Šta je novo?

Koji 19" TFT?

Gorannnn

Čuven
Učlanjen(a)
03.12.2003
Poena
609
Cena je otprilike ista, jedan ima 4ms i DVI dok drugi ima malo bolje karakteristike. Sta mislite?

Ma, tolerancija na bad pixele je vrlo diskutabilna. Standard postoji, ali za jedan te isti model, u različitim radnjama, trgovci tvrde da im dobavljači daju različite garancije. Tu se treba dobro raspitati. Meni se čak desilo da su mi u istoj radnji posle nekoliko dana davali drugačiju garanciju na bad pixele i to tek onda kad su shvatili da sam ja kod njih došao sa namerom da zaista kupim monitor. E zbog toga ga kod njih nisam ni kupio. Generalno, kupac treba da se nada da će bad pixela biti što manje i na što nebitnijim mestima. Najbolje je monitor probati u radnji, ili čak uzeti i onaj koji je danima uključen i izložen na polici, naravno ako nema bad pixele. Mada, u današnje vreme i ne preti velika opasnost od pojave bad pixela.

@ypow. Ono što ne valja kod brzih monitora su pre svega isprane boje i relativno mali ugao vidljivosti. Ni jedno ni drugo gotovo da nije bitno za onoga ko sedi direktno ispred monitora, osim ako ne igra igre u kojima se javlja mnogo magle, dima, sitnih detalja u tamnim scenama i sl, mada je to generalno mana za TN panele, ne samo za one brze.

@mandza. Za filmove je wide i napravljen. Od jeftinog wide monitora ne treba mnogo očekivati. OK je samo za onog ko sedi direktno ispred njega. Eventualno društvo će imati mnogo veće zamerke na ugao vidljivosti nego na kvalitet DVD ripa. U to sam se uverio i sam pre par dana dok sam gledao film na Samsungovom 20" wide monitoru. Uostalom, najbolje je otići u radnju i na licu mesta se uveriti u to šta donosi wide u odnosu na klasičan odnos strana.

rezime

@mandza. Za filmove je wide i napravljen. Od jeftinog wide monitora ne treba mnogo očekivati. OK je samo za onog ko sedi direktno ispred njega. Eventualno društvo će imati mnogo veće zamerke na ugao vidljivosti nego na kvalitet DVD ripa. U to sam se uverio i sam pre par dana dok sam gledao film na Samsungovom 20" wide monitoru. Uostalom, najbolje je otići u radnju i na licu mesta se uveriti u to šta donosi wide u odnosu na klasičan odnos strana

@Srbin.Sad si me malo pokolebao........definitivno sam se odlucio da uzmem Samsung 205BW,da li ce zadovoljiti moje prohteve koje sam naveo u prethodnom postu..nije bas ni on tako jeftin 350 valjda...da se razumemo ne gledam ja filmove tako cesto al sto da ne ako pustim bolje mi na wide ovaj model ili da za ove pare uzmem obican 20 ili 19....hvala jos jednom.....

Auuu, ne verujem. Taman pomislim - covece otvaras se 250 evra, pa ima da biras za te pare... Kad ono... Dajte neke pouzdane predloge za svakodnevnu upotrebu, ja stvarno vise nemam pojma sta cu, a komp mi bleji gajbi bez monitora...

E, veceras je na sto seo Benq FP93GX zahvaljujuci preporukama sa strane a i sa Bencha. Lep je k'o lutka, a kad vidim sta moze pisacu dalje...

prejeftina plastika za moj ukus :(

Najbolje da uzmes doticni Lg1919s...neces pogresiti.

@Urosh: Uzmi BenQ. Ako hoces sacekaj da Markosmi donese svoj licni sud :d

Edit: Inace,za sve ljudi koje kupuju novi monitor: izaberite par modela koje smo ovde naveli,idite do najblize komp. radnje i pogledajte doticne monitore. Uzmite koji god da vam se svidja u tom trenutku. Koji god da izaberete od ovih navedenih(LG1919S,BenQFP93GX,Samsung 205BW,LG 204WT) necete pogresiti...ipak cete vi gledati taj monitor sldecih par godina. Subjektivno misljenje je mozda i najbitnije ;)

Poslednja izmena od urednika:
Još jednom: 20" wide je OK za onoga ko sedi ispred monitora; možda i za dvoje, ali da sede jedno do drugog. Ono što će ostali da vide, dosta odudara od dobrog kvaliteta slike. Drugo, ako neko ima fotelju sa zglobom i voli da se klacka na njoj, ili npr. hoće film da gleda ležeći na krevetu, treba da računa da će mu slika dosta gubiti na kvalitetu, jer jeftini 20" monitori imaju prilično loš vertikalni ugao gledanja (gori nego horizontalni). Ko može, neka prošeta do Flaminga u Balkanskoj i neka pogleda 20" monitor koji stoji na malo višljoj polici.

Lični utisak treba da bude presudan, jer ovde svako od komarca može da napravi magarca. Ono što se nekome čini kao velika mana, za nekog drugog može da bude sasvim prihvatljiva mana.

Za 250 evra, može da se kupi sasvim zadovoljavajući monitor! Po meni je važnije voditi računa kod koga se kupuje (zbog garancije), nego nijanse između dva slična modela ili proizvođača.

I ja sam se malo ovde izgubio...Naime imam budzet od oko 350 eura i ne znam sta da radim?!
Prvo sam mislio da dodam jos malo i uzmem 971p,pa me je onda ona tema o njemu u kome kazu da je odziv katastrofa navela da odustanem od njega.Sada sam prilicno zainteresovan da uzmem 931bf ili 940bf.Napominjem da imam mogucnost da ih dobijem prilicno jeftinije i to je dobra strana price,losa je u tome sto nemam veliki izbor ili neki od ta dva ili 971p.Znaci neki lg,asus,viewsonic isl.ne mogu da uzmem.Ako neko ima 931 ili 940,ako moze malo poblize da mi kaze kakvi su,igrice nesto slabije igram,bitan mi je ugao vidljivosti.

Ako ti je bitan ugao vidljivosti ... nemoj da uzimas ni 940 ni 931 bf ... imam 931 Bf ... osim ugla sve ostalo je OK :)

Teško da ćeš naći bolji monitor od tog BENQ-a. Izuzetan model, samo što ne košta samo 21000 din. Pogledaj ga na sajtu proizvođača. Impresivan je, komšija ga kupio i prezadovoljan je. Postoji i neki AMA, advanced motion accelerator, kažu o tome da je to ubacivanje crne podloge ispod svake slike kako bi se dobilo na jasnoći, ali nisam to još ispitao do kraja. Krajnji utisak je da ovo radi kao CRT. Ima i DVI konektor.

Poslednja izmena:
Evo posle dana nazovi "testiranja" da dodam par redova.

http://www.benq-eu.com/products/LCD/?product=608

Monitor je crno sive boje sa crnim postoljem koje mi nesto bas ne uliva poverenje, pogotovo kada se tiltuje unazad. Znaci nesto jace gurkanje i moze se , malo teze, desiti da se prevrne.
Na nosacu stoji hvataljka za kablove da ne landaraju po stolu.
Plastika je matirana, dosta kvalitetna,spreda sive, pozadi crne boje. 5 tastera u donjem desnom uglu za OSD podesavanja.
Boje su dosta jarke, nisu isprane i vrlo su jasne. Slova citljiva bez problema.
Ugao gledanja je jako veliki, cini mi se dosta veci gore-dole nego levo-desno iako specifikacija kaze drugacije. Sto se tice filmova, u zavisnosti od rezolucije, desavaju se razne stvari. Sa DVD filmovima naravno nisam imao nikakvih problema, ali sa losijim DivX filmovima, slika se mutila, "duhovi" se vidjaju, ali mislim da je to posledica velike rezolucije ekrana i da za to ne mogu optuziti monitor.
Od igara, probao sam Fear Combat, NWN2, Pro Evolution Soccer 6, Warcraft, COD2 i nisam primetio ama ni jednu zamerku. Tako da, gejmeri, potvrdjujem tvrdnje iz prethodnih postova.

Extra sam zadovoljan, samo gledajte da otvorite cetvere oci pri kupovini. Tolerancija na mrtve pixele mi je isla od 5-6 do 0(!!!). Ponekad i kod istog prodavca u razlicitim prodavnicama. Ako vas jos nesto bude zanimalo, samo pitajte, odlican monitor za 260e

Kupovina

Odlucio sam,uzimam samsung 205BW,sad me samo interesuje buduci da mi je graficka stara RADEON 9200,jel moze ona da podrzi ovakav jedan monitor(ako uopste ima veze to jedno sa drugim)........
Hvala...

Ma kako duhovi na 2ms. ja na mom 4ms monitoru nisam primetio zamucenjabez obzira na rezoluciju. doduse nosim naocare:D

Obrati paznju da sam pomenuo da se to odnosi na DivX u nizoj rezoluciji koji se sad razvlaci na 1280x1024. Meni je to malo novo, posto sam do skora bio na 1024x 768

Svi prichaju o onome shto imaju ili su imali prilike da vide/probaju VS bash i nije neshto rasprostranjen kod nas. Ne volim nerasprostranjene stvari, mnogo puta sam se opekao za servis i reklamacije....to traje u nedogled....:(

Koji monitor za arhitektu....

Budzet 300 evra.......sta bi mi preporucili,wide/obican
monitor bi se koristio kao tv,gledali filmovi, i naravno radilo u Cad-u i 3d Max
Hvala...:type:

I ocu li dobiti pomoc od nekoga

Odlucio sam,uzimam samsung 205BW,sad me samo interesuje buduci da mi je graficka stara RADEON 9200,jel moze ona da podrzi ovakav jedan monitor(ako uopste ima veze to jedno sa drugim)........
Hvala...

sutra uzimam,treba mi odgovor hitno buduci da sam ovo isto pitao na forumu PCberza i neki likovi su mi rekli da mi treba nova graficka,is it true?:wall:

Slobodno uzmi samsung 205BW, - neces pogresiti.

Ako planirash bilo shta da igrash treba ti noiva grafichka. Ako planirash da gledash filmove i njakash se po windowsu i to ti je suvishe ;)

Vp930

Sta uradi Srbine, jesi li uzeo vp930? Ako je si, jel moze mali opis, posto i ja planiram da ga uzmem? Trenutno ga nema nigde, ali svi kazu da ce biti posle nove godine. Hvala unapred!

Poslednja izmena:
Citajuci sve ove predloge i savete, totalno sam se pogubio pa reko` ajd i ja da pitam za predlog :d
Budzet do 300€..Uzeo bih 19`TFT monitor.
Ako je vazno, graficka je msi radeon 9550.
Prvenstveno mi treba za posao ok monitor. Radim sa photoshopom,dreamweaver itd. Igre jako retko igram a kad igram picim Visual Pinball + Pro Evolution Soccer te mi igre nisu prioritet, i pogledam po koji film povremeno sto dvd sto divx.
Ne trazim supermegagigahyper monitor ( a i za ovaj budzet ga i ne mogu kupiti ) vec samo nesto kvalitetno sto ce imati lepu i cistu sliku i sa cime necu imati problema.
Unapred hvala na predlozima :)

Ovo čudo može da se kupi kod nas (u Beogradu) i nema čekanja, u toku dana se dostavlja, a košta 51.500,00 din. PHILIPS 200P7ES (LCD)
General
Display Type: Flat panel display / TFT active matrix
Width: 46.1 cm
Depth: 21.5 cm
Height: 42.1 cm
Weight: 8.9 kg
Enclosure Colour: Silver ( the image may represent the product of a different colour )
Compatibility: PC
Display
Diagonal Size: 20.1"
Dot Pitch / Pixel Pitch: 0.255 mm
Max Resolution: 1600 x 1200 / 60 Hz
Colour support: 24-bit (16.7 million colours)
Max Sync Rate (V x H): 85 Hz x 98 kHz
Video Bandwidth: 202.5 MHz
Response Time: 8 ms
Controls / Adjustments: Brightness, H/V position
OSD Languages: Chinese (simplified), English, German, French, Italian, Spanish
Display Screen Coating: Anti-glare
Interface: DVI, VGA (HD-15)
Features: Sync on Green, sRGB colour management, SmartManage, Lead-free, Super Ergo base
Image
Image Colour Temperature: 9300K, 6500K
Image Brightness: 300 cd/m2
Image Contrast Ratio: 700:1
Image Max H-View Angle: 178
Image Max V-View Angle: 178
Video Input
Analogue video Signal: RGB
Digital Video Standard: Digital Visual Interface (DVI)
Manufacturer's product description
Productivity pays! Professionals look to the big screen 200P7 with SmartImage technology for superb performance, input flexibility, ergonomic and lead-free design while remote asset management delivers the best total cost of ownership.

Kad se dvojica svađaju...
Pozdrav.

Mada samsung 205BW sa cenom od odprilike 35.000,00 din je moj favorit, onaj philips je ipak ljuta machina - i skupa.

Citajuci sve ove predloge i savete, totalno sam se pogubio pa reko` ajd i ja da pitam za predlog :d
Budzet do 300€..Uzeo bih 19`TFT monitor.
QUOTE]

LG 1952 - 230€

Poslednja izmena od urednika:
Taj 205bw je odavno oko 27.000 u BGD.

Vrh Dno