Šta je novo?

Orion Telekom

Ne prolazi instalacija. Hvala u svakom slučaju
 
Ako neko ima kontakt aktivnog akvizitera za Zemun da mi posalj u PM.
Hvala unapred
 
Zdravo kolege budući sapatnici ORION usluga.
Uskoro se kačim na njihov paket Dual TV PLUS 2500 Mb/s jer sam se do krvi posvađao sa SBB-om (gomila loše istreniranih babuna) pa bih vas onako priupitao kako ste uradili kod sebe kući mrežu posle optičkog rutera.

Reče mi njihova podrška (verovatno isto loše istreniranih babuna al ajd sačekaćemo za potvrdu toga) da će iz rutera na 3 porta izlaziti 1000, 1000 i 500 Mb/s. Mislim da je viša matematika spojiti nekako ta 3 porta i dovući punu brzinu do krajnje tačke tj. PCa ili laptopa... ili nije?
Pošto imam 3 TVa šta vi mislite da li da tražim od njih, kada dođu da me zakače, da sprovedu UTP do svakog LAKI STB-a ili će da me olade sa "možeš LAKI na WiFi" što bih izbegao po svaku cenu ... pošto će definitivno tako samo za 3TV + 1PC trebati dodatna oprema u vidu nekog sviča.

Kako ste vi razvukli mrežu kod vas? Imate li neke preporuke pristojnih swičeva?
 
Ako ima neko možda broj nekog akvizitera za Beograd / Žarkovo može pm?
Hvala unapred!
 
Nisu rasporedjeni akviziteri po reonima, može vam bilo koji završiti…

Za 2,5 giga paket su ti lepo rekli, dobićeš po portovima… razvlače lan kablove do lakija a ne treba ti switch za 3lakija + pc jer ruter ima 4 porta.

Nije visa matematika spojiti više linkova u jedan ali košta. O tome i o mrežama imas u posebnim temama…
 
Ako je brzina podeljena na 3 porta... 4ti deli sa?
 
Ma nije bukvalno podeljeno (od strane Orion-a) po portovima na određenu vrednost bre. Imaš 2.5 na WAN portu, LAN mogu "fizički" max 1 Gbps (tj ~960 Mbps u praksi ) pa ko koliko "otme" toliko izvlači, do granice od 1 Gbps preko koje ne može i da ima lufta na WAN.

Dakle sva 4 dele / koriste X% od ukupnog protoka od 2.5 Gbps.
 
Tako je, kod Oriona je tako kao sto je Shamanns napisao, ali postoji opcija da se podeli i po portovima, gde ce se svakom portu dodeliti odredjeni protok.

Naravno, to je komplikovanije za konfigurisati ali to je u inostranstvu neka standardna procedura ali rade i to u Orionu ako uspes da dodjes do nekog iz napredne tehnicke podrske koji zeli da se pozabavi time ( mada mi je razumljivo sto to nije standardno :) ) ... Onda bukvalno mozes reci zelim 1Gbps na portovima 1 i 2 i 0,5 koji ce deliti 3 i 4 ili koju hoces kombinaciju...
 
Kakva glupost od paketa, ako vec imaju taj paket sto ga ogranicavaju sa opremom koju daju korisniku.

Neka daju ONT koji ima 2,5Gbs lan ili WI-FI6e pa ako korisnik hoce da koristi maksimalni protok na jednom uredjaju neka kupuje mreznu opremu.
 
Taj paket od 2,5Gb je dovoljan za 3 prikljucka, da podelis sa jos dvojicom. Tu brzinu ce moci da ti instaliraju kad pojeftini oprema, sada im se ne isplati jer bi cena bila dosta veca. Videcemo sta ce se desavati kada se pojave wifi7 ruteri koji idu i do 50 Gbps.
 
Uzeo tv za 3 uredjaja za 750din mesecno. Extra brzo radi app i dosta podseca na eon. Vidicemo kako radi kad malo duze gledam, da li ima nekih brljotina :)
 
Problem je što i za taj 2.5G paket oni daju ruter koji ima samo gigabitne portove.
Limit nekog realnog protoka za 1G ethernet je 940Mbps.
Ne postoje razlike u samim portovima, nemaš određen protok recimo
  • port 1: 1000M
  • port 2: 1000M
  • port 3: 500M
  • port 4: 0M
To nije slučaj.

Svaki pojedinačni port može da isporuči tih 940Mbps downloada.
Ovo naravno nije slučaj, jer često ćeš biti limitiran sa strane nekog servera nego što ćeš moći ceo gigabit da povučeš, ali... izuzetno uprošćeno gledano:

Uključiš 4 kompa sa gigabitnim ethernetom u ruter i imaš sledeću situaciju:
  • komp 1 ili 2 ili 3 ili 4 (nebitno koji) vuče 940Mbps, ostali ništa, trošiš 940Mbps, slobodno 1560Mbps
  • komp 1 i 2 vuku po 940Mbps (mogu bilo koja dva da budu) - zauzeto 1880Mbps, slobodno 620Mbps
  • komp 1, 2 i 3 vuku max kolko mogu (bilo koja 3) - zauzeto 2500Mbps, a svaki dobija po 833Mbps
  • komp 1, 2, 3, 4 vuku max kolko mogu - zauzeto 2500Mbps, a svaki dobija po 625Mbps.

Naravno u praksi ovo nije slučaj baš ovako kako sam napisao, jer je izuzetno veliko pitanje da li svaki source sa koga vučeš može da isporuči baš punu brzinu, takođe zbog same prirode TCP protokola, veće brzine će ostvariti "izvori" koji su bliže (po latenciji) itd itd itd. Ovo je samo gruba aproksimacija ali je bitno da shvatite poentu.

Da bu dobio celih 2.5Gbps na jednom računaru postoje tri solucije:
1. Da provajder daje ONT koji ima bar 2.5Gbps (ili 5 ili 10Gbps) ethernet (bar jedan takav priključak), i da na kompu imaš bar 2.5Gbps ethernet
2. Da uspeš da nateraš svoj XGPON ont da se autentifikuje na Orion mrežu i da na njemu imaš bar 2.5Gbps sa druge strane.
3. Da taj ruter koji dobijaš podržava bonding i da sa druge strane staviš ruter ili pametan switch koji ima bar 3 1Gbps porta i bar jedan 2.5Gbps i da takođe podržava bonding, te da koristiš zbirno 3x1Gbps i da se to sve "sabra" u jedan bar 2.5Gbps ethernet sa druge strane.

Da li je moguće nešto od ovoga, ne znam.

Trenutno imam 1000/400Mbps paket (nije Orion) i neće skoro ovde Orion optika pa da mogu da se igram :) inače da imam tako neki 2.5, 5 ili 10Gbps paket, sigurno bi probao nešto od ovoga iznad - ali to je daleko od znanja nekog običnog korisnika. Ni sa ovim paketom ne dobijam pun gigabit jer je link između ONT-a i mog rutera "samo" 1Gbps ethernet. Najviše što dobijam je 938Mbps, iako imam dobar deo mreže već na 2.5Gbps, ali postoji to "usko grlo".
 
Ovaj HG8245Q2 koji ja imam pokazuje da port2 i 3 imaju 100mbit... Na dvojci i trojci su priključeni Laki boxovi, možda zato?

R7tjF8D.png


Bio sam ubeđen da su 1 i 4 gigabitni, a 2 i 3 100mbit...
 
U toj tabeli vidiš brzine koje su trenutno aktivne po portovima, a obzirom da su sa druge strane box-evi koji imaju samo 100Mbps ethernet, link između njih i rutera neće biti brži.

Evo kod mene:
1677522804822.png
Port 1: backup ruter (imam redundantne rutere - malo komplikovaniji setup)
Port 2: Iris box (100Mbps)
Port 3: Iris box (100Mbps)
Port 4: Glavni ruter
 
Uzeo tv za 3 uredjaja za 750din mesecno. Extra brzo radi app i dosta podseca na eon. Vidicemo kako radi kad malo duze gledam, da li ima nekih brljotina :)
Čekaj, dobio si jedan Laki i 3 smart tv app ili nešto drugo? Jel može smart app na firetv stick? Znam da ima posebno app za LG webos i Samsung tizen.
 
Najbolja varijatna je da daju ONT koji ima bar jedan lan 2.5Gbps.

Asus je vec izbacio nekoliko rutera koji imaju 2.5Gbps WAN port a koji nisu mnogo skupi, najeftiniji je oko 100e a imaju WIFI6 i WIFI6e. I onda bi najeftinija varijanta za nas obicne korisnike da se radi upgrade na WIFI6 na laptopovima i na racunarima.

Vidi se i da prizvodjaci mrezne opreme sve vise forsiraju napredak WIFI standarada a brzine preko lan ne podizu vec dosta dugo.
 
Tako je, cena rutera koja je za naše uslove prevelika je razlog sto ih ne daju za ove jace pakete, a RATEL toleriše, za sada, i dozvoljava ovakav paket sa brzinom 2,5 na wanu i ako je suprotno sopstvenom pravilniku.

Zanimljivo je da se Orion “pravdao” i cinjenicom da je doplata za ovakve pakete mala i da je više kao promo i da su minimalne količine jacih rutera odmah planule, a Ratelu i Ministarstvu Telekomunikacija ipak igra da može da se pohvali da ima komercijalnu 10Giga mrežu….

inače, još jedna zanimljivost da ovako konfigurisan huawei Ont kod Oriona kod uploada ne prelazi 500 po portu i pored toga sto je npr 750 na wanu, tek kada se pusti na dva porta ide 750…

Sto se tiče ovoga sto poglavica priča vezano za brzinu kada su mene prebacivali na XGPON mrežu i 2,5/750 paket kao test korisnika doneo je tehnicar HN8255Ws sa 10g portom i dok je bio tu najviše sto smo uspeli je 2,1 giga da izvučemo, možda imam negde ss testa okačiću ako nadjem… Naravno do servera je ne do mreze.
Sad kada pustim na 3 kompa bude zbirno 2,5… na obe lokacije i radi odlicno bas 😀
 
Cene hardvera za 2.5Gbps su u odnosu na samo pre godinu dana toliko pale da je sad tek nesto skuplji od 1Gbps.

PCI-e kartice po 15$ na Aliexpress-u
USB kartice po manje od 10$ na Aliexpress-u
Switchevi već od 50-60 EUR za 5 portova 2.5Gbps.

Nove ploče, osim entry segmenta sve imaju bar 2.5Gbps.

Wifi 6e sa 160MHz širinom kanala može da izvuče oko 1800-2200Mbps u idealnom slučaju najboljeg signala i bez gužve.
Wifi 6 sa 80MHz širinom kanala može da izvuče oko 800-900Mbps u idealnom slučaju najboljeg signala i bez gužve.
Wifi 5 sa 80MHz širinom kanala može da izvuče oko 500-600Mbps u idealnom slučaju najboljeg signala i bez gužve.

Za brže od ovoga čekamo wifi 7 i šta već on donosi. Žičani ethernet itekako ide brže od ovoga i sa CAT6 kablovima može 10Gbps na 30m vrlo lagano da se izvuče.

Kod kuće imam dosta uređaja, imam 4 TV-a, na svakom HTPC (obično mali 1l PC), imam 5 desktop računara, NAS, 4 laptopa i 7-8 telefona. Laptopi i telefoni su uglavnom na wifi 6 mreži, a svi desktopi, televizori, HTPC-ovi, sve do jednog su na kablu (neki na 1Gbps neki na 2.5Gbps), a NAS je na 2.5Gbps. Za sad ne planiram da prelazim na wifi 6e (za telefone i laptope ne vidim razliku da li ću surfovati na 500Mbps ili na 2000Mbps).

Svrha tog paketa od 2500Mbps je više marketingška, po meni. Ali je samo 100 dinara skuplji od onog prethodnog a ima 2.5x veći upload.
 
Sintetički test 2.5Gbe između NAS-a i moje mašine kroz oko 20m kombinacije CAT6 u zidu i CAT5e patch kablova:
1677524550885.png
Teško da bi neki wifi 6e ovo pobedio.
 
Ma nije bukvalno podeljeno (od strane Orion-a) po portovima na određenu vrednost bre.

Odgovor ORION podrške:
Na ruteru na dva porta imate brzinu do 1Gb/s, na trećem do 500Mb/s. Ukupna brzina je 2500Mb/s.

U ponudi svakako imamo i pakete sa većom brzinom gde dobijate ruter sa 10Gb portom, ukoliko bi Vam to više odgovaralo.

DUALTV PREMIUM 5Gb/s
  • neograničen internet brzine do 5/1 Gb/s
  • svi kanali dostupni u Orion telekom ponudi
  • 3 STB-a
  • vraćanje 7 dana unazad
  • Orion TV aplikacija za 3 smart uređaja
Mesečna pretplata je 6100RSD, ugovor je na 24 meseca. Trenutno imamo akciju gde biste prvih 12 meseci plaćali 3800RSD, ostatak ugovorne obaveze po redovnoj ceni.

DUALTV PREMIUM 10Gb/s
  • neograničen internet brzine do 10/2 Gb/s
  • svi kanali dostupni u Orion telekom ponudi
  • 3 STB-a
  • vraćanje 7 dana unazad
  • Orion TV aplikacija za 3 smart uređaja
Mesečna pretplata je 7100RSD, ugovor je na 24 meseca. Trenutno imamo akciju gde biste prvih 12 meseci plaćali 4400RSD, ostatak ugovorne obaveze po redovnoj ceni.

Pitao sam ih i da li je protok za TV izdvojen rekoše da nije što možda u ovom slučaju neće biti problem jer treba baš da se potrudim da na 3 porta povučem maksimum (nije da neću probati)
 
A šta si ih ti pitao? Svakako da im je odgovor neprecizan.
 
To im je genericki odgovor koji nije tacan. Tacno je ovo sto je shaman napisao... Pri tome, trenutno nemaju 10G rutera...

I ako povuces sve nece doci do prekida TV programa, postoji QOS...
 
A šta si ih ti pitao? Svakako da im je odgovor neprecizan.
Naravno da je neprecizan. Istrenirani babuni. Teško je napisati "ukupan protok od 2500 se deli na sva 4 porta gde je po portu maksimalno 1gb" lakše je namerno pisati netačne informacije.

I ako povuces sve nece doci do prekida TV programa, postoji QOS...
Probaću da opteretim link svakako pa javljam da li QOS... radi.
 
Pozdravljam svako korisnicko testiranje, ali QOS radi odlicno... mozes cak i pored toga da ukljucis i npr par eon-a preko wifi i nece ni seckati a ni prekidati...

Inace, ne pisu oni te informacije namerno netacno, prosto sta bi imali od toga, oni su dobili info da je po portovima i to je za njih sasvim ok, malo previse ocekujete od obicne korisnicke podrske ili prodaje...
 
Nazad
Vrh Dno