Šta je novo?

Zvuk na PC-u FINAL

Ako pitaš da li smeta ako ga uključiš na 100%, odgovor je da ne smeta. Ako se tebi tako dopada, slobodno koristi.

Ja recimo samo uključim i držim na default 50%.

Ako pitaš da li smeta ako ga uključiš na 100%, odgovor je da ne smeta. Ako se tebi tako dopada, slobodno koristi.

Ja recimo samo uključim i držim na default 50%.

Koliko sam citao na Creative-ovom sajtu Crystalyzer samo pojacava signal i "obogacuje
" ga. Sad koliko mi je to potrebno pri gledanju Blu Ray ripa od recimo 11GB. Da li bi cuo manje mozda detalja ako ga ukljucim ili bas naprotiv jer se radi o ripu i zvuk je sigurno kompresovan, ispravite me ako gresim :( (zvuk mozda i nije kompresovan za razliku od video sadrzaja a ako jeste ne vidim poentu da ga ne ukljucim na 100% vrednosti i algoritmom "opeglam" kompresiju koliko god je to moguce koja je ionako osakacena, mislim mogu samo da dobijem neki malo bolji zvuk?). Naravno da ni slucajno ga ne bih ukljucio da mi je pri ruci Blue Ray od 25-6GB naravno nekompresovan jer je to da se audiofilski izrazim blasfemija. Mislim samo bih hteo da izvucem max iz onoga sto je dostupno obicnom smrtniku i uzivam. Inace "Digital output sampling rate" sam stavio na 96kHz umesto 48kHz koji su na default-u. Da li je u pitanju digitalni izlaz(kako i samo ime kaze) i koji nema veze sa mojim Altec-om? Inace na tim ripovima mahom je pod "audio mode" vrednost 48000 Hz 16 Bit, Stereo. Sad ako ima veze 96kHz, utice li to uopste na komercijalno uzivanje(ripove) poboljsava li ili apsolutno nema veze sa vezom? Unapred zahvalan na objasnjenju. Inace gaming modom sam prezadovoljan i neverovatna je razlika u kvalitetu zvuka kao i efektima. Zaista tu nemam nikakvih primedbi a ni za entertainment mod kojim sam malo manje impresioniran u odnosu na gaming mod ali da ne dodje do zabune integrusa i zvucna(cak i entertaiment mode - filmovi divX, mp3 i ostala sr**a) - nebo i zemlja. Mora da se bar malo "odvrne" da bi se primetila drasticna razlika u zvuku jer na tihom igranju jednostavno(tako verujem po onome sto sam do sada imao prilike da cujem) ne mozes da cujes tako jasno detalje i kada se malo odvrne integrusa(Realtec pogotovo kome ni Eax 2.0 ne radi kako treba a kada ne radi znaci da gresi kako su testirali ljudi po ozbiljnim sajtovima i to nema veze sa vezom onda) moze da sanja samo o ovakvom kvalitetu.

Poslednja izmena:
A koje ti ustvari pojačalo imaš? I kakve kutije? Subwoofer + sateliti ili sistem full range kutija sa dodatim wooferom? (izvinjavam se na pitanju jer nisam upoznat sa modelima koji su navedeni, pretpostavljam da su u pitanju woofer+sateliti).
Prvo, da bi imao dobar zvuk, u svakom slučaju ti treba dobro pojačalo. Drugo, nije istina da su stara pojačala po pravilu loša. Ja imam snagaš star 25 godina - nikad se nije kvario. Čak i da se nešto pokvari, nije greda dogod tranzistori ne riknu, jer oni ustvari rade posao. Ostalo se može menjati/budžiti/prilagođavati (kondenzatori, elektroliti, napajanje), ali tranzistori su najvažniji delovi i kod kvalitetnih pojačala su po pravilu uparivani tako da u sprezi daju najbolji mogući kvalitet.
Treće, po tvojoj fascinaciji basom se vidi da si u suštini Hi-Fi početnik, jer bas je ono što svaki čovek sa neistančanim sluhom za Hi-Fi prvo primeti i najlakše je svakog fascinirati basom. Tek kad imaš malo bolju opremu, i kad počneš da "čuješ" (osluškuješ) i druge frenkvencije, možeš da počneš da razlučuješ dobar zvuk od lošeg. Naravno za dobar bas je takođe presudno i dobro pojačalo. Treba svakako da bude i dovoljno jako za zvučne kutije u sistemu.
Sistem woofer+sateliti po pravilu ima "rupu" u srednjem frekventnom opsegu, tj. reprodukuje basove i visoke, dok se muči sa srednjim frekvencijama. Još jedan razlog što u takvim sistemima bas ostavlja najjači utisak, jer srednjih slabo ima a visoki su svedeni na činele.

MP3 ti ne može dočarati realan zvuk sistema. Kad se navikneš na MP3, što kažu - "mož se sluša" ali svaki put kad pustiš audio CD sa gotovo bilo kakvog CD plejera, imaćeš mnogo dinamičniji (bolji) saund od MP3a. Do te mere da se čovek zapita "kako uopšte mogu ovo da slušam". Ali pogodnost/praktičnost MP3a i računara ka izvora za reprodukciju dovodi do kompromisa i mnogi ljudi (uključujući i mene) jednostavno diskonektuju CD plejer i slušaju MP3.

Imaš dobra stara pojačala za male pare. Nekad su se Hi-Fi komponente pravile, što kažu, da traju. Zato su i mnoge firme propale, jer su im uređaji bili toliko kvalitetni, da ih ljudi jednostavno nisu nikad menjali, pa su bankrotirale. Vodi računa kad kupuješ da uzmeš tranzistorsko pojačalo, a ne STK (pretpostavljam da nećeš uzimati lampaško).

I tako... priča bez kraja i konca :)

Uzeo sam od burazera neki sound test, mali kao arhiva ali se raspakuje na par GB (koristi za studio). Slanjem test signala na Z-5500 najnize sto je registrovano bilo je oko 30Hz, makar koliko se culo, osecalo a da je ovamo pisalo koliko je.

Evo probao sad malo glasnije, i najbolji bas je pri 40Hz, na 30 osetno slabiji ali ipak lepo radi. Sve posle toga je dosta slabije ali se blage vibracije osecaju i na 20, 10, i 5Hz, ako se to uopste i moze nazvati vibracijom.

A koje ti ustvari pojačalo imaš? I kakve kutije? Subwoofer + sateliti ili sistem full range kutija sa dodatim wooferom? (izvinjavam se na pitanju jer nisam upoznat sa modelima koji su navedeni, pretpostavljam da su u pitanju woofer+sateliti).
Prvo, da bi imao dobar zvuk, u svakom slučaju ti treba dobro pojačalo. Drugo, nije istina da su stara pojačala po pravilu loša. Ja imam snagaš star 25 godina - nikad se nije kvario. Čak i da se nešto pokvari, nije greda dogod tranzistori ne riknu, jer oni ustvari rade posao. Ostalo se može menjati/budžiti/prilagođavati (kondenzatori, elektroliti, napajanje), ali tranzistori su najvažniji delovi i kod kvalitetnih pojačala su po pravilu uparivani tako da u sprezi daju najbolji mogući kvalitet.
Treće, po tvojoj fascinaciji basom se vidi da si u suštini Hi-Fi početnik, jer bas je ono što svaki čovek sa neistančanim sluhom za Hi-Fi prvo primeti i najlakše je svakog fascinirati basom. Tek kad imaš malo bolju opremu, i kad počneš da "čuješ" (osluškuješ) i druge frenkvencije, možeš da počneš da razlučuješ dobar zvuk od lošeg. Naravno za dobar bas je takođe presudno i dobro pojačalo. Treba svakako da bude i dovoljno jako za zvučne kutije u sistemu.
Sistem woofer+sateliti po pravilu ima "rupu" u srednjem frekventnom opsegu, tj. reprodukuje basove i visoke, dok se muči sa srednjim frekvencijama. Još jedan razlog što u takvim sistemima bas ostavlja najjači utisak, jer srednjih slabo ima a visoki su svedeni na činele.

MP3 ti ne može dočarati realan zvuk sistema. Kad se navikneš na MP3, što kažu - "mož se sluša" ali svaki put kad pustiš audio CD sa gotovo bilo kakvog CD plejera, imaćeš mnogo dinamičniji (bolji) saund od MP3a. Do te mere da se čovek zapita "kako uopšte mogu ovo da slušam". Ali pogodnost/praktičnost MP3a i računara ka izvora za reprodukciju dovodi do kompromisa i mnogi ljudi (uključujući i mene) jednostavno diskonektuju CD plejer i slušaju MP3.

Imaš dobra stara pojačala za male pare. Nekad su se Hi-Fi komponente pravile, što kažu, da traju. Zato su i mnoge firme propale, jer su im uređaji bili toliko kvalitetni, da ih ljudi jednostavno nisu nikad menjali, pa su bankrotirale. Vodi računa kad kupuješ da uzmeš tranzistorsko pojačalo, a ne STK (pretpostavljam da nećeš uzimati lampaško).

I tako... priča bez kraja i konca :)

Cool, sve to lepo za slusanje muzike OK. Pored muzike danas nam stize i Blue Ray kvalitet filmova. Evo na EUC-u imas bonus upload James Bond-a velicine samo 108GB :p . Omasovice se Full HD ekrani velike dijagonale. Vizuelni dozivljaj bez extremno kvalitetnog i jakog woofera nije potpun. Ok je da imas kutije sa srednjasima naravno sto kvalitetnije to bolje ali da nemas woofer sve je bzv. Druga stvar i u igrama je meni bar neizostavan. A i dok slusam muziku kada naidju niske vibracije, odusevljavam se. Ja ne mogu da "cujem" :) ispod 50Hz i jako mi je zao zbog toga ali boze moj napakovacu Hi-Fi woofer u perspektivi koji reaguje odlicno vec od 18 srca. U 21. veku da nemas woofer u svom audio-video kompletu, cisto je sr**e. Slazem se da 2.1 sys nije za audiofiliju ali koju? Za klasiku, Jazz i tako tu vrstu muzike OK. A sta recimo ako volis moderne izvodjace recimo kao Ltj Bukem-a. Ima tona moderne muzike jako kvalitetne produkcije gde niski vibe dolazi do izrazaja samo tako. Ako nije namera da se "slusa" ta niska vibracija zasto se onda snima? Volim ja da cujem sve ali nemam bre i nemam gde da cujem i u pravu si da sam pocetnik. Voleo bih ja vrhunske kutije i kvalitetno pojacalo ali NOVO(iz zilion i jednog razloga, recimo necu dublje da ulazim u raspravu oko ovoga jer tu nema kraja - ako pojacalu crkne tranzistor ili neki drugi deo a tebi ga majstor zameni neoriginalnim delom, nema veze sto je istih karakteristika TO VISE NIJE TO ako cemo vec u sitna crevca da zalazimo a kod ovih polovnjaka po 15, 20 i kusur godina nema sanse da nisu servisirana, znas koja je sansa da nadjes extra ocuvano pojacalo koje tebi odgovara? Ha, sanse su pa malo ravne naucnoj fantastici a da bi znao da li je ili nije servisirano moras da budes u "poslu" samo tako da ne kazem da se bavis time, servisom mislim :) ) . Dok je god audio karta u ploci nema price o pozlacenim konektorima i Hi-Fi zvuku ali Boze moj pa sve napreduje. Ako je za utehu audio karta u ploci daje sasvim kvalitetan zvuk za mog Altec-a. Planiram da predjem na pojacalo i kutije ali polako nije trenutak za to. Sta ce mi sve to ako mi je audio karta u kucistu racunara. Da se nadovezem na ono od malo pre, i zvucnik kada rikne ti ga namotas ponovo kod majstora ali TO VISE NIJE TAJ ZVUCNIK KOJI JE FABRIKA NAPRAVILA ako me razumes(ovo vazi i za lepljenje membrane) . Bolje to lepo popravis, prodas i kupis drugo ako se bas juri kvalitet. Novo je novo jeste da kosta ali.... :) . A sada malo off. Uzgred ja sam iz Kragujevca i imam ovde jednog sugradjanina koji je proizvodjac lampaskih pojacala, covek je milioner. Njegova pojacala izlaze u najskupljim zapadnim casopisima. Proizvodi on to ko zna koliko godina. Ne znam kako mu se zove brand moracu malo da se raspitam ali sam samo slucajno saznao za njega. Postovacu malo vise informacija na ovu temu kada saznam nesto vise, cisto eto zanimljivost.

Pozdrav,
evo i ja malo da se ukljucim u temu.
Sto se cd nesto sto nemoze da se opise treba da se cuje, naj blize sto bi moglo da se objasni da zvuk ima toliku sirinu da je milina slusati.

Crystalizer uglavnom ukljucujem kada ide mp3 ili slusam radio preko neta i rzim ga na 50% - 60% mada sve zavisi od kvaliteta snimljenog materijala.
3D ukjucujem kada gledam hd filmove.
Do sad nisam ukljucivao obe opcije smatrao sam da vise smetaju nego sto koriste zajedno (nemora da znaci).
Da iskoristim temu, da li ima (procitao sam negde) nesto bolje od mp3, sta hocu da pitam, da je kompresovano ali ipak blize cd kvalitetu?

Hvala.

Pozdrav,
evo i ja malo da se ukljucim u temu.
Sto se cd nesto sto nemoze da se opise treba da se cuje, naj blize sto bi moglo da se objasni da zvuk ima toliku sirinu da je milina slusati.

Crystalizer uglavnom ukljucujem kada ide mp3 ili slusam radio preko neta i rzim ga na 50% - 60% mada sve zavisi od kvaliteta snimljenog materijala.
3D ukjucujem kada gledam hd filmove.
Do sad nisam ukljucivao obe opcije smatrao sam da vise smetaju nego sto koriste zajedno (nemora da znaci).
Da iskoristim temu, da li ima (procitao sam negde) nesto bolje od mp3, sta hocu da pitam, da je kompresovano ali ipak blize cd kvalitetu?

Hvala.

Mislim 'ajde ako stvarno ne znas, googlaj malo o .flac extenizji.

Lossless znaci, hvala ti :) Imao sam par fajlova ali nisam znao da ih "otvorim". Treba samo FLAC codek.

Lossless znaci, hvala ti :) Imao sam par fajlova ali nisam znao da ih "otvorim". Treba samo FLAC codek.

Da li je lossless? Ne verujem, mozda i jeste. Nemam na cemu da cujem razliku izmedju .flac i lossless formata zato i ne znam i ne interesuje me. Da se nadovezem na ono od malo pre :) , kada se opremim adekvatno znacu sve o formatima verovatno. Za ovo sto imam ne verujem da mi teba lossless mislim nije lose sigurno slusati ali ne verujem da mi na obicnim zvucnicima mozemo da primetimo razliku. I .flac mi je puna kapa za audio karticu u kucistu :( . Ja nisam instalirao nikakav codek, nemam ni winamp, vozim iz media player-a?

Poslednja izmena:
...a kod ovih polovnjaka po 15, 20 i kusur godina nema sanse da nisu servisirana, znas koja je sansa da nadjes extra ocuvano pojacalo koje tebi odgovara? Ha, sanse su pa malo ravne naucnoj fantastici a da bi znao da li je ili nije servisirano moras da budes u "poslu" samo tako da ne kazem da se bavis time, servisom mislim :) ) .......Novo je novo jeste da kosta ali.... :) .
To jednostavno nije tačno, i u današnjoj poplavi konfekcijskih audio uređaja (mikro linija, mp4 plejera, iPodova itd.), gde se sve manje ljudi u stvari zanima za i razume u Hi-Fi, i u opštoj besparici, siguran sam da se može naći neki stariji state-of-the-art snagaš i odgovarajući pre-amp za relativno male pare. To su uređaji koji se ne kvare, koji su nekada koštali kao dobar auto, i koje njihovi vlasnici/audiofili vole i čuvaju (ne otpanjuju ih na tehno žurkama iako bi bez problema mogli). Samo treba znati izabrati.
Pre neki dan sam u prolazu ušao u neku prodavnicu AV opreme, video neko NAD integrisano pojačalo za €3000. Novo, lepo, sve po PSu, posebno napajanje za svaki kanal, toroidni trafoi itd. Jeste da je integrisano, i da su pretpojačivač i pojačalo u istom kućištu, ali lepo izgleda a sigurno i lepo radi.
Samo što sam isto tako siguran da ne radi bolje od mog sistema koji možda vredi €500, a koji se sastoji od MOSFET snagaša i lampaškog pretpojačala.

Elem, jes da postoji nepisano pravilo - kolko para tolko muzike, ali u današnjem svetu i u našim okolnostima bi važilo i - koliko znanja toliko muzike i toliko uštede. Novo jeste lepo ali ne znači nužno da je i bolje/lepše od starog, posebno za iste pare. Ko ima para a nema znanje, ode u prodavnicu i kupi najskuplji sistem. Ko zna, može da kupi state-of-the-art sistem od pre 10-15-20 godina, koji izgleda kao umetničko delo, a tako i zvuči, samo košta 10 puta manje jer ljudi kod nas i šire nemaju pojma, i nema kome da se proda. (Da se razumemo, ne govorim o Sony, Technics i sl. Čak i njihovi "Hi-End" uređaji spadaju u bolju konfekciju.)

Znači, da zaključim, s obzirom na to da i sam kažeš da si početnik, imaš suviše predrasuda u odnosu na "poznavanje materije", pa samo pokušavam da ti na to skrenem pažnju. Možda ti jednog dana, kada budeš ulagao novac u neki sistem, ovo bude od neke koristi.

I da, nisam ja nigde rekao da bas ne treba slušati, već da ne treba slušati samo bas. Kada se zadovoljiš budženjem svog sabvufera do krajnjih granica, poslušaj malo i ono iznad basa. Nećeš celog života slušati LTJ Bukem :)

OK nema problema za sve to sto kazes pod uslovom da nisu menjani delovi u tim polovnim komponentama koje su stare po 15-25 godina koje su promenile ko zna koliko vlasnika. A sada nagradno pitanje za tebe(nema nagrade to se samo tako kaze :) ) - kako znas da su delovi u tvojim komponentama originalni tj da nisu servisirane? A onaj ko prodaje to sto pricas ocuvano, gde to prodaje(prvi vlasnik se podrazumeva ako uopste postoji i zasto bi se taj tek sada posle 20-25 godina odlucio na prodaju :( ) - verovatno u oglasima i ko to odmah kupi - kupi preprodavac jer se bavi tim poslom i samo ceka da izleti nesto dobro jer zna gde da gleda, otkupi po nekoj levoj ceni i ceka pacijenta da dodje na pregled da mu odredi dijagnozu. Ha, prvo pitanje kada ih pozoves telefonom je "koliko para mislite da potrosite" i onda daje predloge. On meni da zaviruje u dzep, nema ni pojma ko sam, sta oni misle da se pare tako "otimaju" raji - kazem opet to su klasicni sibicari. Ama bas svaki preprodavac prvo pita koliko para hocu da potrosim. A da ja njemu kazem da uzmem to pojacalo polovno pa da ga stavim pod rendgen i da ga pogledam detaljno a po mogucstvu i da ga otvorim i da zavirim u svaki j****i deo i uporedim sa semom koju nadjem na netu za konkretan model i to sve proverim kod nekog ortaka koji ima servis elektronike, sta bi mi oni rekli? E tek tada mozemo da razgovaramo o bilo kakvoj ceni a sudeci da zive od toga - oni izuvaju iz patika raju koja se ne razume. Cak i kada bi sve bilo kako treba sto je opet kazem ravno naucnoj fantastici njegova cena bi bila smrt za moj novcanik jer je druze moj on preprodavac i moli Boga da ga neko kao sto sam ja pozove. Mozda neko moze ali ja zaista ne mogu cak ni da razgovaram sa covekom koji na prvom telefonskom pozivu pokusava da nabije njusku u moj dzep da ga omirise da vidi koliko ima u njemu i da me osisa, takvima spustam slusalicu kada me pitaju a pitaju verovali ili ne vec posle 10 sec razgovora, sramota da pricamo o njima uopste.

Baci pogled na ovo, nemoguce da ovde nista do 500-600 jura ne valja http://www.guenstiger.de/gt/main.asp?suche=nad . Mislim ipak sam iz svega prethodno nabrojanog za novo i samo novo. OK je polovno ali par godina staro i da je promenilo 1-2 vlasnika ali ne druze da se vlasnicima broj ne zna i da ko zna sta ima unutra. Otkud ja znam sta su mu prethodnih ko zna koliko vlasika radili i kako su ga "vozili" (klasicna macka u dzaku), ipak pricamo o periodu od 15-25 godina a ne par godina :( . Svo postovanje.

Poslednja izmena:
Polovnu muziku ISKLJUCIVO ako znas od koga kupujes i sta kupujes od njega, sve ostalo ti je veliki rizik. Evo sta se meni desilo, dam oglas u poznatom forumu koji se bavi hi-fi-jem, da kupujem NAD pojacalo, javi se lik, odem kupim, posle dva sata slusanja nesto mi cudno, levi kanal deluje tisi, hm, uzmem sad sa potenciometrom da menja levi-desni zvucnik, i posle par okreta, skapiram da je potenciometar zaribao, na kraju se ispostavi da je neispravan potenciometar. E sad, ne verujem da je lik hteo da mi uvali pojacalo, ponudio se i posle da plati popravku, medjutim ja sam se toliko bio iznervirao oko toga sto po stoti put kupujem polovnu stvar i posle se kajem, da sam odbio, i mozda ga cak i uvredio izjavom, da sa obzirom na zvucnike koje ima i pojacalo koje planira da kupi, ne treba da baca pare, jer ako nije sposoban da cuje da mu jedan kanal slabije radi, ne treba da ide dalje od zvucnika za kompjuter. Eto sta moze da ti se desi ako kupujes od "audiofila", od onih koji maze i paze uredjaje, ma nije nego... Poucen iskustvom, nakon toga kupim nove zvucnike, nije mi ni palo na pamet da gledam oglase. Procitajte na forumu sta rade audiofili, sve zivo otvaraju, "tjuninguju", menjaju ozicenja, i slicne stvari, to po meni nije novo, jos ako prodje kroz par ruku... I kazem nije nikakav problem ako znate od koga kupujete i sta kupujete, ali retka je to situacija. Po meni vredi dati razliku u ceni za novo, ima nesto i u mirisu kese iz koje vadite uredjaj :).

Pa jeste, i uređaje treba održavati. Menjati potenciometre, selektore, elektrolite itd. Čak i kad kupiš nov uređaj, moraš ga održavati. E sad, to ti je kao kad kupuješ polovan auto. U startu računaš da će trebati nešto da se uloži u njega, jer da je sve cakum pakum, ne bi ga vlasnik prodavao.
Menjanje potenciometra je stvarno sitna popravka i ako je samo to bilo neispravno ti si super prošao (nisi rekao da li si zadovoljan svojim pojačalom na kraju?)
Jeste, ima dosta preprodavaca, i verovatno se raspituju u vezi sa novcem jer vide da ne znaš šta hoćeš.

Uglavnom se svodi na to da budeš zadovoljan zvukom. Znači treba imati istrenitano uvo, koje je slušalo bar nekoliko hi-end sistema, zatim poslušati sistem koji se namerava kupiti, naravno sa zvučnicima koje imaš, pa ako ti se sviđa - to je to.

I ako kupiš novo pojačalo i to neko skupo, ne mora da znači da će ti se zvuk sviđati.

Poslednja izmena:
Ja sam po opisu sa foruma, stekao utisak za NAD pojacala da imaju fin mekan bas, nisam obratio bas paznju na ono muljav, a posto ne volim jak bas, mislio sam bice ok NAD, medjutim posle par dana slusanja, skapirao sam da je bas STVARNO muljav, i po meni to mu nikako nije pozitivna osobina, jeste mekan, ali to ne treba tako da zvuci. Paralelno sa njim sa probao i technics neko bas staro pojacalo, 30god., popravljano, nikad servisirano, i technics ima super bas u odnosu na NAD-a, ima "punch" u sebi. Problem sa technicsom su visoki koji malo prste, to ne volim nikako, a i potenciometri su za bacanje, pa je na kraju NAD bolji. Sa ovim Epos-ima , koji nemaju jak bas, NAD daje taj karakteristican "mulj" :) , bas mi se i ne svidja, ali ne toliko da bi menjao pojacalo trenutno, sledeca kupovina verovatno Creek , ali za to treba para. Novo naravno :).

Poslednja izmena:
Nadji neki HK odusevices se

Skinuo sam "Massive Atack - Protection" album u .flac formatu i slusam bez Crystalyzer-a na 100% i sa 100% u Entertainment modu. Kada ga ukljucim muzika je dosta dinamicnija i cujem stvarno osetno vise detalja. Sve je apsolutno podeseno na 50% snage. Znam da radi kao "loudness", pojacava frekvencije ali izgleda samo odredjene. Jer kako cujem pojacava samo odredjene freq. To sam zakljucio jer sam probao da slusam istu stvar bez Crystalyzer-a na 100% zatim ga ukljucim pa zatim iskljucim i pojacam za recimo 20-25% da vidim hocu li dobiti istu stvar. Ne, Crystalyzer mi se cini da pojacava samo odredjene freq. Moze da prica ko sta hoce za .mp3 ja to i ne slusam ali .flac ne bi trebalo da diram jer treba da cujem onako kako je i zamisljeno a ne da ja tu nesto budzim, medjutim. Medjutim meni je zvuk stvarno osetno dinamicniji na .flac-u sa Crystalyzerom na 100% i cujem dosta vise detalja koje ovako ne cujem i celokupan dozivljaj mi je daleko bolji *** :) . Stvarno sam protivnik tih nekih modifikovanja source-a i ekvilajzera ali stvarno je dozivljaj daleko bolji. Znam sta treba da cujem. Valjda je to zbog toga sto koristim PC kao source i X-Fi zvucnu i slusam preko PC zvucnika a ne preko CD-a i pojacala i kvalitetnih drivera pa mi sve to tako izgleda. Sam PC u ovakvoj varijanti degradira zvuk pa Crystalyzer prividno drasticno poboljsava stvari ali stvarno radi posao svih 100% koliko i pise. Inace album je za svaku preporuku, VrH muzika, pogotovu ova stvar "Spying glass" .

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
...zaboravi EQ, Crystalizere i slicne gl...probaj da zvuk iZ compa pustis sa sto manje modifikacija, poenta je da do pojacala dodje sto manje nasminkan..imam 5021 i Live!, sve to bolje zvuci sa KS ili ASIO...evo jedne dobre, starije teme, koja ce ti pomoci da iz svoje konfiguracije izvuces max:
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=143300&page=2
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1312059&postcount=33 ...pozzzz

Hvala za savete, procitacu te teme ali nikako ne zaboravi jednu cinjenicu a to je da ne slusas Hi-Fi komponente i kutije vec neku hibridnu improvizaciju zvuka zvanu PC i "zvucnike za PC" i posle odredjenog vremena slusanja istog na zakljucku sam da to pravilo ne vazi u nasem slucaju :( . Uopste nije lose "obojiti" zvuk onako da bude prihvatljiv za slusanje kada je vec ionako deformisan iz zilion razloga. Jednostavno to nikada nece biti to u uovakvoj varijanti, znam slusao sam par sistema i nema sanse da to zvuci isto kao Hi-Fi.

...ma, sve je ok.. :) probaj, siguran sam da ces primetiti razliq..pozzz

Ma u pravu si, Crystalyzer samo s***ava sinusoidu i gube se detalji i dinamicnost. Deluje samo prividno bolje jer iskacu neki tonovi iz pozadine a oni glavni se "krate". Radi slicno kao i "loudness". Evo linka ka tom problemu. http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war

Ali ja ne cujem detalje bez Crystalyzera :rupa: . Nema nista, mora da se predje skorije na neki kvalitetniji Hi-Fi. *** ti detalji daju muzici toliko toga. Kao da ne slusas istu stvar.

Poslednja izmena:
Sto dublje ulazim u pricu sve vise vidim da nista ne znam. Ali ja ne zelim da znam dosta o tome, hocu samo da slusam kvalitetan zvuk. Izgleda da danas da bi slusao kvalitetan zvuk moras da udjes duboko u pricu i da iscitas gomilu stvari ali gomilu i potrebno je dosta vremena za to. Pored toga moras i da cujes dosta sistema sto moze da predstavlja problem. Znaci pricamo o periodu od par godina. Ali moze da se vec posle par meseci "ucenja-citanja" stekne neka slika o svemu tome i pazari neki sistemcic za neku pristojnu lovu a da ne upropastis istu i da ti ne prodaju moooda za bubrege :p . Stvarno, Crystalyzer samo prividno zvuci "bolje" ali takav zvuk ne mogu dugo da slusam jer me boli glava i zamara me brzo. Jos nisam iscitao te 2 teme ali planiram stvarno. Citam o nekim drugim stvarima vezanim za zvuk uopste sto na wiki sto na specijalizovanim sajtovima usko vezanim za zvuk, usput jurim i elektronsku verziju knjige koja govori toliko toga o sub zvuku i onome sto se danas prodaje na trzistu. Slobodno predlozite neke zvucnike, pojacala, DAC-ove koja bi recimo bila best buy, sto bi Ameri rekli "BeSt BaNg FoR ThE BuCk" :p .

Poslednja izmena:
Vrh Dno