Šta je novo?

Sve o putu na more autom

Ko ide ka Lefkadi ili Peloponezu, preporuka da ide na granični prelaz Bitolj. Nikad nema gužve, par auta bude obično, za razliku od Djevdjelije i Dojrana.
Bitolj je lep grad, idealan za pauzu za ručak i kratak obilazak.
 
ista priča, Bg - Lefkada uvek noćna vožnja zbog mališana, samo pauza za wc

e sad jedno je pitanje šta ja mislim da je bolje, a drugo je kako radim :D
svakako sam jedne godine (pre mališana) prespavao u Polikastru, odmah kad se uđe u Grčku i definitivno nikad odmorniji nisam stigao na more, što je i poenta...
 
Odgovor:

Поштовани,

Уколико је Ваш ЕНП уређај регистрован на мобилну апликацију ENPay, исти није могуће и регистровати на ВЕБ портал за електронску наплату, у оквиру пројекта „Open Balkan“. Потребно је да постојећи уређај преконфигуришете у припејд систем код овлашћеног дистрибутера „ALLYES“ , и затим га региструјете на ВЕБ портал за електронску наплату путарине.

Није могуће да један уређај буде регистрован на мобилну апликацију и портал за електронску наплату путарине.

Конфигурација припејд уређаја у постпејд систем врши се на локацијама које можете наћи на следећем линку https://openbalkan-etc.com .


Срдачан поздрав,


A u upustvu im pise sledece na sajtu:

Сви Корисници ENPаy апликације ће у блиској будућности аутоматски бити пребачени на Web
сервис Open Balkan ETC.
 
Vidim,veće stipse ste postali od mojih slovenaca.Potrošićete iljadu dve na moru,a tu se cenkate za neki avto put koji košta 10 emra sveukupno

Deci piva nemožeš popit ono šta bi uštedeli na AC
 
A evo odgovor od ENPay-a:

Poštovani Mladene,

povezivanje sa Open Balkan sistemom je još uvek u toku. Očekujemo da će svi naši postpaid korisnici biti onbordovani u narednih 7-10 dana.

Korisnici ništa nećete morati da rade – sve će biti odrađeno automatski a vi ćete dobiti mejl kao konfirmacija da od tog trenutka radi roaming odnosno Open Balkan.

Veliki pozdrav,
 
Vidim,veće stipse ste postali od mojih slovenaca.Potrošićete iljadu dve na moru,a tu se cenkate za neki avto put koji košta 10 emra sveukupno

Deci piva nemožeš popit ono šta bi uštedeli na AC
Nema cenkanja, cena bi trebalo da bude ista, samo će se ubrzati zadržavanje na naplatnim rampama, što je svima u interesu.
 
Ajd da se nadamo da je tako, ja idem tek sredinom avgusta valjda ce da srede do tada.

Odakle teraš prijatelju čim stižeš u cugu?
Svilajnac, imam 120km manje od BG. Generalno pauze mi ne znace nesto puno jer ledjima odgovara samo lezanje. Ono nije lose da se proseta naravno. U povratku sipamo gorivo u MK jer je jeftinije (trenutno ja mislim da je 50din jeftiniji dizel nego kod nas) i svratimo u Predejane na kafu, hranu ako je neko gladan, WC itd. Posle do kuce ne pravimo pauze, prosle godine svratili do Jagodine u Lidl.
 
Vidim,veće stipse ste postali od mojih slovenaca.Potrošićete iljadu dve na moru,a tu se cenkate za neki avto put koji košta 10 emra sveukupno

Deci piva nemožeš popit ono šta bi uštedeli na AC
Ne znam šta si tačno hteo da kažeš, ali TAG koji radi kroz više zemalja nije nikakva ušteda novca (čak i košta cenu praznog TAG-a), već eventualno može biti ušteda vremena zbog ne čekanja na naplatnim rampama.
U MK se vrlo retko čeka na naplatnim rampama, ali zna i to da se desi, bar se meni desilo prošlog leta, 3x po 7-8 min za nas što smo plaćali karticom ili gotovinom. Tada je baš bila gužva.

Takođe, ovde na forumu smo dobrim delom techno freak-ovi koji naravno da žele da imaju bežične gadgete po kolima koji rade što više, i koji žele da "projure" kroz naplatnu rampu uz jedno umilno elektronsko beep... Koja bre ušteda novca?!? :p :D

Ali mogu se složiti da priča o TAG-ovima sada već malo guši temu...
 
Koja je zadnja da kazem "krstena" pumpa prema Grckoj u Makedoniji gde moze da se sipa gorivo i odmori?
 
Ja ne planiram sipanje goriva tako da obavezno sipam u MK. Jeste da je fina razlika u ceni kad pogledaš u relativnom odnosu (30% jeftinije tamo), ali na pun rezervoar čak i meni sa 73l rezervoarom ne pravi neku epohalnu razliku, a naročito ko ima 40-50l rezervoar. Još je gore što mi se dete najčešće probudi kada stanem na pumpu, pa onda gledam da stanem samo kada baš moram.

Meni put izgleda ovako nekako, pre putovanja naravno pripremim sve što treba, pun rezervoar goriva, tečnosti za brisače, gume proverene, red. bul za ne daj Bože, neke orahe, lešnike, bademe imam. Uveče kada mali treba da zaspi (a malo mu to prolongiramo pred put) sedamo u kola i krećemo, on uglavnom zaspi u prvih par km. Krećemo najčešće iz sela (oko 100km od Bg dalje od Gr). Do granice sa Makedonijom sigurno nema stajanja, do tad i žena spava, ako baš mora stajemo za wc u Makedoniji, a najčešće tek u Grčkoj stajemo. Ako je moguće stajemo na Shell da sipam V Power diesel, opet pun. Ušteda ako sipam u Makedoniji bude do 30e maksimum, a realnije 20-ak, za to se po meni ne vredi vinari, a bolje ovako obradovati auto ponekad.

Ranije sam umeo da jurcam, volim i sad, ali mi nema nikakve poente kad onda stignem na odredište sa detetom u 4 ujutru. Ovako lagano pročitam Makedoniju i Grčku jer su ionako loši putevi, smanjim malo potrošnju i stignem ujutru u 7-8 gde treba. Popodne odmorim kad i klinac legne da spava, to veče malo ranije legnem, i sledeći dan sam opet svoj. Žena ume da pripomogne kad zatreba, ali najčešće ako osetim umor samo se zaletim malo na autoputu i brzo se razmrdam. I red bull naravno pomaže.

Pošto kampujemo, ima puno stvari koje nosimo i koje smatramo da su obavezne, ali verujem da većinu ovde kampovi ne zanimaju pa neću pisati osim ako nekoga posebno ne zanima. Ovako, lekovi za dete, igračke, suncobrani, peškiri, kreme za sunčanje, pare, pasoši, to je sve što je najvažnije. Kupili smo kolica za kampovanje u Decathlonu i ispostavilo se super jer lakše se popakujemo za plažu, a mali voli da vuče to pa se i zanima.
 
Dobro vi popakujete sve to u smarta :D
 
Poštovanje za kampovanje.
Meni se ta varijanta svidja i uvek sam za, supruga neće.
Bude interesantnije, opuštenije a i na kraju jeftinije.
Nekako se na kampovanju osećam slobodnije
 
Koja je zadnja da kazem "krstena" pumpa prema Grckoj u Makedoniji gde moze da se sipa gorivo i odmori?

Valoni petrol Preševo.
Nije baš “krštena”, više je zvezda i polumesec, ali ima odličan espresso.
@RingeRaja : pitao je za pumpu u S.Makedoniji, blizu Grčke, a ne za pumpu u Srbiji blizu S.Makedonije.

@Mladja996 : s obzirom da obavezno odmaram u Gevgeliji, tu i sipam, na samom ulazu/izlazu u mesto postoji Octa i Makpetrol. Mislim da nisu za odmor, jer su baš male, obične benzinske stanice.
Ranije sam uobičavao da sipam na Octa pumpi koja je uz samu granicu sa Grčkom, ali je tu nekad i red za granični prelaz, pa je nezgodno izaći.

Što se tiče preporuke za granični prelaz Bitola; prolazio sam tuda i bilo je dobro rešenje zbog granice (nigde nikoga). Ali mi se čini da je kvalitet puta (druma) bio lošiji. Opet, beše to pre više od 10 godina.
 
Niko u Hrvatsku? Ja sam dva puta do sada u Istru, krenem u 5 ujutru, tamo sam pola 12, 12, imam ceo dan posle, put prelagan, nema potrebe ni za kakvim pauzama i predejanama..
 
Niko u Hrvatsku? Ja sam dva puta do sada u Istru, krenem u 5 ujutru, tamo sam pola 12, 12, imam ceo dan posle, put prelagan, nema potrebe ni za kakvim pauzama i predejanama..
Ja sam u Istri trenutno. Na Batrovcima 15 minuta ali me naplatna rampa Lučko ubila, sat vremena.
Ovo su cene uz plažu, Fažana.
 

Prilozi

  • IMG_20230703_173021.jpg
    IMG_20230703_173021.jpg
    223.3 KB · Pregleda: 147
  • IMG_20230703_173013.jpg
    IMG_20230703_173013.jpg
    207.3 KB · Pregleda: 147
jedno pitanje u vezi tagova za putarine za one koje ih cesto koriste, ja sam tek nedavno kupio jedan..

gde / u cega / kako "sakriti" srpski tag u grckoj (i obrnuto) (porucio sam i grcki tag) da ga ne bi ocitala naplatna stanica u grckoj i da ne napravim problem, dakle gde skloniti srpski tag da ne uhvati signal za ocitavanje u grcoj? koliko to "dobacuje"? da li ga je dovoljno staviti u kasetu u autu kad se ne koristi?
 
Imaš li originalnu ambalažu/kesu/kesicu u kojoj je tag inače upakovan?
Ili to ne daju više?
Ta kesa je unutra obložena aluminijumom.
Ako nemaš, alu folija rešava problem
 
@pajica123
Srpski tag nije registrovan za Grčke autoputeve, ne mogu ti naplatiti sa njega ništa i obrnuto, grčki tag ti ne mogu zadužiti kod nas. Ne moraš da brineš.
 
znam da ne mogu naplatiti, ali da ne bi doslo do neke greske..
Imaš li originalnu ambalažu/kesu/kesicu u kojoj je tag inače upakovan?
Ili to ne daju više?
Ta kesa je unutra obložena aluminijumom.
Ako nemaš, alu folija rešava problem
dobio sam ga bez ikakve ambalaze

umotacu ga onda u neku alu foliju..
 
Na Batrovcima 15 minuta ali me naplatna rampa Lučko ubila, sat vremena.
Može da se uzme tag za Hrvatsku, cena taga je 15e ali imaju popust na putarinu od solidnih 21.74%. Do mesta do kojeg putujem isplati se tag već za jedan dolazak i odlazak.

Menjaju sistem naplate putarine od kraja 2024. godine, s tim što će tag ostati ali će biti vezan za registarske oznake.
 
Dobro vi popakujete sve to u smarta :D
Hehe, u smarta jedino kad bi ga zakačili na naš auto umesto prikolice. A ozbiljno se nosim sa mišlju da ugradim kuku da nosim bajseve tako, na krovu se mnogo čuju i povećavaju potrošnju (a smanjuju i maksimalnu brzinu, sve preko 130 je nebezbedno).

@Hrvatska Mi smo nekoliko puta išli u Istru, ove godinu u Septembru planiramo Cres (kamp naravno), ali ako vreme, odnosno temperatura mora dozvole. Istra je bukvalno drugi svet u odnosu na ostatak Hrvatske. Potpuna opuštencija, nasmejani ljudi, maslinjaci, vinogradi... Da me neko pita gde bih izabrao da živim, bez sekunde razmišljanja Istra. Nisam još uvek potpuno siguran koje mesto, ali bez ikakve dileme Istra. Obišli smo celu obalu od Rijeke do Kopra, prelepo se proveli svaki put kad smo išli. Inače, istarski kampovi su preozbiljni, jako dobro uređeni i opremljeni, čisti, uredni... Daleko su ispred grčkih, ali je problem što je Jadransko more ipak hladnije, a i cene su poprilično više. Bacite pogled na ovaj kamp.

Nemam neke predrasude ni prema ostatku Hr, više puta smo bili u Zagrebu i jako se lepo proveli, imamo i rodbinu tamo (mešoviti brak ako je nekome bitno). Nijednog problema, niti smo čuli neki komentar a nismo uopšte vodili računa gde idemo, da krijemo naglasak ili pazimo šta izgovaramo. S kim god smo pričali, nismo krili da smo iz Srbije, uvek neko ima neku uspomenu negde iz Srbije, svi bi došli ponovo, predlažu gde da odemo, šta da vidimo... Tako da iskreno mislim da je to vreme mržnje prošlo. Pođite od sebe, da vidite neku osobu na ulici da vas nešto pita, tipa kako da dođe do pozorišta, da li biste joj rekli? A šta ako pita kako do kazališta? I ljudi tamo su kao i mi, obični, normalni ljudi.

U špicu sezone nikad ne idemo, ali ćemo i mi početi kad klinac krene u školu. Do tad, isključivo van sezone.
 
znam da ne mogu naplatiti, ali da ne bi doslo do neke greske..

dobio sam ga bez ikakve ambalaze

umotacu ga onda u neku alu foliju..
Ja naš TAG skinem tek kad se vratim kući. Koristim ga već godinama i do sada nisam imao problema u okolnim zemljama (Italija, Austrija, Slovenija, Hrvatska, Makedonija, Grčka,...) niti sam čuo da je iko imao.
Ako baš hoćeš, stavi TAG u originalnu ambalažu. Ja umesto nje koristim metalnu kutijicu od bombona.
Pozdrav
P.S. Tek sad videh da nisi dobio nikakvu ambalažu. Onda metalna folija ili neka metalna kutija...
 
Nazad
Vrh Dno