Šta je novo?

Ztella Zorloo MQA USB-DAC

vladat1

Čuven
Učlanjen(a)
26.11.2004
Poena
845
Moja oprema  
CPU & Cooler
NH-C12P SE14 , Ryzen 7 3800X
Matična ploča
MSI B450 Gaming plus
RAM
Kingston Fury Renegade 2 x 16 GB - 3600Mhz
GPU
GeForce GTX 1060 GAMING X 6GB
Zvuk
S.M.L.S 8A
PSU
Seasonic Focus Plus 750w 80+ platinum
Kućište
HAF 912 PLUS
Miš & tastatura
Logitech G610 , LOGITECH G403 HERO
Ostale periferije
Blue Snowball Ice
Pristup internetu
  1. Optički internet
Zdravo drugari, ovo je moj prvi DAC za slušalice. Pa da krenemo redom, prvo suvoparni deo.

20240914_112537.jpg

Karakteristike:

Fizički izgled

• USB Type-C za vaš mobilni telefon ili računar
  • 3,5 mm audio priključak za vaše slušalice ili zvučni sistem
  • USB 2.0 velike brzine i USB Audio Class 2 standard
Audio format

• HD Audio PCM frekvencija uzorkovanja do 384kHz
  • HD Audio DSD frekvencija uzorkovanja do 5,6MHz
  • MQA (Master Quality Authenticated) certificirani renderer (2. proširenje)
  • Ztella MQA verzija (MQA + PCM-384K + DSD-5.6M)
  • Ztella Standard verzija (PCM-384K + DSD-5.6M)
Podrška za operativne sisteme

• Plug and play za Android, iOS, macOS i Windows 10
Slušalice

• Upravljač glasnoćom (+/-) i dugme za reprodukciju/pauzu (standard za Android slušalice)
  • Automatski nivo izlaza baziran na impedanciji slušalica (1V za < 150 ohma, 2V za >= 150 ohma)
  • Ulaz mikrofona sa slušalica na vaš telefon ili računar (slušalice sa L/R/GND/MIC pin-out), napomena: podrška za funkciju telefonskog poziva zavisi od operativnog sistema
Audio performanse

• Superiorni kvalitet zvuka sa ESS Sabre DAC tehnologijom (9281CPRO za MQA verziju i 9270C za standardnu verziju)
  • Odnos signal-šum (SNR) @ 120dB
  • Ukupna harmonijska distorzija + šum (THD+N) @ 0,0006%
  • < 2 oma izlazna impedancija
Dizajn

• Aluminijumsko kućište u metalik sivoj boji
  • Dužina 11 cm i težina 5 g
  • LED indikator (plavo za mirovanje ili SD audio <= 48kHz, crveno za HD audio > 48kHz, magenta za MQA sadržaj)

Ja do sada nisam čuo za ovu kompaniju, a evo šta sam pronašao o njoj na internetu:

Zorloo je relativno nova kompanija koju su osnovali JW Cha i Andy Ho, sa zajedničkim iskustvom od 50 godina u oblasti potrošačke elektronike. Njihova glavna misija je pružanje kvalitetnih i povoljnih prenosivih audio uređaja. Zorloo je osnovan 2014. godine i proizvodi mini USB DAC pojačala za slušalice, slušalice sa ugrađenim DAC pojačalima, a sada i Ztella.

Ovaj proizvod može da se kupi u dve verzije, sa MQA (Master Quality Authenticated) i bez. Razlika u ceni je oko 20-30€. Ja imam sa MQA. Ztella Zorloo je DAC - Dongle koji se može koristiti sa pametnim telefonima ili kao USB-DAC na računaru. On koristi ESS Sabre DAC unutar metalnog kućišta iza USB-C konektora. U MQA verziji koristi se ES9281PRO čip, dok verzija bez MQA koristi ES9280PRO. Ztella dekodira PCM do 32 bit/384 kHz, kao i DSD do 5,6 MHz. Iz kompanije kažu da je ovo najmanji čip tog tipa na svetu. Težak je manje od pet grama. Veoma interesantno je da uređaj podržava korišćenje mikrofona, pa tako možete koristiti slušalice sa mikrofonom na telefonima i računarima. Testirao sam na Discord-u i običnom telefonu kao razgovor. Radilo je bez problema. Još jedna stvar koju bih trebao spomenuti je da, iako je Ztella prenosivi DAC pojačivač, nema unutrašnju bateriju i radi na bateriji tvog telefona. Korišćenjem Ztella se troši malo baterije od telefona. I ne greje se suviše. Mlak je na dodir.

Slušalice za testiranje:

• Superlux HD-668 B
  • neke dve jeftinje bubice. Jedna je MI, za drugu nisam siguran.

Telefon Galaxy A53 5G, izvor zvuka Spotify

IMG_2455.jpg

20240914_113014.jpg
20240914_113116.jpg

Veoma je primetno da daje jači i precizniji zvuk. Neke tonove koje pre nisam primećivao sada ih lepo čujem. Zvuk je čistiji u poređenju s bilo kojim Android telefonom koji sam koristio (a nema ih mnogo), što je valjda i normlano. Ima pun opseg izlaza, svi frekventni opsezi su prisutni, i ništa nije prenaglašeno ili smanjeno. Proizvodi dosta detalja, a izlaz mu je praktično neobojen. Možda samo malo svetliji od ravnog zvučnog potpisa. Takođe, ima puno dinamike i brzine. Ja sam oduševljen, da tako malo stvar radi tako dobro.

E sada još par interesantnih stvari. Ztella se može koristiti kao odličan DAC za povezivanje računara sa kućnim audio sistemom. Za ovo kažu da je skrivena funcija jer u specifikaciji nije naglašena. Pa da probamo. Mogu da ga direktno poredim sa SMSL SU 1, o kome sam već pisao

na mašini :

• Proton 520, totalno osvežen model.
  • M. A. Gold 10
Pošteno je da kažem da ne mogu da odlučim. I jedan i drugi zvuče sjajno posle dva puta tridest minuta slušanja istih numera. Moraće malo da mi slegne. Ostaviću ću ovo za dve nedelje, jer sada sledi veliko iznenađenje za kraj ovo testa.

Poslaću ovaj DAC mom drugu sa foruma da ga istestira u igri Hunt: Showdown 1896 . Njima je jako bitan zvuk.

header.jpg

I za kraj šta o ovome ima da kaže Srboljub Stojanović (iiWi Reviews)

Gde si nabavio Dac?

Kako Drive ovaj malisa od Dac-A Sluske ko te Superlux iz testa? U smislu da ako uzmemo da je po meni dobar indikator za output, ako u Toku Reprodukcije Pesama ili Gaminga nema potrebe za Maxovanjem, potenciometra/Volume dugmeta na fonu zavisno od uredjaja do uredjaja. To je po meni Properly Driven scenario. Tj kad ima bar malo lufta.

Kako Drive ovaj malisa od Dac-A Sluske ko te Superlux iz testa? U smislu da ako uzmemo da je po meni dobar indikator za output, ako u Toku Reprodukcije Pesama ili Gaminga nema potrebe za Maxovanjem, potenciometra/Volume dugmeta na fonu zavisno od uredjaja do uredjaja. To je po meni Properly Driven scenario. Tj kad ima bar malo lufta.

Ja stvarno ne razumem šta si napisao. Trenutno je DAC kod mene, i isporobavam ga u Hi Fi sistemu. Sledeće nedelje ga šaljem kod druga što igra Hunt. Tada će i on moći nešto malo da napiše o njemu.

Napisao sam kako se Dac nosi sa guranjem, iole tezih slusalica poput spomenutih superlux iz testa. U smislu jer Amp u Dac-u isto tako zadovoljavajuci kao i sam Dac.

Dal si imao utisak da sluskama fali snage il ne .

Ne pitam za sebe, nego bi mozda drugima to bilo interesantno.

Valjda je ovo jasnije.

Odlično radi sa Superlux om. Daje mu jačinu i detaljnost. Ništa nije prenaglašeno ili smanjeno. Sa ovim DAC om ove slušalice zvuče kao da su iz jače klase. Možda mu je cena malo jača , oko 100€, ali minimalizam je zaista na njegovoj strani. U opšte se ne primećuje, a radi posao za sve pare. Nisam primetrio da mnogo troši bateriju. Sabre ES9281PRO čip je izgleda pun pogodak.

Pročitah negde da je Kiniski Leafaudio ES9281 MQA USB DAC njegov klon.

Nazad
Vrh Dno