Šta je novo?

ZoneAlarm blokira download

• Začetnik teme Začetnik teme shtaps
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

shtaps

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2003
Poena
619
Sasvim slucajno sam provalio da je krivac sto mi 50% downloadovanja premine na pola puta upravo ovaj firewall.

Sta se desava: Kada pocne skidanje (uglavnom sa Softpedia.com, SourceForge.net, Logitech.com - za ove znam sigurno ali ima ih jos dosta) program (ZA) poludi, izbaci 10-tak alerta u prvih 2-3 MB (iance imam 1 - 2 uzbune u par sati surfovanja) i onda ubije dl (ili on umre). Ako ga iskljucim glatko skine ceo fajl.

O cemu se radi? Nije da mi ovo predstavlja neki veliki problem, skidam relativno malo sa neta zadnjih dana a i znam sigurno da nije nesto sto moze da mi naskodi, ali cisto iz radoznalosti bih zeleo da saznam sta se jos provlaci prilikom downloadovanja.

Ako sam negde pogresio sa podesavanjima obavezno me ispravite, sve sam ostavio na medium i uglavnom default (verzija 1.5.538.001).

56K

Nisi jos samo rekao sa cime downloadujes?
Ako koristis neki dl manager, da li si probao da ga zamenis nekim drugim i da li se onda isto to desava?

ukloni sve iz spiska programa i komponenti koje kontrolise fw, pa zatim pazi kome dozvoljavas izlaz, a sta branis, kada te ZA za to pita!

A mogao bi da se resisi bede (ZA) i stavis nesto normalnije...

Za vece fajlove (preko 10 - 15MB) koristim GetRight a manje skidam iz Opere a problem je isti u oba slucaja.

Ocistio sam listu programa pre mesec dana pri prelasku na noviju verziju a sistem redovno odrzavam i gotovo da nema fajlova kojima sam dozvolio izlaz a da nisam siguran koji je to program ili komponenta. Ako slucajno i promakne neki spy ili ad cistim ih u najkracem mogucem roku.

A sta bi ti preporucio umesto ZA?

Pretpostavljam da je ipak nesto kod podesavanja ali nevidim sta bi moglo da bude. Ima li neko neki predlog? ZA mi sakriva zadnji oktet IP-a ali to je pod Contact with Zone Labs tabom i "When aplicable".

Ipak najvise od svega me zanima sta je to sto skidam pored downloada - recimo preko UDP protokola (na to se u vecini slucajeva zali kad digne uzbunu, ostalo je TCP). Meni ovo ne izgleda opasno, mada ne poznajem materiju dovoljno da prosudim sa sigurnoscu:

"User Datagram Protocol (UDP)

The User Datagram Protocol (UDP) is a connectionless transport-layer protocol (Layer 4) that belongs to the Internet protocol family. UDP is basically an interface between IP and upper-layer processes. UDP protocol ports distinguish multiple applications running on a single device from one another.

Unlike the TCP, UDP adds no reliability, flow-control, or error-recovery functions to IP. Because of UDP's simplicity, UDP headers contain fewer bytes and consume less network overhead than TCP.

UDP is useful in situations where the reliability mechanisms of TCP are not necessary, such as in cases where a higher-layer protocol might provide error and flow control.

UDP is the transport protocol for several well-known application-layer protocols, including Network File System (NFS), Simple Network Management Protocol (SNMP), Domain Name System (DNS), and Trivial File Transfer Protocol (TFTP)."

- http://www.cisco.com/univercd/cc/td/doc/cisintwk/ito_doc/ip.htm#xtocid22

Sada se setih da sam zatvorio DCOM - nevidim vezu ali znam da to pravi probleme kod p2p servisa.

Nazad
Vrh Dno