Šta je novo?

Hardver za kopanje (GPU,CPU itd.)

Problem sa dva napajanja je taj sto extender prenosi i 12v pa cak i kod onih sa molexom vod za 12v ka ploči nije odsečen, tako je prenosi se i 3.3v extenderom
A i extenderi sa molexom neki imaju samo jednu žicu a masu opet vuku sa ploče a masa je vazna podjednako
Eto meni se na 290x jedan 8pin greje a drugi hladan merit cu napone bas da vidim jel krivo napajanje ili vrm graficke, seasonik se pravi lud ali vidim da su me odma pitali za 24pin konektor ima tu i sa napajanjem problema barem za km750w koje imam na kompu
 
To je moguće. To nije slučaj kod usb risera čini mi se jer bez molexa kartica uopšte nije ni prepoznata. Onda bih rekao da načelno nije preporučljivo korišćenje tih ribor risera za dva napajanja ali opet ima dosta primera minera kojima rigovi tako rade godinama...
 
Mislim i da se ventovi ne okrecu kad ne povezes molex-sata


Svaka cast za tekstove

Poslato sa HUAWEI Y300-0100 uz pomoć Tapatoka
 
Bravo Paradigma ;)
Ja sam samo iz tvog izlaganja zakljucio da treba koristiti single rail napajanja.

Sent from my GT-I9300 using Tapatalk

+1

@miljan reče:
"Čisto da ne bunimo ljude oko multirail napajanja, ona najčešće imaju samo jedan izvor napajanja a posebne grane su najčešće samo bezbednosno odvojene. Suština multirail napajanja je da čovek treba da zna šta radi da bi ih adekvatno koristio."

Danas većina korisnika nemaju ni osnovna znanja (koje su "starije" generacije sticali u školi a kasnije školovali za nešto savim drugo) i očekuju da je sve "plug & play" i onda dolazi do raznih problema. Mislim da treba maksimalno pojednostaviti objašnjenja (koliko je to moguće) baš kako je @paradigma i uradio...
 
Dosta korisni informacija ovo za sing rail to smo jos govorili godinama unazad, za ovo se ja slazem u potpunosti samo jako sing rail napajanje za mining.
E sad moram da se nadovezem da ovaj dio gdje paradigma odgovara na moje pitanje:
Sad dolazimo do momenta gde goldi pažljivo prateći moje izlaganje mora da postavi prvo pitanje

Q: Zašto Paradigma, kad lepo kažeš da karte ne treba da posežu za pristupom preko slota, one to ipak učine i nama gore moleks kablovi i dvadesetčetvoropinci?

A: Zato što su strujna kola dinamička kategorija i postoje prelazni procesi gde može svašta da se dogodi iz raznoraznih razloga. Najočigledniji je onaj kad petljate dva napajanja pa lepo istoj kartici ponudite dva naposnka nivoa i kad kreće totalni haos u strujnoj preraspodeli. Drugi je da recimo koristite napajanje koje ima više rejlova, pa zbog neravnomernog opterećenja na granama, recimo grani koja napaja ploču imate 12.32V, a na onom rejlu koji napaja grafičku imate 11.92V. Šta ima veze reći će neko. Ima veze, struja jako voli različite naponske nivoe i uvek fura od tačke višeg potencijala ka tački na kojoj je on niži, upravo ste pročitali definiciju napona (napon je razlika potencijala). Dakle na 24-pincu imate 12.32V tj toliko imate na slotu, a na konektorima kojima se grafička napaja imate 11.92V (da ne ulazimo u razloge, verujte mi na reč da ih ima i da su opravdani). Šta se dešava? Grafička karta (posmatramo je sada kao black box) "vidi" slot kao naponski izvor sa manjim unutrašnjim otporom i njemu se okreće. Onda ide moja omiljena pesma od izvođača po imenu ACDC pod nazivom highway to hell.

Dakle što je više kartica koje mogu u manjoj ili većoj meri da posegnu na opisni način za napajanjem iz slota veća je šansa da će zbirno povući dovoljno snage da sprže razne konektore i provodnike koji učestvuju u napajanju iz slota (extenderi bez moleksa, extenderi sa moleksom, ekstenderi sa razdvojenim data i naponskim linijama koji se opet rešavaju preko sata napajanja ili direktno preko moleksa itd, itd... )

Nisam završio, čekam i ostala pitanja
Koliko sam ja shvatio uzrok i ujedno odgovor na moje pitanje krije se unutar boldovane recenice, znaci karta prepozna da je jaci izvor struje na ploci nego na 6/8pin konektoru i zato povuce struju sa ploce, tj u nasem slucaju sa extendera i tu dolazi do grijanja/topljenja (ako povuce puno vise nego sto bi trebalo)

E sad posto je @paradigma naveo da ceka pitanja da li bi mogao dobiti odgovor jel za to kriva naponska sekcija na karti? ja sam to napisao prije 3-4 strane ove teme medjutim bio sam demantovan, da li je za tu pojavu kriva naponska sekcija (prepozna jaci izvor na PCI-e slotu i povuce sa njega vise struje nego sa 6/8 pin konektora)?

Da dodam jos vidim i da kolega @miljan ima iste sumnje i da bi volio da neko objasni da li je uzrok ovoj pojavi"laicki receno" prikupljanja napona i filtracija prema gpu naponska sekcija. (pogotovo na 380 kartama jer sam ja iskljucivo na tim kartama primjetio grijanje dok na R9 280, 280X nema nikakvi problema sve je hladno kao led)
 
Poslednja izmena:
@paradigma covece ti si se bas nalozio na elektro fax? pa nisi jedini koji ga je zavrsio.. ali si zato jedini koji je to drugima gurao pod nos.. Nije poenta prosipati muda za bubrege ljudima koji nisu razumeli 90% tvog posta gde se koristi strucna terminologija..

Problem kod ovih novih grafika (r9 480) koliko vidim je losa raspodela na 12v grani (zuti vodovi). Slicnan problem sam imao pre 4 god kada sam pocinjao sa miningom, gde sam preko noci pogoreo 10tak extendera bez moleksa (6770 gpu).. i svi su sagoreli na istom mestu (12v - prva 3 pina na pcie extenderu). Instrumentima smo izmerili gore pomenute tvrdnje, gde grafika povuce vecu struju nego sto moze da prihvati sa 6pin napajanja, i tada trazi "dopunu" sa maticne ploce, tj kod vodove extendera gde uglavnom i sagore..

Tada su se na trzistu i pojavili extenderi sa molexom, gde je to bilo ok resenje.. ali vremenom i oni su goreli. I na kraju odradimo vrlo prosto resenje, odsecemo 12v vodove na extenderu, i prevedemo da "dodatnu" struju vuce direktno sa molexa. Tako vec 4 god unazad sve grafike u mom pogonu rade iskljucivo na extenderima sa molexima, kojima su ukinuti/odseceni vodovi koji razmenjuju 12v sa maticnom plocom. Ono sto je jako bitno kod takvih extendera je, da svaki extender gde je lemljen molex i gde je krimpovan molex konektor, da se obavezno potvrdi dodatnim lemom kalaja, kako bi se izbegli losi spojevi koje kinezi ostave..

Cak sam skidao kineske molexe sa svojih extendera, i stavljao silikonsku 0.75 kvadrata zicu i sam lemio molex na taj provodnik.. i zamisli sve grafike rade besprekorno zadnjih 3-4 god..

Tako da, moje misljenje, je da 480tke mogu da rade bez problema u varijanti sa extenderom koji ima dodatno napajanje (pcie ili usb) ali da bude ukinut 12v vod koji vuce sa maticne ploce..

Da napomenem da nemam 480tke u pogonu.. imam po par komada 380 i 390x.. malo 7990.. i resto pogona su mi 280x..

i to sve tako radi godinama unazad..

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 
Dosta korisni informacija ovo za sing rail to smo jos govorili godinama unazad, za ovo se ja slazem u potpunosti samo jako sing rail napajanje za mining.
E sad moram da se nadovezem da ovaj dio gdje paradigma odgovara na moje pitanje:

Koliko sam ja shvatio uzrok i ujedno odgovor na moje pitanje krije se unutar boldovane recenice, znaci karta prepozna da je jaci izvor struje na ploci nego na 6/8pin konektoru i zato povuce struju sa ploce, tj u nasem slucaju sa extendera i tu dolazi do grijanja/topljenja (ako povuce puno vise nego sto bi trebalo)

Paradigma je vrlo precizno objasnio da se radi o naponu koji se definise kao razlika potencijala a ne o struji zato nemojmo mesati pojmove i razlog zasto povlaci struju sa ploce a ne sa napajanja. Sve je objasnio na nivou prvog razreda srednje elektro skole tako da nije ni zagrebao povrsinu da bi predstavio sto jednostavnije ovu temu a vi vec razradjujete naponsku sekciju :rupa: Definitivno dobro napajanje od 1.6kw ili 2kw single rail resava vecinu problema ali je cena zestoka pa se opet vracamo na probleme...
 
jel može meni jedno objašnjenje na nivou prvog razreda kako single rail od 2kw rešava većinu problema?
 
Vidim ja da se ovdje opasno razvila "stručna" diskusija odakle kartica i koliko vuče.
Problem je samo što:
- grafička kartica je za nas "black box". Pojma nemamo o njenoj arhitekturi. To vjerovatno znaju samo 3 čovjeka u AMD-u.
- slično je i sa matičnom pločom.

Grafičku karticu je moguće projektovati da ona sa matične ploče ne povlači ni 1W, ma koliko joj nedostajalo sa 6/8 pinskog kolektora.
Jednako tako je moguće ograničiti max snagu koju će uzeti sa x16/x1 slota.
Da li to proizvođači rade to samo oni znaju.

U sve to upadne i noname extender i...

Učini svaku "stručnu" diskusiju besmislenom.
 
postoje instrumenti.. aka unimeri.. sa kojima premeris sve sto te interesuje..

tako da zahvaljujuci gore pomenutim uredjajima, sam dosao do prostog resenja, za mnogo veliki problem ;) imam negde slikano spaljene ploce i grafike (sam pocetak mininga).. ali kao i na drugim poslovima.. svaka skola se placa :) uvek je bolje uciti na tudjim greskama, ali najbolje se naucis na svojim ;)

Sent from my SM-N9005 using Tapatalk
 
Aj da i ja podržim mog favorita:
Sve što si rekao zvuči ispravno.

Za 480 će verovatno važiti da će morati prilično da se obrati pažnja na pojedinačnu opterećenost psu kabla zbog tih 80w koje povlači preko pcie i da se ojačavaju kineski moleksi na powered ekstenderima.

Nije vredno truda za one koji neće da seckaju.

Svakome ko misli da je na potrošnju od 900W single rail napajanje od 2KW odgovarajuće želim puno sreće.
 
Poslednja izmena:
za 480 je stvar resena Asus je izbacio kartu sa 2 konektora i tu je prici kraj, znaci potrosnja oko 130W za 27-28 bez spaljivanja ;)
 
za 480 je stvar resena Asus je izbacio kartu sa 2 konektora i tu je prici kraj, znaci potrosnja oko 130W za 27-28 bez spaljivanja ;)


Za potrosnju od 130w ni ne treba dva power konektora.
Negde "fulas" sto bi rekli kroati.
Mislim da potrosnja nece ici ispod 160w u najboljem slucaju po karti.
 
6xMSi 380 4GB
H81 BTC
RM1000i

Radi sve preko Arrow-ovih belih USB extendera i nista se ne greje, a potrosnja i hashraate su prilozeni u attachment-u . . .
 
kojim softverom meris potrosnju, ne verujem da je to nesto bas tacno...
 
tacno je
 
corsair rm1000i ima konektor da ga spojis na usb(na maticnu) i onda stavis corsairov program i tamo svasta posadavas od single raila(default je multirail) do brzine obrtaja coolera i jos raznih stvari
 
Kod mene na istom tom napajanju 5 komada Nitro 380 vuku 900W default i 800W undervoltovane. S tim što Trixx zabaguje kad recimo nestane struje, pa po restartu samo prva karta ostane undervoltovana. 6 komada je ipak previše za to napajanje.
 
Evo i temperature u sobi bez dodatnih ventilatora za promaju ili bilo sta slicno . . .
 
Kod mene na istom tom napajanju 5 komada Nitro 380 vuku 900W default i 800W undervoltovane. S tim što Trixx zabaguje kad recimo nestane struje, pa po restartu samo prva karta ostane undervoltovana. 6 komada je ipak previše za to napajanje.

Kaze napajanje da mu nije ni mnogo, a ni vrucina :D
 
Da se nadovezem na problem napajanja GPU-a, ako je kojim slucajem PCI-e i 6/8pin konektor na odvojenim fazama (zaseban) GPU ce iz konektora vuci koliko je predvidjen internom VRM arhitekturom i ako bude razlike u naponu na PCI-e i 6/8pin-u tu uopste nece imati uticaja, isto vazi i kad GPU ima 2x 6/8pin konektora, u mom slucaju sve kartice koje imam oba konektora su razdvojeni na posebnom VRM-u! (da li je i PCI-e slot radvojen kroz VRM sekciju nemogu znati ali da mi je ploca izvadjena i to se moze izmeriti i zakljuciti) (izmerio pad na PSU 24pin je sa 12.17 na 12.15v sto znaci da veoma malo vuce, zanemarljivo)
Pa tako danas sam zakljucio zasto mi Sapphire tri-x 290x TOPI jedan 8pin (taj blizi sredini kartice), probao sam zamenu kablova, do obrcem i sta vec ali uvek unutrasnji konektor bude opetrecen sa 80% (ovo sam lupio jer nemogu tacno izracunat)
Imam Seasonic 750km X gold napjanje koje je na DC-DC interno i modularno u idle na oba 8pin konektora je u idle napon 12.26v, kad se kartica opetereti 100%, cak i sa -50mv unutrasnji konektor se blago greje i napon odma padne na 12.04v dok je spoljni konektor na 12.18v, kazem da zamenu kabla i koriscenjem drugih izlaza sa napjanja ne dovodi do promene pada napona na unutrasnjem konektoru!

Ovi iz Seasonic-a vec su mi poslali dva kabla sa JEDNIM 1x 8pin na kraju, original su stigla 2x kabla sa 2x 8pin na kraju (na kraju se racvaju!, kabal koji se racva ima 7 zivc od napjanja! a ne 8)
Kabal zamenski koji su poslali iz UK ima 6 zica pa se na kraju iz jednog para zica racva na ostala dva pina????? (SKRTARENJE)

Ne da sam besan na Seasonic vec ce napajanje jednog dana dobiti nazad a ja cu trazit sve pare nazad i jos da me caste da ih ne tuzim! Pogotov sto mi je ova kartica u glavnom PC-u i prvi put kad se spalio konektor uopste nije kopala, e sad ko je vise kriv 290x ili Seasonic bas me briga, tu je jos jedna nepoznanica ovo je DC-DC napjanje pa da li to ima veze namam pojma
Naravno Seasonic zna za problem, pa su me cak pitali da slikam 24pin konektor (koji je OK)
 
Poslednja izmena:
@pantaNS
Pretpostavljam da su klokovi 800 i 1500. Ovih dana sam se malo poigrao sa mojim karticama i utvrdio da su bar meni to najbolja podesavanja i za ASUS i za MSI, sto se tice potrosnje i hasha.
 
@Whome
Da poruke su brisane, vec sam rekao pogotovo sto je 380 sa 256bit memorijom, klok memorije je najbitniji... dignes klok iste maximalno i onda spustas GPU do vrednosti koja ti odgovara, pogotvo sto klok memorije ne utice na potrosnju vec jedino klok GPU/napon i iskoriscenost GPU-a
Ovo vazi za Tongu za 79xx i 28xx one imaju 384bit memoriju i tu je klok manje bitan a zbog problema sa DAG na tim karticama efikasnost se ne moze povecat puno
 
Da se nadovezem na problem napajanja GPU-a, ako je kojim slucajem PCI-e i 6/8pin konektor na odvojenim fazama (zaseban) GPU ce iz konektora vuci koliko je predvidjen internom VRM arhitekturom i ako bude razlike u naponu na PCI-e i 6/8pin-u tu uopste nece imati uticaja, isto vazi i kad GPU ima 2x 6/8pin konektora, u mom slucaju sve kartice koje imam oba konektora su razdvojeni na posebnom VRM-u! (da li je i PCI-e slot radvojen kroz VRM sekciju nemogu znati ali da mi je ploca izvadjena i to se moze izmeriti i zakljuciti) (izmerio pad na PSU 24pin je sa 12.17 na 12.15v sto znaci da veoma malo vuce, zanemarljivo)
Pa tako danas sam zakljucio zasto mi Sapphire tri-x 290x TOPI jedan 8pin (taj blizi sredini kartice), probao sam zamenu kablova, do obrcem i sta vec ali uvek unutrasnji konektor bude opetrecen sa 80% (ovo sam lupio jer nemogu tacno izracunat)
Imam Seasonic 750km X gold napjanje koje je na DC-DC interno i modularno u idle na oba 8pin konektora je u idle napon 12.26v, kad se kartica opetereti 100%, cak i sa -50mv unutrasnji konektor se blago greje i napon odma padne na 12.04v dok je spoljni konektor na 12.18v, kazem da zamenu kabla i koriscenjem drugih izlaza sa napjanja ne dovodi do promene pada napona na unutrasnjem konektoru!

Ovi iz Seasonic-a vec su mi poslali dva kabla sa JEDNIM 1x 8pin na kraju, original su stigla 2x kabla sa 2x 8pin na kraju (na kraju se racvaju!, kabal koji se racva ima 7 zivc od napjanja! a ne 8)
Kabal zamenski koji su poslali iz UK ima 6 zica pa se na kraju iz jednog para zica racva na ostala dva pina????? (SKRTARENJE)

Ne da sam besan na Seasonic vec ce napajanje jednog dana dobiti nazad a ja cu trazit sve pare nazad i jos da me caste da ih ne tuzim! Pogotov sto mi je ova kartica u glavnom PC-u i prvi put kad se spalio konektor uopste nije kopala, e sad ko je vise kriv 290x ili Seasonic bas me briga, tu je jos jedna nepoznanica ovo je DC-DC napjanje pa da li to ima veze namam pojma
Naravno Seasonic zna za problem, pa su me cak pitali da slikam 24pin konektor (koji je OK)

Ne razumem sta ti je Seasonic kriv zato sto kartica vuce vise na jedan conn?
 
@konkvistado
Zato sto ima jako velik broj reklamacija na topljenje konektora bas kod njih, na stranom forumu sam nasao, takodje i imaju specijalni namenski email za isti problem pa odgovaraju u roku od 5min i salju zamenske kablove a problem je kao u losim kablovima sa losim zazorima na konektoru (barem tako tvrde)
Da imam drugo napajanje testirao bi, jer ovo je bas specificno kao sto sam rekao DC-DC interna arhitektura pa moguce da je bas realno sa odvojenim granama za sve izlaze i tu da lezi problem sa GPU-vima koji vuku kao 290x
 
@konkvistado
Zato sto ima jako velik broj reklamacija na topljenje konektora bas kod njih, na stranom forumu sam nasao, takodje i imaju specijalni namenski email za isti problem pa odgovaraju u roku od 5min i salju zamenske kablove a problem je kao u losim kablovima sa losim zazorima na konektoru (barem tako tvrde)
Da imam drugo napajanje testirao bi, jer ovo je bas specificno kao sto sam rekao DC-DC interna arhitektura pa moguce da je bas realno sa odvojenim granama za sve izlaze i tu da lezi problem sa GPU-vima koji vuku kao 290x

Seasonic je single rail,nema tu odvojenih grana. A moguce da imaju lose konektore pa se zato tope zbog loseg kontakta,to je vec druga prica.
 
@TheDao - nisam razumeo sta znaci DC-DC interno - svako kompjutersko napajanje poseduje DC/DC pretvarac - tacnije, ovim redosledom - AC u DC, DC u AC vise ucestanosti - AC u DC :)

Sto se tice onoga da ako je svaki konektor napaja poseban VRM, u pravu si da razlike napona na razlicitim konektorima ne uticu znacajno na rad celog sklopa. E sad, nije mi jasno - kako je napon na unutrasnjem (pretpostavljam na delu konektora kod napajanja?) nizi od napona na spoljnom konektoru?
 
Nazad
Vrh Dno