Šta je novo?

Zvucna kartica

yahhoo

Slavan
Učlanjen(a)
25.11.2007
Poena
370
Nemam nikakvog iskustva sa zvucnim karticama. Sve sto znam je da sam pre jedno 10 godina cuo razliku izmedju integrisane i zvucne kartice, to je bilo kao nebo i zemlja... E sad posto u mom pcu imam ALC887, da li bi neka i koja zvucna pravila razliku? Koristim Sony slusalice sa 30mm drajverima: SONY MDR-ZX310W. Hvala

alc88x se ugrađuje u matične ploče još od 2004. Tako da je ta razlika koju si čuo još uvijek ista.

U zavisnosti od toga, da li na matičnoj imaš slobodan PCI ili PCI Express slot, preporuke bi bile
PCI - Creative Audigy 2, Audigy 2 ZS, X-Fi Xtremegamer, X-Fi Xtrememusic, Asus Xonar DG, Xonar DS, Xonar D1
PCI Express - Xonar DGX, Xonar DX

Zvučne su poređane po proizvođaču, zatim po ceni. Cene su od 1000~3500 dinara. (polovne, novih nema u prodaji)

Više novca je sad besmisleno davati za zvučnu kartu, jer već od 50ak evara postoje veoma dobri DAC-ovi,
koji daju bolji zvuk od bilo koje interne zvučne karte (inače sve pate od EM interferencije, i prljave struje iz napajanja)

A teoretski da kazemo, ako uzmem dac, a koristim navedene slusalice da li bi bilo razlike u kvalitetu zvuka izmedju integrisne zvucne i daca?

Da, dobio bi puniji zvuk. U smislu jači bas, čistiji vokal i slično. Zavisi dosta i od slušalica, ali po onome što sam ja skoro primetio sa Superlux HD681, razlika sa Lusya DAC-om (jeftini, dobar kinez DAC) je primetna u odnosu na integrisanu sa ploče iz profila. Sa Microlab FC330 isto ima razlike, najviše da sada čujem ljude kako pričaju u serijama/filmovima (propisno). :D

PS: Nisam ja neki audiofil, pa nemoj pitati u detalje.
Ja sam kao i ti sa znanjem oko audio-a, možda malo bolje. :)

Ok hvala. Videcu da uzmem neki dac koji kosta razumno.

Promeni i slušalice, jer ćeš teško primetiti neku veću razliku sa tim sony.
Npr. zvučno ćeš veći napredak napraviti sa kombinacijom Superlux (iSK, Samson, Presonus) slušalica + Asus Xonar DG (PCI slot)/DGX (PCI-E slot, obe zvučne koštaju 15-20e u oglasima) nego sa DAC od 300€ i tim sony.
Naravno, možeš da pazariš i neki malo kvalitetniji/skuplji DAC sa pojačalom za slušalice po izboru, pa naknadno da dodaš neke kvalitetne sluške, bitno je samo da ne ostaneš na pomenutim sony, ako planiraš poboljšanje kvaliteta zvuka.

Bezi od te defektne Asus-e. Ako uzimas zvucnu uzmi Creative ili bolje idi na neki DAC.

Zašto je Asus ''defektna''? Odlično se pokazala u praksi, nisam imao ni probleme sa drajverima, karta je za apsolutnu preporuku u niskobudžetnoj klasi i svakako vredi tih 15-20€, posebno za one koji planiraju korišćenje slušalica (ima sasvim dobro pojačalo).

^ Isto iskustvo sa DS verzijom. Prodao jer nova ploča ima samo pci-e slotove, inače bih je "furao" još uvek.

Ok ima neko predlog za slusalice do 50e a da su kvalitetne? To bi mogao, a za one skuplje definitivno mi se ne bi isplatilo jer jako brzo ih menjam. Recimo na svakih godinu dana. Zato nisam ni hteo da trosim vise od 3k dinara na iste. Odu jastucici, kabl ili tako nesto. Jednostavno se ne isplati popravljati ih uopste.

vidi u ovoj temi za slušalice

Ok ima neko predlog za slusalice do 50e a da su kvalitetne? To bi mogao, a za one skuplje definitivno mi se ne bi isplatilo jer jako brzo ih menjam. Recimo na svakih godinu dana. Zato nisam ni hteo da trosim vise od 3k dinara na iste. Odu jastucici, kabl ili tako nesto. Jednostavno se ne isplati popravljati ih uopste.

Ne habaju/ne raspadaju se slušalice tek tako, to je uglavnom karakteristika ovih najjeftinijih, do 2-3k din (gubljenje kontakta u kablu, jastučići koji brzo propadaju, plastika koja puca i sl.)

Do 50-ak €, Presonus HD7, iSK HF2010, iSK HP-980 su provereno dobar izbor, a mogu da traju godinama, rekao bih i duže od decenije, uz normalnu upotrebu i zamenu jastuka. Naveo bih i Superlux modele ali oni su ipak malo slabije izrađeni od nabrojanih (brže propadaju jastuci, lakše puca plastika) a vidim da ti je trajnost prioritet pa bih prednost dao iSK/Presonus.

Konkretno, fabrički jastuci na HD7 su trajali oko 6 godina i počeli su da pucaju, tako bi potrajali još neko vreme ali sam morao da ih zamenim (8-10$ na AE) jer su unutrašnji sunđeri (koji pokrivaju drajvere) počeli da se raspadaju. I to je jedini problem, čitave su i posle 7 godina upotrebe, nema prekida u kablu.

E sad, razlika u odnosu na tvoje on-ear sony je u veličini (sve nabrojane su primetno veće i over-ear), najverovatnije su i primetno udobnije, zvučno su primetno bolje (detalji, pozornica, otvorenost zvuka).
HD7 i HF2010 su poluotvorenog dizajna, što znači da slabo izoluju (zvuk ''curi'', pa mogu da smetaju drugima, npr. u kancelariji, istovremeno slabo izoluju i od buke pa nisu za ulicu, prevoz i sl.) Ali sve ovo nije problem za kućnu upotrebu.
HP-980 su zatvorenog dizajna, izolacija je bolja a imaju i mogućnost jednostavne zamene kabla, tako da je to prednost. Ako ti je sve ovo prioritet onda ozbiljno razmisli o iSK HP-980.

Poslednja izmena:
Nemam nikakvog iskustva sa zvucnim karticama. Sve sto znam je da sam pre jedno 10 godina cuo razliku izmedju integrisane i zvucne kartice, to je bilo kao nebo i zemlja... E sad posto u mom pcu imam ALC887, da li bi neka i koja zvucna pravila razliku? Koristim Sony slusalice sa 30mm drajverima: SONY MDR-ZX310W. Hvala

dogovori se sa

ako ne pređeš na DAC
Post automatically merged:

^ Isto iskustvo sa DS verzijom. Prodao jer nova ploča ima samo pci-e slotove, inače bih je "furao" još uvek.

Za DS se apsolutno slažem. Posebno za slušalice. Mada da nisam morao da menjam ploču definitivno bih ostao na Audigy 2 ZS.

Imam B450 ploču i neke 2.1 zvučnike. Razmišljam o Edifier zvučnicima, konkretno, R1280DB model. U rezervi imam karticu Asus Xonar DG. Šta mislite, da li bi svirala bolje od integruše?
Inače, kako vam se sviđa ova kombinacija (DG+R1280DB preko coax-a)?

Itekako, DG odlično zvuči. Posebno sa prerađenim drajverima

Ako ides na Coax/Optical onda zvucna ne igra igru(osim kao dekoder) i kvalitet zvuka iskljucivo zavisi od DAC-a u samim zvucnicima.

Ako ides na Coax/Optical onda zvucna ne igra igru(osim kao dekoder) i kvalitet zvuka iskljucivo zavisi od DAC-a u samim zvucnicima.
Hm, integrisana nema Coax/Optical, pa nekako mi bilo logično da idem na to...
Ne razumem se baš u audio, tako da dajte prodlog i za povezivanje...:)

Ako nemas onda nema sta, ubodi tu karticu koju imas, probaj analog pa onda optical i odslusaj sta ti je bolje.

Poz, imam stare HyperX cloud sluske, koje rade fino, medjutim posto imam dosta poziva na poslu cesto se ljudi zale da se tiho cujem.
Gledao sam mic opcije, mada van boost-a nema sta mnogo da se podesava. Vidim da ima par zvucnih kartica koje imaju posebna podesavanja za mic, tipa ASUS Xonar U5
Ima li smisla uzimati tako nesto, ili je jednostavno mic los, pa mi je bolje da gledam druge sluske? Van toga su super slusalice sto se tice zvuka.

Poz, imam stare HyperX cloud sluske, koje rade fino, medjutim posto imam dosta poziva na poslu cesto se ljudi zale da se tiho cujem.
Gledao sam mic opcije, mada van boost-a nema sta mnogo da se podesava. Vidim da ima par zvucnih kartica koje imaju posebna podesavanja za mic, tipa ASUS Xonar U5
Ima li smisla uzimati tako nesto, ili je jednostavno mic los, pa mi je bolje da gledam druge sluske? Van toga su super slusalice sto se tice zvuka.
Imam ih i ja, problem resis ovako

Aplikacija Peace, bustujes se za 15-20db i ima usi da im otpadnu.

Pozdrav.
Narucio sam Edifier 1380DB zvucnike koji ce biti povezani na tv-u i racunaru koji nema zvucnu karticu, vec ima integrisanu (B450 maticna).
Da li treba da kupim neku zvucnu karticu, kako bi izvukao maksimum od tih zvucnika, razmisljao sam o Creative Sound Blaster Z SE? Ili nema potrebe?

Da, poželjno je. Možeš da kupiš USB DAC za sličan budžet.

Nazad
Vrh Dno