Šta je novo?

windows mobile 2005 programi

DARK SIDE

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
04.01.2005
Poena
470
Malo sam trazio ali slab je ovaj forum sa ovom problematikom.Zato bih postavio sledece pitanje upucenima i onima koji imaju pocket pc i slichne uredjaje:

Koji programi rade na windows mobile 2005 operativnom sistemu a inache su nuzni za rad?(neshto tipa task manager i drugih alatki).
Voleo bih da neko stavi tachne nazive kako bih pronashao ovo na netu ili preko p2p konekcije.

Moguci odgovori ce biti korisni svima koji kupuju smarth phone sa ovim operativnim sistemom danas a normalno,dobijaju aparat koji je prilichno software-ski prazan.
Inache imam MDA II(gsm-pda) na 400mhz i zadovoljan sam za sada.

Poslednja izmena:
Nekako se dokopah preko pear to pear konekcije programa koji je prilichno kompletan.
"RescoExplorer5.30".Program je explorer,commander,task manager,zip arhiver i josh shtoshta.Jako fino radi i pruza dosta kompletnu uslugu.Moja preporuka.

Prilozi

• slike.rar
    122.7 KB · Pregleda: 251
Poslednja izmena:
Da li si mislio na obican WM5 ili mozda Phone edition?

U svakom slucaju TCPMP player je nezaobilazan,
ja licno preferiram PocketMusic jer radi sa winamp skinovima,
SPB Finance jer se sinhronizuje sa MS Money,
SPB Alarm, ali ima i drugih besplatnih za budjenje,
SPB PocketPlus,
RealOne player (radi samo u portrait modu) za striming,
SpriteBackup obavezno,
SlovoED recnik,
IM+ (pokriva skoro sve programe za instant poruke),
zavisno od struke kojom se bavis imas gomilu odlicnih kalkulatora (finansijski, inzinjerski, statisticki), na primer Calc 15C SE, HiCalc i konvertora jedinica,
Netfront 3.3 - verovatno najbolji web citac za pocketPC,
Ewallet pro me je hiljdu puta podsetio na zaboravljene lozinke.
Ako imas BT GPS prijemnik, GPSTuner je obavezan, kao i TomTom
Od utility-ija dobar je memmaid za ciscenje memorije i
Od igrica Age Of Empires, Myst
ljubitelji TotalCommandera ce svakako pre izabrati PPC verziju negto Resco Explorer koji uopste nije los.

Ako neko zna dobar program za pravljenje soping liste sa mogucnoscu da se za jedan proizvod definise cena u vise prodavnica neka predlozi. Idealno bi bilo da postoji i deo koji se instalira na stoni PC pa se na njemu unose proizvodi i cene i to kasnije sinhronizuje sa PocketPC-ijem. To je postojalo za palm, ali sam zaboravio tacan naziv.

Od programa za rad sa telefonom, SMSOrganizer je freeware i radi lepo, a mozes da probas i CallSMS Blocker, Cell Call Blocker.

Korisna adresa: www.pocketgear.com za komercijalni softver i http://www.freewareppc.com/ za besplatan softver

Ono sto ne postoji i nece postojati u skorije vreme jeste program za snimanje telefonskih razgovora.

Na kraju bi ti preporucio da sve osim sistemskih programa instaliras na karticu jer kod WM5 nijemoguce podesavati odnos memorije koja se koristi za snimanje programa i za rad programa kao sto je moglo kod WM2003. Inace, dobra strana je sto kad ti se isprazni baterija bas nista ne gubis od podataka.

nadam se da ce jos neko predloziti korisne programe.

Softtrends LivePVR v2.70..ovaj snima razgovore...
Phone call PVR

Phone call PVR is the personal voice recorder mobile application that provides real time phone call recording using Automatic or Manual capture modes. It allows you to record your mobile phone conversations, either by recording all phone calls automatically, or by recording the next call you make.
I jedno blesavo pitanje:kako se restartuje pocket pc?ilI KAKO SE ISKLJUCHUJE?
Postoji li program za blokiranje poziva i pravljenje "crne liste pozivacha"?

Poslednja izmena:
da li neko zna neku zastitu (anti-virus) za PDA qtek 9100 ??

"meki" restart se radi obicno sa olovcicom tako sto pritisnes u rupicu koja se nalazi negde na telefonu, a "hard" reset - fomratiranje i automatsko reinstaliranje operativnog sistema uz gubitak svih podataka osim sistemskih istovremnim pritiskanjem kombinacije tastera. Siguran sam da su soft i hard reset objasnjeni u uputstvu koje si dobio uz uredjaj, a ako nisi lako mozes da nadjes pdf uputstvo za tvoj telefon.

u Standby mod mozes da odes i pritiskom na "power" dugme sa kojim uredjaj i ukljucujes.

Hard reset mozes da uradis i softverski Start-programs-clear storage. ikoncu ces prepoznati po crvenom krugu - lici na saobracajni znak "zabranjen prolaz"

inace pocketplus ima u sebi precice za standby, gasenje pozadinskog svetla samo, soft reset i hard reset

to sto ti podrazumevas pod iskljucivanjem je zapravo stand by mod, a potpuno iskljucenje nije moguce osim ako mu ne izvadis bateriju.

gasenje pozadinskog svetla nije isto sto i standby. Inace uredjaj moze da se podesi da sam ide u standby mod kada se ne koristi neko vreme.

Pocketmusic "svira" i u standby modu, tako da se baterija trosi najminimalnije moguce, dok na primer tomtom potpuno onemogucava standby kako bi svo vreme video kartu na ekranu.

PVR radi samo u speaker modu tako sto mikrofon hvata zvuk sa zvucnika, sto je cesto neprakticno i zapravo improvizacija. moja nokia 6600 moze da snima vrlo kvalitetno razgovor u najobicnijem razgovoru (Total call recorder), a mislim da i t610 moze to vec fabricki.

druga stvar fajlovi koje pravi PVR moraju da se dituju rucno da bi mogli da se reprodukuju jer je taj program predvidjen tako da fajlove uploaduje na svoj server pa odande da ih preslusavas, i za to je naravno potrebno da placas mesecnu pretplatu.

WM5 hardverski ne podrzava snimanje direktno sa zvucnika tako da je bez speaker moda moguce snimanje samo tvog glasa, ali ne i glasa sagovornika.

kao sto rekoh ne postoji program koji moze da snima "normalan" telefonski razgovor, svi zahtevaju da telefon radi u speaker modu kada je zvucnik dovoljno glasan da mikrofon uhvati i zvuk sagovornika.

hvala..nadjoh reset dugmence...jedva:D
Ovaj mDA II(qtek2020) radi odlichno.Nije uopshte spor...sasvim ok.uredjaj.Meni treba za chitanje Zakona,koje trpam u njega.Sasvim je veliki ekran pa chak i veci od 9600qtek uredjaja.
Meni je uputstvo na nemachkom a nisam nashao josh na engl preko googla...ali snacicu se nekako...

hvala za adrese..wm2005ubacio je tip koji mi je prodao inache tel u full pakovanju za 250eu.Tachno,2003 je bila u njemu.Nadjoh jedan forum gde preporuchuju sledece programe:
Programe koje biste trebali da instalirate:

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- RegEdit - Registry editor
- Clear View Suite - Otvara Office97,2000,XP,Od slika JPG,BMP & PNG cak i PDF.
- IA Caller ID - Nezamisliv caller ID program
- Echo - veoma dobar Voice recorder
- Resco Photo Viewer - Organizator slika
- XBar [
xBar is a all in one tools for all Wince platform.

* Task manager (with close function, auto memory cleaner)
* Application Launcher
* Mini file explorer
* Task Scheduler (crontab like & event trigger : power on/connect/disconnect...)
* Macro Manager (Pen/keyboard/button emulation, power managment)
]
- Smart SS - Snima sadrzaj sa ekrana
- Wordpad 2.9
- Stopwatch
- RJV Tone Setter (postavljane melodija za pozive, poruke ...)
- Total Commander
- Kai MP3 Alarm Clock
- AbstractStart - (ako volite vece ikonice)

DARK SIDE, jesi gadljiv na podzemlje i pirateriju, pa da te uputimo? :)
Koristim HTC TyTN, WM05.

e recite sad vi meni,posto treba iduceg mjeseca da mi stigne qtec s100,da li on dolazi sa tacno odredjenim OS ili mi moze doci sa npr WM5,WM2003 ili WM2005?
koja je razlika izmedju ova tri OS-a,i koji je najsavremeniji i najbolji ?
dali qtec moze da podrzi sva ova tri OS-a?
koliko je komplikovano promijeniti OS na MDA i dalije to zapravo flesovanje?

hvala puno!

qtek S100 dolazi sa Windows mobile 2003SE. Zvanicna verzija Windows Mobile 5 se nije pojavila nikada, a koliko sam upucen ni nezvanicna verzija tako da ti preporucujem da zaboravis na tu vrstu upgrade-a.
WM5 = Windows Mobile 5 = Windows 2005. koju god od ovih oznaka da vidis sve oznacavaju isti operativni sistem.

detaljan review telefona koji ces dobiti mozes procitati na
http://www.mobile-review.com/pda/review/htc-magician-en.shtml

Zvanicno najnoviji je Windows mobile 5 sa nadogradnjom AKU 3. vise detalaj o tome na adresi http://www.mobile-review.com/pda/articles/wm-aku-en.shtml
a o samom windowsu mobile 5 ovde: http://www.mobile-review.com/pda/articles/wm2005-1-en.shtml tu su ti opisane i razlike u odnosu na WM 2003, ali generalno radi se o evoluciji, a ne revoluciji

a za par meseci ce zvanicno izadji i Windows mobile 6 trenutno u pre-release fazi poznatiji kao Crossbow. vise o njemu mozes procitati ovde:
http://www.mobile-review.com/pda/articles/wm-crossbow-en.shtml

Upgrade sistema nije komplikovana operacija. Najidelaniji slucaj je da proizvodajc sam izbaci rom koji u sebi sadrzi najnoviji operativni sistem i onda upgrade ide lako preko usb kabla tako sto pokrenes izvrsnu datoteku i carobnjak te vodi kroz ceo proces koji traje 10-ak minuta.
Medjutim retko koji proizvodjac se bakce sa vec postojecim uredjajima, ali se time obicno bave napredni korisnici koji od vise romova skrpe jedan koji je primenjiv samo za jedan uredjaj i onda taj rom obicno postave za preuzimanje tako da svako moze da ga isproba.
Za ovakve nezvanicne romove najbolje je sacekati neko vreme dok oni koji su ga isprobali ne iznesu svoje utiske i jos vaznije greske koje se javljaju u radu, pa je na tebi da procenis da li ti greske smetaju ili ne.
Teorijski mozes da stavljas i brises romove (analogno instalaciji windowsa) koliko hoces puta,ali rizik postoji da ti se telefon zaglavi ili postane potpuno mrtav ukoliko mu se ne svidi rom koji si mu stavio, posle toga ga ni Activesync ga ne prepoznaje i to je kraj.

Prelazak sa WM2003 na WM5 je nesto komplikovaniji jer ovi operativni ssistemi razlicito tretiraju memoriju, pa je pre upgrade-a potrebno pripremiti memoriju na odgovarajuci nacin,ali kao sto rekoh koliko ja znam, za S100 ne postoji ni nezvanicni ni zvanicni rom, tako da neces zapasti u ovo iskusenje. Ipak to ne treba da te obeshrabri, WM2003 je vrlo dobra platforma i uglavnom sve sto moze da radi na WM5 moze da radi i na WM2003, a neces brinuti ni da li programi podrzavaju VGA rezoluciju :)

u svakom slucaju poseti i prouci forum http://forum.xda-developers.com/ gde ces naci dosta korisnih saveta i resenja za tvoj buduci telefon.

HTC TyTN je beshe kao 9600qtek?
Qtek9600, HTC TyTN, HTC Hermes, i još nekoliko drugih, su razna imena za istu uređaj. Moj kupljen kao TyTN, network free, a ne kao neka od OEM varijanti.

Kad odlučiš da prodaš za par godina seti me si i piši; u taj tel sam se zaljubio još na prvi pogled, a sad nemam para da ga kupim; 9xx Eura kod nas :wall:
Uh, ja sam ga čekao da se pojavi... Ugledao ga u CT za preko EUR1000, srce mi stalo...
Bio uporan, i dobio ga (napolju) za relativno razumnu cifru.
Oduševio me je. Verzija koja je do mene došla, očito ima ispravljene neke od ranije prijavljivanih bagova.
Recimo: screen alignment problem apsolutno ne postoji.
Ali: uredno setovani alarm ume da omane, iz nepoznetih razloga. Kao da soft reset, neposredno pred spavanje, uspeva da predupredi ovaj problem.
Ovaj bag me ne brine, ionako koristim 3rd party softvere za buđenje (oni ne maše).

Ako išta fali ovom uređaju, na ovoj platformi, to bi mogao biti samo GPS receiver, baš ništa drugo.

to sto ti podrazumevas pod iskljucivanjem je zapravo stand by mod, a potpuno iskljucenje nije moguce osim ako mu ne izvadis bateriju.
Ovo mi je novo.

Kod mene:
Power dugme - kratak pritisak --> PPC ide u Standby mod. Gasi ekran, a ostaje aktivan, radi i telefon. Budi se takođe kratkim pritiskom na Power taster.
Power dugme - duži pritisak (oko 4sec) --> sledi prompt:
Power will be turned off, and you may lose data if you have not saved them. Do you want to continue? yes/no
Pritiskom na yes, telefon se potpuno isključuje.

Uključuje se takođe dugim pritiskom na Power taster, lepo se vidi logo proizvođača (BIOS logo?) i može se pratiti boot, gledati kako se podižu pojedine aplikacije.

Nisam imao kontakta sa drugim Win Mobile platformama i uređajima.

Poslednja izmena:
da li si probao sta se desava kad pritisnes yes? Gubis adresar, instalirane programe, poruke - dovodis telefon u stanje kao nakon prvog ukljucenja. to sto si ti opisao veoma lici na hard reset, ali nisam siguran. nisam to pronasao u uputstvu za moj telefon ali je to svakako jako korisna opcija ako se ne gube podaci.

u svakom slucaju memorija trosi neku struju tako da ce se baterija prazniti cak i ako ga iskljucis na taj nacin, pa kad se baterija skroz isprazni definitvno gubis sve iz memorije ukljucujuci i imenik, poruke, snimljene dokumente.

sve kompanije (operateri mobilne telefonije) izbacuju svremena an vreme romove sa ispravljenim greskama tako da su obicno godinu dana nakon pojavljivanja, telefoni isporucuju sa romovima u kojima su ispravljene makar najvece greske i dodata neka sitnija poboljsanja. najnoviji romovi se obicno mogu preuzeti sa sajta operatera, tako da i vlasnici telefona sa starijim verzijama rom-a mogu uraditi upgrade operativnog sistema.

poznat je bug u vezi sa alarmom telefona sa WM2003, tako da je preporucljivo korsititi programe specijalno za tu namenu, preporucujem SPB Time u najnovijoj verziji koji ima posebnu opciju za forsirano ukljucenje alarma.

Koji telefon imaš, Nešo?

Ovo što sam opisao, je baš gašenje telefona, to koristim kao soft reset (da ne bockam olovčicom). Naravno, moram ručno i da ga upalim, na opisani način.

Više puta do sada sam gasio telefon, i skidao bateriju da bih izvadio karticu. Telefon sam ostavaljao 3-5 min bez baterije, baš ništa nije gubio. Moraću da budem pažljiviji :)

ja imam O2 XDAIIs (qtek 9090) i XDA Exec (Universal)

E sad pazi, tvoj telefon bez glavne baterije moze da izdrzi do 24 sata jer memorija u tom slucaju koristi backup bateriju koja sluzi samo da cuva sarzaj memorije, medjutim kada se i ona isprazni, memorija vise nema napajanje i svi podaci se brisu kao kod hard reseta.

ipak ako ti i posle takvog gasenja podaci ostaju, to znaci da se stvarno radi o gasenju gde memorija i dalje dobija struju, a to znaci da ga i iskljucenog ne mozes drzati dugo bez punjenja - ne znam tacno koliko bi baterija mogla tako da izdrzi.

Evo, da se vratim na temu, josh nekih aplikacija koje preporuchuju kao dobre i "obavezne":
-Resco Explorer
-Wisbar adv.
-SkTools
-MemMaid
-Pocket Hack Master
-Pocket Mechanic
-PocketBreeze
-RepliGo
-Spb Diary
-TCPMP
@Kibicer:znam da je mda ,xda ,qtek isti uredjaj...zanimao me je samo komparacija u odnosu na model 9600...no nije bitno...
Ja imam 2 ista aparata samo razlichite maske:D
PDA ne otvaram...ima li reshenja?Neka verzija koja radi na na w.mobile2005....
Postoji li neki media player koji u sebi ima kodeke koji otvaraju aktulene formate?

Prilozi

• MDA II small.jpg
    MDA II small.jpg
    26.4 KB · Pregleda: 107
Poslednja izmena:
Ako sam dobro informisan: Qtek nije samostalna firma. Sada je to HTC.
Uređaj je razvijan kao Qtek9600, ali se nigde nije pojavio u prodaji pod tim imenom.
Koliko znam, ako se ne radi o OEM varijanti za nekog od GSM provajdera širom sveta, HTC ga je pustio kao TyTN, i kao Hermes.
OEM varijanti ima nekoliko, svaka ima različitu masku, ima razlike i u softveru (ne prevelikih).
Više o tome ima na XDA forumu (Neša okačio link).

Za media plejere pitaj nekog upućenijeg - to slabo koristim.

Za alarm: preporučujem PocketAlarm(pisan za WM2003)
Uz njega, stavim i PhoneAlarm, i Call SMS Blocker, i to je već ozbiljan telefon.

Ostala dva-tri brda softvera - za ostale namene ovog uređaja. :)

Ako sam dobro informisan: Qtek nije samostalna firma. Sada je to HTC.
Uređaj je razvijan kao Qtek9600, ali se nigde nije pojavio u prodaji pod tim imenom.
Koliko znam, ako se ne radi o OEM varijanti za nekog od GSM provajdera širom sveta, HTC ga je pustio kao TyTN, i kao Hermes.
OEM varijanti ima nekoliko, svaka ima različitu masku, ima razlike i u softveru (ne prevelikih).
Više o tome ima na XDA forumu (Neša okačio link).

Za media plejere pitaj nekog upućenijeg - to slabo koristim.

Za alarm: preporučujem PocketAlarm(pisan za WM2003)
Uz njega, stavim i PhoneAlarm, i Call SMS Blocker, i to je već ozbiljan telefon.

Ostala dva-tri brda softvera - za ostale namene ovog uređaja. :)
Ja imam call sms blocker ali me zeza..tj.radi nepotpuno..uz njega imam i neki "cab" file koji nije instalacioni vec kapiram da bi trebao negde da se kopira.Neznam samo gde...:trust: Inache,nashao sam dosta programa koji nisu instalacioni nego su otpakovani...sad nemam pojma gde da ih kopiram u sistem././.
Eh,da.....ClearVueoffice..je izgleda program koji otvara pdf...

Poslednja izmena:
Ja imam call sms blocker ali me zeza..tj.radi nepotpuno..uz njega imam i neki "cab" file koji nije instalacioni vec kapiram da bi trebao negde da se kopira.Neznam samo gde...:trust: Inache,nashao sam dosta programa koji nisu instalacioni nego su otpakovani...sad nemam pojma gde da ih kopiram u sistem././.
Eh,da.....ClearVueoffice..je izgleda program koji otvara pdf...

Ako se dobro razumem u WM, cab jeste instalacioni fajl. Samo se prekopira u uredjaj i pokrene iz nekog file managera. To shto sam uradish (kopiranje i pokretanje) exe fajl, pokrenut na rachunaru dok je povezan sa uredjajem, sam uradi, tj. napravi cab(inet) fajl, koji smesti negde u Program Files na tvom rachunaru, iskopira ga na uredjaj, sam pokrene i zavrshi instalaciju. Cab fajlove koje prave exe instalacije mozesh da nadjesh ili u folderu Active Sync-a, ili u folderu koji ce da napravi sam exe, a ime je proizvodjacha SW-a.
Proshetaj malo kroz PrgmFiles, sigurno cesh naci neshto vezano za text iznad.

znam za instalacije..vec sam ubacio solidne programe...ovi fajlovi se kopiraju tj.nema shanse da se instaliraju preko activeS. i sl.No nije bitno.
Spb pocket plus je do sada najkopletnija aplikacija koja u sebi sadrzi sistemske alatke,theme,explorer,sms i josh po neshto.Preporuchujem ga.

zna li neko u koji folder da kopiram moje mp3 tonove kako bi mi windows mobile dao opciju da ih odredim kao zvona za poruke i pozive?

U mom manualu stoji:
To use custom *.wav, *.mid, *.mp3, or *.wma files as ring tones, use
ActiveSync on your PC to copy the files to the /Windows/Rings folder on your
device. Next, select the sound from the Ring tone list.

to sam i uradio u startu ali ih nema....morace da padne restart....hvala lafe...

Nazad
Vrh Dno