Šta je novo?

PayPal (FAQ u prvom postu)

Kad se registrujete na paypal na Madjarsku ili Austriju, jel stavljate sve prave podatke osim drzave? Jel bolje sacekati koji mesec i videti hoce li pocetkom godine i nas ubaciti(hrvate su ubacili krajem oktobra 2006., tako da iako pise 2010. ko zna kad ce to biti) ili se regovati sada preko drugih drzava(nije mi nesto hitno)? Nadam se da ce nas uskoro ubaciti, jer nas ima na ebay-u, a s obzirom da su oni vlasnici paypal-a, valjda ce da se smiluju i da nas ubace u paypal.

Jel mora da se ukuca broj kartice dok se registruje na ebay ili to moze da se zobidje? Pre kad sam ortaku otvorio nalog nije moralo, ali sada kad sam pokusao trazi mi te podatke.

Jel zna neko sta se desilo sa ovim?

Ne to je cudno - bolje je staviti madjarske podatke imena i adresu.

Ne nije pametno cekati - zato sto ce srpski paypal najverovatnije biti beskoristan - tj moci ce da sluzi samo za placanje kao i u vecini svetskih zemalja - link: https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_display-approved-signup-countries-outside

Pa vidi na dnu. Posto smo npva zemlja najverovatnije da cemo i mi biti tu. Bar jos neko vreme/par godina. Korisno je jedino za ebay kupovine jer je adresa prava i sto moze da bude unlimited ali je problem sto ce paypal zazoveti kod nas tek za par godina a najverovatnije za 4-5 cemo moci da primamo novac.

Korisna stvar je sto ce sve debitne kartice raditi na paypalu.

Sa druge strane uvek mozes otvoriti vise paypal accounta tako sto otvoris drugi user account na windowsu i onda promenis IP i slepci iz paypala ne mogu da vide nikakav footprint. Oni love na IP, na cookies,flash cookies .. i ne znam sta jos ali se nista od toga ne vidi ako imas novi windows user acount.

Za promenu IP-a je najefikasnije koristiti - dial up :)
 
Sad je sve na PP-u, tj sada samo njih cekamo. Odgovor MTID-a na moje pitanje kada ce PP i da li su doneli one zakone za koje su rekli da ce doneti do kraja 2009., da bi PP i nas ubacio na njihovu listu.

Da da glavno je da oni nisu krivi.Mada me iznenadjuje da su uopste odgovorili.
 
Jedno pitanje za one koje su otvorili slovenacki paypal account. Koliko je limit za slanje ako je samo verifikovan sa kreditnom karticom (moj drug ima neki - greskom otvoren)?

Trebalo bi da je 500E ali da moze da se poveca na 2500E ako se upgraduje u premier/bussines account?

Ali nisam siguran?

Da li je tako?
 
Ja imam problem sa nalogom koji je radio neko vreme, placao na ebay-u, placao rapid nalog i jos kojekakve sitnice, ali nista preko 200€ ali mi vec neko vreme stoji We've temporarily limited access to your account
 
Ne. Sve zavisi od toga kad se PP bude cefnulo da nas dodaju
 
Koliko sam ja cuo jako uskoro, inace ja imam pypall vec 2 godine u Republici Srpskoj i radi kao sat, cak i na mailove support odgovara :)
 
Pazi, ministarstvo je sve uradilo sto je trebalo. Sada ostaje samo da cekamo PP, tj kao sto sam rekao kad se njima cefne. Svi najavljuju da ce ove godine biti. Tako da moze da bude koliko sledece nedelje, a moze da bude i na leto ili tek pred kraj godine. Naravno, za sada smo svi optimisti da ce doci za mesec ili dva
 
A moze i da ne bude uopshte ove godine :d
 
Evo nasao sam tu ispalu za Makedonce:
Paypal is coming to Macedonia
Monday, 01 September 2008 02:00
Starting from next year, the citizens will be able to purchase and sell products throughout the world. Ivo Ivanovski, Minister of Information Society, says that the Ministry managed to get Paypal in Macedonia by using the connections with the Diaspora in order to establish contact with the first man of Paypal who agreed to include Macedonia in their list next year.

The “Paypal” system enables online sale and purchase of products and services, as well as money transfer. This system provides security of the shipments since it is connected to all the postal offices in the world, and if a shipment gets lost, the problem can be easily resolved by contacting the postal offices – Ivanovski explains. Ivanovski outlined that minor amendments to the Law on banks will be necessary in order to enable the online sale and purchase. The fact that Paypal is entering Macedonia is a signal to other countries that Macedonia is a developed country – since this system is not entering every country – Ivanovski informed.

The Government adopted a Law on e-Commerce regulating all the standards and enabling permanent trade over the internet, so the citizens know where to go in case of cyber-crime; the services of the Ministry of Interior or the inspection services in the Ministry of Economy. E-commerce in the Republic of Macedonia is enabled through the banks and the Casys system. Macedonian companies are able to sell products through their own websites. The problem occurs when they want to sell abroad, since the Macedonian banks are not included in the group of renowned banks by the large transaction organizations enabling e-commerce worldwide – says Ivanovski. He explains that if a company wants to sell products abroad, it should open a bank account abroad where the buyer will transfer the money via credit card and this bank will later transfer the money to a Macedonian bank. There is also a problem if our citizens want to shop online from other countries, since our credit cards are not approved by the world transactors – Ivanovski informed.

Znaci, deluje ko prekopirana situacija sa nama, ali ja se iskreno nadam da se nama to nece desiti
 
Da li bi imalo vajde kada bi se skupili svi mi koji imamo naloge, ovako ili onako , i da im kažemo :
" ma radi bre sve, vidiš da stiže, sve je OK, samo nam dajte konačno već jednom, da ne moramo ovako da se dovijamo i da mućkamo --- :D:D:D"
 
Pa zar ne mislish da to nije pokushano jedno 5x raznim peticijama koje i danas traju :)

Problem paypala nije od juche, postoji vec 10 godina, secam se 2001. godine kada sam radio u jednoj Kiparskoj firmi, vlasnik je koristio paypal normalno, i od tada je krenulo mashtanje, sreca pa sam ubrzo provalio kako da ga otvorim :)
 
Poslednja izmena:
PayPal najavio početak rada u Srbiji tokom 2010. godine

28.01.2010.

Američka kompanija eBay Inc. u komunikaciji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije najavila je uključivanje Srbije u svoj sistem PayPal tokom 2010. godine.

Zbog sve većih i izraženijih potreba građana Srbije za korišćenjem usluga elektronskog platnog prometa u zemlji i inostranstvu, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je tokom 2009. godine ostvarilo više kontakata sa zainteresovanim korisnicima, domaćim bankama i stranim firmama koje pružaju usluge posredovanja u sigurnom obavljanju finansijskih transakcija putem Interneta, kao što su PayPal, MoneyBookers i slični.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo je je u saradnji sa Narodnom bankom Srbije otklonilo sve nedoumice u pogledu pružanja pomenutih servisa, a u saradnji sa lokalnim komercijalnim bankama razrađuje se način pružanja usluga elektronskog platnog prometa građanima Srbije.

Kako je kompanija eBay Inc. u komunikaciji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo ranije najavila, tačan datum početka funkcionisanja PayPal usluge u Srbiji ove godine zavisi isključivo od dinamike koju ova kompanija odredi u skladu sa svojom poslovnom politikom.

Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo će nastaviti i dalje da pruža podršku domaćim i stranim firmama u prevazilaženju svih eventualnih administrativnih prepreka u vezi sa uvođenjem usluga iz oblasti elektronskog poslovanja za građane i firme u Srbiji.

Izvor, sajt MTID: http://www.mtid.sr.gov.yu/aktivnosti/aktuelno.837.html
 
Poslednja izmena:
Da li ćemo moći nekako bezbolno da prebacimo ove naše naloge sa HR, HU i ostalih na SRB ? Da ne bude, ukucam ja broj, a on izbaci tu karticu i mejl već neko koristi ...

Pa ću morati da im pošaljem kopiju lične da sam se preselio u Srbiju, u grad i ulicu sa istim imenima?
 
To i mene interesuje. A interesuje me i zbog toga sto je jedan drugar podneo zahtev za karticu i treba ovih dana da je uzme, pa me interesuje da li da se registruje na HU, ili da ceka paypal za Srbiju?
 
Moci ce, ali ce biti problem ogranichenja Srpskog naloga, pa nece bash biti upotrebljiv u startu...
 
Moci ce, ali ce biti problem ogranichenja Srpskog naloga, pa nece bash biti upotrebljiv u startu...


Ako si mislio na to da ćemo moći samo da plaćamo, meni nije problem, jer preko paypal uglavnom plaćam, a moneybookers imam za prijem ....

A na kraju , u OTP banci sačekam recimo još jednu karticu za 7 dana, na SBBu napravim još jedan mejl, pa registrujem na Srbiju ....

Ajd samo neka proradi, pa ćemo videti ...
 
Imam jedno pitanje. Kada mi neko refundira sredstva, koliko treba da prodje da se to pojavi na deviznom racunu? Danas mi je refundirana neka suma i pojavila se u payal nalogu, ali nema je na racunu koji koristim za karticu.
 
E hvala ti. Znaci za nedelju, dve bi trebalo da se vrati na karticu? Imam intesinu internet platnu visa karticu.

Nego vidim da si poucivao telefon. To je skuplja stvar, pa me interesuje kako si to izveo? Mislim zbog carine, poreza i tako dalje. Sta se sve placa kada kupujes te skuplje stvari?
 
Nasha poshta odavno nema problema sa gubljenjem paketa, chak je i tracking vrlo azuran, odmah znash kada je paket ushao u zemlju. Problem je u tome shto su prespori i shto znaju lepo da odvale carinu jer su cenu videli na najskupljem sajtu na netu, a ti recimo kupio na aukciji sa ebaya polovno i 5x jeftinije...
 
A kako to da nasa carina ne moze da primi racun sa ebay-a ili paypal-a, a slovenci i bosanci mogu?
 
@driver
Jel mozes da mi objasnis kako to sa trackingom funkcionise? Kako znas kada je paket usao u zemlju i kako uospte pratis paket? Ja sam porucio par stvari sa ebay-a, ali kod svakog artikla stoji no tracking numer. Jel treba da trazis od prodavca, ili to ide automatski i da li taj broj ima ikakve veze sa ovim nasim brojem za pracenje?

I da li se uopste moze nekako saznati sta se sve dodatno placa od taksi, ili je to sve u domenu srece i dobre volje carinika?
 
Poslednja izmena:
A kako to da nasa carina ne moze da primi racun sa ebay-a ili paypal-a, a slovenci i bosanci mogu?

Pa lepo, josh uvek su na nivou gde su bili u vreme Tita :d

@driver
Jel mozes da mi objasnis kako to sa trackingom funkcionise? Kako znas kada je paket usao u zemlju i kako uospte pratis paket? Ja sam porucio par stvari sa ebay-a, ali kod svakog artikla stoji no tracking numer. Jel treba da trazis od prodavca, ili to ide automatski i da li taj broj ima ikakve veze sa ovim nasim brojem za pracenje?

I da li se uopste moze nekako saznati sta se sve dodatno placa od taksi, ili je to sve u domenu srece i dobre volje carinika?

Pa to je za robu koja ima tracking, za svaku ti mozesh da trazish da ti poshalje sa trackingom i osiguranjem, ali ce to da te koshta vishe i ne isplati se za sitnice, tek za $100+ vrednost..
 
Aha, znaci tracking se dodatno placa? A koliko otprilike se placa tracking i osiguranje?
 
Ne placa se tracking kao tracking, vec se placa kroz nachin na koji ti je poslata roba. Ako uplatish neki skuplji nachin, recimo Express mail international, dobicesh tracking i osiguranje u tom paketu, ali to se ne isplati za bilo shta jeftinije od 100e, jer ce te njihova usluga koshtati 40ak evra. I to naravno zavisi od tezine, ovo je za paket sa manje od 1kg i malih gabarita. Shto je gabaritniji i tezi paket u pitanju, cena poshtarine drastichno skache, za recimo gitaru takav nachin slanja bi koshtao oko 250e kod USPSa (standardna USA poshta), a UPS/FedEx sa trackingom i osiguranjem za to koshta oko 500e, ali je neshto brzi...
 
Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno