Za Geek_mastera:
U pravu si za to sa gubitku energije sa povecanjem razdaljine od izvora, ali ja sam vise mislio na drugu stvar. Dakako da ce predajnik radio stanice odati vise energije na manjoj udaljenosti, ali ta energija moze biti bezopasna u poredjenju sa zracenjem iz np. uranijuma.
Naime iz fizike nam je poznato da sto foton (ili talas posto je foton u sustini talas - slusao sam fizicku hemiju na fax-u

ima vecu frekvenciju, on ima i vecu energiju, tako da jedan foton nekog gama zracenja ima vecu energiju od fotona obicne svjetlosti, a ovaj pak ima vecu energiju od radio talasa.
To proizilazi iz zakona:
E= hv
gdje je E - energija, v- frekvencija i h -Plankova konstanta
Zbog toga , na primjer sa nekim talasom niske frekvencije(kao radio talas) ne mozes izbiti elektron iz omotaca atoma ma kako izvor zracenja bio jak, dok vec samo jedan foton svjetlosti to vec moze uciniti, a da ne govorimo o nekom gama zracenju. Zbog toga radio valovi mogu izazvati samo kineticko kretanje ili oscilacije (tj. povecati temperaturu) i to samo malih molekula ( ajd da neko proba pokrenuti molekulu nekod proteina mase 800000 u mikrovalnoj

, sto je i princim rada mikrovalne pecnice ( i mobilnog

.
Sa druge strane, kada np. gama zraka prodje kroz celiju, ona "otkida" elektrone iz atoma kroz koje prolazi (a prodje kroz ogroman broj atoma), te stvara razne jone, slobodne radikale i druga visoko reaktivne cestice, koji imaju strasno destruktivno dejstvo u celiji, vezu se sa svim i svacim, pogotovo u jedru gdje se nalazi DNA. A dovoljno je da promjenis samo jednu bazu u DNA lancu, i da celija ne funkcionise kako treba.
Sto se tice prokrvljenosti mozga, kapilari se reijetko nalaze na vise od 40 um od bilo koje celije, tako da brzo odnose krv i plazmu, koja se u njima zadrzava 1-2 sec. A i samo tkivo je veoma dinamican sistem, voda,koja ima veliki toplotni kapacitet, stalno difunduje iz celije u celiju, u krv- iz krvi (na primjer kroz eritrocit za 1s prodje 100x veca zapremina vode od njega samog) tako da je tesko lokalno zagrijati neki mali dio mozga, pogotovo sa relativno slabim zracenjem.
Pozdrav.