Šta je novo?

Zvucnici na TV

• Začetnik teme Začetnik teme GOXY83
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

GOXY83

Slavan
Učlanjen(a)
28.11.2004
Poena
319
Zdravo svima,

imam stare Altec Lansing 251E zvucnike i zeleo bih da ih nekako prikacim na Samsung D5500, (i dobijem 5.1 zvuk).
Tv ima samo opticki izlaz.

Koliko sam svhatio za ovako nesto mi je potreban AV risiver, a oni su uglavnom predvidjeni za pasivne zvucnike?

Ukratko, da li i kako je moguce to sto sam zamislio?
Zvuk jako retko pojacavam i preko pola mogucnosti ovih zvucnika...

Ne bih zeleo da ulazem u neki ozboljniji HiFi sistem, i zvuk sa ovih zvucnika me sasvim zadovoljava kada su nakaceni na racunar.
(drugim recima nisam nikakav audiofil, a nemam ni vremena da to postanem, pa mi treba najjednostavnije moguce resenje)

Ako nemaš optički ulaz na tim zvučnicima, ili bar koaksijalni digitalni, onda ništa od povezivanja, pogotovo da dobiješ surround. Stereo bi još nekako i mogao.

Da, shvatio sam vec 🙂
Hvala...

Dakle, ipak ce morati ceo nov sistem...

Prostor u kome je TV je oko 2,5x2,5m. Uglavnom filmovi, mozda tu i tamo nesto muzike.
Kao sto se vidi iz uvodnog teksta nisam neki audiofil, a i skoro sistem je smesten uz ogromna klizna vrata od terase, tj. stalno je prisutna solidna kolicina buke...

Sta bi bilo najbolje uzeti?
Vidim neke sisteme tipa Yamaha YHT298 za nekih 450 EUR ili kombinacije Yamaha risivera i Jamo zvucnika za oko 100 EUR vise.
Novac nije ogranicavajuci faktor (ok, jeste ako bi se radilo o 2-3K Eur), ali obizrom na moje potrebe mislim da bi svaka veca investicija bila bacanje para, osim ako bas nije neka "prelomna tacka".

(btw. imam vrlo malo slobodnog vremena, pa uglavnom gledam nove stvari koje mogu da odem i uzmem na jednom mestu, ne mogu da vrtim oglase, jurim komponente, sacekujem kurire...)

Pa ili tako neki komplet AV receivera sa sve zvučnicima, ili neki komplet PC zvučnika koji imaju DA konvertor tipa Logitech Z906, ili nešto od onog što zovu "kućni bioskop", ali savremeniji model, sa digitalnim audio input-om. Panasonic je tu imao neke sasvim ok modele.

Neki su prezadovolji navedenim, a neki nisu zadovoljni ni sa višestruko skupljim sistemima pa je teško reći šta će tebi pasovati. Ako ti tih 500-600eur za tu Yamahu i Jamo-e nije puno, uzmi to.

Problem je što za te jeftinije sisteme nije uopšte lako naći neke relevantne ocene i kometare. Često je neko to nabavio kao prvo nešto jače u kući posle televizorskih zvučnika i tatinog tranzistora pa onda na sav glas hvali svoj sistem od 400eur k'o da je u pitanju ne znam kakva audiofilija.

Poslednja izmena:
A da ti postaviš neku sliku konektora tih zvučnika što imaš pa da se vidi šta bi moglo da se poveže sa TV-om.
Isto bi trebalo i da se vidi i kakva je konekcija na samom TV-u.

ja sam povezao preko scarta-a, medjutim ima ton samo sa tv programa - kablovske. a kada pustim film sa usb trt, nista. bas sam se razocarao.

Da, to je tako na svim TV-ima. Preko SCART-a imate zvuk samo sa ugrađenog analognog TV tjunera. Nema čak ni kada je nešto prikačeno na HDMI.

Ima samo ako TV ima namenske chinch izlaze, a takvih modela je sve manje i manje.

Prostor u kome je TV je oko 2,5x2,5m. Uglavnom filmovi, mozda tu i tamo nesto muzike.
Kao sto se vidi iz uvodnog teksta nisam neki audiofil, a i skoro sistem je smesten uz ogromna klizna vrata od terase, tj. stalno je prisutna solidna kolicina buke...

Sta bi bilo najbolje uzeti?

Bezicne slusalice 🙂

Tako bi trebalo da ti radi. S' tim da moraš negde u maniju TV-a reći da "svira" stereo.

uzmi najprostiji Scart-> cinch adapter sa IN/OUT preklopnikom i ubodi ga u scart na svom tvu.

ukoliko je scart zauzet, kupi i 1scart-> 2x scart razdelnik , preklopnik ovde nije bitan , jer će jedan scart služiti kao izlaz, tako da mogu da rade dva u isto vreme.

na scart-> cinch adapter poveži činč stereo izlaz do zvučnika i to je otprilike to . poorman's audio out .

za sve ostalo ćeš morati da koristiš gore navedene , i podosta skuplje solucije .

To neće raditi. Na SCART ide zvuk samo sa anlaognog TV tjunera.

po peritel specifikaciji se tačno zna koj pin je audio ground , audio left out i right out .
kod mene je radilo bez problema sa kablovske (externi tuner) kao i sa dvd-ina (takodje externi uredjaj, nakačen na in-out scart,
sa kog sam presnimavao na vhs) . to je bilo doduše na starom samsung 29inč crt-u, potvrdjeno je sa scarta išao audio out signal, bez obzira na input .

tako da je veoma verovatno da će da radi . ne košta ga ništa da proba .

Kokane, već smo to pričali negde na forumu. Ovi novi LCD i plazme ne šalju audio na SCART, sem sa analognog TV tuner-a. Sve što gledate sa HDMI ulaza, digitalnog tjunera ili sa integrisanog player-a (sa USB-a) ne izlazi na SCART. Tako je kod (skoro) svih novih TV-a.

bbK1ng ^^ ...sem Panasonic-a. Kod njih to radi. kod koreanaca uglavnom ne. Sem nekoliko model akoji imaju činčeve za audio out. I kod njih ide sve. Međutim, davno nisam video model da ima klasičan audio out, sa dva chinch-a.

fakin šit !!! demn jenkiz !!! demn douz sex adikts from hel !!!

Poslednja izmena:
^^ :d :d :d
E to sam i ja govorio kada samo povezao TV SCART-om na pojačalo, drndao je malo VH1, sve lepo šljaka, a onda pustio film sos uesbea, pa sa računara kroz HDMI, televizor svira što je na ekranu, a na pojačalu... ...i dalje se čuje VH1 :trust:
Šta god digitalno gledao na teveju, na audio out SCART-a je išao zvuk sa analognog TV tjunera koji je očigledno radio u pozadini. :shock:

U stjupidnom manualu ne piše ništa korisno. Trebalo mi je par sati da skontam da je tako. Jeste fičr, nije buba. :zgran:

Rezultat: Rasprodat audio sistem, kupljen nov sa optical audio IN. Jeba ih ja, vrlo uspešno su me naveli da kupim novi audio sistem. Aj, bar je pred ženom bilo lakše opravadati tako neke zamene.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno