Šta je novo?

Buduća 5G mreža...?

Slazem se, frekvencije su ograniceni prirodni resurs, dok je kapacitet optike prakticno neogranicen. Cak i da 5G moze da izdrzi sve to to bi bilo na nekoj granici pucanja, tako da je svakako neophodna opticka mreza, a 5G koristiti maksimum tamo gde opticka mreza nije moguca, bez silovanja mreze (pricam o manjim i srednjim mestima, u mega gradovima svakako nije moguce iskljucivo se osloniti na 5G).

Cak i da 5G moze da izdrzi, svakako je bolje rasteretiti mrezu kod tako ociglednih upotreba. Tamo gde ne postoji kabl, postoji satelitska televizija, a 4G/5G da sluzi za IPTV funkciju, on demand, vracaj unazad, tv program itd. itd. Za on demand je i dizajnirana kad pogledas, ali glupo je da pustis tv i slusas ga iz kuhinje, ili spavati "dok nesto ide", besmisleno je da se gusi mreza time, cak i da moze.
Ali realno bitna je specifikacija.
5G omogućava do 4 korisnika u kvadratnom metru po 2.5 Mbps da imaju sto je pristojno za strimovanje SD mozda i HD rezolucije. Ali svakako je konkurentna. Ko brzi punjaci iz 2016? Nije brz više? O da jeste brz. Jel ima brzih, naravno da da, ali je i taj brz... Optika je svakako brža i limit u optici je samo temperatura kabla da se ne deformise struktura usled snage i broja nosioca...
 
Nazad
Vrh Dno