VirtualDub moze da posluzi da izvlacenje audio fajla iz jednog avi fajla i dodavanje u drugi. Postupak je jednostavan.
1. Ucitaj avi fajl iz kog zelis da izvuces audio.
2. Idi na File > Save WAV
3. U delu Save as type stavi All files
4. Imenuj audio fajl nekoime.mp3 (ime odaberi sam, a ekstenziju sa tackom mp3 obavezno dodaj)
Sada taj audio fajl dodaj u avi fajl kod koga te zeza audio.
1. Ucitaj avi fajl u koji zelis da zamenis audio
2. U meni Video odaberi Direct Stream Copy
3. U delu Audio odaberi Audio from other file ucitaj audio fajl koji si u prethodnom koraku dobio.
4. Idi na File > Save as AVI, odaberi ime i lokaciju novog fajla i idi na Save.
VirtualDub ti moze i rekompresovati originalni fajl bez rekompresije audio strima.
1. Ucitaj fajl koji zelis da rekompresujes.
2. Video > Filters > Add > resize. Cekiraj Absolute (pixels) i upisi samo prvu vrednost nove rezolucije. Prva vrednost je duzina slike, visinu ce sam program izracunati. Ako ne zelis da menjas rezoluciju, preskoci ovaj korak.
3. Video > Compression, odaberi Divx Pro kodek i idi na Configure. Ako zelis brzinu, odaberi 1-pass. Za epizodu koja traje 45 minuta i ima mp3 audio od 128kbs potrebno je oko 950kbs da bi velicina ispala oko 350 MB. Imas bitrate kalkulator u Divx kodeku pa iskoristi njega. Idi na OK, OK.
4. U delu audio bi trebalo da stoji Direct stream copy
5. File > Save as AVI. Unesi ime i odaberi lokaciju i klikni na Save.
Na ovaj nacin se rekompresuje samo video a audio ostaje netaknut.
O konfiguraciji Divx enkodera:
Divx enkoder ima slajder koji mozes koristiti da bi odabrao brzinu i kvalitet kompresije. Pomeranjem slajdera udesno povecava se kvalitet kompresije ali i vreme kompresije. U delu Codec cekiraj Enhanced Multithreading a u delu Video imas opciju Noise Reduction koja moze da pomogne ili odmogne pri kompresiji kada je u pitanju vizuelni kvalitet dobijenog snimka. Ako odaberes da je koristis, odaberi opciju Auto-detect.