Šta je novo?

Zujanje (cvrčanje) u idle

Alex

Znamenit
Učlanjen(a)
15.08.2000
Poena
1,255
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 9800X3D | Silent Loop 3 360
Matična ploča
B850M AORUS ELITE WIFI6E ICE
RAM
Fury Beast 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
GPU
EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA GAMING
Storage
2x KINGSTON 1TB KC3000 SKC3000S/1024G
Zvuk
HyperX Cloud 2 | AltecLansing 2.0 Curved
PSU
Corsair SF1000 ATX 3.1
Kućište
Lian Li DAN A3
Monitor
Gigabyte FO27Q2 | Dell S2721DGFA
Miš & tastatura
G502 X Lightspeed | Keychron K8 Pro
Ostale periferije
LG 65G3, Q990C, PS5
Mobilni telefon
Galaxy S23+
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posedujem LC6550 Silent Giant napajanje već tri godine i od skora je počelo veoma iritantno konstantno zujanje (cvrčanje) da se čuje iz njega. Najzanimljivije od svega je činjenica da ono prestaje kad se pokrene npr. neka igra. Pratio sam napone po granama i nije bilo nikakvih promena što ukazuje da je napajanje ispravno i da odrađuje svoj deo posla.
Ono što me interesuje je da li se nekom ovo dešavalo i koliko je ovo ozbiljno?

Malo bolje definisi to zujanje-cvrcanje... Da li to dolazi od zavojnica-trafoa ili su ti lezajevi na ventilatoru popustili pa ono tandrce-zuji? Ako ti je do coolera probaj da ga podmazes ili ga jednostavno zameni nekim drugim. Ako je ono prvo, verovatno da je napajanje doslo pred penziju (sam kazes ima mu 3 godine). Ne mora da znaci da ce te izdati, ali ako ti ranije nije zujalo (od samog pocetka), velika je verovatnoca da su se komponente unutar napajanja jednostavno potrosile... Opet ponavljam, treba da ustanovis odakle ti tacno dopire zujanje. Kazes da si pratio napone po granama, pretpostavljam da si merio unimerom nisi se oslanjao na programe i slicno?

Poslednja izmena:
Definitivno nije ventilator pošto redvno održavam sve fanove u kućištu uključujući i njega (čišćenje, podmazivanje) a probao sam kratko napajanje i bez fan-a i zvuk je i dalje bio prisutan pa su najverovatije u pitanju zavojnice ili trafo.
Inače nije zujalo od početak već je to počelo da se manifestuje skoro, dakle posle 3 godine korišćenja.
Što se tiče napona nažalost merio sam ih u Everestu tako da realne rezultate tj. rezultate unimerom nisam u mogućnosti da proverim. Komp i dalje radi dosta stabilno i pod velikim opterećenjem.
Opet me malo buni ta pojava da zujanje prestane kad se pokrene igra tj. pod većim opterećenjem. Iako nisam vičan sa elektronikom ovo mi deluje čudno.

Najlaksi odgovor bi bio da kupis novo napajanje....:-devil-: E, sad malo ozbiljnije. Ono sto mozes da probas, a ne trazi ti ulaganje novca je da otvoris napajanje. Pogledas da li je sve na svom mestu, dotegnu malo negde neki sraf, ako je popustio, pogledaj malo elektrolite da li su nabubrili i slicno (obavezno proveri da li trafo negde ima lufta, ako ima dotegni koliko je to moguce). Kazes nisi nesto vican elektronici, ako imas nekoga ko se bar malo razume iscimaj ga da on to uradi. Napone obavezno proveri unimerom kad dobro opteretis masinu.

Otvarao sam napajanje i iznutra izgleda kao prvog dana. Sve je na svom mesu i na prvi pogleda bez ikakvih nedostataka.
Nego interesuje me da li postoji neki servis koji bi mogao npr. da ustanovi problem ili promeni neke delove tipa zavojnica ili slično?

Ako ti deluje OK, moj savet ti je da ne nosis to u servis. Iz prostog razloga, relativno staro napajanje da prepravljas-krpis...izacicete suma na koju dodas 15-20 Evra i imas novo napajanje. Teraj ga jos malo takvo kakvo je, nisi prvi kome je prozujalo. kakve sve masine ljudi teraju sa krs napajanjima pa im je komp jos u zivotu... Kad skupis neki dinar uzmi novo napajanje! Ako ga budes cackao-prepravljao uvek ces imati trn u oku "da li ce izdrzati"...;)

Ok. Hvala na svim savetima.
Evo već neko vreme merkam Chieftec CF 600 14CS tako da će najverovatnije on biti sledeća investicija.

Eh, da ja malo oživim ovu temu, pošto imam isti problem.

Dakle pre godinu dana počelo je da mi cvrči kompjuter. Sumlja je odmah pala na napajanje. Otvorio sam ga očistio i kako već to sve ide...Međitim nema promene.

Odlučio sam se da pištoljem za plastiku zalijem par klimavih kondenzatora. Opet ništa.

Na kraju sam skontao da je u pitanju sam trafo. Dakle kad ga pritisnem nekim plastičnim predmetom on cvrči jače, kad otpustim, cvrčanje se znatno smanji. Tako da sam siguran da je do njega.

Ima li kakvih ideja kako da dovedem u red sam trafo, ili je stvar beznadežna?

skini trafo, pozheljno je da je vrucj ili topao, potopi ga u lak za chamce jedno sat dva... ostavi da se osushi (obesi ga da se sushi) i vrni ga nazad... proverena fora iz audio servisa...

Trafo ti zuji/cvrchi jer se vremenom razlabavio iznutra a frekvencija od 50hz nije bash milosrdna po tom pitanju...

Dakle ako te ne mrzi VRLO je jednostavno i lako (ja sam to radio za svoje pojacalo kad je krenulo to da radi).....

NEMOJ zalivati trafo iz napajanja....
Kao prvo ne radi na 50Hz-a nego na mozda 50kHZ ili vise
Kao drugo,treba ti dobar alat da ga (de)montiras-ako si laik-pocetnik,pre ces ga unistiti ili jos gore celu masinu nego popraviti
I kao trece kupi novo ili polovno "krsteno" napajanje

poz.

my bad... trafo u switch napajanjima radi na "50kHZ ili vise"... mada nije neophodan dobar alat za skidanje...
Kako god... pokushaj popravke koshta 200din a krshteno polovno ili novo 4000+ ***... makar ga satro vredi probati :) ... radi zabave ako nishta drugo...

Glupo mi je da sad ulažem u novo napajanje, s obirom da je vrednost moje mašine, posle 5 godina od kupovine pala na 100 e.

Od posebnih alata nemam ništa. Jedino što imam je obična lemilica.

A interesuje me da li bih mogao samo malo premazati jezgro trafoa bez skidanja? Znači ogulim nalepnicu na jezgru i samo ga površinski prelakiram. Hoće li to biti dovoljno?
Pretpostavljam da zalivanje plastikom sa strane ne dolazi u obzir.

Pa da se uclanim u klub "mocnih" LC power zujalica! Danas je pocelo da zuji kad pokrenem nesto zahtevno (gta4,stalker 2). Samo napajanje je staro 1.5god i u vreme kad sam ga kupio imao sam prilicno slabiju masinu, koju sam vremenom nadogradjivao, i bilo mi je jasno da je vreme da predjem na jace brand napajanje, ali sam se nadao da ce izdrzati bar jos mesec dva. Da li zujanje znaci da mu je kraj blizu, ili moze ovako jos koji dan da radi, a da ne napravi neku havariju?

Pa meni tako radi već godinu dana.
Nisu ta Lc napajanja tako loša, samo nastaje problem kad ih opteretiš, tj. kad se približiš maksimumu koji ono može da daje.
Inače stvar sam u međuvremenu rešio tako što sam stegao trafo sa izolovanom žicom. Sad samo ponekad vrlo malo cvrči, pa ja tu žicu samo malo zategnem ili otpustim.

Voleo bih da mi neko od elektroničara odgovori na moje malopređašnje pitanje, jer ipak bih voleo da stvar rešim elegantnije, a ne da mi trafo stoji tako zategnut. Znači da li bi površinsko lakiranje rešilo stvar?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno