🤣Zaboravi one jutjubere sto mljackaju, mere na dilerskoj vagici svako zrno, pale stopericu za svaku soljicu kafe i slicno....
@nidza Pretpostavljam da je za električnu alternativu potreban baš neki jako dobar i skup mlin, da tačno u gram izbacuje?
@zzvz Ja stisnem dugme na aparatu da se zagreje, stisnem dugme na mlinu da mi samelje 18 grama kafe u posudu i kad se aparat i kasika zagreju prespem sveze mlevenu kafu, navrnem kasiku i za 25 sekundi imam savrsenu soljicu duplog espresa kojeg bi se mnoge kafiterije postidele.
Da demantujemIako su bliski rođaci, Saeco Poemia pravi bolji espresso od Gaggia Viva.
Danas sam pio hladan nes s hladnim mlekom i baš mi nekako ide kad su ovi topli dani. Da li hladan nes može da se pravi s lidlovom instant kafom ili samo s nescafe? Da li hladan nes može da se pravi na aparatu za kafu? Pretpostavljam da ne može da se pravi samo s mutilicom al reko aj da pitam. Ta instant kafa kad se umuti s mutilicom bude kao šlag gusta.
Sta onda predlazes?Ako očekuješ iole veći obim prodaje, EK43 nije dobro rešenje za espreso jer zahteva previše petljanja oko svake porcije. Makar za "house blend" (zrno koje planiraš najviše da prodaješ) ti treba nešto što automatski dozira. EK43 je dobar za specijalna zrna, druge metode pripreme (filteri i sl.) i kao univerzalni znak raspoznavanja specialty kafeterija.
U pitanju je coffee to go varijanta, sa par barskih stolica gde bi neko mogao da izuziva i na licu mesta. Manji lokal u centru i bio boh fokusiran samo za prodaju za poneti u startu. U startu sam razmisljao da uzmem vise vrsta kafe i ponudim neki broj razlicitih ukusa, medjutim mislim da mi za to treba i vise aparata i vise mlineva tako da sam se fokusirao samo na jedan( po mogustvu house blend) tip kafe sam mislio da ponudim nesto komercijalno, sto privlaci mladju populaciju kao npr mocha, caffee late, affogato i sl... Naravno i esspreso, ristretto ... Promet, to ne znam ali s obzirom da nemam ni jedan u gradu a ljudi sve vise forsiraju setnju i ispijanje kafe kao spoj mislim da imam prodju. Budzet se budzi vremenom ☺️Daj malo više detalja oko tipa kafeterije koju otvaraš, vrsta kafe, ciljne publike, očekivanog prometa, budžeta za opremu itd.
Po gradu viđam uglavnom italijanske mlinove (Mazzer Super Jolly, Fiorenzato F64 i slični) sa doziranjem na bazi vremena, mada se nađe i poneki Mahlkoenig E80S GBW (mislim da ih Koppa ima). Specialty publika preferira kafu mlevenu velikim ravnim noževima (64mm i više, svi gore navedeni mlinovi su te konstrukcije), mada se i to dosta promenilo sa dolaskom Rusa koji čine 80% mušterija (makar u BG) i 99% piju kafe s mlekom i onda kvalitet same kafe postaje maltene nebitan.
Profesionalni mlinovi, aparati i druga oprema često mogu da se nađu i polovni na oglasima, ili dobiju na korišćenje od distributera kafe ako je obim prodaje dovoljno velik.
Jedini uslov je 6kg mesečno. Ovo je za Hausbrandt. Dobija Baba i dedu kafu. Odlična.da li bi negde mogao da dobiješ i opremu na korišćenje
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari