Šta je novo?

Zvizdanje ASUS-a

mitarus

Čuven
Učlanjen(a)
29.09.2004
Poena
680
Pre dva dana ASUS-ova ploca A7N8X je pocela da mi zvizdi(?). Iskljucivao sam redom kulere ali zvizdanje je idalje postojalo. Zvuk nije jak ali je po boji identican zvuku modema pre nego sto se uspostavi veza. Plocu nisam mucio uopste, samo sam podigao FSB na 182 (Barton 2500+),a zvizdanje je pocelo dva dana potom. Da li je moguce da sam "prosvirao" nesto od elektronike na ploci? Kolko se meni cini zvuk dolazi izmedju North Bridge cipa i AGP-a. Ploca podrzava FSB 400 tako da nemam pojma gde sam zabrljao. Ako neko ima neku ideju nek napise koji red. Hvala

pogledaj ti sta ti stvarno zvizdi... mozda ti se na speaker-u javljaju neki fantomski zvuci...sve u svemu to ne valja :)

Posto sama ploca nema cooler, a sve ostale si iskljucio ja nemam predstavu sta se desava, strpi se malo i sacekaj odgovor " stare garde " sa foruma. pozdrav !
btw koje napajanje imas ? :)

Nemam pojma. Kupio uz kuciste. Frontier 350W ako ti to nesto znaci...

Vec dva dana glumim Indijanca i osluskujem kuciste i kada sam batalio slucajno prodjem pored zvucnika i provalim nesto novo. Zvizdanje se cuje iz kucista kad je linija iskljucena, ali se cuje i na zvucnicima kad ih odvrnem do kraja. Dok se dize sistem zvucnici mi sviraju Betovena, ali onako, tiho. Vec sam reko cuje se kod AGP slota, a tamo je Realtek cip. Da li cip moze da bude muzikalan i da li ce njegovim odjavljivanjem zvukovi 100% nestati. Ne bih da kupujem zvucnu za dzabe, pre bih promenio plocu...

mitarus je napisao(la):
Vec dva dana glumim Indijanca i osluskujem kuciste i kada sam batalio slucajno prodjem pored zvucnika i provalim nesto novo. Zvizdanje se cuje iz kucista kad je linija iskljucena, ali se cuje i na zvucnicima kad ih odvrnem do kraja. Dok se dize sistem zvucnici mi sviraju Betovena, ali onako, tiho. Vec sam reko cuje se kod AGP slota, a tamo je Realtek cip. Da li cip moze da bude muzikalan i da li ce njegovim odjavljivanjem zvukovi 100% nestati. Ne bih da kupujem zvucnu za dzabe, pre bih promenio plocu...

Vrati ti to na default pa proveri da li zvizdi, iskljuci zvucnu pa opet proveri. Ako nema zvizdanja onda trazi neki drugi FSB na kom ti ne zvizdi racunar (180, 181, 183...).

To tvoje 'zvizdanje' je vrlo normalna pojava za racunar koji ne radi na default setovanju. Zbog toga i postoji 'spread spectrum' opcija u BIOS-u koja uglavnom pomaze, ali moze da se koristi samo na unapred predvidjenim FSB-ovima (133,166,200,...).

Iskljucio zvucnu, vratio na default, sve po starom. Kada iskljucim zvucnu na zvucnicima naravno nema onog piskavog zvuka ali iz kucista ima. Ponestaje mi ideja...

Probaj prstom da pipas prigusnice u blizini tog mesta sa kojeg kazes da dolazi zvuk. vidi da li zujanje prestaje kad pipnes neku od njih. Ako se dobro secam A7N8X-X ima jednu bas iznad AGP porta. I bas je pogodna za to :)

za svaki slucaj:
prigusnica = bakarna zica namotana oko feritnog jezgra.
to su jedini el. elementi koje imas na ploci koji mogu da vibriraju a da i dalje rade normalno.

Pozdrav...

Poslednja izmena:
zaboravio sam da pitam,
jesi li bas siguran da to ne dolazi iz zvucnika na kucistu???

Meni je pistalo jedno napajanje samo kad radi memtest !! :trust:
pa se ispstavilo da je zavojnica (prigusnica) kao sto rece mmarky.

Napajanje nije 99%, prigusnice sam dirao i nista se nije promenilo. Definitivno je nesto na ploci jer menja zvuk po pokretanju neceg. Postao sam paranoican, pa vise i ne znam odakle dolazi zvuk. Samo znam da se danas cuje vise nego juce, pa zato sutra pravac prodavac (fin covek). Ploca napunila 2 meseca i pocela da me ebe. Nije u redu. Jedino sto sam "lose" uradio je sto sam stavio memoriju na agressive (to zvuci opako), inace nista nisam drugo...

Imao sam ja jednom sličan problem, iz kućišta se čulo neko zujanje/pištanje, ali samo kad koristim Direct3D. Slušao i ja, pipao, ali ništa. Pretpostavljam da je bilo veze sa grafičkom, but who knows?

I meni je tako nesto 'zujkalo' iz kucista i nisam znao sta je. Svi su uglavnom mislili da dolazi sa ploce. To zujkanje se pojavljivalo kada se pokrene nesto zahtevno ili kada se skroluje (na netu ili WinAmp-u) :D
Osluskivao sam na sve strane, ali nista. Cak sam mislio da zvuci dolaze iz graf. karte. Posle zamene iste nista, opet to zujkanje.
I pre neke 2 nedelje ja zamenim napajanje i eto tisine. :D
Probaj da sakom prekrijes na kratko proreze na napajanju i onda osluskuj.

POZ :wave:

Meni se culo neko malo zujakanje dok nisam zatego srafcice na maticnoj.

moze da zvizdi i graficka, moj ti4200 je zvizdao samo tako kad radi 3dmark...i to tacno kad krene 3d neki na ekranu, na nature-u je najvise zvizdao :d ozbiljno vam kazem, kad sam stavio radeona i sad ovog fx-a nema vise zvizdanja....

Chekaj nisam chitao ali da li si probao da iskljucis speaker?

Iskljucivao sam i speaker i zvucnu ali se nista nije promenilo. Cenim da je cela ploca djubre ili je makar ova verzija BIOSa djubre. Napon na proc. je setovan na 1.65 a ustvari je 1.71. Ko zna, mozda je jos negde napon veci od nominalnog (negde gde ne sme biti), pa zato kuka. Svejedno, ne vazi mi garancija ako ja flesujem BIOS pa sad cekam "da serviser ima vremena da dodje da pogleda (poslusa)". Hvala svima na savetima...

nemoj samo da bacis plocu i da na kraju ispadne da graficka zvizdi, kao sto je meni zvizdala... ;)

mitarus je napisao(la):
Iskljucivao sam i speaker i zvucnu ali se nista nije promenilo. Cenim da je cela ploca djubre ili je makar ova verzija BIOSa djubre. Napon na proc. je setovan na 1.65 a ustvari je 1.71. Ko zna, mozda je jos negde napon veci od nominalnog (negde gde ne sme biti), pa zato kuka. Svejedno, ne vazi mi garancija ako ja flesujem BIOS pa sad cekam "da serviser ima vremena da dodje da pogleda (poslusa)". Hvala svima na savetima...
Maticna nije djubre sigurno. Napajanje ti se cuje tj pisti 100%. To sto je napon setovan na 1.65 a pokazuje 1.71 moze da bude do napajanja kakvi su ostali naponi? Pistanje ti je intenzivnije sto je intenzivnije trosenje energije. Kada hard pocne da intenzivno radi npr. Proceprkaj malo search opcijom starije postove. Leka nema ali ces bar znati da nisi usamljen sa tim problemom.

Asus Probe ocitava sledece vrednosti: 12.672, 5.056, 3.28, 1.71. Prvi napon se nekad popne i do 13V. Jel je ovo toliko lose?

nije "toliko" lose, a da li si proverio da ti ne zvizdi graficka ? Nisi rekao koja je graficka, grforsovi oce da zvizde (gef1 ddr, gf2-mx, ti4200 su mi sve zvizdale , neka manje neka vise)

Stojcha je napisao(la):
Vrati ti to na default pa proveri da li zvizdi, iskljuci zvucnu pa opet proveri. Ako nema zvizdanja onda trazi neki drugi FSB na kom ti ne zvizdi racunar (180, 181, 183...).

To tvoje 'zvizdanje' je vrlo normalna pojava za racunar koji ne radi na default setovanju. Zbog toga i postoji 'spread spectrum' opcija u BIOS-u koja uglavnom pomaze, ali moze da se koristi samo na unapred predvidjenim FSB-ovima (133,166,200,...).
Konacno je neko odgovorio kako treba. Zvizde najverovatnije zavojnice na naponskoj. Taj problem sam video kod jos nekih ploca, na primer Chaintech ZNF-250, nforce3 250 Zenith.

Gaficka je Gigabyte Radeon 9200 ViVo. Na njoj se kuler cuje k'o traktor, ali sam ga iskljucivao, probao sa drugim kulerom, nista. Jedino ako je zavojnica na grafickoj, mada sam i nju proveravao (pritiskao)... Kupicu novo napajanje, i flesovacu BIOS posto sam cuo da Power Controler onda nece onoliko prebacivati nominalni napon... Tacno?

Uff 12v grana je totalno riknula kako bre nije loshe kad skoci na 13v definitivno se chuje napajanje...

Vrh Dno