Šta je novo?

Xiaomi Smart Air Fryer

Ja nemam opciju express lonca jer tad nije bilo mnogo izbora na tržištu. U suštini stvari koje se prvo dinstaju pa onda kuvaju odradim na fry. Kad se pokrene program, ubacim ulje, sam će pištati kad se ulje zagreje. Tu dinstam pa kuvam na istom programu. Pasulj kuvam na custom 100c 3h a slow cook nije npr za pasulj već je za sarmice, punjene paprike isl. Pasulj ne ispusti svoje brašno kad je na slow cook. Ništa od hrane ne zapržavam i sve ispadne ekstra.
Pirinač mi je npr iskipeo 100x i ja vise ne znam koja je količina maksimalna za moj kuker plus sto mora da se dodaje tečnost u pirinač tokom kuvanja.
Mora svaki uređaj da se isprobava jer je na netu teško naći recepte a posebno što Ameri ne spremaju istu hranu kao i mi. Isto kao i za air fryer, svi živi spremaju zamrznuti krompir za 20min a za običan krompir treba 40+. Verujem da smo se svi zeznuli za krompir kad smo prvi put spremali.
 
Pasulj se sprema u ekspres loncu, tj pod pritiskom, ali ti tu opciju nemaš. Mada ne vidim razlog da ne može i slow cooking metodom da se lepo spremi.

Ne znam kakav ti je aparat, ali ne bi trebalo ni u jedan da se dodaje voda za pirinač. Jel ispereš pirinač pre spremanja kroz 2-3 vode (da ispereš skrob) i koji odnos vode stavljaš? Kažu da za sve aparate "knuckle metod" nikad ne greši.

Vreme pripreme zavisi u manjoj meri od uređaja, a više od količine i izbora hrane. Npr, za krompir koji si pomenuo, zamrznuti u kesi je blanširan (polu spremljen) i zato mu treba manje vremena nego sirovom. Svaki pomfrit se tako sprema. Iseče, ispere skrob, osuši, blanšira na nižoj temperaturi kraće vreme. Ohladi i zamrzne, a zatim prži na višoj temperaturi. Ako ga lepo obložiš uljem pre stavljanja u ovu vazdušnu fritezu, lakše/brže/bolje će se spremiti zbog boljeg transfera toplote. Mešanje tokom pripreme takođe pomaže u tome.

Isprobajte ovaj način pripreme. Istu metodu sam koristio pre više godina u pripremi u običnoj rerni (iz Džejmi Oliverovog specijala za Božićni krompir) uz pritiskanje na sred pečenja zbog povećanja površine za koricu i ispao je fenomenalno sa neverovatnom koricom. Najbolji krompir koji smo u životu jeli.

 
kolika je ta posuda, e mogu da stanu 2 snicle ili 2 batka? da li ima boljih opcija, procitao sam negde da pisu da su te plasticne kancerogene, da li imaju metalne?
 
Da ne otvaram novu temu pa reko da pitam ovde.
Resio sam da kupim fritezu air fryer i neki cenovni rang mi je tu do 24 -25 soma.
Nasao sam meni dva modela zanimljiva pa me interesuje sta je bolje kupiti za cetvoroclanu porodicu sto se kaze.
1.tefal EY505815

2.electrolux E6AF1-6ST


Cena mi je tu da kazemo pa skoro priblizna.Electrolux ima da kazemo vecu zapreminu ,mislim 5,4 litre naspram 4,2 litre kod tefala i snaga je 1800 w kod electroluxa u odnosu na 1500 w kod tefala.
Ili ako ima nesto bolje dajte preporuku.Najverovatnije uzimam u nedelju pa reko da se malo raspitam pre kupovine.
Svaka preporuka dobrodosla.
 
Kupi Xiaomi za 9000 i bog da te vidi, ustedeo si cca. 15000...vrlo jednostavna logika...
 
Pa koliko sam video xiaomi je kapacitet za dve osobe.Ovaj jeftiniji od 9 soma ima kapacitet od 3,5 litre a ovaj skuplji od 4 litre i on je nekih 14-17 soma.
Treba mi nesto sa vecom posudom za spremanje.
Inace ova dva modela za koja sam pitao sa nekim popustima i vaucerima u jednoj nasoj radnji bi me izasli negde oko 15 soma sto bi trebalo da je ok cena.
Vise naginjem na ovaj electrolux model zbog vece posude od 5,4l za spremanje.
Mada je sto se kaze tefal poznatija marka u sferi malih kucnih aparata.
 
I electrolux i tefal su extra brendovi, electrolux mozda kod nas manje zastupljeniji, ali ne zaostaje za tefalom.

Ako ti je prioritet veca posuda idi na electolux, u praksi misli da nije velila razlika u 3.5lit i 4.2lit...a 5.4lit je vec ozbiljnija zapremina i plis ti je electrulux 1800w.
 
Ok hvala na brzom odgovoru.
 
Gde je trenutno najpovoljniji airfryer?
 
Cini mi se na Ananasu bio do skoro 8990 ili na Shoppsteru 9990 ili obrnuto.

Edit. Ananas i Dr. Techno 8990
 
Da li neko ima Instant Vortex Plus sa kp onaj dupli da napiše utiske.
 
Uzeo sam prosle nedelje fritezu electrolux E6AF1-6ST model malo vece zapremine od 5,4 litara i snage grejaca 1800w.
Za ovih nedelju dana smo spremali pomfrit,pileci batak bez koske i belo meso i od ribe oslic.
Sve to sa vrlo malo ulja i sve je ispalo super ukusno i socno.
Tako da sve vise koristimo ovu fritezu a sve manje palimo rernu.
Gledao sam i ovu fritezu xiaomi od 3,5 litara ali je to meni mala posuda,ali je stvarno super cena od 9 soma za ovaj xiaomi.
Mene je ovaj electrolux izasao nekih 17 soma ali gledajuci malo po netu kako se pokazao i kakav je sto se tice nekog ciscenja i odrzavanja za kasnije odlucio sam njega da uzmem.
Prvenstveno mi je trebala veca posuda od 5,4 litara jer se sprema za cetri osobe.
Evo jedan video za neko kasnije ciscenje

Po ovome sto se vidi se bas lako cisti,dosta lakse u odnosu na neki philips model.
Koliko sam skapirao manje se prlja zato sto je grejac malo vise odaljen nego kod drugih modela,i samim tim se malo manje prlja.
Sad videcemo kako ce to biti u praksi.
Isti korisnik je testirao i pomenuti philips i koliko se philips prlja

Samo nisam skapirao posle koliko vremena koriscenja se ovo ovako isprljalo.
Ne znam kakva su neka vasa iskustva sa ovako nekim odrzavanjem friteza na vazduh?Na koliko vremenski cistite ili ne cistite uopste?:)
I ako cistite sta koristite za ciscenje.
Ovaj lik u videu koristi sirce i neki deterdzent koliko sam uspeo da pohvatam.
 
Jedina stvar koja me odvlači od instant vortex-a su goli grejači gore. Verujem da bolje peče kad su goli grejači ali za čišćenje je pakao. Mi air fryer ima mrežicu ispod grejača i uvek može da se prebriše krpom.
 
ja stvarno ne znam evo stigao mi jutros, probo jaja beh ukus, sad ce izadju bataci sve ukupno sam ih pekao 1h, iskreno meni rekrna deluje kao 10 puta bolja stvar nego ovo smece. Ako neko budeo hteo za 5000rsd 99% ga prodajem sem ako me ne iznenadi u toku dana, nije pro nego ovaj obican shaomi
 
Ne mogu jaja u njemu. Probaj kobasice, pileće meso, ribu, pljeskavice....krompir, zamrznuto testo, povrće. Ja i podgrevam u njemu hranu koja nije za ringlu.
 
Kako ne mogu? Moze frittata, moze egg in a hole, a mogu i tvrdo kuvana u ljusci.
 
Mogu al su ruzna pecena jaja. Bar u ljjusci sto sam probala.
 
ja sam probo ovo
jaja

u sredini mi nisu bila pecena, kontam da sam stavio duze 3min mozda ne bi bio problem al ukus je nekako odvratan

za meso kontam u rerni mogu za 50 min da ispecem sve sa krompiricima i povrcem ovde ne moze stane sve to odjednom
 
Ima mnogo loših recepata na netu i generalno i za air fryer. Npr ameri peku krofne u modlama i njima je ok što su odozdo bele a meni nije. Moram da izvadim testo iz modle i da ga okrenem da se lepo ispeče i donji deo. Meni je ovo idealna stvar za krompire da se nebi pržili u ulju i za meso da ne prska po rerni. Ali sve to mi se duže peče nego na youtube receptima. Posebno naši sveži krompiri: prvo kroz vrelu vodu pa tek onda da se peku jedno 40min. Ali su stvarno dobri.
 
Sve pohvale za pro verziju 4L...Meni je mnogo lakše spremati nego u rerni,brže je i dosta brže se čisti...Dosta pomažu recepti u aplikaciji na telefonu,baš dosta ima različitih jela...
 
Akcija za manju 8499.00 din. Muči me samo zapremina. Koliko vidim, taj donji nivo ne znači mnogo? Imao sam neki colossus 4.6L. Nije ni ona wow ogromnam. Crko grejač...
 
A da li se neko susreo sa verzijom od 6 litara? Gledam na Amazonu 120e, sto mi deluje povoljna cena u odnosu na ove nase od 3.5 i 4l. Nisam se do sad bavio analizom tih spravica, a mozda bih posegao za jednom. E sad, dal ovde od 4L ili na Amazonu od 6L, pojma nemam da l ima nekih razlika sem velicine
 
Gde ćeš veću razliku? 😁
Ma posto bas nista ne znam o tim spravicama (tek cu da pocnem da ucim :D) mislio sam na razlike tipa da je recimo taj od 6l mozda dosta stariji uredjaj, losija izrada ili obrnuto... ako me razumes? Ne znam gde je pozicioniran u odnosu na ova dva sto su na nasem trzistu
 
Nazad
Vrh Dno