Šta je novo?

Zvanicni update za Kylix1

silverglider

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
30.07.2000
Poena
770
... moze da se nadje ovde:

http://community.borland.com/article/0,1410,28266,00.html

Direktan link za dl je :

http://www.borland.com/devsupport/kylix/downloads/

Sami patchevi se odnose na apdejt dibagera i podrsku nekim novim stvarima vezano za kernel v2.4.x, te novi dbExpress drajver za MySQL.

Ukoliko vec niste, na istoj lokaciji mozete skinuti:

- CLX Database Property Editors (ukoliko razvijate DB komponente)
- Source installera (i.e. kao installshield pod winom) koji koristi i sam Borland za svoje proizvode, a takodje i Loki, na primer

Naravno,mozete skinuti i Kylix 2,on za sada nema patch-eve....
Komentar oko 2-ke je da je slaba,bas lici na Delphi 2.0....cini mi se da Borland izdaje reizdanja svoji razvojnih alata za linux :).

nesharm je napisao(la):
Naravno,mozete skinuti i Kylix 2,on za sada nema patch-eve....
Komentar oko 2-ke je da je slaba,bas lici na Delphi 2.0....cini mi se da Borland izdaje reizdanja svoji razvojnih alata za linux :).

jel to "dzabalesku" dvojka od 30Mb ?

verujem da je komerc. verzija puno bolja

Nesh, svima nama koji, izmedju ostalog, koristimo i K je K2 dosao kao veliko olaksanje. Trebalo je dosta stvari da se ispravi u CLX-u u odnosu na vezanost za VCL, pogotovo u helpu (odredjenje klase imaju property u helpu, ali kad probas da ga iskoristis, onda cvrc). Drugo, IDE je malo sredjen i ubrzan. Jos uvek nije kompletno reimplementiran i delom se oslanja na wine, ali je doveden u red; kompletni IDE u elf formatu se ocekuje sa verzijom 3, ako ima Boga tu ce da se desi i C++ Builder za linux. Dakle, verzija 2 je vise ispravka keca i ono sto je trebalo da izadje kao prvi release.

Ova OpenEdition verzija K2 je free za dl (30 MB); fino radi, s tim da ima samo osnovne komponente (Standard, Advanced, Common, Dialogs palete). Za ucenje i razvoj manjih programcica bez baza i vise nego dovoljno. Za internet aplikacije treba samo da se skine neka socket biblioteka komponenti i eto veselja :D

Znas kako moj rad je sada usko vezan za baze,tako da moram da se zadrzavam na win verziji(jerbo 6-ca stvarno lepo radi),mada se razmisljam da u kylix-u odradim client varijantu programa(program za knjigovodstvo preduzeca) a server da mi bude Delphi 6.0.Razmisljam se,jer ce uskoro legalizacija softver-a.
Mada,opet,opasno mi fale neke komponente,a ni MySQL mi ne vrsi posao (carevi ladno nemaju trigger-e,sto ima sugavi Interbase,koji opet super radi).
Sad sam trenutno u fazi izrade sopstvenog trojanca,jer hocu preko njega da upravljam programom od kuce(da se ne bih cimao za svaku glupost koju ljudi urade).

Ma pazi, bas tu ne bi trebalo da bude nekog problema; Delphi 6 i Kylix 1 koriste prakticno istu biblioteku i sa malo discipline u pisanju programa imaces verziju (klijenta, naravno) koja radi na obe platforme. Dakako, trudis se da podatke iz baze radis preko datasetova i za prefetching koristic 'ansi' sql - ima lepa O'Rajlijeva knjiga koja prikazuje paralelno razlike u sintaksi SQLa koje imaju Oracle, MS SQL server, MySQL, PostgreSQL, Sybase, ...
Dakle sa par direktiva kompajeru, tipa:

[code:1]
Uses
{$IFDEF MSWINDOWS}
Windows, Messages, Graphics, WinSock,
{$ELSE}
libc, errno, Qt, QGraphics, QTypes,
{$ENDIF}
Classes, SysUtil;
...
...
{$IFDEF LINUX}
FIONREAD = $541B;
...
{$ENDIF}
[/code:1]

I resio si odjednom dve verzije programa.

Sto se tice Kylixa, jeste, fale report komponente i tu sam i ja morao da pisem svoje. A i socket komponente nisu nesto; skoro je izasao ICS port za linux - ja sam do sada koristio Indy i nisam bas zadovoljan.

Pogledaj malo po netu sto se tice baza - ima zanimljivih analiza i mali zaokret se vrsi u dizajnu samih baza, posebno sto se tice stored procedura i triggera. Ne uveravam te da koristis MySQL, naravno :D - svaka bazica ima svoju primenu, nego napominjem samo sto se tice generalnog dizajna.

Nazad
Vrh Dno