Šta je novo?

Zvanična Radeon HD4850 & HD4870 tema

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
Danas je konacno pao kompletan NDA na novu AMD-ovu familiju grafickih procesora!

Testovi i detaljni prikazi arhitekture su krenuli da pljuste na sve strane.

U ovom threadu mozemo nastaviti da se raspravlamo do mile volje (ako raspravi ima mesta :d) na temu ovih novih kartica!

Temu bih otvorio quoteom sa beyond3D foruma u kome se sazeto sumira sta sve RV770 donosi. naravno detajli ce biti elaborirani u njihovom clanku koji ce danas ili sutra biti podignut na radost svih nas zaljubljenika u detalje vezane za nove tehnologije.

Rys je napisao(la):
Random question answering from the thread and notes on things, since I won't have anything for NDA expiry (it's already 2am here, I'm not done, and I have work in the morning sadly):

* FP16 filtering is half speed, and the samplers are limited by available interpolators (only 32 texcoords/clk) when processing INT8 at full speed
* 260mm2, 960M transistors or so
* Huge focus on area efficiency and perf/watt
* Chip was pad limited in the beginning***, so the last couple of SIMDs are value adds that weren't originally planned for. Explains the first point a little bit.
* ROPs are mostly 2x everywhere measured with MSAA and really help the chip go fast. ROP MSAA downfilter this time.
* Seems to be 64KiB L1 per sampler with huge L1 bandwidth, new design
* Finding peak rates everywhere on the chip has been easy. I've seen 1Tflop FP32, full bilinear rates and peak INT8 blend and Z-only writes (64 Zs/clock, yay!)
* GDDR5 is really what lets the chip kick some real ass
* GS perf is up compared to RV670, maybe a new (bigger) coalescing stream out cache there, and more threads in flight
* Colour cache is per ROP, same as R6
* 16KiB per SIMD shared memory + 16KiB global (not the SMX)
* All 800 SPs can do integer, fat one only for specials still. 1 FP32 MAD or 1 FP<->INT or 1 integer op/clock for all
* New caching scheme for the RF I think
* Orlando-led design but very distributed in terms of teams. Scott Hartog led, and he worked on i740 at Intel
* Over 5MiB of SRAM on-chip if you count every pool
* New UVD block with 7.1 over HDMI
* No ring bus MC, new controller nice and efficient due to new ROP design

It's the single most impressive graphics processor (and pairing with a memory technology, nice one Joe!) I've ever seen, when looked at as a whole. I don't say that lightly either, there have been some winning chips over the years.

Deeply impressive and really deserves to get ATI back on the map when it comes to performance 3D graphics.

Anand je okacio svoj review:

http://www.anandtech.com/video/showdoc.aspx?i=3341

:wave:

Poslednja izmena:
Nedjo predlazem da zatvoris prethodnu temu o 4850 i 4870 kartama. Nema potrebe da imamo 2, rasipace se informacije tamo i vamo.

Ajde S22, ako mozes, istestiraj Crysis u 1680x1050 high no AA i AF, U XP-u.

Pa mu ga malo das i po AA i AF, al malo :), da vidimo da li je ovo prva graficka sa kojom je crysis komotno igriv na native 22" rezoluciji ;).

Poslednja izmena:
Nedjo predlazem da zatvoris prethodnu temu o 4850 i 4870 kartama. Nema potrebe da imamo 2, rasipace se informacije tamo i vamo.
slazem se kutijo! Zatvaram onaj thread...

BTW, citam ovaj Anandov clanak i pada mi napamet cuveno yooyovo prorocanstvo, kako ce ATI uvek da pravi drugorazredne GPU-ove :D

I onda se dogodi situacija u kojoj monstruozni GT200 ne zna sta ga je snaslo :D

rv770vsgtxvspenryn.png

17129.png
17131.png

17130.png
17132.png

17133.png
17134.png

Drugorazredno, nema sta :d

Poslednja izmena:
Sad su glavna tema rezultati (i to zaista impresivni), ali cisto kao sidenote: koga zanima arhitektura, topla preporuka da saceka Beyond3D clanak. Upravo sam procitao ovo na AnandTech-u - nisu oni za detaljne analize, em potrose puno teksta na relativno povrsan pregled, em ima gresaka ili neke stvari jednostavno pogresno tumace (isto vazi i za njihov GT200 clanak).

Slazem se Deane, ali dok Rys ne podigne svoj text, Anand je jedini koji nudi neku dublju analizu... LM, ovo mi je dobar post AMD-ovog Davea Baumanna na B3D forumu:

Dave Baumann je napisao(la):
Megadrive1988 je napisao(la):
Wait, what is the "96 Shader" chip Orton talked about awhile ago? I'm confused. You mean the 480 SP RV770 that turned out to be a ruse?

silent_guy View Post je napisao(la):
That's really puzzling. The way thing normally go, final area is always larger than initially estimated. I've never seen it otherwise...

This really points to some serious design methodology changes along the way.

Starting point was the cost target. The initial specification was 150% over R600, however the engineering focus was area optimization, so once they got underway the efficiency gains mean we could be 8 SIMD's (200% R600); a little while later, due to further gains, GDDR5 and a couple of other things, we were pad limited at 8 again, so the additional 2 SIMD's were lobbed in. And I'm not complaining about that!

Iz ovoga se lako moze naslutiti kada je koncept iza RV770 kreiran i kako je vremenom, na srecu nas krajnjih kupaca, evoluirao do ovoga sto je sad!

Poslednja izmena:
palithd487084fh1.jpg

evo resenja za temperaturu :)

A kad se ocekuju graficke, 4850 pre svega, sa boljim/dual slot kulerima.
Nisam navikao da novu graficku budzim odmah sa drugim kulerom, mozda vi jeste, ali ja ne :).

Poslednja izmena:
Kupio sam Gigabyte HD4850 za 150e. Stize sutra.
Kada ste vec pokrenuli pitanje kulera, moze li mi ko reci gde moze kod nas da se nadje Zalman VF700Cu, i koliko je tesko (lako) namestiti novi kuler umesto referentnog resenja.

Crysis: 1920X1080 high - 31 fps avg

F.E.A.R. Perseus Mandate: 1920X1080 - maximum settings 4AA 16AF - 82 fps avg

Unreal Tournament 3 (ShangriLa-Fly): 1920x1080 max/4AA 16AF - 54.56 fps avg

cpu Quad 6600@ 3.2 GHz

Prilozi

• ati 4850 - Crysis test - 1920x1080.jpg
    ati 4850 - Crysis test - 1920x1080.jpg
    375.8 KB · Pregleda: 219
  • F.E.A.R - 1920X1080.JPG
    F.E.A.R - 1920X1080.JPG
    261.7 KB · Pregleda: 146
Poslednja izmena:
Kada ste vec pokrenuli pitanje kulera, moze li mi ko reci gde moze kod nas da se nadje Zalman VF700Cu, i koliko je tesko (lako) namestiti novi kuler umesto referentnog resenja.
svojevremeno je bilo par ljudi po forumu koji su nudili Zalmana.
Sto se tice montaze, ona je krajnje jednostavna... ovo na osnovu iskustva sa fantasticnim VF900, ali cenim da ni VF700 nije nista komplikovaniji.

A kad se ocekuju graficke, 4850 pre svega, sa boljim/dual slot kulerima.
Nisam navikao da novu graficku budzim odmah sa drugim kulerom, mozda vi jeste, ali ja ne :).
Neko je u prethodnom threadu okacio sliku ASUS-ove 4850 1GB sa njihovim dualslot coolerom.

Dobićete, koliko sutra rezultate 4850 sa VF900.
Samo da nađem malo vremena...

Montaža je prilično jednostavna, ali bih ipak preporučio VF900 ili nešto slično sa heatpipe-ovima (Apack ZeroTherm GX810/815/820 ili Accelero S1) ako ne želiš da se vent vrti brzo. PowerColor je npr. HD3800 PCS modele opremio ZeroThermom i to se pokazalo kao jako dobro rješenje.

Poslednja izmena:
Hvala na brzim odgovorima.
Sad sam video kako izgleda VF900 uzecu njega :)

@s22
31fps u 1920X1080 na high... odlican rezultat.. bravo.

Ima i ovo:

Prilozi

• 9382_HD4850_512MB_DD.jpg
    9382_HD4850_512MB_DD.jpg
    181.3 KB · Pregleda: 542
ATi se konacno posle vise godina vratio i ponovo napravio konkurentni proizvod. Ovo nisu vise drugorazredne kartice, ovo su konkurentne kartice i nista vise od toga. Ponovo cemo imati nadmetanje, bilo cenama bilo proizvodima. Nadam se samo da ce ATi uspeti da odrzi korak, zivela konkurencija !

Lepo izgleda :-devil-:.

Samo, jel ovo single slot hladjenje ?

Odlicni su 4850/4870. Definitivno best-buy. Jedina mana su im veliko zagrevanje(ovo pretpostavljam moze da se resi) i velika potrosnja(ovo malo teze).

Neko rece kako je 8800GT sporiji od 4850 oko 20%,ja po ovim grafikonima vidim da je sporiji preko 30%,a ne zaboravite da 8800GT jos uvek kosta 160evra 512MB verzija i da ih ima na lageru dosta,ko je pametan preskocice je.
A vidim 8800GT je dostigao 91C posle 1h 3dmarka,malo mi je cudno,verovatno je neki single slot kuler ili sta vec.

U svakom slucaju 4850/4870 je trenutno bolja kupovina od bilo koje nvidijine kartice,sad treba da kazem ko sto je Geniue rekao "Ode Nvidia" :( :)

Dual Slot, Zalman je prefereiran način hlađenja, zaista!

E sad svi lepo da prodaju 8800GT za one pare kao sto su prodavali 8800GTS G80, taman da pravim neki sli za male pare posto vidim da je 8800*2 iznad gx280 :D....
Zahebavam se, ovo je stvarno extra karta iz Ati-a nakon meno-pauze... Samo jos malo da padne cena al' ce da radis CF, ima da roshtiljamo na kucistu :p

можда сам ја глув али је Vf700 за мене нечујан.

Pike i DAS su se upravo degradirali na cuvenoj lestvici :d :D

Nazad
Vrh Dno