Šta je novo?

zvucni signal pri paljenju kompa...?

trinitrol

Čuven
Učlanjen(a)
02.02.2003
Poena
619
zavijajuci zvuk,nesto poput sirene
sta to nece da se podigne od komponenti... sumnjam na HDD
hmmm... memorija mozda?

Memorija?
Lezanje graficke u slotu? ili
Ventilator na cpu?

trinitrol je napisao(la):
zavijajuci zvuk,nesto poput sirene
sta to nece da se podigne od komponenti... sumnjam na HDD
hmmm... memorija mozda?

Zavisi od ploče... Uglavnom procesor ili memorija (na nekim pločama može da bude i temperatura procesora ili broj obrtaja cooler-a).

Slazem se sa borab-om. Iz mog iskustva najcesce RAM nije dobro uboden (desilo mi se 7-8 puta) dok mi se samo jednom desilo da je CPU los. Postoji jedna mala mogucnost da i nesto sa plocom nije u redu, ali to tek na kraju treba proveriti, kada se provere RAM, graficka i CPU. HDD nije sigurno. Da je HDD reko bi ti da nema odakle da podigne sistem, ali bi do biosa mogao da dodje.
Pozdrav

Ako zavija kao sirena velike su sanse da je temperatura u pitanju, ali kao sto ljudi vec rekose zavisi od ploce ;)
Ajde napisi koja je tacno ploca u pitanju i pokusaj da malo detaljnije opises to zavijanje (pravilni/nepravilni razmaci izmedju 2 zvuka i trajanje istih)...

Neke ploce. npr. ona koju ja imam msi kt4v, daju zavijajuci signal pri ukljucivanju kada im je u biosu (a po defaultu obicno jeste) ukljucena opcija chasis.... (zaboravih kako tacno glasi) ili opcija cpu fan detection (valjda tako glasi), bez obzira sto je sve ok. U principu sam kod sebe to resio tako sto sam iskljucio to u bios-u. Nisam bas siguran kako tacno funkcionisu ove stavke, ali su one zastita od otvaranja kucista (bar je tako prva opcija zamisljena) a ova druga "cpu fan detection" izaziva zavijajuci zvuk bez obzira sto fan na cpu radi korektno. Mozda se javlja zato sto fan radi ispod 3000RPM - nisam siguran. U svakom slucaju, hocu da kazem da treba ove dve stavke u biosu alterirati pa onda tek videti da li zaista nesto ne valja od komponenti.
Dakle, moguce je da je sa sistemom sve ok a da se ipak javlja zavijajuci zvuk - prvi put kada sam pokrenuo svoju kt4v plocu me je takodje sacekao ovaj zavijajuci zvuk (bas sam se bio fascinir`o, jer do tada to nikad nisam cuo, niti sam znao da bios moze da proizvede takav zvuk).
sto rekose ljudi - gledaj dal se fan vrti korektno, a ako je tako pogledaj u biosu pomenute opcije, iskljuci ih pa vidi kako se ponasa sistem.

Ja, naravno ne mislim da je dobro iskljucivati zastitne funkcije racunara, hocu da samo da kazem da sam ja imao iskustvo da cujem pomenutu sirenu, a da ja sve bilo ok.

Imam MSI KT4AV i kuler radi na 2300 obrtaja,tj. nista ne pisti a chassis instrukcija je naravno iskljucena

Mislim da resenje lezi u tome kako se cije tvoja "sirena". Da li ide dugo, pa stane, pa ponovo, ili kratko sa kratkim razmacima? Jer za svaki tip ploce taj zvuk je drugaciji. Mislim da bi trebao da proveris uputstvo i tu bi trebalo da pise koja je sirena za sta. Ako si nesto cackao oko graficke onda je to 80%, jer je AGP slot dosta precizan, tj. treba kartu dobro ubosti.

Rage against The mAchine je napisao(la):
Mislim da resenje lezi u tome kako se cije tvoja "sirena". Da li ide dugo, pa stane, pa ponovo, ili kratko sa kratkim razmacima? Jer za svaki tip ploce taj zvuk je drugaciji. Mislim da bi trebao da proveris uputstvo i tu bi trebalo da pise koja je sirena za sta. Ako si nesto cackao oko graficke onda je to 80%, jer je AGP slot dosta precizan, tj. treba kartu dobro ubosti.
Retko proizvodjaci stavljaju u uputstva objasnjenja sta znace ti signali ;)

DS9 je napisao(la):
Neke ploce. npr. ona koju ja imam msi kt4v, daju zavijajuci signal pri ukljucivanju kada im je u biosu (a po defaultu obicno jeste) ukljucena opcija chasis.... (zaboravih kako tacno glasi) ili opcija cpu fan detection ...

pogodak... Ploca je MSI KT3 Ultra a greska je moja jer je masina nova tj cista samo sam je upalio da vidim da li je sve dobro povezano a nisam se setio da povezem monitor i dodjem do biosa... u kome je bila ukljucena opcija CPU Fan detection :) cuo sam zavijajuci zvuk i odmah pomislio da je do harda (madaje i to nelogicno) a onda sam posumnjao na memoriju jer je A-data DDR400 CL 2.5 (nisam bio siguram da li DDR400 radi na KT333 ploci :?: )
hvala svima na brzini i na odgovorima

Cpu Fan Isn`t Running

Super.

E sad, ovaj zvuk se javlja kada covek prvi put upali plocu, odnosno kada clearuje cmos. Tada, ako je sve u redu, i ako je dobro povezano na ekranu moze izaci poruka Cpu fan isn`t runing - Shutdown Y/N Pri ovome treba odgovoriti sa N, a zatim uci u bios i podesiti opcije (kod msi kt3x, kt4x fsb je po defaultu na 100MHz). Nakon toga se zvuk vise nece javljati. Nije mi bas jasno sta radi opcija cpu fan detection - jer bez obzira kako je setovana (enabled/disabled) ona sama nece izazvati "sirenu" - osim ako se ne uradi clear cmos. Bar je tako kod mene, a fan je speeze raptor.
Neobicno je to sto se javlja pomenuta poruka i "sirena" (ali samo ako se clear cmos) iako fan radi sasvim ok.

Re: Cpu Fan Isn`t Running

DS9 je napisao(la):
Super.

E sad, ovaj zvuk se javlja kada covek prvi put upali plocu, odnosno kada clearuje cmos. Tada, ako je sve u redu, i ako je dobro povezano na ekranu moze izaci poruka Cpu fan isn`t runing - Shutdown Y/N Pri ovome treba odgovoriti sa N, a zatim uci u bios i podesiti opcije (kod msi kt3x, kt4x fsb je po defaultu na 100MHz). Nakon toga se zvuk vise nece javljati. Nije mi bas jasno sta radi opcija cpu fan detection - jer bez obzira kako je setovana (enabled/disabled) ona sama nece izazvati "sirenu" - osim ako se ne uradi clear cmos. Bar je tako kod mene, a fan je speeze raptor.
Neobicno je to sto se javlja pomenuta poruka i "sirena" (ali samo ako se clear cmos) iako fan radi sasvim ok.

Pre par dana sam uzeo msi kt4av i ubacio u nju Durka 800(100X8).
Chassis instrukcija je bila iskljucena,CPU Fan detection naravno ukljucen...Kuler je Raptor koji se vrti na ~2300
Nista nije pistalo,nikakve poruke se nisu javljale a pre paljenja racunara sam clear-ovao BIOS sto je preporucljivo kada se prvi put pali ploca.
Durko je sada otkljucan i radi na 133x6 i opet nikakve sirene nisu ometale rad racunara
Pozdrav!

Vrlo zanimljivo, mozda se i u ovom ponasanju razlikuju biosi izmedju kt3(4)V i tvoje kt4av jer su biosi za prve dve ploce isti, dok je za kt4av poseban bios i na nju se ne moze staviti bios od kt3,4v a niti obrnuto - iako se sve tri ploce vode kao ms 6712 (a zapravo imaju razlicite chipsetove, u par detalja ).
Pa, ako je neko uopste cuo sirenu na npr. kt4av, bilo bi zanimljivo da prijavi.

&pozdrav!

KT4AV je KT400A chip-set
A sad me prosvetlite.Danas,tacnije pre 1h sam nabavio XP 2100+.Cim sam ga ubacio pojavila se doticna zavijajuca sirena(da,da to je ona klasicna ;) ) i odmah poruka koju je napisao DS9 Cpu fan isn`t runing - Shutdown Y/N.Naravno pritaskam N ulazim u BIOS...CPU Fan ukljucen i ne meri rpm kulera,D-bracket 2 crvene lampice...Na brzinu iskljucujem CPU Fan instrukciju,podesavam rucno FSB i Clock,reset racunara...XP 2100+ na mestu,rpm ~2300(iako je CPU Fan disabled)...Sve OK!
Eh taj MSI a koliko sam puta rekao sebi:"Ne uzimaj to s...e!!!"
E sad,ploca jeste stabilna i nemam mnogo da se pozalim ali...ovakve stvari su iritirajuce i dovoljne da MSI nikad vise ne uzmem
Pozdrav!

evo opet mene :)
nisam imao vremena ovih dana da se pozabavim problemom... ali je on i dalje tu samo u izmenjenoj formi...
Naime sada se pri ukljucivanja kompa desava da monitor nece da se inicijalizuje tj. ne mogu da dodjem do BIOS-a... sumnjam da je procesor ili njegov takt u pitanju ali mi ne ide u glavu zasto se to desava i kada clearujem CMOS (vadjenjem baterije iz ploce i rucno- dzamperom)trebalo bi da je onda sve na defaultu u BIOSU... probao sam i DDR333 memoriju, ista stvar, GF4Ti4200 graficku takodje... ponestaje mi ideja
skinuo sam danas manual (.pdf format naravno) za plocu, ali da ne verujes jedina stranica koja se ne vidi je upravo ona koja mi je i trebala- a to je objasnjenje sta koja lampica signalizira na D-bracketu na zadnjoj strani kucista
Ako neko ima uputstvo za doticnu plocu, nake bude ljubazan pa neka pogleda sta znaci kada je upaljena zelena lampica u gornjem desnom uglu a ostale su crvene... hvala unapred
pozdrav
God damn you MSI ! ! ! :)

trinitrol je napisao(la):
evo opet mene :)
nisam imao vremena ovih dana da se pozabavim problemom... ali je on i dalje tu samo u izmenjenoj formi...
Naime sada se pri ukljucivanja kompa desava da monitor nece da se inicijalizuje tj. ne mogu da dodjem do BIOS-a... sumnjam da je procesor ili njegov takt u pitanju ali mi ne ide u glavu zasto se to desava i kada clearujem CMOS (vadjenjem baterije iz ploce i rucno- dzamperom)trebalo bi da je onda sve na defaultu u BIOSU... probao sam i DDR333 memoriju, ista stvar, GF4Ti4200 graficku takodje... ponestaje mi ideja
skinuo sam danas manual (.pdf format naravno) za plocu, ali da ne verujes jedina stranica koja se ne vidi je upravo ona koja mi je i trebala- a to je objasnjenje sta koja lampica signalizira na D-bracketu na zadnjoj strani kucista
Ako neko ima uputstvo za doticnu plocu, nake bude ljubazan pa neka pogleda sta znaci kada je upaljena zelena lampica u gornjem desnom uglu a ostale su crvene... hvala unapred
pozdrav
God damn you MSI ! ! ! :)

Memory detection test(na plozi KT4AV,al valjda je isto)

-testing onboard memory size.The D-LED will hang if the memory module is demaged or not installed properly

E sad,posto si ti menjao memoriju jedina sumnja ostaje za plocu ali ne mora da znaci(mozda je i procesor)...Ubaci i memoriju u drugi slot pa probaj
Prijatelski savet,komp u ruke i u servis.Nemoj da "bijes" glavu i nerviras se bezpotrebno

probao sam drugu memoriju, probao sam sve kombinacije...probao sam nije da nisam :) :) :)
evo i napajanje sam probao drugo od 400W, i opet isto... ne verujem da je do ploce, sve mi se vise cini da je procesor
pozdrav

ume da se desi (meni npr.) da covek u brzini zaboravi da vrati jumper na prvobitni polozaj, pri clear cmos. pa vidi da nije neka takva bizarnost.

Sto se sirene tice, na msi forumu, u jednom troubleshooting dokumentu, nadjoh sledeci info:

Motherboards making a Siren-sound
If your board is making the sound of a firetruck, BEEP-BOOP-BEEP-BOOP...
Check the folowing:

1. CPU too hot
2. chassis intrusion was enabled in the BIOS
3. PSU is below min/max allowable value

ta sirena se javljala kao posledica ukljucene opcije u BIOS-u da prati broj obrtaja kulera na procesoru, a prijavljivao je 0 rpm... kada sam iskljucio to nestade i sirena...
sumnjao sam i na napajanje ali sam probao moje od 400w
ovih dana sam nesto u guzvi ali ga sledece nedelje nosim na servis... 99% je procesor, mooozda ploca (odnosno neki njen deo, mada sumnjam)

Nazad
Vrh Dno