Šta je novo?

Nova Dell P serija P2x14H

Ako mozes mjenjaj, vjeruj mi isplati se. Veca dijagonala, noviji model....

P.S. ne znam za ostale ali ja sam primjetio razliku izmedju 60Hz i 75Hz po prvi put u zivotu... nije nesto velika ali ipak postoji, narocito u svakodnevnom radu u Windowsu...
 
Poslednja izmena:
Konacno je i moj primjerak stigao, minimalni glow donjem lijevom uglu, boje fantazija, kontrast fantazija, dizajn odlican, velicina savrsena, odziv odlican (probao u BF3) i sto je najvaznije nema PWM i vise me ne bole oci i glava:happy::party: Overclockovao sam ga na 75Hz bez problema preko CRU-a i prihvata to osvjezenje na 1920x1080, ako bude frame-skippinga smanjicu na 72Hz sto su potvrdili da odlicno radi. Prve impresije su da je monitor odlican!

Boli glava i oči, uh je. Čini mi se da osećam neko blago prženje po licu što nisam osetio od doba 19" CRT-a. Pre ovog Della sam imao ovaj Viewsonic VA2226w (TN panel) i toga nije bilo. Jel to taj brightness PWM ili je od IPS glowa.

We have plotted the luminance trend on the graph above. The screen behaves as it should in this regard, with a reduction in the luminance output of the screen controlled by the reduction in the OSD brightness setting. This wasn't quite a linear relationship as you can see a steeper curve when using the brightness settings between 100 and 70. It should be noted also that the brightness regulation is controlled by a Direct Current (DC) method instead of using Pulse Width Modulation, which means the P2414H is flicker free.

Izdvojeno iz TFT central testa.

Ne mogu da verujem da sam se izgleda z za manje od 5 evra. Nisam kupio loš monitor nego sam mogao možda bolji. U2312HM je uzet po preporuci a možda i malo ishitreno.
Videću baš šta mogu da uradim po pitanju zamene s obzirom da nema nedelju dana od kupovine inače će da radi brute force metoda što opet ne verujem da će biti nešto teško ali može da izađe skuplje a i veliki je cim.
 
Poslednja izmena:
Boli glava i oči, uh je. Čini mi se da osećam neko blago prženje po licu što nisam osetio od doba 19" CRT-a. Pre ovog Della sam imao ovaj Viewsonic VA2226w (TN panel) i toga nije bilo. Jel to taj brightness PWM ili je od IPS glowa.

To je najvjerovatnije do PWM-a. Tako je i meni bilo kad sam kupio Dell U2412M, nisam mogao da gledam u njega koliko su me pekle oci, isto tako sam imao neki cudan bol i tacno izmedju ociju, vratim ga, trazio nesto bez PWM i taman izadje ovaj. Ovako na prvu mi je odlican monitor i prvo sto sam primjetio je to da uopste ne osjecam nikakav bol (sto sam ODMAH osjecao kod U2412M modela). Ljudi kojima smeta taj PWM su u velikoj manjini (nekih 10ak %) ali ih ima sve vise i vise i to uopste nije naivan problem a to znaju i proizvodjaci pa su eto sad krenuli da izbacuju modele bez takvog metoda modulacije osvjetljenja kao sto je BenQ SensEye tehnologija, ova P serija Dell-a itd.

Ono u sta sam 100% siguran je to da PWM smeta svima, samo neki to odmah primjete dok je drugima to vise na podsvjesnom nivou i nemaju neku nelagodu a istina je takva da svi bulje u jedan veliki STROBOSKOP koji pulsira na malo visim frekvencijama... I sve to samo da bi proizvodjaci prosli maaaaalo jeftinije u proizvodnji koristeci bijeli LED i PWM za regulaciju istog...tuzno ali istinito.

Jedan od brojnih clanaka na ovu temu : http://www.flatpanelshd.com/focus.php?subaction=showfull&id=1362457985
 
Poslednja izmena:
Gledah po netu. Zavisno od revizije monitora U2312HM ima ili nema PWM. Kažu da A01 i A06 nemaju. E sad da li je verovati ili ne. Ili pwm postoji i dalje ali su pojačali frekvenciju. Neki kažu da su stavili low-pass filter na izlazu. Kako videh na kutiji mi piše rev. A00
Ja mislim da verovatno moj ima u nekom obliku PWM sigurno na višoj ili nišoj frekvenciji. Ima ovaj test provere pa ću proveriti sutra. Pobao sam sa telefonom da pravim fotke one bele linije i hvatam nešto pa ću proveriti.

Evo TFT central PWM flicker free monitor baze Za P2414H je potvđeno i to Full range from 100 - 0% brightness!

Videh članak i to je def. po meni "CRTtizacija" monitora jer se isti efekat dobija kad se gleda u CRT monitor. U2412M ima to baš izraženo . Pun je tube toga a i navodi se kao primer.
 
Poslednja izmena:
Malopre pustim igricu i evo sta sam zatekao po donjoj ivici monitora, nisam ni primetio neko vreme..ne smeta mi uopate ali eto da podelim sa vama, mozda ce nekom ko planira da kupuje ovaj model.
 

Prilozi

  • 20131110_180120.jpg
    20131110_180120.jpg
    419.4 KB · Pregleda: 394
Poslednja izmena:
Ako odlucis da vratis, siguran sam da ce ti zameniti za novi.
 
Pa ne znam da li da se cimam oko toga, mozda sutra pitam da li hoce izaci u susret...
 
Ja toga nemam na U2312HM (mnfc. Jun2013 rev. A00).

Možda je primerak. Čovek me opasno baca u rebus jer sam ja mislio da zamenim ovaj za P2414H.
Ovo danas je lutrija sa monitorima i niko ti ne garantuje da ću 2 puta imati sreće sa primerkom.

Proveri da li ti uvek to probija tako da nije samo odsjaj od menija.

Ovde treba trgovci da otvore monitor room u shopu gde svako može da proba kupljeni primerak i ako niste zadvoljni odmah zamena.
Kao kad kupiš npr. mikser u marketu pa možeš da ga uključiš u struju da vidiš jel radi samo ovde lepo imaš test komp i kalibrator i ako treba i neka igra da se pokrene.
Ali džaba, ubiće nas s PDV-om. Da bar za tih 20% dobijemo ovako nešto ili da možeš da npr. zameniš kupljeno posle 1-2 nedelje bez obzira da li radi ili ne radi. Jednostavno ovo te ne zadovoljava i hoćeš nešto drugo.
 
Poslednja izmena:
ako se ne varam, pdv na monitore je oduvek veci od pdv-a na racunare i racunarske komponente tako da nece biti promena
 
Varas se, jer je pdv na monitore sa tv tunerom 18%, dok je za ostale 8%. Ako se ja varam, neka neko ispravi.
 
Provericu bas ovih dana da nije nesto do igrice pa cu da javim.
 
Kupih danas monitor, Rev A00. Stavio sam ga pored U2311H i ono sto sam primetio je da ima dublju crnu, ali malo ispranije boje i kao da nedostaju neke nijanse u prelazu iz jedne boje u drugu (kao da nije true 16 bit panel). Ipak, razlike su toliko suptilne da se primecuju samo ako se bas potrudis. :) Blagi glow postoji u uglovima (nesto je izrazeniji dole), ali ni malo ne smeta u svakodnevnom radu. Uglovi gledanja su isti, ako ne malo bolji.

Inace kosristim ista podesavanja kao kod U2311h: Colors: R100, G100, B100, Brightness/Contrast: 28/75.

Fotka: levo U2311H, desno P2414H.
 

Prilozi

  • WP_20131115_025.jpg
    WP_20131115_025.jpg
    436.5 KB · Pregleda: 339
Kolika je razlika na 24 i 27 zoll monitoru na 1080p u fps...
 
Da, lapsus, verovatno su mi boje bile u glavi. :)
 
Detaljan opis(review) u novom broju sveta kompjutera , od 22-27 inca za mode Dell P2414H, samo rijeci hvale imaju, i stvarno je dobar, razmisljam se da ga pazarim uskoro.

Nema porbijanja bijele boje, Gosting u igrama ne postoji, nevazno od Zanra igre, boje su balansirane, nisu previshe tople. Kvalitet izrade fenomenalan!
 
14h ima IPS panel a 12H TN.
 
Detaljan opis(review) u novom broju sveta kompjutera , od 22-27 inca za mode Dell P2414H, samo rijeci hvale imaju, i stvarno je dobar, razmisljam se da ga pazarim uskoro.

Nema porbijanja bijele boje, Gosting u igrama ne postoji, nevazno od Zanra igre, boje su balansirane, nisu previshe tople. Kvalitet izrade fenomenalan!

svetu kompjutera verujem kao vremenskoj prognozi ;)
 
Moji prvi utisci:
Probijanje svetla (dole levo) je dosta izrazenije nego kod U2311h.
Mislim da su boje prirodnije na U2311h, plava je dosta problematicna. Probao sam rucno da podesim RGB da bi dobio najpriblizniji prikaz trenutnoj slici na U2311h, ali tek posto kalibrisem P2414h mocicu da vidim i javim stvarnu razliku u prikazu boja.

Sve u svemu, dobar je monitor, mada sam se vise odusevio koliko U2311h i dalje ima dobru sliku iako je proslo dosta vremena od kupovine.
 
U2311H ce generalno imati manje probijanje od primerka do primerka zbog CCFL naspram LEDa kod U2312HM i P2414H. Isti slucaj i sa plavom, nazalost, makar sa fabrickim setovanjima.
 
Dell P2414H ili Dell U2412M? Bavim se programiranjem u sobi sa dosta svetla (pogled ka istocnom prozoru) i dugo sedim ispred racunara (10-12h)... Isplati li se razlika od 6000 za 16:10??? HVALA PUNO svima koji odgovore!
 
Nisam video ni jedan ni drugi, ali čitajući priče o glare-u, probijanju i glavoboljama sa U serijom, rekao bih P2414H.
 
Firma na E... daje rok od 14 dana da vratiš monitor ali ne znam da li rade povraćaj novca ili samo zamenu. U slučaju da možeš da dobiješ svoj novac nazad, naruči oba monitora preko neta, testiraj ih par dana i zadrži onaj koji ti više odgovara. Ovaj drugi vratiš u kutiju i pošalješ nazad.
U slučaju da ovo gore nije izvodljivo, napisaću ti na brzaka neke prednosti koje sam uočio kod oba modela, pa ti onda odluči šta ti više znači.
Dell U2412m ima kvalitetnije postolje, nema problema sa bandingom, nema problema sa tintom, ima veću rezoluciju.
Dell P2414h uniformniji panel, manje probijanja, flicker free, malo lakši coating.

Ono što mogu da kažem iz ugla običnog korisnika je da mnogo zavisi od toga koji monitor trenutno koristiš. Iz ličnog iskustva tvrdim da je bezbolnije preći sa formata 4:3 ili 5:4 na 16:10 nego na 16:9, osim ako ne uzimaš monitor sa višom rezolucijom tj. 2560 x 1440.
Ako imaš ok TV, i ne planiraš da koristiš monitor za gledanje filmova onda moj favorit nisu ni jedan ni drugi monitor nego model dell p2214h, koji ima istu rezoluciju kao i p2414h, manju dijagonalu, ali zato ima manji dot pitch pa samim tim pruža oštriju sliku.
Dakle za kodiranje, web browsing itd... je bolji odnos 16:10, ali pošto dell u2412m ima dečijih bolesti kao što su pwm flicker, backlight bleeding, jači coating, ne mogu da ga preporučim za višesatnu upotrebu, stoga moj glas ide modelu P2214h.
 
Poslednja izmena:
Hvala Flyeru na opsirnom odgovoru kao i HighOne-u! :) Trenutno sam na laptopu 15"6 - 16:9, a cini mi se da ce mi veci problem biti prelazak sa CCFL glossy ekrana na mat, ali moram da sacuvam malo oci od refleksije na ustrb ostrine... :/ Ne planiram filmove, samo kodiranje, tako da cu bas razmisliti o tvom savetu za P2214h. Imate li mozda jos neki savet za mene? HVALA PUNO!
 
Dakle za kodiranje, web browsing itd... je bolji odnos 16:10, ali pošto dell u2412m ima dečijih bolesti kao što su pwm flicker, backlight bleeding, jači coating, ne mogu da ga preporučim za višesatnu upotrebu, stoga moj glas ide modelu P2214h.

ja imam U2412M i sem probijanja po uglovima uglavnom na potpuno crnom ekranu(mada mi to ni najmanje ne smeta),nikakve druge mane nisam primetio...

nego,da li neko ima iskustva sa P2714H?.....znaci sa 27icom ove serije?.......sta uopste mislite o 1080p rezoluciji na 27incnom monitoru?...razmisljam da kupim jedan,pored ovog della kojeg vec imam

i savet za stefana bre,OBAVEZNO trazi u prodavnici gde kupujes monitor da ti ga ukljuce i da ga pogledas pre kupovine......ako to nije moguce,onda JOS OBAVEZNIJE trazi da monitor bude u kutiji koju ces ti prvi put da otvoris,tj da nije vec otvarana....(jer se desava da prodaju monitore koje je neko vracao iz ko zna kog razloga,ili monitore koji stoje u izlogu mesecima)
 
ja imam U2412M i sem probijanja po uglovima uglavnom na potpuno crnom ekranu(mada mi to ni najmanje ne smeta),nikakve druge mane nisam primetio...

nego,da li neko ima iskustva sa P2714H?.....znaci sa 27icom ove serije?.......sta uopste mislite o 1080p rezoluciji na 27incnom monitoru?...razmisljam da kupim jedan,pored ovog della kojeg vec imam

i savet za stefana bre,OBAVEZNO trazi u prodavnici gde kupujes monitor da ti ga ukljuce i da ga pogledas pre kupovine......ako to nije moguce,onda JOS OBAVEZNIJE trazi da monitor bude u kutiji koju ces ti prvi put da otvoris,tj da nije vec otvarana....(jer se desava da prodaju monitore koje je neko vracao iz ko zna kog razloga,ili monitore koji stoje u izlogu mesecima)

Prvo nemam pojma za 27-icu, ali možda bi i Stefanu odgovarala u zavisnosti od toga sa koje bi udaljenosti gledao u monitor, naravno pod uslovom da mu ulazi u budžet.

Mane definitivno postoje, a to šta tebi ili meni smeta je vrlo subjektivna stvar koja ne pomaže ozbiljnoj diskusiji. Prvo imamo različite primerke monitora, drugo prostor u kome koristimo monitor nisu identični, treće monitor koristumo za različite namena, neke mane ćeš ti primetiti pre mene, dok na druge nećeš ni obraćati pažnju. Napisao sam mane i prednosti oba monitora pa nek čovek odluči šta mu više odgovara.
Mana je što monitor koristi pwm (čest uzrok glavobolje), mana je backlight bleed, mana je lošija uniformnost panela, mana je izraženiji coating (muti sliku i dovodi do crystaline efekta), prednosti su dodatnih 120 pixela, manje problema sa yellow tintom, i 10% veći kolor gamut.

U prodavnici kupac može na brzaka da proveri monitor, neki pixel check i eventualno neko kratko pregledanje panela, time može da primeti kad nešto baš nije u redu. Sem toga prodavnice uglavnom nemaju adekvatno osvetljenje, stoga nisu odgovarajući ambijent za bilo kakvo temeljnije testiranje monitora. Npr ne možeš gasiti svetlo i tražiti bleed, ne možeš sedeti sat, dva u prodavnici i čekati da vidiš li će te zaboleti glava ili ne...itd. Inače preko service menu-a možeš proveriti backlight on time, i po tome zaključiti da li je monitor nov ili je korišćen.
 
Mane definitivno postoje, a to šta tebi ili meni smeta je vrlo subjektivna stvar koja ne pomaže ozbiljnoj diskusiji. Prvo imamo različite primerke monitora, drugo prostor u kome koristimo monitor nisu identični, treće monitor koristumo za različite namena, neke mane ćeš ti primetiti pre mene, dok na druge nećeš ni obraćati pažnju. Napisao sam mane i prednosti oba monitora pa nek čovek odluči šta mu više odgovara.
Mana je što monitor koristi pwm (čest uzrok glavobolje), mana je backlight bleed, mana je lošija uniformnost panela, mana je izraženiji coating (muti sliku i dovodi do crystaline efekta), prednosti su dodatnih 120 pixela, manje problema sa yellow tintom, i 10% veći kolor gamut.

znaci to sto si ti utvrdio da su mane,to je DEFINITIVNO tako na svakom primerku,i tu je kraj svake diskusije?..:)....tj,TVOJE ocene monitora pomazu ozbiljnoj diskusiji i to nije subjektivna stvar,a sta meni ili nekome drugom smeta ne pomaze ozbiljnoj diskusiji?.........zanimljivo rezonovanje

ja moj monitor koristim uglavnom u polumracnoj ili potpuno mracnoj prostoriji,i sem probijanja koje se uglavnom vidi npr kada ukljucim monitor pa na tom crnom pocetnom ekranu,stvarno nikakve druge mane nisam primetio.........desava mi se da dnevno i po 5-6 sati i vise gledam u monitor i zaista me nikada nije bolela glava,nisam primetio da se muti slika niti ista slicno....sad,koliko je panel uniformisan i kako to utice na realan rad nije mi poznato.....meni monitor deluje sasvim OK......jedina i najveca mana,ZA MENE,je to probijanje na bas tamnim pozadinama,ali posto retko kad(tj nikad) provodim vreme blejeci u crnu sliku,napisao sam da mi to ne smeta.......(mada,ne znam da li postoji IPS monitor koji uopste nema probijanja)

monitor uglavnom koristim za multimediju,igre,filmove,itd,itd......i ocigledno da postoje razlike od primerka do primerka monitora.....

U prodavnici kupac može na brzaka da proveri monitor, neki pixel check i eventualno neko kratko pregledanje panela, time može da primeti kad nešto baš nije u redu. Sem toga prodavnice uglavnom nemaju adekvatno osvetljenje, stoga nisu odgovarajući ambijent za bilo kakvo temeljnije testiranje monitora. Npr ne možeš gasiti svetlo i tražiti bleed, ne možeš sedeti sat, dva u prodavnici i čekati da vidiš li će te zaboleti glava ili ne...itd. Inače preko service menu-a možeš proveriti backlight on time, i po tome zaključiti da li je monitor nov ili je korišćen.

pa upravo to i treba da proveri,pre svega taj pixel chek,a ako ima neko nenormalno probijanje ili tako neki izrazeniji defekt i to ce se odmah videti......jer,iako neke prodavnice imaju marketning tipa "koristite monitor 14 dana,pa vratitie ako vam ne odgovara",u nasoj seljackoj Srbiji to nekada ne ide tako lako.....tj,ako vratite monitor mogu proci nedelje pre nego sto vam daju drugi,itd,itd....

inace,kada je neko koristio monitor 5 dana i vratio ga,oni pod tim podrazumevaju nekoriscen i "nov" monitor.......ne znam kako drugi ljudi na to gledaju,ali za mene to nije nov monitor i za moje pare ne bih kupio tako nesto.....
 
Nazad
Vrh Dno