Bio sam instalirao i Vistu x64 i x86 i dobio sam dva različita skora za svoj procesor - u X64 sam dobio 3.7, a u x86 3.8. Za Vx64 nema nikakvih drajvera i posle par minuta čeprkanja sam rešio da probam ipa x86 verziju.
Standardni XP drajveri na x86 će možra da rade, a možda i ne. Primer drajvera koji radi savršeno je najnoviji 4.0.5 za Sagem F@st modem. Drajver se i lepo instalira i podesi sve kao što i treba. Nema ama baš nikakvih akrobacija da bi ovo proradilo i sve je kao u XPu.
nForce 4 drajvere nisam uspeo da pronađem i instaliram, ali su za x64 verziju lepo prošli drajveri za 64-bit Win2003 server... valjda. Nisam video nikakvu grešku prilikom instalacije i kasnije u radu.
nV drajvere za grafičku sam instalirao bez problema sa nVidijinog sajta i radili su, ali ni za jednu verziju nema control panela
Pošto za zvučnu imam integrisani SB Live! 24-bit, probao sam prvo da instaliram Vistine beta drajvere sa creative sajta, ali nisu radili ni u jednoj verziji viste, pa sam za verziju x86 pokušao one sa XP-a i... proradili su. Ali u osakaćenoj varijanti takođe bez bilo kakvog control panela i sa samo stereo zvukom, a zvuk je očajan... skroz ispran.
Drajvere za Leadtek TV 2000 karticu nisam našao nigde, a oni sa XPa nisu hteli da se instaliraju
Sam utisak o visti mi je da je dosta toga dobro urađeno i da će ovo biti super OS jednog dana kad se pojavi softverska podrška, a do tada je nema potrebe instalirati. Vratio sam se na XP još jedno 6 meseci bar, dok ne uzmem Vista kompatibilan hardver
p.s. Mnogo ima problema oko aktivacije i to je još jedan razlog zašto se nisam zadržao na Visti.