Šta je novo?

Zuta stampa pljuje po netu u Srbiji...

Licno mislim da je legalan softver solidno zastupljen u srbiji obzirom na plateznu moc i sve ostalo. Placao bih sav softver ako bi mi bilo omoguceno da licno odem u USA ili EU i platim ga. A ne, gadljivi su na nas ali na nase pare nisu.

Ono što mene plaši je da je ovo samo uvod u blokiranje svih p2p programa i portova kod svih provajdera u Srbiji.
Možda MS koristi Srbiju kao nekog labaratorijskog miša da bi videli koliko bi jedna takva zabrana na državnom nivou skresala pirateriju, a koliko bi bilo štete od usputnog ukidanja razmene legalnog sadržaja među korisnicima.
S tim što bi u ovoj zemlji šteta od ukidanja razmene legalnog sadržaja bila svakako manja zbog još uvek slabe iskorišćenosti u poslovne svrhe. Znam par "većih" računarskih firmi u NSu koji još uvek nemaju svoju web stranicu ili im je ista strahovito primitivna, neažurirana i nefunkcionalna...

Poslednji put kad sam bio u SBB da uplatim net lik stoji za salterom i raspituje se za net, sklapa ugovor ili sta vec, bira paket i pita "A sta vam je ovo "lokal" ?" Radnica mu odgovara: "Pa to vam je nesto kao internet samo za Srbiju, tu imati habove (!) npr. Elite hab i tamo iamte da skidate muziku filmove itd." Dakle ne lazem vas, ozbiljno vam kazem sta sam cuo ! E sad, neko je toj zeni (ima 45+ godina) rekao to da govori, ako i nije, ocigledno joj nije rekao da NE GOVORI TO, sto me opet vraca na prethodni zakljucak... Elem, oni ne podrzavaju pirateriju - my a$$ ne podrzavaju, jadni su do 00, naplacuju pare za lokal, bukvalno ih otimaju i to na racun ljudi koji o svom trosku drze privatne hub-ove i trkere itd. i ne bi ih podrzali nema sanse, ok, ne smeju javno, ali moze to da se sredi, uzimaju milione dinara na lokalu svakog meseca, a mi korisnici treba da skupljamo pare za server koji ce oni kasnije da reklamiraju "potajno" i uzimaju pare za lokal !!! BEZOBRAZLUK !!!

elem, sto se samih novina tice, pa Telekom je mnooogooo bolji za pirateriju nego SBB lokal, na lokalu sve kasni po brdo dana i "sajtovi" su prebukirani korinsnicima koji ni ne znaju kako se koriste doticni "sajtovi" brzine su ocajne na hit stvarima (1 seeder 150 leechera) i dok se npr GeoW pojavi na "SBB lokalu" pa dok to jos i skines za 5-6-7 dana ja sam to odavno skino preko telekoma sa spoljnih trekera/rapidshare i vec zavrsio igru. A kolko je "novi i ekskluzivan sadrzaj na SBB-u" prisutan govori i cinjennica da recimo doticnog GeoW-a jos ni ne nema tamo a brdo vas sa ADSL-om ga je vec preslo/obriusalo/ispljuvalo itd.

E aj sad nek neke novine ovo napisu, da je SBB lokal postao kanta, da se skupo naplacuje i to preko grbace ljudi koji ga sami odrzavaju u zivotu i prave SBB-u pare o svom trosku (dzaba infrastruktura kad ne bi bilo trekera i hub-ova, mogao bi mailove samo brze da razemnjujes i to je to) i da je telekom ADSL daleko jeftinije resenje za skidanje piraterije.

Mislim, ja sam presao na surf paket cim se pojavio, ebes lokal, svaka cast tamosnjim uploderima ali mislim da oni samo ispadaju magarci bez veze i prave SBB-u pare, a ne dobijaju nista za uzvrat. Bolje da se batale coravog posla...

U tome i jeste problem, pravno nije SBB kriv ako se njegovi korisnici bave piraterijom isto kao što Telekom nije kriv ako se ADSL korisnici bave piraterijom! Krivi su korisnici, ali bogami i proizvođači i prodavci SW, pa i sam taj Microsoft, koji na primer na drugim siromašnim tržištima prodaje svoj softver za delić svetske cene (npr, zvanična cena MS Viste Home Basic u Kini je $66=50e), ali nama lupa full svetsku, pa čak i 20-tak % višu, kao da imamo zapadne plate. E pa iz srpskog inata ima da se bavim piraterijom jer pokušavaju da me kljucaju u zdrav mozak...

P.S. a realno, the iquirer je pomalo prohrvatski i promuslimanski i primetio sam već par puta da uvek jedva dočekaju šansu da nam na bilo koji način srozaju ugled pred svetskom javnošću, kao što je i sada bio slučaj. Sasvim sam siguran da po % piratovanog SW, ni hrvatska a ni bosna ne zaostaju deleko za nama, ali o tome nema ni pomena...

Poslednja izmena:
U tome i jeste problem, pravno nije SBB kriv ako se njegovi korisnici bave piraterijom isto kao što Telekom nije kriv ako se ADSL korisnici bave piraterijom! Krivi su korisnici, ali bogami i proizvođači i prodavci SW, pa i sam taj Microsoft, koji na primer na drugim siromašnim tržištima prodaje svoj softver za delić svetske cene (npr, zvanična cena MS Viste Home Basic u Kini je $66=50e), ali nama lupa full svetsku, pa čak i 20-tak % višu, kao da imamo zapadne plate. E pa iz srpskog inata ima da se bavim piraterijom jer pokušavaju da me kljucaju u zdrav mozak...

P.S. a realno, the iquirer je pomalo prohrvatski i promuslimanski i primetio sam već par puta da uvek jedva dočekaju šansu da nam na bilo koji način srozaju ugled pred svetskom javnošću, kao što je i sada bio slučaj. Sasvim sam siguran da po % piratovanog SW, ni hrvatska a ni bosna ne zaostaju deleko za nama, ali o tome nema ni pomena...

Da li ti u svakom svom postu moraš da napominješ ovakve stvari? Svoja politička i ostala ubeđenja ostavi van svojih postova.

Izvinjavam se onima koji su se našli uvređenima zbog iznošenje činjenica na malo pretenciozan načim. Pokušah da editujem post, ali je već kasno. Samo sam skrenuo pažnju da stanje što se piraterije tiče u Srbiji nije ništa značajno gore nego u Hrvatskoj ili Bosni (ma šta kojekakva istraživanja tvrdila), a Inquirer je samo nas "opalio po ušima" kao i u prethodnih par slučajeva na istom sajtu, što mi deluje jednostrano i antisrpski. Zar je takvo mišljenje zabranjeno izneti u clubbing forumu?

Uz to, kako bre može piraterija na globalnom nivou da bude gora u Srbiji sa svojih milion-dva računara nego u Kini sa njihovih 100+ miliona? Šta će stanovnik neke zapadnoevropske zemlje da pomisli kada pročita "NEVER mind China, Serbia is one of the worst places in the world for pirated software"? Da smi mi ogroman globalni problem što se piraterije tiče? Da nas treba izbegavati u širokom luku? Zato sam i rekao to što sam rekao jer taj mali članak nanosi veliku štetu Srbiji jer nas jednostrano prikazuje u jednom negativnom svetlu, kao da smo veći problem što se piraterije tiče i od same Kine (da ne spominjem Rusiju, Kanadu,...)

A što se MS-a tiče, to je opet javno poznata činjenica koliko nama a koliko raznim drugim siromašnim tržištima naplaćuje, a posle blati i pritiska što se stepena piraterije tiče - sigurno nisam jedini koji misli da je to licemerno i da mnogi teraju inat baš zbog tog bezobrazluka.

Poslednja izmena:
Poslednji put kad sam bio u SBB da uplatim net lik stoji za salterom i raspituje se za net, sklapa ugovor ili sta vec, bira paket i pita "A sta vam je ovo "lokal" ?" Radnica mu odgovara: "Pa to vam je nesto kao internet samo za Srbiju, tu imati habove (!) npr. Elite hab i tamo iamte da skidate muziku filmove itd." Dakle ne lazem vas, ozbiljno vam kazem sta sam cuo ! E sad, neko je toj zeni (ima 45+ godina) rekao to da govori, ako i nije, ocigledno joj nije rekao da NE GOVORI TO, sto me opet vraca na prethodni zakljucak... Elem, oni ne podrzavaju pirateriju - my a$$ ne podrzavaju, jadni su do 00, naplacuju pare za lokal, bukvalno ih otimaju i to na racun ljudi koji o svom trosku drze privatne hub-ove i trkere itd. i ne bi ih podrzali nema sanse, ok, ne smeju javno, ali moze to da se sredi, uzimaju milione dinara na lokalu svakog meseca, a mi korisnici treba da skupljamo pare za server koji ce oni kasnije da reklamiraju "potajno" i uzimaju pare za lokal !!! BEZOBRAZLUK !!!

elem, sto se samih novina tice, pa Telekom je mnooogooo bolji za pirateriju nego SBB lokal, na lokalu sve kasni po brdo dana i "sajtovi" su prebukirani korinsnicima koji ni ne znaju kako se koriste doticni "sajtovi" brzine su ocajne na hit stvarima (1 seeder 150 leechera) i dok se npr GeoW pojavi na "SBB lokalu" pa dok to jos i skines za 5-6-7 dana ja sam to odavno skino preko telekoma sa spoljnih trekera/rapidshare i vec zavrsio igru. A kolko je "novi i ekskluzivan sadrzaj na SBB-u" prisutan govori i cinjennica da recimo doticnog GeoW-a jos ni ne nema tamo a brdo vas sa ADSL-om ga je vec preslo/obriusalo/ispljuvalo itd.

E aj sad nek neke novine ovo napisu, da je SBB lokal postao kanta, da se skupo naplacuje i to preko grbace ljudi koji ga sami odrzavaju u zivotu i prave SBB-u pare o svom trosku (dzaba infrastruktura kad ne bi bilo trekera i hub-ova, mogao bi mailove samo brze da razemnjujes i to je to) i da je telekom ADSL daleko jeftinije resenje za skidanje piraterije.

Mislim, ja sam presao na surf paket cim se pojavio, ebes lokal, svaka cast tamosnjim uploderima ali mislim da oni samo ispadaju magarci bez veze i prave SBB-u pare, a ne dobijaju nista za uzvrat. Bolje da se batale coravog posla...
Za to da sbb uzima pare jesi upravu
za ostalo :
ne ne i ne

na sbb trackere stizu stvari veoma brzo jer postoje ljudi sa 2,4 i vise mb protoka
i kod velikih torrenta najcesce se nadju vise seedera u narednih 2-3 sata
No lokal ima drugu poentu mnogo bitniju od toga da li ces nesto skinuti za 20 ili 30 sati
no svako nek bira sta mu vise odgovara ima flat i surf pa ko sta voli
Za Gow lupas jer ne znas o cemu se radi.
ima ga na sbb lokalu odavno

Nema ga na jednom delu gde je zabranjeno sve sto ima veze sa microsoftom a za GoW ja videh :
Publisher Microsoft Game Studios

nadam se da je sad malo jasnije

a zelja da se sa drugima podeli igra film muzika = corava posla
tu stvarno nemam komentara

Poslednja izmena:
To je sarkazam bez smajlija.

Mislim, posle dvadesetak godina najbrutalnije antisrpske propagande, politike Margaret Tačer, "autentičnih" reportaža BBC-ja i drugih vragolija, imam sve razloge da o Engleskoj mislim samo najgore.

Ljudi, 'aj' nemojte opet u spolitčki off zaključaće nam temu

Za to da sbb uzima pare jesi upravu
za ostalo :
ne ne i ne

na sbb trackere stizu stvari veoma brzo jer postoje ljudi sa 2,4 i vise mb protoka
i kod velikih torrenta najcesce se nadju vise seedera u narednih 2-3 sata
No lokal ima drugu poentu mnogo bitniju od toga da li ces nesto skinuti za 20 ili 30 sati
no svako nek bira sta mu vise odgovara ima flat i surf pa ko sta voli
Za Gow lupas jer ne znas o cemu se radi.
ima ga na sbb lokalu odavno

Nema ga na jednom delu gde je zabranjeno sve sto ima veze sa microsoftom a za GoW ja videh :
Publisher Microsoft Game Studios

nadam se da je sad malo jasnije

a zelja da se sa drugima podeli igra film muzika = corava posla
tu stvarno nemam komentara

Sad ti meni pricas kao da ja nisam tamo visio godinu dana. Daj bre Lasice, ovo sto si ti napisao je sve je neistina. Koja bre 2-3 seedera za 2-3 sata ? To mozda na nekom filmu od 700mb koji je vise njih skinulo spolja jer su nestrpljivi bili. Krizu su vuglili 10 dana sa jednim seederom...U prilog mojoj tvrdnji ide i to da je sve manje ljudi tamo.

Jos mi kazes da lupam za GeoW, strasno. NEMA GA bre na EUC trekeru, zabranjen je jer m$-ov. A to sto ga ima neko po hubovima - zabole me, ocu da vuglim u 150KB/s a ne u 15KB/s...Ako su za tebe hub-ovi lokal - samo napred, ali nemoj meni da govoris da lupam jer ja podrazumevam odredjenu dozu komfora kad pricam o stvarima na "netu", a ne da razmisljam oce li lik koji ima neku stvar meni pustiti 1, 5 ili 50KB/s i oce li sutra otici na skijanje i ostaviti me na 70% necega od 6GB...Ako je tebi to super svaka ti cast, brze ide sa javnih trekera nego odande (sa hubova)

PS. Znam te ljude sa tim protokom, neki imaju i vise, ali to nije poenta, jedan seeder na 100 leechera nista ne znaci pogotovo sto kad zauzme sebi net sa time ni ne moze nista drugo novo da ti kaci tako da u jednom momentu mozes da imas efektivno 4-5 stvari novih i to je to.

I reko sam da su corava posla zbog LOKACIJE gde dele, ne zbog njihove dobre namere i samog cina (koji je, ako cemo iskreno, krivicno delo) jer ne pomazu vec odmazu ljudima kao sto si ti, zadrzavaju te na lokalu umesto da za istu lovu uzmes duplo brzi net i ne razmisljas vise uopste o ovakvim stvarima o kojima sada raspravljamo ti i ja ovde ;) Svaka njima cast na dobroj volji, cenim i ja to, ali imam pravo da kazem da mi je to ultra nekomforno i sporo do bola jer ipak je to "samo" 2mbit, a ne 50 kolko bi minimum bilo potrebno...

PS. U pravu si samo za jednu stvar, a to je da na lokal stvari stizu RELATIVNO brzo, sto je tebi mozda brzo meni je "relativno" sporo. Ja sam nestrpljiv i gori mi pod nogama. Skidam 5 stvari mesecno sa neta i kad ocu jednu od tih ocu odma, a ne za 3 dana.

Poslednja izmena:
pa vidim da jesi jer si upucen ali opet nije sve crno kao sto ti pricas ( mozda tebi i jeste )

Nekome je i 3 dana kasnjena brzo
a neko zeli da igra/gleda sto je pre moguce

Nove stvari ne stizu za 2-3 sata nego kad se postave ubrzo se prikljuce seedu minimum 1
Nije kao sto je nekad bilo.Situacija je mnogo bolja.No sto kazes - nekome je i to sporo
ali 10 dana da se vuce to nisu ni igre od 10 i vise GB

a za GoW- da to je jedna od retkih igra koje nema na trackeru posto je microsftova i ne znam sta je tu toliko cudno :)

ja hubove koristim ponekad kad mi zatreba neka pesma.Torrent je ono sto smatram pravim lokalom.

(koji je, ako cemo iskreno, krivicno delo)- a oni od kojih ti skidas to je legalno :))) nemoj :)
mada nisi ni reko da jeste ali nemoj ni za ove ljude da govoris :)

pa i ti si upravu samo u tome da ima brza resenje od lokala :D:D

Lokal nije najbrze resnje i tebi ne odgovara
meni kojem ne odgovara da se trosi spoljni internet lokal je odlicno resenje

Lepo je sto ima da se bira flat ili surf pa nek bira ko sta hoce ;)

Poslednja izmena:
@gx-x:
Onome kome gori pod nogama, brzo dogori do glave a da i ne primeti.

Kupuje se na trafici, a nisu novine, Kurir. Kao i vecina novina radi po principu platis za clanak.

Nazad
Vrh Dno