Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi (2024)

Otkad ima IMAX u Ušću?
Upravu si. Gledam sada, pise da je Digital 2D.
Nije IMAX.
Kada sam usao zbunio sam se, ocekivao sam ogromno platno, a ono regularna sala.
Bolje da sam ga gledao u takvudu.
Zvuk je u uscu bash krsh.
Odvrnu ga do panja, zvuchi kao da su podebljali 3-5kHz (sesti red sala 4).

Bolji mi je bio prvi deo.
Znacu sigurno kada bude mogao da se pogleda online ili da se skine, posto smo tako gledali svi prvi deo, pa da ih sastavim zajedno i uporedim.
 
Da mi je neko rekao da će me zalepiti za ekran tako jednostavan film ne bih verovao . Ne bih znao ni pod koji žanr da ga stavim .Ali mi se jako dopao minimalistican prikaz Hirayaminog života.
Imaš li još neku sličnu preporuku na ovaj fazon da je iz Japanske kuhinje isto ?
Pogledao sam na festu Monster. Isto odlican japanski.
 
^ Odlican. Zaista.. Jaka 8. Ema Stoun je zasluzila Oskara. Jedino ako ga ne daju Lili Gledstoun iz Killers of the Flower Moon jer je Indijanka. Inace glumom ne zasluzuje.
 
Izgleda smo obojica nagluvi.
 
Dina 2, praznik za čula, pravi spektakl koji je šteta ne gledati u imaxu
9/10
 
е, ако модератор каже...
 
Konzumirao je "spice melange" pre projekcije..
 
Imate neki problem ili šta već sa mojim utiskom o filmu? Šta vas je to trigerovalo?
 
Imas ti neki problem sa nasim utiskom o tvom utisku? 😁
 
kaze kolega na Dini 2, previse ljubavi ,romantike :] Videcemo 13og, tada je premijera u mome gradu!
 
Eh da se uključim u diskusiju oko Dine. Odgledao sinoć, ali i reprizirao prvi deo noć pre. Po meni odličan film, držao mi pažnju svih 2h i 40min, tako da nisam ni osetio vreme. U odnosu na prvi deo ne vidim da je film lošiji, tj ne bih uopšte poredio prvi i drugi deo jer ovo predstavlja nastavak priče. Jedina mala zamerka što je prvi deo filma(govorim o Dini 2) malo razvučen dok drugi deo nekako zbrzan. Sve u svemu preporuka da se pogleda. Od mene 8.5/10
P.S. definitvno me film zainteresovao za knjigu tako da se mora procitati
 
Лоше и досадно, први део ми је остао у сећању као коректан донекле.
Једва 5/10 чисто због коректних ефеката мада не заслужује прелазну оцену.
 
Dune 2
Apsolutno masterpiece za nas sci-fi geekove, uživanje za sva čula, daleko jači utisak od meni odličnog prvog dela.
Ovaj mali je vrhunski odglumio, cela glumačka postava je odlična
Toliko drugačiji i bolji film od klasičnih holivud gluposti s kojima nas bamobarduju godinama, koliko je ovde vremena uloženo u scenografiju, kostime.
Nisam čitao knjige znam dosta oko cele priče, pa ne mogu da poredim verovatno i bolje

9.5/10
 
P.S. definitvno me film zainteresovao za knjigu tako da se mora procitati
Razočaraćeš se po svoj prilici.
Knjiga je dosta bolja od filma ali i deset puta kompleksnija i sporija.
A za razliku od filma čitanjem moraš da angažuješ i imaginaciju, specijalni efekti ne dolaze servirani na tacni.
 
Bio sam klinac kada sam čitao Arakis, Muad Dib, Deca Arakisa i ostale u nizu. Ne mogu da se setim ko je bio izdavač ali prevod je bio izuzetan, bolji od kasnijih. Zanimljivo je da su eto i naslovi više originalni, nego što su prilagođeni (Dina, Mesija ...). Pročitao sam sve, a poslednje dve koje nisam našao u biblioteci kupio sam, i nakon čitanja poklonio im.
Meni su i prva Dina i ovo poslednje izdanje daleko daleko slabiji od knjiga (kao što je većinom i uobičajno). Već posmatrano kao filmovi, prihvatljivi su, naročito potonji sa te efektne strane.
Možda je i bolje posmatrati ih kao da gotovo nemaju nikakve veze
 
Poslednja izmena:
Iskreno ne znam da li postoji primera da se nabroje na prste jedne ruke gde moze da se kaze da je film bolji od knjige. Meni ni jedan ne oada na pamet trenutno. I bas sam o tome razmisljao pre neki dan citajuci Bozije Dete od Kormaka, koliko tu detalja ima film prosto nema sanse da prenese i bio bi prazan i dosadan (ne znam ni da li postoji film). I to je zapravo to, ne mogu se poreduti nikako knjiga i film.
 
Ne zamišljamo svi istu ljubičastu boju,nekome je nijansu tamnija nekome nijansu svetlija

Kada čitaš knjigu ti si scenarist,kostimograf,ti odabireš kako će izgledat koji karakter itd itd.Zato vam je knjiga uvek bolja od filma

Jedini film koji mi je bio sličan knjigi,jes Dogodovštine Pere Kvrždice (ako se tako zvala) al to je bilo pre sto godina :p

Vlak u snegu je isto tako dobro prenesen,al to su knjige za decu,i nema tu neke kvantne fizike da bi bio problem preneti sa papira na traku

Moram da spomenem i ,čini mi se madarski film, Deca iz Pavlove?? ulice....odličan film
 
Knjiga je dosta bolja od filma ali i deset puta kompleksnija i sporija.
Takve knjige mi i odgovaraju, koje mogu natenane da pročitam i da zadjem u njihov svet.
Iskreno ne znam da li postoji primera da se nabroje na prste jedne ruke gde moze da se kaze da je film bolji od knjige.
Prvo što mi pada na pamet jeste knjiga i film Kum. Doduše čitao sam sigurno pre 10tak godina i tada sam pomislio kako je nekih 70-80% knjige preneseno na film. Da napomenim da sam tu veoma subjektivan i da je za mene Kum broj 1 što se tiče filmova.
 
Evo da i ja kažem nešto za dnevnik, u vezi Dine, naravno.
Da ne ponavljam ono što su Markomaniax i lepi kokan već rekli, to mogu samo da potpišem.
Ako neko ide da gleda ekranizaciju ovog remek dela sci-fi književnosti, samo zbog audio vizuelnog efekta u Imaxu, onda svakom filmu može dati desetku.
Još ako se izabere 4D projekcija i kvalitet kokica bude na nivou, sva čula će biti zadovoljena, ali eto, ima i nas koijma to nije dovoljno, nego tražimo i sadržaj, konzistetnost priče i dinamiku koja dočarava atmosferu Dine, u što većem obimu, a to ovaj drugi deo jednostavno ne uspeva.
Prvi film je imao dosta od svega toga i za mene je on bolji, baš zato što vas lagano uvodi u čitav taj univerzum, a događaji, razvoj priče i atmosfera rastu jednim logičnim sledom, da bi film završio sa lepom dozom iščekivanja, šta nas čeka u nastavku.
U drugom delu, bukvalno od starta, pa do samog kraja, držao me je utisak da je sve zbrzano i nabacano, kao serija događaja slepljenih oho lepkom i upakovanih da stanu u tih dva i po sata, umesto da se snimi sve ono što je trebalo i da film postane jedna fluidna i kompaktna celina.
Mnogo se pričalo i najavljivalo, da će drugi deo biti sa mnogo više masovnih scena borbe, a kad sve saberemo, one nisu trajale cirka pet minuta, da bi set bio što pre postavljen za završna dešavanja, koji se takođe odigravaju prebrzo i nekako rutinski, bez mnogo emocije.
U prvom delu su čuveni Sardukari prikazani kao bad-ass ratnici, a ovde ispadoše teške šonje i kukavice, koje Zendeya slaže na buljuke, a na jedan Polov povik, pune gaće.
Što se glume tiče Harkoneni su ostavili najbolji utisak, glumcima svaka čast za to, Rebeka profi odradila svoj deo, a ostali kako tako, Timoti se trudio, kao i ova devojčica uz njega, ali nije to gluma za oskara.
Cristofer Walken je bio zastupljen u filmu, koliko i prase u Teheranu, Javier dobar i uverljiv kao što je bio i u prvom delu, Brolin nekako rutinerski otaljao posao.
Završna borba nerealna, jer je Pol već dostigao izuzetne psihičke moći i to bi se završilo za sekund, da je hteo, ali malo holivudskih klišea nikad nije na odmet.
Kad ne znate ko će u borbi 1na1 pobediti, gledajte ko će prvi biti izmlaćen ili ranjen i znajte, da taj na kraju volšebnim preokretom ostaje živ.
Kakav god uspeh postigne ovaj film, treba uglavnom da zahvali prvom delu i lepom temelju koji mu je stvorio.
Ipak, ako su zbog ovoga odlagali skoro tri godine, onda stvarno ne znam šta su radili.
Neću zadržavati dah do trećeg dela, trenutno od mene 8/10, ako ga gledam kao celinu sa prvim delom, inače može i pola boda manje.
 
Realno nema poente toliko porediti film sa knjigom, u slučaju Dine uvek je važilo da su Herbertove knjige nemoguće za ekranizaciju i sva sreća pa smo dobili režisera koji poštuje materijal u dovoljnoj meri da zadrži ideje knjige i da to pretoči u epski spektakl koji se može gledati kao film. Ovakve situacije su retkost, prethodni slučaj je bio sa Dzeksonom i TLOTR trilogijom, i za te filmove je bilo gomila kritika vezanih za likove koji su dodati, izmenjeni ili nedostaju, zatim tu i tamo izmenjen timeline ili radnja...Pa ih opet i dalje gledamo sa uživanjem. Zato što je materijal dat čoveku sa vizijom koji je okupio sjajan tim od glumaca do majstora kamere, fotografije, specijalnih efekata. Jeste, neki likovi nedostaju, timeline je kompresovan, nije sve ni po mom ukusu niti kako sam ja zamišljeo stvari čitajući knjige i voleo bih da nije PG13 ali opet je snimljen zanatski i sa respektom da je kao film izuzetan doživljaj.

Uvek se možemo pozvati na kontra slučaj, kako izgleda kada se ekipica mediokriteta sa dobrom vezom uhvati da ekranizuje isto zahtevan materijal, bez želje da se išta uradi sem bastardizacije knjiga zarad dnevnih promašenih tema i želje za brzom zaradom poput Rings of Power i sličnih abominacija.
 
Poslednja izmena:
Nisam čitao Dune, tačnije nisam daleko odmakao ali generalno utisak je da je bolje da je radjena viskobudgetna serija. I mislim da bi samo apple mogao to da izvede a da ne zezne stvar. Nisam fan apple vec njihove produkcije serijskog programa.
 
Ne znam nex, stoji to sto ti kazes, ali nikad nisam bio pobornik toga da je "dobro da smo i ovo dobili". Licni neki stav mi je da ako nesto radis - radis to kako valja. No mozda i jeste dobro sto su ostali kojima je Dune totalno nepoznat sada verovatno zainteresovani, ako ne za knjige, onda barem za ostalim ostvarenjima. Svakako je milion puta bolje da budu zainteresovani za ovo ili warhammer 40k nego za glupi marvel i DC ili kako vec.

Lynch je poprilicno ubo` u svoje vreme taj nezahvalni za snimanje Dune, do duse samo pola prve knjige, jer film u to vreme nije doziveo neki veci uspeh.
Ono u cemu je on uspeo a u cemu Vilnev nije, je da pravilno docara Dune univerzum iz knjiga. Razumem i danasnju retardiranu woke kulturu, i neke odluke oko izgleda glumaca/likova, i pritiske da se sto pre izbaci nastavak... ali su to sve mikro detalji u odnosu na to koliki je Dune i razdoblje kroz koje se proteze (nekoliko desetina hiljada godina).
U prvih 15 minuta je Lynch - njegov prologue ne postoji u knjizi - objasnio celu geopoliticku situaciju , uticaje, interese i jednostavno nas ostavio da uzivamo u ostalom.
Pokazao je kako se vrse medjuplanetarna putovanja, priznajem, na `70 style CGI, koji po mom misljenju i nije toliko bio los za to vreme.
Space guild i njihove navigatore kroz vise nivoa evolucije...
Ako je to moglo da se uradi tih godina sa sredstvima koje su tad imali, pa sigurno moze i danas i jos plus sve ovo sto je Vilnev zamislio.

Podsecam, dobar mu je film i vredi ga pogledati. Ali od mene vise od 7 ne moze da dobije ni u snu.
 
I za one koji su zainteresovani, u knjizi ima jedan vrlo specifican deo koji je izostavljen u ovom novom filmu.

1709718480548.png
 
Vrh Dno