Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta da kupim]

Blast 120gb je menjao konfiguraciju nand - kacio sam slike ranije gde se jasno vidi da prvi obrazci su imali cipove nand sa obe strane ploce.
 
240gb modeli trenutno imaju performanse ali i cene kao nekada 120gb. To je zbog toga sto skoro svi proizvodjaci prelaze ili su vec presli sa 64gbit na 128gbit nand. I dolazi do smanjenja kolicine nand cipova. Na malim kapacitetima najvise gube kontroleri koji su 8-channel (naprimer sandforce 2281). Samo kazem da ako jurite za vecim brzinama 120gb modele po mogucnosti treba izbegavati, pogotovo TLC. Patriot blast 240gb nije los model za obicnu domacu masinu, kacio sam pre slike gde se jasno vidi da problema sa citanjem nema, sa uzastopnim upisom do ~3,2Gb takodje ("slc cache", to je sasvim dovoljno za domace potrebe), ali posle tih 3,2gb nagli pad brzine, ali sve jedno brzi je od hdd (~170mb/s).
 
Poz. koji SSD uzeti od ova dva Modela
Toshiba Q300 RG5 480GB ili Intel 535 Series 480GB.
 
Najbolje bih bilo da kazete sta ocekujete od ssd, za sta Vam treba, i da date link na price. Toshiba - phison s10+TLC, Intel - sandforce 2281 mozda u najboljoj mogucoj realizaciji. To su skupi modeli, siguran sam da ima boljih za te pare.
 
Najbolje bih bilo da kazete sta ocekujete od ssd, za sta Vam treba, i da date link na price. Toshiba - phison s10+TLC, Intel - sandforce 2281 mozda u najboljoj mogucoj realizaciji. To su skupi modeli, siguran sam da ima boljih za te pare.
Nista posebo zamnio bih treutno Vertex 4 od 128Gb, mada ova dva modela cena je solidna Toshiba je 115Evr Intel 125Evr.
 
Pogledjate cene na modele: sandisk x300s/extreme pro, crucial mx200, transcend 370s, samsung evo850, goodram iridium pro, patriot ignite - bilo koji iz tih ce biti bolji (vrlo moguce i jeftiniji)
 
Nisam siguran ali lici mi na blizanca sandisk ultra 2: marvel + TLC. 5 god garancije i 80TBW za 256gb model. Ultra 2 je kod nas preskup, bolje ici na solidnije modele (iz spiska gore navedenih) ili ustedeti sa phison s10+TLC (malo sporija od ultra 2, ali dosta jeftinija varianta)
 
Upravo i ne znam sta da Vam kazem, ali 9,5 ne bih dao za planarni tlc sigurno. Za 9 sam uzeo patriot ignite 240.
http://www.storagereview.com/sandisk_x400_ssd_review - ja jasno vidim marvel.
 
Poslednja izmena:
I kako se pokazuje? Ako moze na PM gde se moze kod nas nabaviti za te novce. Hvala
 
U pravu si, Marvell 88SS1074-BSW2 je na X400 256GB. Ja bih da se maknem od WD black, a ne znam koliko je isplativo ici na TRANSCEND SSD370S ili 850EVO?
 
Poslednja izmena:
Upravo i ne znam sta da Vam kazem, ali 9,5 ne bih dao za planarni tlc sigurno. Za 9 sam uzeo patriot ignite 240.

Kako te sluzi Ignite? Imam isti. Premda Blast mi se bolje pokazao sto se tice brzine, dok Ignite izvlaci vise IOPS-a, ako je verovati sintetickom testu na GNU.
 
Meni je Ignite (MLC) dobar, a po toj ceni - odlican (patriot za razliku od ostalih nema ogranicenje TBW). Blast (TLC) je malo brzi samo u sintetici zbog "slc cache". Brzina upisa mu pada naglo cim predje kapacitet istog. Ignite ima dosta stabilnije rezultate i svakako vecu izdrzljivost. Jedina prednost Blasta je sto mu radi idle GC (moze se koristiti bez TRIM, naprimer sa windows xp). Vecina korisnika nece primetiti razliku u svom svakodnevnom radu, najbolje moze se videti razlika ako pocnete da upisujete ili kopirate preko ~3,2gb odjednom. Ili u kristal marku podesite da bude naprimer 5+gb za test, umesto 1. Kratko receno: meni je ignite sigurniji i stabilniji sa brzinom, a i blast nije los za svoje pare.
 
Pa, nemaju navedeno ogranicenje TBW ali svakako i MLC i TLC imaju "vek"... naravno necemo se sada baviti ovde time... moracu da azuriram fw na Ignite-u (trenutno je SAFM01.5 sa kojim je i dosao).
 
Ipak treba razjasniti situaciju sa TBW, mozda ce nekom biti korisno. TBW kod nekih proizvodjaca sluzi kao marketoloska izmisljotina radi ogranicenja upotrebe SSD u odredjene svrhe, izbegavanje odgovornosti, ako neko ubaci ssd za bazu podataka, server i slicno, kao i za vestacko stvaranje "razlicitih" modela (naprimer: kingston v300 i kingston hyperx), i nema zive veze sa realnoscu i pravim resursom upotrebljenog nand. Samsung evo850 250gb sa 75TBW za 5 godina je smesno, on moze sugurno minimum 3 puta vise da izdrzi, ali mora da se prodaje i PRO. Ali zbog tog ogranicenja tesko da ce se neko usuditi uzeti 850evo za database, server, encode video i slicno, i pre ce se odluciti na neki transcend 370s 256gb koji ima 380TBW uz 3 godine garancije. Naravno da TLC i MLC imaju svoj vek, ali bezuslovna garancija kao kod Patriot je za pohvalu: kupili ste ssd i 3 godine ste mirni bilo kako da ga koristite. Ali za kucnu upotrebu TBW 75 za 5 godina tesko ko ce iskoristiti, i tu vec samsung ima prednost sa produzenom garancijom.
 
Nešto sam gledao ove Kingston KHX 3K 120GB koje vadimo iz mašina u firmi kako bi ih menjali većim, korišćeni u službenim računarima (doduše kod programera i sl. nije samo MS Office upotreba) su imali uglavnom 15-35TB upisa za ove 3-4 godine.
 
off: kupio sam 120 GB Samsung S650 MZ-650120Z i nije došao u kutiji (što mi ne smeta zato što sam imao do sada svaki ssd u kutiji a sadržaj ni jednog nisam korsitio, uputstvo, cd, nalepnice...). ono što sam primetio jeste da je došao u kesici koja je bila otvorena, nikakva selotejp traka, nalepnica, lepljena folija, ništa. da li je to tako u redu ili je ipak otvarana pa je neko vraćao i sl?

nisam još stigao da instaliram os, valjda će sentinel reći koliko je vremena korišćen ako je korišćen...
 
Samsung 650 je OEM drajv, namenjen da ga integratori ubacaju u mašine, ne za maloprodaju, tako da mislim da ni nema retail pakovanje.

Ubaci ga kao drugi draj u računar, pusti Crystal disk info, sentinel i sl. Ako nema upisa i Power on sati, sve je OK.
 
Misio sam da je neka akcija,kad ono standardna cena:

Zotac T500 240GB ~ 55 eura...

Hvaljen po netu u smislu extra SSD u toj klasi... ostaje na Caridze da ga secira :)
 
To je obican Phison s10 + TLC, kao i Patriot Blast. Blast na akciji je 7k ~57e. Znaci gledajte garanciju i gde Vam je udobnije kupiti.
 

Prilozi

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    45.7 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
makiacaveki rezultati na cristaldiskmark su ti slicni kao na Patriot Blast 120GB recimo , jedino sto ti je 4k q32t1 malo slabiji od Blasta za oko 100-inak megabajta , ostali su dosta slicni kao na Blastu.
 
Bitno je da je Samsung :d

Do sada sam imao nekoliko Samsung SSD-ova i ni sa jednim nisam imao problema, nadam se da neću ni sa ovim.

Inače što se tiče rezultata, to nikada nisam gledao na SSD-u (naravno imam programe na flešu ali to jedanput odradim kada kupim SSD i posle se ne setim da opet merim brzine), bitno mi je brzo učitavanje programa (brzina odziva), brzo podizanje OS-a i slično ;)
 
Nazad
Vrh Dno