Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2024)

Taman sam hteo da postavim pitanje, i vidim da je @Universe vec nesto povodom toga napisao.. Ali ipak...Da li neko od ovih koji su gledali Dinu 2, moze nesto da napise o filmu. Mislim, da izbegne padanje u nesvest zbog tehnikalija, cgi-a, imax-a... vec da napise kakva je prica, kako je ispricana - scenario..kakva je rezija, kakva je gluma.. u stvari da napise kakav je film, ne obaziruci se na tehnicke detalje.
 
Poslednja izmena:
@Markomaniax
Da, dobro je da smo ovo dobili (bez toga ubačenog "i" koje si sam nakalemio jer to nisam rekao u mom postu).
Opet (kao i za prvi deo) se nadju neki da prizovu Linča, ili ako nije on onda Hodorovskog. Jedan je toliko "ubo" knjigu da se odrekao filma, koji je postao primer šta se desi kada studio radi diktat iz želje da se dobije komercijalni hit (studio je želeo svoj Star Wars), a sve se obije o glavu režiseru. Glavna tema knjiga u tom filmu ne postoji, Arakis i Fremeni su statisti, briga me za to što tu imaju navigatori n'tog nivoa. Ali ima muženje mačke i neka audio oružja.
Drugi lik je starac na ego tripu koji hvala bogu pa nije uspeo da napravi svoj cirkus (u stilu "ja oću da silujem knjigu").

Wokespotting je više neka dijagnoza za likove koji ne mogu a da ne pomenu reč woke, hvataju se za bilo šta ako umisle da im argumenti nisu dovoljno jaki ili štaveć ali to je više problem u njihovim glavama i to mene baš i ne zanima.
 
Дина 2... 8/10 Визуелна и звучна перфекција. Е сада... Сценарио је тањи, књига је по мени пренадувана, тако да је Вилнев извукао максимум. Обавезно гледати у биоскопу.
 
I to je zapravo to, ne mogu se poreduti nikako knjiga i film.
Slažem se potpuno, knjiga je mnogo ispred bilo kakve ekranizacije (serija/film). Knjiga je mnogo potpunije iskustvo. Ne radi se samo o tome da mi kod knjige "biramo" kako će izgledati koji karakter, to je najmanje važno, već knjiga pored ostalog ima mnogo suptilnih detalja, posebno u unutrašnjim razmišljanjima, emocijama i doživljavanjima samih aktera vezano za situaciju u kojoj se nalaze, a to ekranizacije ne mogu da dočaraju.

Ja zato u dosta slučajeva kod izalaska ekranizacije za koju kažu da je dobra, a nisam čitao knjige, prvo uzmem knjige pa tek onda gledam ekranizaciju. U suprotnom bih napravio veću štetu i pokvario knjige. Mada nekad se i to sedi, recimo gledao sam Expanse a knjige tek namjeravam da čitam, na sreću ne sjećam se previše detalja iz serije.

Zato sam Game of Thrones gledao tek prošle godine, jer sam sve čekao ne bi li Martin završio knjige, pa kad sam digao ruke od toga prvo sam pročitao sve knjige i tek onda sam gledao seriju.

Prvi dio ove Dine mi nešto nije sjeo, nije mi imao tu neku snagu. Čitao sam komentare nekih koji su rekli da im stara Lynch-ova Dina ima više snage, iako je naravno tehnički lošija, a i ja sam imao neki takav utisak. Drugi dio nove Dine još nisam gledao, da li ću i kad ću to još ne znam. Ali znam da bih knjige volio još jednom pročitati.

A baš sam se obradovao kad sam saznao da Denis Villeneuve radi novu Dinu, jer mi je za razliku od Dine njegov Blade Runner 2049 odlično sjeo.

Mada ko zna, ako pogledam ponovo prvi dio njegove Dine, pa onda drugi, možda mi bolje sjedne.
 
Već je dosta pisano


Nije to to.. Nisam mislio ni na kakva poredjenja ni sa knjigom, ni sa ranijim radovima.. Cisto, da li film valja ili ne sa one obicne strane, strane prosecnog gledaoca koji se prvi put srece sa Dinom.
 
Nije to to.. Nisam mislio ni na kakva poredjenja ni sa knjigom, ni sa ranijim radovima.. Cisto, da li film valja ili ne sa one obicne strane, strane prosecnog gledaoca koji se prvi put srece sa Dinom.
Ukratko da. Pogotovo što poslednjih godina nije bilo kvalitetnog SF filma. Pričao sam sa ljudima koji nisu čitali knjigu ni gledali Linčov film. Svi su oduševljeni novom Dinom.
 
Obično ljudi koji nisu čitali knjige budu znatno više oduševljeni, ili bar daju znatno bolje ocene filmskim adaptacijama nego oni koji su čitali knjige pa sad traže dlaku u jajetu zato što nije ovo prikazano ili nije verno prikazano ili ne prati vremensku liniju kako treba (ne prozivam nikog jer sam u nekoj meri i sam takav).

Iz tog razloga i nije zahvalno raditi adaptaciju neke knjige kroz film/seriju već je bolje dohvatiti se originalnog scenarija i po njemu napraviti nešto. Nažalost tu dolazimo do problema što je sve manje originalnih scenarija ili bolje reći onih koji znaju napraviti nešto takvo pa još da bude i kvalitetno i onda dolazimo u situaciju da se poslednjih godina maksimalno recikliraju već viđna dela kroz razne rimejkove a sve na kraju bude presipanje iz šupljeg u prazno.
 
Pa to me je najvise interesovalo. Kakav je scenario, rezija.. odnosno kako je ispricana prica. Da li ide tecno za ta dva, tri sata ili negde na pola filma treba da razmisljas ko je ovaj, ova... ili sta je ovo... U danasnje vreme, tehniku je najlakse odraditi ali gluma me nesto ne odusevljava ni u filmovima ni u serijama. Kao da je neka kriza sa glumcima, glumicama.
 
Kriza je sa scenaristima koji ne znaju da napišu scenario koji će dozvoliti glumcu da se iskaže.
 
Pa to me je najvise interesovalo. Kakav je scenario, rezija.. odnosno kako je ispricana prica. Da li ide tecno za ta dva, tri sata ili negde na pola filma treba da razmisljas ko je ovaj, ova... ili sta je ovo... U danasnje vreme, tehniku je najlakse odraditi ali gluma me nesto ne odusevljava ni u filmovima ni u serijama. Kao da je neka kriza sa glumcima, glumicama.
Prvi i drugi deo su totalno drugacija dva filma.
Ritam je skroz drugaciji.
Prvi je blago usporen sa dovoljno (nekome mozda i previse) vremena da ti se "prime" likovi i da ti postanu dopadljivi/gadljivi....generalno da razvijes neki utisak/misljenje o njima.
Drugi deo je zumerska varijanta u odnosu na prvi.
Svi novi likovi u drugom delu su mi bili bezveze. Voken kao imperator kada se pojavio mi je delovao skroz ok, ali kako se razvijao film na kraju mi je postao Voken u spavacici i nista vise.
Njegova cerka (principesa) mi je delovala kao genericka glumica iz bezveznih serija gde su svi lepi i ne umeju da glume. Takav mi je utisak ostavila.
Batista i Elvis su odlicni.
Havijer je dobar, ali ubi covek u pojam sa "!!!Lisan al Gaib!!!". Toliko su to galamili, da li kao jasna kritika modernog drustva i pokazatelja znacaja marketinga u odnosu na stvarni proizvod. Koliko je lozio ljude sa tim u poslednjoj sceni me je nasmejao slatko i za to mu hvala.
Koliko su isfurali "!!!Lisan al Gaib!!!" toliko, ako ne i vise su isfurali Zimerovu melodiju, konkretno samo deo kada zenski vokal pocinje da zavija da bi ti ostavili utisak da se nesto "vau" desilo.
Zbog mnogo brzeg ritma filma, deluje kao da pustaju to zavijanje na svakih 3 minuta i onda mi je izgubilo znacaj koji treba da prenese.
Secem kur...ruku, ako ScreenJunkies u Honest Reviews ih ne budu prozivali za to.

Vizuelno je odlican, kadrovi su odlicni.

Tako mi je ovlaz delovao sto sam ga gledao iz sestog reda. Mozda ga zbog toga vise nisam video nego sto jesam, zato kazem kada izadje da se pogleda online onda cu moci definitivno da ih uporedim.
Cini mi se da sam negde video da bi trebalo 16.4. da krene na striming servisima....cough...torenti...cough....ima....
 
16.4 vrlo teško, ako se setiš prosledi link gde si video
 
Dodao bih da je i film "Bilo jednom u Americi" bolji od knjige.
 
Gledao sinoc Ichi the Killer. Sta znam, dosta je hvaljen, ali meni i nije nesto.

Znao sam da je brutalan, ali mislim da sam istripovao da je bas bas bas brutalan, pa sam se spremio kao da cu ne znam sta gledati. Na kraju mi i nije bio mucan za gledanje, valjda sam se bas pripremio 😅 Ustvari, valjda sam ocekivao da ce biti mnogo gadniji nego sto se ispostavilo. Opet zavisi koliko se ko i na sta gadi. Valjda su preskocili te neke, meni "bolne momente" koje bas ne mogu da gledam, pa mi je bilo "ok".

FIlm svakako nije nesto klasicno sto ce se gledati u Holivodu i sire, pa ako hocete nesto drugacije da pogledate, a niste previse gadljivi, mozete mu dati priliku.

Ono sto mi je bilo interesantno je da glavni glumac iz filma igra jednu od glavnih uloga u novoj seriji Shogun koja se bas komentarise na temi za serije.

 
Pa i originalni Ben Hur je znatno bolji od knjige.
Dodao bih Rambo First Blood koji je bolji od knjige i to zbog humanijeg prikaza Ramba koji se bori sa ptsd i indirektno ubije samo jednu osobu u filmu što ga čini dopadljivim publici , dok je Morrell u knjizi skroz suprotno prikazao Ramba sa kill countom od 250 i to samo u tom gradu gde se film/radnja dešava i gde nisam mogao da saosećam sa njegovom logikom .
 
LOTR je vrhunska adaptacija a Vilnevova Dina je osrednja, ne mogu se porediti, jednostavno nisu ista klasa.

Nisu ista klasa jer je LOTR 3 puta bolja knjiga od Dina. DIne sam čitao CCA 2 godine, napatio sam se kao Isus, uz svo poštovanje kultnom statusu, meni je ta knjoga prosečan Sci Fi.

Drugi deo je jedna od boljih filmskih adaptacija i boljih bioskopskih ugođaja koje sam imao u poslednjih par godina.

Izuzetno je teško napraviti adaptaciji po knjizi i to toliko popularnoj i da svi budu zadovoljni. Još teže je razviti i upoznati čitaoce sa svim likovima i aspektima radnje, to ne treba ni očekivati.

Za drugi deo svaka preporuka, fenomenalan provod, vizuelni i zvučni spektakl.™

Gluma je odlična, o slici i zvuku da ne trošim reči, možda malo (malo) smara Zendayino neverništvo i skepticizam, anti religionizam (koga sam inače pristalica), ali ništa strašno. Nije to problem kao koncept jer dodaje dimenziju već je repetitivno.
 
Eto vidiš, možda je to baš razlog što ti se sviđa film.
Tako je, što znači da onima koji su čitali knjige, koji je vole i imaju velika očekivanja to utiče na utisak o filmu koji možda nije objektivan u odnosu na sam film.

Sa obzirom da se film na imdb muva oko 9 rekao bih da se ljudima većinski ipak sviđa. Da će zaraditi brdo para i da se ni Villnev ni bilo ko drugi neće baš mnogo brinuti oko razočarnih
Hard core fanova.
 
Poslednja izmena:
[URL unfurl="true"]https://m.imdb.com/title/tt15239678/[/URL]

Mislim da se film kako vreme odmiče distancira od svojih likova, i onaj beskrajni univerzum kakav je najavljen prvim kadrovima prvog dela, na kraju ovog nastavka deluje nekako skučenije. Dakle, imam utisak da je kraj odrađen traljavo. Sve u svemu, tehnički odlično, solidna gluma (Bardem najbolji), nekoliko intimnijih numera od Zimera ovog puta, i perfektna kamera.

To je Dina... I ne može se svaki roman pretočiti u par sati koliko je predviđeno za film. Vilnev se kako tako snašao. Posmatrano kao celina, oba dela zaslužuju 8.5/10
 
zaslužuju jedva 6, i to zbog tehničkog aspekta.
 
Nazad
Vrh Dno