Šta je novo?

Quadcopteri (dronovi) za snimanje iz vazduha

Kada koristite vejpointe, vodite računa o tome kako se kreću dronovi između njih. Skoro sam čitao na mavicpilots forumu kako je nekome dron upao u more u letu između tačaka. Bila je noć, pa senzori nisu radili.
Naime, enterprise dronovi, koji su namenjeni za mapiranje terena, se kreću direktno između tačaka u pravim linijama.
Ovi jeftiniji ne idu pravom linijom, već se između tačaka pravi neki splajn, a sve u cilju glatkijeg video snimka. Zbog toga, ako su skretanja pod oštrim uglovima, dron može da se značajno udalji od pravih linija koje spajaju tačke. Posebno je opasno ako su tačke sa velikom razlikom u visinama (kao kod stranca gore). Tada dron može da se spusti značajno niže od visine na kojoj je leteo i da udari u zemlju/vodu.
 
Ja probao vejpointe, i radilo normalno, isao od tacke 1 do tacke 10...svaku tacku ti podesavas visinu, gimbal itd...
 
Vidim da pišete o "ozbiljnijim" dronovima ali mene za početak zanimaju ekstra jeftini modeli.
Znam da su krš ali probao sam jedan sa Alija i bio bi mi ok za probu da li bi se to primilo kod mene ili je samo prolazna znatiželja.
Pitanje, da li prolaze carinu ti najjeftiniji sa Alija? Ne mislim na plaćanje carine nego da li ima neka zabrana na ulaz u Srbiju?

Dron je ovog tipa,
Pogledajte prilog 422718
Slika je od pre nekih godinu dana. Sad su ovakvi sa 3 baterije u setu, 3.000 din max.
Kupio sam tad neki jos gori od ovog :) nije ni brushless. Kupio sam bukvalno najjeftiniji sa 3 baterije posto niko sa Alija ne salje sa pracenjem postarine. Ispade odlicna igrackica ali bukvalno igrackica. Deca odusevljena a cepam i ja mozda i vise od njih.
E sad, kameru isto kao i da je nema. Kao da je skinuta sa prvih mob telefona. Posle nekog vremena drugar iscacka na Aliju dron sa 3 baterije (90ak evara) sa GPS, micro SD, gimbalom u 2 ose, ide na 120m... drasticno drugacija stvar. Kamera je mozda u nivou Galaxy S5 (ko se seca). Znaci nije nesto ali moze da prodje i da se sacuvaju snimci.
Danas, u BG po jakoj kosavi, na 40ak metara visine, ni da mrdne. Snimak stabilan, FHD, nema naginjanja i drmusanja i to preko wifi (nismo imali micro SD). Za te pare sasvim korektno.
Posluzice i sa takvom kamerom a dogodine (ako me i dalje bude drzalo), pasce bar Mini 2SE.
 
Domet 150m ,da moze da prenese sliku?Upravljanje ide preko 500m?Imao sam slican kk18.
 
Domet ću da probam van grada. Iskreno, ne bih se usudio da letim bez direktnog pogleda.
Siguran sam da je veći od toga, ima dosta opisa na youtube-u.
 
Ako se kupuje nesto do 50e onda ok ovi dronovi za zezanje.
Ali po meni ako se daje 100e ili više je bolje dati 200e (mozda i jeftinije se moze se naci) mavic mini 1 a preogromna razlika u daljini leta i kvaliteti slike i stabilizaciji
 
Do 50 su obične RC igračkice sa kamerom koja samo smeta težinom.
A Mavic Mini ja ne videh ni za blizu 200
 
Sad smo već sa mojih 90 došli na 250e.
Polovno svakako ne bih uzimao.
 
Visa cena ,vece uzivanje.Jednog dana kad posle tog SG 108 pro,probas mini 3 ili 3 pro,videces razliku.
 
Juce smo se igrali sa mini 2 se, 55 km/s u sport modu, fly more combo 20-25 minuta jedna baterija uz solidan vetar i iznenadjujuce dobro se bori sa njim. Svaka preporuka snimci odlicni i slike za kucnu upotrebu. Pohvala za softver Dji.
 
Ako neko ima mini 4 pro i RC2 kontroler, da li vidite fajl strukturu na kontroleru?
Naime ideja mi je da eksterno kreiranu rutu ubacim u waypoint-e, ali nazalost ja ne mogu da kopiram fajl sa sd kartice u folder gde su snimljeni waypoint-i.
(koga mrzi da gleda ceo video neka premota na 10:29)
 
To na 10:29 je za RC, ne RC2 kolko vidim.

1712700906542.png

Za RC2, samo konekt na usb sa PC-em. Ovako je kod mene
 
Savski nasip. Sve ravno i bez prepreka.
 
Poslednja izmena:
Nije gubio signal.
Mada vidim ako zelim lep snimak da ce morati ipak Mini 2SE. Samo da dodje na (finansijski) red.
A kad bi bas pustio masti na volju, DJI Avata bi bio dron koji bo me zadovoljio.
 
Poslednja izmena:
Avata je trkacki dron.Za slikanje gledaj Dji mini 3 ili 4.Odlicne kamere.Veci domet.
 
Nije gubio signal.
Mada vidim ako zelim lep snimak da ce morati ipak Mini 2SE. Samo da dodje na (finansijski) red.
A kad bi bas pustio masti na volju, DJI Avata bi bio dron koji bo me zadovoljio.
Је ли има слот за картицу? И ово би ја хтео себи да купим, да се играм мало.
 
Moracu uzmem neki dron uskoro, da spijuniram kolege pecarose, pogotovu one koji nikad nista ne upecaju... Osim kad su sami😎
 
DJI Mini 2 i DJI Air 2 se prilično razlikuju u pogledu performansi, mogućnosti i ciljane publike. DJI Mini 2 je lagan i kompaktan dron, težak samo 249 grama, što ga čini idealnim za hobiste i one koji traže praktičan dron za putovanja, budući da zbog svoje težine ne podleže strogim regulatornim ograničenjima u mnogim zemljama. Opremljen je kamerom koja snima u 4K rezoluciji i ima maksimalno trajanje leta do 31 minutu.

S druge strane, DJI Air 2 je robustniji i moćniji model, težak oko 570 grama, sa naprednijim kamerama i mogućnostima letenja. Ovaj model nudi impresivnu kameru koja takođe snima u 4K, ali sa većim mogućnostima u smislu snimanja u različitim režimima i formatima, uključujući slow motion. DJI Air 2 takođe ima naprednije senzore za izbjegavanje prepreka i može letjeti do 34 minute, što ga čini boljim izborom za ozbiljnije entuzijaste i profesionalce koji traže veću stabilnost i mogućnosti letenja.

Ukratko, dok DJI Mini 2 nudi veliku portabilnost i jednostavnost upotrebe, DJI Air 2 je namijenjen onima koji žele naprednije karakteristike i veću fleksibilnost u snimanju.
 
Nazad
Vrh Dno