Šta je novo?

Windows 11

prešao sa 10ke na 11. Nije mi loš za sad i najbitnije prestali su problemi sa random droputs usb hard diskova (za sad). Ono što se javilo kao problem je što mi pri svakom restartu amd adrenalin vrati default podešavanja za clock-ove (due to unexpected power failure). Probano sa amd clean up tool da se obriše sve i reinstalira i opet isto. Takođe mi pri restartu ne pamti poslednji semplrejt za zvučnu karticu i uvek ga vrati default na 44.1khz. Nije mi to ništa strašno, ali me zanima postoji li neko rešenje a da nije "briši sve i probaj sa clean instalacijom win11":)
Izgasi fast startup.
 
čitao sam sva rešenja na netu, ne pomaže ništa. zvučnu sam rešio, mora svaki mogući semplrejt i input/output zasebno da se skida "exclusive mode"
 
jedan kviki:
nakon sleepa, kada obrisem fajlove ili ikonice sa desktopa ili cak i mreznih foldera.. ne nestaju odmah nego kao da ih nisam ni obrisao ostaju thumbovi,
moram RUCNO da odradim refresh RClick/refresh da bi nestali?
Ima li leka, konfa je iz potpisa, win11 je uzuriran redovno, ali problem traje od vajkada?
 
Odradis ciscenje/rebuild icon cache za pocetak, obicno to resi takve gremline.
 
Meni se to dešava i na w10, i ne samo sa desktopa, već bilo gde u exploreru. I na više računara (različit hardver). Ili kreiram novi folder/fajl, a on ostavi staro ime (New Folder) nakon unošenja novog, sve dok ne odradim refresh
 
Ja na W11 imam isti problem sa osvežavanjem u Explorer-u, česti se desi da bi se neka promena videla, mora da izađeš/uđeš opet, jer u Explorer-u nema refresh.
 
Hocu da dignem novu 10tku i reko aj da probam 11 cisto da vidim kako izgleda, medjutim upgrade install zabode na 91%. Stajalo jutros od 10-12h i ajde da resetujem komp mozda nesto zabolo, medjutim opet odradi download i install na 91% evo opet stoji vec sat ipo. Ima li svrhe cekati ili da batalim?

edit: Kako sam kucao post tako je zavrsio instal, sta ti je marfi :) Elem na oko lepo izgleda ali se vracam na 10 brzinom svetlosti kad sam video da taskbar ne moze da se pomeri gore. Bice muke navici se kad ne bude vise 10tke.
 
Poslednja izmena:
Naj sigueniji način je da se skine poslednji W11 ISO i upgrejduje sa njega. Ne mora ni da se butuje nago sami ca se otvori sa USB-ili nekog drugog hard diska. i započne Setup.exe. Može da se bira iz,eđu opcija da zadrži fajlove. programe il settings ili ne.
 
Da li da upgrade na 11 posto imam key za pro verziju? Jel bolja jednostavnija i to? Tnx
 
Naj bolje nova instalacija ali treba vreme i strpljenje da se sve radi iznova. Ja sam neko vreme držao instalaciju upgrejdovanu sa W7 pa na W8.1 pa na W10 i na kraju W11 ali je održavanje postalo teže i pre 3 godine uradih čistu instalaciju koja i sada stoji. Ključ je isti za W10 i 11 ali oni za W7 i W8 ne rade više.
 
Imam cistu instalaciju 10tke mislis da ce prihvatiti taj kljuc od 11tice? 🤔
 
Da. iste su. Možeš da menjaš jedno sa drugim koliko hoćeš.
 
cemu sluzi refresh u windows file exploreru? ozbiljno pitam, nije zajebavanje
 
Pa da ponovo učita ono što je otvoreno u tom prozoru.
 
Nesto sam gledao na youtube da moze da se ubrza malo Windows 11 ovako:

Untitled.jpg


Jel fake ili nije , ja sam to odradio , ne mogu da provalim jel brzi?
 
Poslednja izmena:
A sto bi cistio ram memoriju? Nisu ovo vise racunari iz doba jure pa da im je potreban svaki megabajt, ostavis to sto imas u ramu jer tamo se nalazi sve ono sto cesto pokreces pa da ne bi svaki put imao duze ucitavanje ovako je dosta brze.
 
@Zekovic

Fake. Čišćenje tog keša neće ubrzati WIndows.
 
Ako imaš premalo memorije, ništa ne pomaže. Moderni Windows sami raščiste cache ili kopiraju na disk (privremeno), to nasilno "čišćenje" može i da uspori jer Windows drže važne stvari u memoriji da bi bio brži access nego sa diska. Jedino ako neki loše napisan program ne oslobodi protectovanu memoriju kada se izađe iz njega.
 
Neiskorišćeni RAM je protraćeni RAM.
 
Nije Windows spor, nego kompjuter koji ga pokreće.
E sad kada se nakupi svakojakog keša i temp fajlova zna da uspori, ali to je boljka i Androida koji je Linux based.
Ja sam početkom godine odradio clean install, za sledeći put pišem powershell skriptu da mi sve podesi.
Svakakako koristim winget za instalaciju 95% softvera.
Malo winget, malo regedit skripti i specijalizovanih skripti i eto ga podešen za 20 minuta od nule po svakom reinstall-u sistema.

Što se registracije i ključeva tiče, ako nije za firmu i ne pravi pare, činjenica da Microsoft već godinama toleriše massgravel na githubu vam je dovoljan hint šta treba da radite... ako njima ne smeta, ne smeta ni meni. Što bi plaćao nešto što realno ništa bolje od Ubuntua nije a Canonical mi ne traži pare :D
Slična priča za Microsoft Office i Google Docs...
Kada jednom odradite aktivaciju na sistemu gde imate ulogovan Microsoft nalog nema potrebe više, taj nalog ima registrovan Windows na sebi i sam čin logovanja vam registruje Windows.

Edit: Proverio sam, četiri godine aktivacionih skripti na github repou koji je u vlasništvu Microsofta duže od toga :ROFLMAO:
 
Ja bez toga bi bacio komp u smece :D
Jos davno sam napravio da mi sve odradi na klik, ono sto mi treba... kad zavrsi povuce dot files sa github-a i neka podesavanja sa lokala i nakon restarta imam bukvalno sve cisto.

1hxrCJ7.gif



A sto se tice Offica i te aktivacije, ja imam dugo vec 2021 office sa licencom naravno, ali tako me nesto kopkalo da probam ohook aktivaciju za office365.. pogotovu sto sam pregledao source code i video kako je zapravo sve prosto, resio da odradim compile tog jednog fajla od 8,9kb, mklink.. i dobio ovo

1704367536887.png


Prosto vi se nisam ni siguran sta je ovde legalno sta nije, ovaj nacin mi deluje cak i ispravniji od kupovine svakojakih kljuceva po internetu za 5,6 dolara.

Configuration.xml koji sam kreirao i povukao je

Kod:
<Configuration ID="e7de31e3-1aa1-4dd3-9215-6ab5b6ce4090">
  <Info Description="" />
  <Add OfficeClientEdition="64" Channel="Current">
    <Product ID="O365ProPlusRetail">
      <Language ID="en-us" />
      <ExcludeApp ID="Access" />
      <ExcludeApp ID="Groove" />
      <ExcludeApp ID="Lync" />
      <ExcludeApp ID="OneDrive" />
      <ExcludeApp ID="OneNote" />
      <ExcludeApp ID="Publisher" />
      <ExcludeApp ID="Teams" />
      <ExcludeApp ID="Bing" />
    </Product>
  </Add>
  <Updates Enabled="TRUE" />
    <AppSettings>
    <User Key="software\microsoft\office\16.0\common\toolbars" Name="screentipscheme" Value="1" Type="REG_DWORD" App="office16" Id="L_ShowScreenTips" />
    <User Key="software\microsoft\office\16.0\sharepointtracking" Name="automaticdiscovery" Value="Off" Type="REG_SZ" App="office16" Id="L_AutomaticDiscovery" />
    <User Key="software\microsoft\office\16.0\common\general" Name="skydrivesigninoption" Value="0" Type="REG_DWORD" App="office16" Id="L_ShowSkyDriveSignIn" />
    <User Key="software\microsoft\office\16.0\common\signin" Name="signinoptions" Value="3" Type="REG_DWORD" App="office16" Id="L_SignInOptions" />
  </AppSettings>
  <Display Level="Full" AcceptEULA="TRUE" />
</Configuration>

Office365 prosto leti na Win11
 
Da.

Što se tiče ostalih komentara za refresh u explorer-u, iako postoji, svakako mislim da u današnje vreme takve gluposti ne bi smele da se dešavaju.
Је л' имаш хардвер који подржава 11-ку или не, па си преко регедит или Руфуса инсталирао?
И када си последњи пут инсталирао "чисту" 11-ку?

Питам, јер сам на супругином компјутеру имао исти проблем. Плус и на десктоп-у се морало одрадити рефреш да би се видела промена. Решено је "чистом" инсталацијом.
 
Uzimam nov laptop (gejmerski je, tak oda moze da podrzi sve sisteme u smislu hardware-a). Naravno dazi bez OS-a. Koji sistem da mu instaliram, koji se bolji pokazao i gde da ga nadjem (besplatno, jer svirjau kako je eindows od 10tke besplatan, pa bas i ne bih da placam, pogotovo sto je za licnu upotrebu) ? Čitam ovde svasta o cemu pojma vise nemam (key-ovi, refreshovi, code-ovi). Da li ima negde to objasnjeno i pojednostavljeno, da bih mogao sve sam da odradim? Dakle nekada sam sam reinstalirao Windowse bez neke muke, ali bez ikakvih daljih podesavanja, u prevodu nisam bas neki geek, bavim se totalno levim stvarima u zivotu, a voleo bih da mi sve radi top. Negde sam procitao za neki site windowsxlite, vidim da tamo ima kao nekih verzija za skidanje koje po njihovim navodima rade super jer du pobrisane neke stbari koje usporavaju windows. Da li je neko pobao to? I da li postoji neki windows koji mi nece traziti key i tome slicne gluposti? Jer ima da se pogubim. Hvala
 
Besplatan windows nema, mozes da kupis licencu legalno, neleglano za par dolara ili da odes na github par postova iznad @Envoy, a to odakle da skidas windows? samo sa zvanicnog sajta, koristi njihove alate i nista ne menjaj po instalaciji da bi ubrzao windows jer od toga nema nista, nije kriv windows koliko hardware.

u prevodu nisam bas neki geek, bavim se totalno levim stvarima u zivotu, a voleo bih da mi sve radi top
I ja bih voleo da mi Lopezova igra u krilu :D
Mislim da ti ovde niko nece objasniti to sto ti primarno trazis ali samo ne skidaj nikakve verzije koje nisu sa zvanicnog sajta, nikakvi lajtovi i ostale gluposti
 
Nazad
Vrh Dno