Šta je novo?

Proverite kako vam radi hard disk!

Haha, znaci problem cu rijesiti kupovanjem SSD-a :D

Pitacu ovoga od koga sam uzeo HDD, covjek ima servis, mozda on zna nesto vise o tome.
 
:D Pa tako nesto,neces ga resiti ali ces ga sistematski iskljuciti kako sto sam ja (igre,filmovi,slike,svatsa je na hdd a kad igras ili gledas film neces ga cuti od igre ili muzike);)
Inace Segate je jako dobar hdd vidim po bestelovanju br 1,sad o cemu se zapravo radi ovde,tesko da ko zna..
 
Vrlo poznat "problem" a ima rešenje i pisano je i ovde na forumu: treba ugasiti APM - Advanced Power Management.
Ima više načina da se reši, ali ga disk pri hladnom startu ne pali, te stoga treba napraviti neki start-up BAT, ili u Task Scheduler, preko CDM...

Naime to je "ušteda energije" na račun dugotrajnosti diska (ima limit koliko može - max 300.000 i to za 1TB i veće) tako što stalno parkira - od parkira glave i otuda često "kliktanje", nekad i svakih 1-3 sec...
To pokazuje (broji) SMART atribut C1 (Load/Unload Cycle Count)

Ovo sve je jako lako naći i na Google-u... :)
 
Poslednja izmena:
@mdm

Hvala!

Nasao sam ovo, trebam testirati pa cu vidjeti hoce li rijesiti problem, posto evo sad se ne cuje, a nisam nista cackao :confused:
 
Samo gledaj C1, ako raste onda i dalje parkira (može da poraste za 1-2 pri boot-u i kad ga budeš ugasio ali ne dalje..).
 
@MDM Probao sam ugasti APM i nista samo mi se usporio HDD ali dalje je "krcao"
...."ba napraviti neki start-up BAT, ili u Task Scheduler, preko CDM"...?
Meni vise i ne smeta sad je sllep i ko ga sisa:)
 
Usporio? Sigurno si ga UGASIO?? Možda je na tvom disku AAM, a da sada ne tražim specifikacije.. Lepo mi okači ovaj screen (gde lepo piše OFF):
1.JPG
A naćićeš ga ovde:
2.jpg

A što se tiče "...?" to zahteva malo duže objašnjenje i edukaciju daleko van okvira ove teme, te šta da ti kažem, kopaj po forumu i netu! ;)
 
@mdm Ja ne sumnjam u tebe ni malo...

A što se tiče "...?" Hoces Tam Viewer pa pokusaj sam?!
 
Ja zaista hoću da pomognem, ali mislim da je za tebe daleko bolje da se edukuješ sam, veruj mi. ;)
I nisi mi još okačio screen da vidim šta je kod tebe..
 
Zaboravi ovu temu..

25.dec.jpg
 
Zato sam i tražio screen ;)
Onda je to normalan zvuk za tvoj primerak, ako se javlja samo kada nešto tražiš/čitaš. Veruj da je "krrr" kako kažeš, bio bi to znak grebanja glave po površini i bio bi instant i nepovratno R.I.P.! :D
 
Pomoć

Može li neko da mi kaže kako ovo generalno deluje? Da li treba da brinem ili ne još uvek?

Nisam stručnjak, al ne prvi pogled mi ne deluju obećavajuće ove velike cifre u skroz desnoj koloni :)

Hvala!
 

Prilozi

  • hdd 2.png
    hdd 2.png
    81 KB · Pregleda: 102
  • hdd 3.png
    hdd 3.png
    99.8 KB · Pregleda: 95
Poslednja izmena:
@holand Ovo ti u prevodu znaci moze da gura moze 1 dan da gura moze 1 godinu izdaje ga dusa..mada opet pitaj strucnije MDM je profa za te stvari..nego sto ti je ovako visoka temeratura 35 prvi put vidim tako nesto za hdd 26-28 tj stndard 27 koliko znam.

@mdm kao sto si reko samo kad radim sa njim radi tako od menjanja maticne pocelo..nema lose sektore sad koliko ce da ide to niko nezna ako me drzi jos pola godine bilo bi godinu dana kako radi "krrr" ima uvek da kupim Segate;) a ima i dosta sate mator je vec,sata2 iskreno odsluzio je svoje zadovoljn sam sa njim.

Hvala ti jos jednom u svakom slucaju:wave:
 
E pa nisam napomenuo, ovo je laptop, HP pavilion DV-7, možda je kod njih drugačija temperatura. Imam onaj speed fan program, on mi prikazuje normalnu temperaturu sistema oko 48-50.

Btw, instalirao sam i onaj HD Tune, on mi za sve kaže OK, pa čak i za ovaj C5
 
Max temp HDD-a su gotovo uvek 55C.

@romario Možda si ga premestio u kućištu, ili ti je bliže uvetu? Teško da ploča može na to da utiče...

@holand Ili je skroz mrtav - najverovatnije (sa tolikim C se malo kuvao :D), ako glavi imaš BSOD... Ili je kontakt teško oksidirao - manje verovatno pa treba da se očiste i na ploči i na disku, obzirom da kabel i nemaš kod laptopa.
 
ok je temp za laptop, meni evo vec nekoliko godina stari maxtor u kompu radi na 41c :D ali ti imas greske u prilikom transfera, kako je to laptop i nema napajanje i sata power kablove deluje mi kao da je naglo iskljucivan, gasio se u toku rada i to... moze da bude i da su kontakti oksidirali proveri i to
 
Poslednja izmena:
Ej ali najnormalnije mi sve radi, samo mi se pre neki dan desilo da ga s vremena na vreme čujem malo kako se kao muči da očita nešto ali je nakon što sam odradio disk check i našao loše sektore i to je prestalo i opet sve normalno radi. Samo sam zbog toga i uzeo da odradim ovu proveru inače mi nikad ne bi palo na pamet, peta godina kako ga koristim i to baš maksimalno i nikad nikakvih problema nisam imao.

A da je naglo isključivan i gasio je tokom rada - jeste. Baterija mi je skoro skroz otišla pa se svašta dešavalo :)

Al dobro, odradio sam backup najbitnijih podataka pa se nadam da će uspeti da tera i dalje :)

Btw, to za kontakte najbolje u servisu da mi provere?
 
Poslednja izmena:
"Ej ali najnormalnije mi sve radi - nakon što sam odradio disk check i našao loše sektore" baš ne ide zajedno! :d
Šta je teško da ga otvoriš, i štapižem za uši očistiš kontakte (i SATA i napajanje) sa acetonom, isopropilom, kontakt srejom ili sl..?
 
Hahaha pa dobro jeste, ali razumeš šta hoću da kažem, nikad mi se u radu nije dogodilo ništa što bi mi pokazalo da nešto nije u redu, tj. do prekjuče kad sam čuo taj zvuk, ali opet nisam osetio to u radu :)

E pa nije meni teško, nego ga baš nikad nisam otvarao, a ortak mi kaže da su ti pavilioni bukvalno zabarikadirani i da sve treba da se povadi da bi se i najsitnija stvar iznutra sredila.. Ali možda se iscimam sad tokom ovih praznika da ga jedan dan malo otvorim i pročačkam :)

Hvala mdm, a hvala i svima ostalima na odgovorima :)
 
55s za HDD prvi put cujem,eto sazna covek svatsa u zivotu i nauci.Na ps cak kad sam imao budjava kucsta sa bablerajem unutra nije isla preko 28 na lap nisam obracao paznju..

@MDM masve je to dobro prcvceno u stykeru je u kutiji za hdd gde su ven. nema to da mrdne dolle ispod stola daleko od srca i usiju:d vazno da vozi na to vise ne obracam paznju.

@Holland ako nisi otvarao laptop a imas nekog ko zna (radio je to) daj njemu ja sam jednom i nikad vise kmplikacije zive odvjanje ploce od plastike ima one zabice a tek vracanje sex zivi ja jednom radio kod zene i nikad vise kleo sam 20e sto nisam dao ljudima da zamene pastu i ociste od prasine.
 
E pa to, i meni deluje da je baš seks.. Ja sam ga dva puta nosio do sad u servis da ga čiste i menjaju pastu, 1000 kinti, gotovo za par sati.. A ja računam da bih ga isto tako kao ti kleo i psovao dva dana i na kraju bih još izlomio nešto od tih žabica i sličnih osetljivih delova :)
 
Normalna stvar za tu citavu seriju... guglaj "chirp noise", nacices gomilu tema po raznim forumuma i sajtovima.

Ugasi APM preko nekog HDD alata i to je to, neces ga cuti vise.

Ja sam mislio da mogu resiti ovo ako naprawim fw update ali nisam uspeo...neznam inace koliko ce disk da se uspori ili kako ce ovo da utice na zivotni vek hdd-a...misli, ako ugasim apm...
 
Kad ga ugasiš, hard ubrza, i znatno mu produžiš vek!

APM off CC24 - APM Off.PNG
Sa APM CC24.PNG

Dok parkira sa APM (katastrofa) Parkiranje.jpg
 
Hm, kontam da se mora u startup ubaciti neki program da bi iskljucio apm...
 
Ja sam mislio da mogu resiti ovo ako naprawim fw update ali nisam uspeo...neznam inace koliko ce disk da se uspori ili kako ce ovo da utice na zivotni vek hdd-a...misli, ako ugasim apm...

Niti ce usporiti (stavise, mdm je pokazao/dokazao sasvim suprotno!), niti ce mu se smanjiti zivotni vek. Prethodni hard koji si imao je 99% fabricki isao sa iskljucenim APM-om. Bar je kod mene bio takav slucaj.
A ovo (pre)cesto gasenje i paljenje doticnog... pre ce to da mu dodje glave. Realno, suvise je agresivno fabricko podesavanje, prilicno brzo ga gasi. Upravo zbog toga su ljudi i bili zabrinuti, te zahtevase (valjda jos uvek) neki novi firmware ili pak alternativno resenje - ove programcice za gasenje APM-a.
No, ako ako je tebe i dalje prpa da ga sasvim ugasis - instaliraj neki od programcica za tu namenu, pa umesto kompletnog gasenja, namesti da mu se produzi period kada ce da "zaspi".


P.S. Sto se tice programa - CDI. CrystalDiskInfo. U njemu nasteluj APM na off, potom da bude rezidentan i da se pridize a Windows-om. I to je to.
Vidi samo da je neka novija verzija (ako ne bas i najnovija), jer neke starije 'oce da zezaju, ne pamte postavke i therefore, ne gase APM po paljenju kompa/harda.
 
APM je osmišljen samo kao način uštede energije, a kao što kaže CAR malo su zabrljali sa prevelikom agresivnošću setovanja.

I nisam baš da verujem u "slučajnu" grešku, naime ima limit koliko HDD puta može da parkira glave i to 300.000 ciklusa, posle čega nema više garancije a i verovatnoća je velika da će krepati baš od toga.
Tako da se gašenjem samo dobija, a smanjivanje učestalosti br. parkiranja jedino vidim da kod laptopa ima svrhu jer je ušteda manje od 1W, što je za desktop bedno..
 
Dakel u CDI6 Functions/Advanced Feature/AAM-APM options treba da bude na disable? Ili treba jos negde jos nesto iskljuciti?
 
Samo to.
 
Aaaaaaa miiiir i tishina....hvala puno. Jojj, kako me iznervirao ovaj seagate hdd, pa ja sam mislio da cu ga razbiti...
 
Ja sam znao za "bug" i pre kupovine, ali i da je lako rešiv, a ipak je najbrži! ,)
 
Nazad
Vrh Dno