3000 i 2GB memorije, grafika je bla x1600xt, zatim sam uzeo asus M2N-E plocu, 1GB NCP 533, A64 3000 AM2, sve to sa istom grafikom mi je davalo iste rezultate i performanse kao i sa prethodnom konfom, u nekim igrama su mi cak bili i bolji rezultati na novoj. Tako da, kod mene se pokazao bolje taj sklop nForce 570 , DDR2 memorije i AM2 procesora, od nF4, ddr memare i starijeg proc. :wave:

Ako je kONFIGURACIJA SA 2GB bila 754/939 xbog toga ti je negde i brzi rad, ali ne zbog novog cipseta.
Ja imam AM2 sa NF4 i Sempronom 2800+ pa mi bolje radi nego ortaku MSI sa NF570U i Athlonom 4200+ X2.
Sto znaci da nepostoji na relaciji NF4-NF5xx pravilo da je NF5 bolji/brzi.

Nije mi frka za koji evro vise jer ionako cu sve uzimati na rate, pa bih ipak voleo da to bude da ne razmisljam bar za to vreme dok je ne otplatim, tj 3 godine da ne menjam plocu a i ostale delove, uzeo bih Athlon 3800+ duo, i na kraju sam se ipak odlucio za chieftec BH-01, i samo jos ne znam koju bih stabilnu memoriju uzeo na 800MHZ jer ne poznajem 64bitnu klasu jos uvek toliko, mada smatram da se necu zeznuti sa geilom, kingmaxom ili kingstonom, a mislio sam da uzmem 2X1GB GEIL. Mozda ipak ako i bih , nek me neko upozori, hvala. Inace asusu nekako ne verujem, nesto ga iz nekih principa ne volim i to je to cak i da se popravio ne bih ga uzeo, ostajem da cu uzeti Gigabyte MB - SOCKET AM2 - GA-M59SLI-S5.
Ako treba da je otplacujes 3 godine, toliko da te sluzi bez nadogradnje, onda je glupo da ne kupis C2D.

Ako je kONFIGURACIJA SA 2GB bila 754/939 xbog toga ti je negde i brzi rad, ali ne zbog novog cipseta.
Ja imam AM2 sa NF4 i Sempronom 2800+ pa mi bolje radi nego ortaku MSI sa NF570U i Athlonom 4200+ X2.
Sto znaci da nepostoji na relaciji NF4-NF5xx pravilo da je NF5 bolji/brzi.

Ma ne, zato sam i naveo ostale komponente, ali mislim da ima bolje performanse. Ne vidim kako bi inace duplo manje memorije i procesor koji na defaultu radi na manjoj brzini bili brzi. Tvoj ortak bi malo bolje trebao da sklopi to svoje :d , jer to sto on ima ne bi trebalo da bude sporije i slabije od tvoje masine. Mada opet, zavisi kakvu plocu ima, a i sta ima od ostalih komponenti, kao i kako je sve to uklopio sto se tice drivera i ostalog softvera.

Ako treba da je otplacujes 3 godine, toliko da te sluzi bez nadogradnje, onda je glupo da ne kupis C2D.

***, sorry a sta je C2D? By the way, zavrsio sam kupovinu i u principu sam zadovoljan, u celoj zavrzlami koja ploca koja memorija, zapostavio sam neke jos stvari da dodam na listu kad vec placam godinama, ali *** sta sad da se radi, previse bi bilo komplikovano da stroniram racun pa da opet pravim novi kad su mi ovaj vec odobrili, mislim kredit, jer inace tu gde radim plata mi je na granici za odobravanje kredita:trust: ...Htedoh da uzmem jos i stampac, skener, nekog zellmana...

Ali evo kako to sad izgleda:
CHIEFTEC BH-01 400WATT
GA-M59SLI-S5
ATHLON64 4200+ DUO
2X1GB APACER 800MHZ (sa 10 godina garancije !?!?!?!)
MSI RX-1600XT-T2D256EZ SILENT

Na starijoj platformi dobro sam znao kako da klokujem cpu i mem, ali za ovo bas mi i nije jasno ono sto vidim u biosu, pa ako neko zna na sta bih trebalo da obratim paznju i koje vrednosti;) Inace ne znam ni po difoltu dal mi memorija radi na tih 800 ili sta ja znam, ***:d Inace instalirao sam Vistu32 jer onu drugu nisam nasao, i u pocetku je bilo malo cimanja jer ne prihvata drajvere za XP vec samo za vistu iako vista u sebi ima neke potrebne drajvere za opsti rad, ja ipak volim one oficijalnije, ali nasao sam sve koje sam trazio i sad sve to lepo radi. Nasao sam cak i antivirus koji ce raditi pod vistom, nero sam nasao... ali voleo bih da uposlim nekog jakog fajervola, nesto mi ovaj vistin, iako kao advenced podesljiv, nije bas pruzio ono sto ja od firewall-a ocekujem.

Poslednja izmena:
Vistin FireWall ima mogucnosti slicne ISA serveru (ne kazem da je isto ali je od njega potekao) i ako umes da ga podesis stvarno ti nece trebati nijedan drugi.

Mnogo si se zeznuo za Graficku!

Vrh Dno