Šta je novo?

Zujanje iz napajanja

Zlatiborac

Čuven
Učlanjen(a)
27.01.2002
Poena
619
Pre nekoliko dana sam sklopio mashinu koju sam vec duze vremena merkao, i7, 16gb ram-a, Asus P8Z68-V pro plocha, Sapphire 6790 grafichka i Corsair napajanje.
Onog trenutka kada se pritisne taster on/off na napajanju pochne da se chuje zujanje, umerene jachine. Sve vreme dok radi rachunar to zujanje je primetno (osim ako pustim neku muziku ali onda taj zvuk nadjacha zujanje pa se i ne primecuje).
Probao sa da raskachim sve potroshache i da ostavim konektor jedino na matichnoj plochi, zujanje se i dalje chuje. Onog trenutka kada skinem taj konektor i ukljuchim napajanje zujanja nema. Ako probam sa drugim rachunarom a isto to napajanje zujanja nema. Probao sam da nakachim jedno prastaro napajanje na novi rachunar i kad njega upalim zujanja nema. Znachi jedina kombinacija koja proizvodi napajanje je Corsair i ova ploca :)
U toku rada zujanje i ne smeta toliko ali poshto mi je krevet nedaleko od rachunara ovo pomalo smeta. Da ne pominjem shto mi je frka jer sad ne znam u chemu je problem :), da napajanje zuji na svim rachunarima ne bi imao dileme shta da radim.

Napajanje verovatno ima automatsku kontrolu obrtaja,s obzirom na opterecenje. Ali da "zuji" - to je vec problem do venta

Nije zujanje kao kod ventilatora nego pre zvuchi na zujanje koje daje kondenzator, to je visoki pisak, ali ne glasan. I chuje se chak i kad rachunar ne radi nego je samo napajanje upaljeno.

Druze, nazalost, nisi prvi a ni poslednji sa ovim problemom. Ovo zujanje potice od kondenzatora, zavojnica ili cega vec (nisam bas najbolji sa tom materijom) i po svemu sudeci, tu nema neke lagane popravke. Cuo sad da su ljudi lakom za nokte prelazili preko tog kondenzatora, ali se postavlja pitanje ostvarenja garancije, pogotovo sto bi napajanje morao da otvaras. najbolje zovi ovlasceni servis pa objasni i pitaj sta mozes da uradis po tom pitanju. Inace, slican problem se sretao na grafickim karticama i maticnim plocama.

Sve mi je to donekle poznato, i ne bi bio problem da to napajanje pokazuje isti problem sa drugim compom :) ali to nije sluchaj. Na drugom compu ono radi sasvim normalno i bez ikakvog zujanja. I kad promenim napajanje i stavim na ovu plochu to drugo napajanje ne pushta ni decibel zujanja. E sad je problem shto nisu sve komponente uzete u jednoj istoj firmi jer ovo je Srbistan tako da mogu da me shetaju do sudnjeg dana... To je moja kurata sreca jer se uvek ovakve stvari deshavaju meni.

Nije zujanje kao kod ventilatora nego pre zvuchi na zujanje koje daje kondenzator, to je visoki pisak, ali ne glasan. I chuje se chak i kad rachunar ne radi nego je samo napajanje upaljeno.
vrati ti to napajanje pod hitno,nema veze što ona radi sve odlično,ali stim što zuji 100% da nije totalno ispravno
nerazumem se baš u kondenzatore ali sam već prošao tako sa grafičkom kartom da prilikom 3Dmarka počela da zuji,i vratio dobio drugi...

Ma vratio bih ga ja odmah istog trenutka da ono zuji i sa drugom plochom :) ali ne zuji. Na njoj radi sasvim normalno. Znam da je 90% do njega ali postavlja se pitanje kako reprodukovati taj problem u servisu :)

Stvarno, moguce da je ploca onda. Ja bih uzeo neki homamade stetoskop i pravac u inspekciju.

Ma vratio bih ga ja odmah istog trenutka da ono zuji i sa drugom plochom :) ali ne zuji. Na njoj radi sasvim normalno. Znam da je 90% do njega ali postavlja se pitanje kako reprodukovati taj problem u servisu :)
stvarno neznam šta da ti kažem,možda još to da probaš sa nekim drugim napajanjem tu ploču sa kojom zuji,pa posle i ovu...
može biti lako da je matična problem

Druze i meni je zujala stara ploca, promenio sam dva napajanja misleci da je do njih, ali je ploca u pitanju bila. Pre neki dan sam taj komp prodao drugaru i kad je stigao ovaj nov, ni traga zujanju. Inace jako je tesko odrediti odakle tacno dolazi zvuk, ali sam zakljucio po menjanju komponenti sta je u stvari zujalo. Inace ta ploca je kod mene radila bez problema sa tim piskavim zujanjem godinama i nikad nisam imao problema, i dan danas radi perfektno...

Poslednja izmena:
Vecheras uzimam josh jedan rachunar pa cu da rashcherechim oba i da probam. Ali skoro sam definitivno siguran da je napajanje to koje pushta zvuk, ali ne mogu da kazem sa 100% sigurnosti da ga plocha ne tera na zujanje (to zujanje je tako visoko da bash bode mozak iako nije toliko glasno). Frka mi sad shta raditi sa rachunarom, da li postoji opasnost od kvara ako ih ostavim da rade ovako dok se ne skupim za novo napajanje.

Kazem ti, istestiraj komponente, vidi sta je uzrok i ko u stvari pisti, lako ces za dalje.

Vecheras uzimam josh jedan rachunar pa cu da rashcherechim oba i da probam. Ali skoro sam definitivno siguran da je napajanje to koje pushta zvuk, ali ne mogu da kazem sa 100% sigurnosti da ga plocha ne tera na zujanje (to zujanje je tako visoko da bash bode mozak iako nije toliko glasno). Frka mi sad shta raditi sa rachunarom, da li postoji opasnost od kvara ako ih ostavim da rade ovako dok se ne skupim za novo napajanje.
ma vraćaj komplet comp nazad u prodavnicu(ako imaš garanciju)neka vide to i čuju,nemoj ti da kupuješ napajanje bez veze ako imaš garanciju,pogotovo ako je ploča na kraju u pitanju

Ma problem i jeste u tome shto nisu sve komponente uzete na istom mestu :( da jesu opet bi se lako reshio problem.

Ma problem i jeste u tome shto nisu sve komponente uzete na istom mestu :( da jesu opet bi se lako reshio problem.
nema to veze,sve je pod garancijom to je bitno,na tvom mestu bi otišao na mesto gde si mobo pazario,ako nije to onda bi išao na mesto gde si napajanje uzeo...i malo priče normalno,moraš nekad biti uporan

Neka on prvo istestira sve komponente veceras, i nek sazna uzrok zujanja, pa nek nosi samo tu komponentu...

Problem je shto je napajanje uzeto na jednom mestu a plocha na drugom (shta cu kad u ovom Srbistanu ne mozesh naci sve komponente kod istog "dilera/dobavljacha/nabavljacha") a ja se nalazim na 300km od oba mesta :)
Inache sad sam uzeo napajanje i izvadio ga iz compa, odmakao od ploche i definitivno ono je to koje zuji, plocha ne pushta avaza. Videcu da zakachim napajanje vecheras na taj drugi comp pa da vidim shta se deshava na njemu.

Poslednja izmena:
Koje napajanje je u pitanju?

Nije on jedini, koliko sad zakopah malo po NETu pun je **** naroda sa istim problemima. Sledeci put kad budem sklapao novo neshto, necu traziti testove, nego losha iskustva sa istim proizvodima.
A doktor mi je lepo rekao da se ne nerviram...

Samo da javim. Ovo sr***e mi nije dalo mira te sam rashcherechio ceo comp, izvadio napajanje, stavio ga na plochu, povezao ga naponskim kablom, nisam ga ukljuchio, okrenuo se da nadjem neku spajalicu i kad sam se vratio do njega ono je pochelo da zuji, chak i kad je iskljucheno.
Uglavnom sada znamo da je definitivno napajanje i da se zujanje javlja i kad napajanje nije upaljeno...

Samo da javim. Ovo sr***e mi nije dalo mira te sam rashcherechio ceo comp, izvadio napajanje, stavio ga na plochu, povezao ga naponskim kablom, nisam ga ukljuchio, okrenuo se da nadjem neku spajalicu i kad sam se vratio do njega ono je pochelo da zuji, chak i kad je iskljucheno.
Uglavnom sada znamo da je definitivno napajanje i da se zujanje javlja i kad napajanje nije upaljeno...
svaka čast,našao si problem šta je,e sad pod ruku to napajanje i pravac u prodavnicu gde si uzeo,i kaži im samo štekajte ga u struju i nemojte uključivati samo slušajte
ali budi prisutan dok neprobaju

e super, dobro je, ko sto rece kolega max, idi im pojasni par stvari. Bar je sada lako za reklamaciju, nema zezanja oko ploce i ostalog. :)

Da je bila plocha u pitanju tachno bih se roknuo :D
Dodushe kad sam malo proguglao zabezeknuo sam se chinjenicom koliko ima "felera" medju kvalitetnijim napajanjima i shta je po njima savrsheno normalno napajanje, tipa da ovo napajanje zuji samo kad je upaljeno to bi po njima bilo sasvim normalno.
Mozda je to stvarno tako, ali ja stvarno nemam hrabrosti da radim na compu kome najbitnija komponenta zvuchi kao da ce da se samolansira u vasionu svakog trenutka.

Njega pravi CWT, nisam naleteo na taj problem kruzeci po forumima vezano za CX600 (a pogotovo ne kad je problem vezan za bas odredjenu maticnu), ali moguce je da je neka zavojnica/kondenzator i mislim da moze da naskodi racunaru. Secam se da sam naleteo negde na post Corsair-ovog representative-a koji je objasnio zasto do toga dolazi, nisam zapamtio niti razumeo bas najbolje zasto (ima veze sa load-om pod kojim je napajanje odnosno sta sve je za njega prikljuceno i da li je dovoljno dobro izbalansirano sve u tom smislu; dakle ne sme da bude ni premali load ni preveliki), ali znam da je u tom slucaju predlozio zamenu istog. U pitanju je bilo AX1200, top of the line, isti problem je ima jedan od forumasa atm, naci cete temu, jer je AX1200 u pitanju. Ja sam imao taj slucaj sa OCZ-ovim napajanjem, sa time sto je ono zujalo na svakoj ploci i isto je bez pogovora zamenjeno, narocito sto je imalo i varijacije napona na nekima od grana vad dozvoljenih - ne velike, ali su postojale. Dakle, u mojoj glavi je to svrstano u neku fioku "nekompatibilnosti" u najsirem smislu te reci. No, vrlo iritantno zvuci i ko je to imao nece trpeti ni casa, ako mu se ponovo desi...

Poslednja izmena:
Eh da je barem bio load pa da znam da je zbog toga roknulo. No iz kutije izvadjeno, prikljucheno i odmah pochelo da zavija :(

pazi zezace te sa garancijom...
samo ne znam sto im to znaci, tj sto znaci to njima oce li vratiti napajanje il ne...
kad ne daje maloprodaja garanciju nego veleprodaja...

Mogu da probaju da zezaju ali toliko sam naporan bio da su morali da mi daju drugo. Nisam hteo Corsair-a iz principa vishe nego sam uzeo drugo napajanje druge firme (necu da spominjem ime da ne bi bilo komentara i uroka) pa kad dodje, a rekli su do subote najkasnije, javicu se sa utiscima.
Dotad radim na laptopu, sedim svakodnevno (ko je probao da radi u kombinaciji Photoshop/Ilustrator ili PHPStorm sa celokupnim serverom i MySQLom i 10 tabova u browseru, a sve to na laptopu starom 3 godine znace o chemu pricham), ali klijenta ne interesuje zujanje napajanja ili kvar, njega interesuje njegov novac tako da ih 101% razumem, jer ni mene ne bi interesovalo da sam na njihovom mestu.

Nazad
Vrh Dno