Šta je novo?

Zvanicna izjava za Cell procesor

• Začetnik teme Začetnik teme Sasa
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne razumeme samo kako se televizori (dobro, digitalni 🙂 ) uklapaju u celu pricu... Zamislite threadove: Da li da kupim Sony na 4GHz ili ipak Toshiba-u na 5 🙂

A iz koje si ti price ? 🙂

Cell ove tri kompanije najavljuju kao revoluciju u PC tj. kucnim racunarima, sto mlatimudijalnim uredjajima, sto igrackim konzolama, a verovato ce vremenom i frizderi i telefvizori da ga dobiju, Sony bi to sigurno zeleo 🙂

Opsti saljiv ton posta, namerna "greska" 🙂
Naravno.

Sto se tice mulimedijalnih uredjaja, hm...Ja bih ipak misa na 1GHz, dovoljno mi je za pocetak. Mada, vise bi volela kada bi popeglao malo vesa usput 😀

Interesantno je to sa RDRAM memorijom. Otkud to sada... Ipak ne bi me cudilo da posle nekog vremena objave da idu na onaj FBDIMM, ili kako se vec zove.

Ala im je izjava...ni nasi politicari ne bi mogli bolje. Sto su uopste izlazili u javnost sa ovako sturim informacijama ???

drfedja je napisao(la):
Interesantno je to sa RDRAM memorijom. Otkud to sada... Ipak ne bi me cudilo da posle nekog vremena objave da idu na onaj FBDIMM, ili kako se vec zove.

Kako te to čudi, pa RDRAM je zbog svoje velike propusne moći već godinama dominantna tehnologija u multimedijalnim i networking uređajima. Gde god se zahteva veliki strim podataka iz male količine memorije, tu je RDRAM neprikosnoven. Da bi dobio toliku propusnu moć sa (xDR)SDRAM tehnologijom moraš da upariš više čipova u paraleli, da bi dobio na širini magistrale, što podiže cenu. Ako ti je dovoljano samo 256Mbit-a, zašto bi nabucavao 4 ili čak 8 čipova od po 256Mbit, kada jedan RDRAM može da izvuče isti propusni opseg iz jednog jedinog čipa. A o tome koliko je jevtinija implementacija ECC-a sa RDRAM-om da i ne govorim.

Možda ću da slažem, ali mislim da baš PS2 koristi RDRAM, ili to beše neka druga igračka konzola. Ma RDRAM je super tehnologija, samo što nije naišla na prihvatanje kao mejnstrim standard za sistemsku memoriju.

drfedja je napisao(la):
kakav FBDIMM, on nema sta da trazi u toj prici. XDRAM je k'o stvoren za ovo (ne cu sa da ponavljam Magickovu pricu), a straobalnih 100GB/s je protok koji je nedostizan za bilo koju trenutno postojecu memorijsku tehnologiju, sem, naravno XDR-a. Naravno, ovo bi bil aidealna memara i za graficke kartice, ali je problem njena cena i nemogucnost da se na karticu koja bi bila iole pristupacna stavi pola gigabajta memare, sto je kapacitet koji donosi iduca generacija GDDR3 opremljenih kartica! Ovako iduca genercija kartica ce imati upola manji mem. protok, ali ce imati upola vise memorije!
Zanimljivo je da je prvobitni plan od pre tri godine predvidjao proizvodnju u 65nm procesu, ali izgleda da ce se za to morati sacekati barem jos godinu dana! Sony ipak ne sme da dozvoli M$-u veliku prednost, pa tako vez za ovogodisnji E3 najavljuju demonstracione jedinice PS3-ke.

Moso je napisao(la):
Ala im je izjava...ni nasi politicari ne bi mogli bolje. Sto su uopste izlazili u javnost sa ovako sturim informacijama ???

Pa nije samo izjava. IBM je pre pola godine demonstrirao procesor sa nekoliko jezgara sapkovan u keramicko kuciste, a ovo je verovatno nastavak te price. Ne znam, nisam video, da li je ovo klasicna X86 arhitektura (tj. X64 🙂 ) ili 64-bitan PowerPC kompatibilan procesor (kao G5).

Kako vidim na nekim sajtovima vec pricaju o cell procesorima kao o zameni za x86 arhitekturu. Sta mislite, ima li sanse da se ovo desi?

Ajde ljudi, ne brukajte se. 🙂
Feđa, nije u pitanju Rambusova RDRAM memorija, već Rambusov XDR. Dobro de, XDR i jeste zasnovan na RDRAM-u.
Dell, nema ovo veze sa x86 arhitekturom, ovoj je RISC, ali nabudžen kao nikad do sada. U igru su uvedeni sinergistički procesori koji među sobom dele zadatke i obavljaju jako puno operacija sa pokretnim zarezom. Mnogo bolje rešenje od dva identična jezgra koje furaju AMD i Intel.
Čitaj:
http://arstechnica.com/articles/paedia/cpu/cell-1.ars?97980
Najžešća provala je da će bilo koja dva Cell procesora moći da razmenjuju zadatke, tako da će računar moći da zamoli frižider da mu pomogne u procesiranju nečega ukoliko mu zafali resursa. Da, ozbiljno.

morbius je napisao(la):
Ajde ljudi, ne brukajte se. 🙂
Feđa, nije u pitanju Rambusova RDRAM memorija, već Rambusov XDR. Dobro de, XDR i jeste zasnovan na RDRAM-u.
Dell, nema ovo veze sa x86 arhitekturom, ovoj je RISC, ali nabudžen kao nikad do sada. U igru su uvedeni sinergistički procesori koji među sobom dele zadatke i obavljaju jako puno operacija sa pokretnim zarezom. Mnogo bolje rešenje od dva identična jezgra koje furaju AMD i Intel.
Čitaj:
http://arstechnica.com/articles/paedia/cpu/cell-1.ars?97980
Najžešća provala je da će bilo koja dva Cell procesora moći da razmenjuju zadatke, tako da će računar moći da zamoli frižider da mu pomogne u procesiranju nečega ukoliko mu zafali resursa. Da, ozbiljno.

I sada ocekujete da ce neko da batali ceo razvoj CISC arhitekture i predje na RISC?! Po strani to sto je RISC takav kakav je okrenut ka specijalizovanim resenjima i nije podesan za univerzalnu masinu kao sto je to slucaj sa CISC-om. Naravno, to se verovatno moze prevazici, a G5 je dobar pokazatelj toga, jer je za razliku od G4/3 vise prilagodjen desktop workstation primeni.

Ne verujem da ce MS sada, u sred posla oko Longhorna, da napise u pauzi za rucak Windows za RISC procesore. Ovo je jos malo pa kao ocekivanje da cemo u ovim zivotima raditi na racunarima od zivih neurona 🙂

Mozda se, eventualno, Steve Jobs obraduje svemu ovome, ako ovi Cell procesori budu kompatibilni sa dosadasnjim PowerPC modelima. Oni koji prate malo duze racunarsku scenu secaju se bombasticnih najava famoznih PowerPC procesora. Na kraju se svelo na: tresla se gora rodio se mish, jer je PowerPC bio i ostao inferiorniji od Pentium linije procesora. G5 je inferiorniji cip od A64.

Mada, verujem da ce nesto slicno ovome biti u novom PS-u 🙂

Ove najave ce verovatno podici za koji dolar vrednost akcija ovih triju kompanija i to je to.

Poslednja izmena:
delimir je napisao(la):
I sada ocekujete da ce neko da batali ceo razvoj CISC arhitekture i predje na RISC?!

Samo sto je danasnja CISC arhitektura jedva malo razlicita od RISC-a 🙂
Nema vise takve podele, tj. malo je neprikladna.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Samo sto je danasnja CISC arhitektura jedva malo razlicita od RISC-a 🙂
Nema vise takve podele, tj. malo je neprikladna.

Pozdrav!

Arhitekture konvergiraju jedna ka drugoj, ali ne treba dizati previse buke oko razno raznih novih "revolucionarnih" resenja. Bilo je tako, kao sto rekoh, i sa PPC-om i sa Transmeta Crusoe-om, ali Intel i dalje vlada.

Dell boy, za SF je potrebna ideja, nije nephodno da ona bude ostvariva. Ne verujem da ćemo zaista imati računare od živih neurona, mislim da je realnija ideja veštačkih neurona, nano-računara zasnovanih na funcionisanju pravih nervnih ćelija.
Što se tiče šansi Cell procesora za uspeh, evo ti link sa mojim sastavom, da se ne ponavljam.
http://www.benchmark.co.yu/forum/showpost.php?p=529829&postcount=18

Ma, Cell je predvidjen za Playstation gde ce se koristiti i XDR memorija. IBM je odavno najavio da ce proizvoditi CPU za PS3 (spekulisalo se da ce to biti AMD).

Npr. jedna od svezijih vesti po tom pitanju...
http://www.theinquirer.net/?article=21146

Ostala nagadjana oko toga da ce Sony da unisti Intel i M$ na trzistu multimedijalnog desktopa krerianjem kompletno nove PC platforme su hm, najblaze recno - nagadjanja. Ili S/F kako si ga ti nazvao 🙂

Zavisi sta ce trziste odabrati: embeded resenja ili kombinaciju PC-video uredjaj koja nudi vise mogucnosti. Misljenja sam da je Wintel koalicija u velikoj prednosti, jer vec sada imaju spremna resenja za te namene, koja su podrzana od strane Microsoft-a. Unazad vec tri godine se nude trzistu takvi sistemi bazirani na postojecoj Intel-MS tehnologiji, a glavna uzdanica Intel-a u buducnosti je upravo koncept "digitalnog doma". Tome u prilog ce ici promocija East Fork platforme i Smithfield procesora. Dodati tome i uobicajenu inerciju korisnika koji ce se pre odluciti za neki Media Center Windows nego za neko kompletno novo multimedia home server resenje. Windows na tom polju ima dosta nedostataka, ali iza njega stoji M$.

Dobre zasluge za sve to ima i sam Bill Gates koji je odavno pokazao veliko interesovanje za takav koncept, a i u njegovoj kuci je implementiran takav koncept.

Ne treba zaboraviti da ce i zabavna komponenta biti integrisana u ceo sistem, a oba "tabora" (ako se o tome moze uopste govoriti) imace svoje uzdanice na tom polju. MS i Intel XBox Next, dok ce Sony-IBM imati PS3.

Secam se da sam koncept "digitalnog doma" prvi put iskusio jos kao klinac. Jos tada su postojali Video Sender uredjaji koji su mogli da signal sa video rikordera ili Amige salju po stanu. Par puta sam se sa ortacima zezao sa tim igrackicama. Jeste banalizovano do bola, ali ima neke obrise ovog novog koncepta.

Poslednja izmena:
Dell, bitno je da mi obojica kapiramo da iza Cell priče stoji borba IBM/Sony i Wintel koalicija po pitanju digitalnih domova. Cell procesori će podržavati razne operativne sisteme, ali mislim da će za uređaje koji pretenduju da budu umreženi u Sony-jev digitalni dom biti korišćen Linux, eventualno neki drugi operativni sistem napisan od nule, ali sumnjam.
Wintel u ovom trenutku ima čvrsto uporište, ali ako Cell bude zaista toliko jak kao što se priča, snaga Wintela koja potiče od inercije tržišta bi mogla da se slomi. Ali još jednom ponavljam, Cell mora biti ubica.
Sony-ju se mora priznati da se razume u marketing. Pogledaj samo kakvo je ime izabrao. Vrlo brzo ćemo imati prilike da vidimo Cell blu-ray plejere, Cell televizore, Cell konzole, Cell mobilne telefone, Cell PDA, Cell veš mašine, Cell, Cell, Cell... Ljudi će početi da se lože na Cell kao što se lože na Centrino, iako nemaju pojma šta je to. Pa zašto onda ne i Cell personalni računari, pogotovo ako budu nudili bar dvostruko bolje performanse od x86 mašina. Ali ponavljam, ne smeju bit samo malo brži, jer je Mecintosh dugo godina bio malo brži, pa opet nije ništa uradio. Ako IBM-ov Cell koji je prikazan juče bude bar dvostruko jači nego Smithfield, onda možemo da razgovaramo.

1. danasnji najjaci procesor koji zbog kompatibilnosti sa x86 instrukcijskim setom svrstavamo u CISC je MNOGO vise RISC zasnovan! Naravno pricam o Athlonu, prema tome, slazem se sa Saletom da je deplasirano pricati o nekakvoj borbi CISC vs. RISC.
2. Microsoft je davnih dana imao NT za PPC601! Microsoft ce u XBOX-u 2 koristiti derivat Power5 procesora. XBOX 2 ce raditi na "derivatu" WinXP OS-a!
3. Microsoft ce se pridruziti onome ko bude jaci, i u tom smislu pricati pricu o nekoj "Wintel" vs. SonyIBM borbi je iluzorno. Ako se Cell zapati na Digital Home trzistu M$ ce se dobrano "slizati" sa IBM-om, dampovati Intel i razvijati OS i aplikacije za CELL. Na Intelu, a bogami i AMD-u je da dizajniraju adekvatan odgovor na Cell, ako u tome uspeju imace i M$-ovu podrsku.
4. Digital Home ce biti "IT battlefield" druge polovine ove dekade.
5. Ono nasta se malo paznje obraca, jeste Rambus i XDR. Cell moze biti veliki povratak za Rambus. Znam da JEDEC uzurbano radi na DDR3 specifikaciji, ali ovo sto donosi XDR je zaista impresivno, a IBM-ova podrska moze se pokazati kao znacajnija, nego sto je to bila svojevremeno Intelova.

Ja se izvinjavam na highjack-ovanju thread-a (ove kovanice počinu da me nerviraju :d), ali mislim da se jedna stvar ne može prenebregnuti kada pričamo o pregrupisavanju velikana i udruživanju oko interesa, a to je OS. S obzirom da je reč o neodvojivom delu svake platforme/arhitekture i osnovnoj interesnoj zoni konglomerata kao što je Microsoft! Na kraju krajeva, user interface je glavni faktor u obezbeđivanju prihvaćenosti od strane tržišta.

Danas je praktično ne moguće prodati ijedan proizvod za PC bez Majkrosoftovog blagoslova i to je ono što muči veliki broj proizvođača. U tom smislu, imali smo primer neotesanog pokušaja Majkrosofta da licencira DirectX tehnologiju proizvođačima grafičkih čipova i na taj način ubira procenat od njihove prodaje. Razlaz arhitekturnih rešenja Intela i AMDa je takođe postavio MS u poziciju da radi dupli posao, što on naravno odbija, još jednom podsećajući Intel na to od koga zavisi njegova prodaja. Zato nije ni čudo što su proizvođači hardvera (Intel, IBM, HP, Sun...) počeli tako snažno da podržavaju razvoj Linuxa. Ako se setite bilo je čak reči i o tome da će Intel sam krenuti u razvoj svog OS-a. Uz ovako snažan napredak Open Source-a teško je zamisliti da će se odlučujuća bitka voditi drugde nego na frontu Linux - MS, čamu je tužba SCO samo uvertira.

Interesantno je pravljenje relacija između ostalih, ne manje bitnih igrača u digitalnoj industriji, s obzirom da Sony sa jedne strane ide na ekskurziju u budućnost digitalnog doma sa IBM-om i NVidiom, a sa druge strane se liže sa MS-om na polju digitalnih formata (WMV9) i zaštite autorskih prava (DRM), što mu je primarna delatnost i na čemu zgrće milijarde. Open Source zajednicu je teško, zapravo ne moguće kontrolisati, tako da je pitanje kako će kod Linux-a biti prihvaćena zaštita autorskih prava kod multimedijalnih sadržaja.

Svakako bi se složio sa Neđom da će se Majkrosoft (mudro) prikloniti jačem, ali je takođe fakat da postoje (labave) veze između svih igrača, koje se istini za volju lako daju preorjentisati. Na kraju krajeva niko ne može da opstane sam na tržištu (osim možda Majkrosofta :d), ali ne verujem da tu ima nekakve ljubavi ili drugarstva. 😉

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
2. Microsoft je davnih dana imao NT za PPC601! Microsoft ce u XBOX-u 2 koristiti derivat Power5 procesora. XBOX 2 ce raditi na "derivatu" WinXP OS-a!

Iskreno ne verujem u ovakav ishod (ne mislim na XBox, vec na to da ce M$ da napise novi Windoze za PPC). IBM je veliki promoter Linux-a tj. UNIX-a i mislim da ce se ici na promovisanje takvih resenja gde god je to moguce, a moguce je svuda tamo gde je predvidjen i Windowze. Sony je takodje imao mnogo razmimoilazenja sa M$-om (npr. forsiranje Palm-a) i verujem da bi i jedni idrugi voleli da kreiraju standarde, a ne da licenciraju tudje tj. microsoftove standarde. IBM i sam zivi od takvih stvari.

Sa druge strane, tesko da ce M$ sesti i ispocetka uraditi posao oko Longhorna ili MCE-a, kada vec sada ima 60-70% gotovog novog operativnog sistema koji treba da izadje tak za godinu dana i bude udarna ponuda do kraja ove dekade, pa i duze...

Naravno, iskustvo sa AMD64 instrukcijama govori da M$ najvise gleda svoje interese, ali da bi Cell postigao veliki uspeh treba da u startu ima veliku podrsku giganta kao sto je M$. Ako toga nema u startu, kako postici veliki uspeh, koji ce naterati M$ da okrene ledja X86 konceptu i kreira kompletno nova softverska okruzenja?\

Linux vec sada vidjamo na destopu, u serverskoj primeni, experimentise se u domenu Media Center racunara, tu je i tablet podrska za Linux, a postoji i gomila (npr. Motorola) telefona baziranih na Linux-u. IRiver takodje kao softverksu platformu za multimedijalne uredjaje koristi Linux, tako da je verovatnije da ce nova platforma IBMa i Sony-ja koristiti postojeca felksibilna resenja, nego traziti podrsku od Microsoft-a i placati licence za ono sto vec imaju razvijeno u svojim istrazivackim centrima.

Poslednja izmena:
Cela ova prica oko Cell-a, odnosno njegova arhitektura, podsetila me je na Motorolin DSP56001 koji je, izmdju ostalog, bio koriscen i u Atari Falconu.
Naime DSP nema cache memoriju vec ime svojih 96KB SRAM memorije (podeljena u dve banke X i Y). Brzina koju ostvaruje DSP56001 u slucaju da koristi ovu internu memoriju je ~16MIPS-a pri taktu od 32MHz.
Atari Falcon sa ovim DSP-om moze da pusta MP3 fajlove u punom kvalitetu.
Da bi PC pustio MP3 mora da ima bar procesor 486DX4/100MHz.
Eto nekih smernica sta se moze ocekivati od Cell-a...

Neđo, u svemu se slažemo osim u jednom. Tačno je da će Microsoft odmah pohrliti da napravi OS za Cell čipove ako oni počnu da stiču popularnost, ali zar misliš da je IBM toliko naivan da će a dozvoli da ga M$ opet uhvati za muda kao što je to svojevremeno učinio sa DOS-om? Naravno, IBM ne može da zabrani M$-u da napiše Windows za Cell procesore, ali je dovoljno samo da mu uskrati tehničku podršku i takav Windows neće vredeti ništa.
A zamisli sada ovakav scenario: IBM i Sony predstavljaju unificiranu verziju Linux-a za Cell čipove. Jedinstvena Linux patforma, upravo ono što je nedostajalo da ovaj operativni sistem ugrozi Windows na desktop sceni. Open-source zajednica prihvata ovakav besplatan Linux otvorenog koda, ali sa strogim pravilima šta ne sme da se menja u njemu. Konačno nova, moderna arhitektura i kraj M$ monopola. Dobro, odoh predaleko, ali sam prilično siguran da su Sony i IBM sve fino prekalkulisali pre nego što su krenuli u avanturu zvanu Cell.

Dell, već sam ti rekao i kažem ti opet. Microsoft jeste moćan, ali ne i nepobediv. Čak sam prilično uveren da su Sony i IBM zamislili Cell ne samo kao oružje protiv Intela, već i M$-a. Da vidiš kako će Bili i društvo da skoče sa guzice i požure da naprave Windows za Cell u slučaju da on postane popularan, ali Cell-u možda neće ni trebati M$-ova podrška.
Jedino što može da natera korisnike da okrenu leđa Wintelu i prigrle nedovoljno poznatu i priznatu Cell arhitekturu sa Linux osnovom (može da bude i neki drugi OS napisan od nule) je sama snaga Cell procesora. Pazi, IBM tvrdi da je Cell 10x jači od Smithfielda, a ima isti broj tranzistora! Sad, pola od ovoga treba baciti u vodu, ali je Cell i u tom slučaju mnogo jači. Reci sam, da li bi radije imao znatno jači komp po ceni prelaska na Linux ili bi ostao na Windows-u na slabašnom računaru? A čim popularnost Cell-a poraste, svi će se utrkivati da razviju aplikacije za njega, tako da će slaba softverska podrška brzo prestati da bude problem. Pogotovo što će isti softver moći da radi na velikom broju uređaja.

delimir je napisao(la):
Linux vec sada vidjamo na destopu, u serverskoj primeni, experimentise se u domenu Media Center racunara, tu je i tablet podrska za Linux, a postoji i gomila (npr. Motorola) telefona baziranih na Linux-u. IRiver takodje kao softverksu platformu za multimedijalne uredjaje koristi Linux, tako da je verovatnije da ce nova platforma IBMa i Sony-ja koristiti postojeca felksibilna resenja, nego traziti podrsku od Microsoft-a i placati licence za ono sto vec imaju razvijeno u svojim istrazivackim centrima.

Primedba, aktivna mrezna oprema je uveliko presla na Linux takodje, prakticno svi ruteri, WAP i firewall uredjaji imaju neku varijantu Linuxa.

Pozdrav!

Sasa je napisao(la):
Primedba, aktivna mrezna oprema je uveliko presla na Linux takodje, prakticno svi ruteri, WAP i firewall uredjaji imaju neku varijantu Linuxa.

Pozdrav!

Ma OK, mada to nije primedba, vise kao dopuna 🙂

Da IBM priprema drukciju PC buducnost mozda govori i cinjenica da su prodali celu desktop proizvodnju kinezima,ima tu naravno interesa proboj sa serverima na kinesko trziste,ali su sad slobodni da formiraju nov koncept kucnog racunara bez sopstvenog sukobljavanja interesa + dobili su dosta kesa od prodaje pa mogu da finansiraju novi koncept.Inace mnogi analiticari prognoziraju propadanje ovakve trenutne koncepcije PC racunara i prelazak do 2010 na neki drugi oblik,tako da se prica oko Cell-a uklapa u ove prognoze ako bi racunari zasnovani na ovakvom procesoru ili naslednicima zaziveli 2007/8 imali bi do tada vremena i za software i OS,a mozda i ne videcemo!?

Da bi nesto dostiglo 4 Ghz treba da ima jako dugacak pipeline. Jeste da komunicira sa jako brzom memorijom ali verujem da latencija te memorije nije bas sjajna sto ovaj procesor cini jako slicnim preskotu. Nesto nisam ubedjen u njegove superiorne performanse a koncept vise jezgara ce u potpunosti kroz softver zaziveti kroz par godina (i to za 2 jezgra) pa nista ne znaci i da ima 100 povezanih jezgara. Odlicno bi bilo kad bi imali performanse u nivou Intela i AMD, da imamo chipset i da M$ podrzi procesor kroz svoj OS. Tri proizvodjaca = manje cene

Pancho, ne kapiraš. Cell će u početku biti namenjen CE uređajima. Tek kad zavlada tim tržištem će stići i u desktop računare (u servere će stići mnogo ranije). Cell ne poseduje jedan, već 9 pajplajna i novi sistem paralelnog procesiranja. Cell donosi i potpuno različit sistem izvšavanja programa.

Nazad
Vrh Dno