Šta je novo?

Zona sumraka overclocka P3 masine

CoR

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
620
Konfiguracija: Canyon micro ATX ploca, Celer 1.1GHz, 256sdram...
Vreme: nesto posle ponoci.
Odluka: clock sa 100FSB na 133 FSB

Prvo oprobam clock iz biosa. FSB 105, 110, 115. Lepo radi :)
Za veci fsb moram da se pozabavim jumperima. Jel sam vec pomenuo da je u piranju micto atx ploca?
Zavlacim ruku medju kablove. Kopam, razgrcem, psujem... Stavljam ih na 133.
Ploca pisti... Spustam memoriju na 100. Znam da nema sanse da proradi, ali ajde. Da ne bude posle nisam ni probao.
Opet pisti...
Vracam sve na auto i... ploca ni da bekne. Klikcem power 5 puta, fan se malo okrene, pa stane, pa umre. Jeste da sam je pustio da pisti malo duze, ali nije valjda umrla za 5 sec. Postaje mi zlo...

Pokusavam opet da je pokrenem. Malo krene pa stane. Jos 20 klikova po power-u i krene. Dodje do detecting ide hdd i resetuje se, pa se opet resetuje pa umre.
Gledam plocu... Na oko dobra. Nigde dima, nista ne mirise na paljevinu... Koji joj je bre qr**?
Vadim i vracam memoriju, procesor... Gledam...
I onda vidim...

ATX kabl iz napajanja je "malo ukrivo" na ploci. Taman da izgleda kao da je lepo postavljen ali dovoljno labav da daje struju u pulsnom rezimu. Mali pritisak i konacno se culo zdravo klik.

Ko mi je kriv kad sam prilikom zezanja sa jumperima morao da izvadim ruku iz kucista :d

Nisam siguran da razumem tvoje pitanje, ako ga uopste ima? :)
U svakom slucaju beze od tog Canyon-a .. ja nisam video veci krsh od tih ploca.

.

Ma ne bre, nisam pitao nista, samo sam kaz'o kako pospanost + mikro ATX mogu da te zezaju (ponekad) :wave:

btw, jel bas bedak ta ploca? meni lepo radi (za sada)

Poslednja izmena:
samo default, nista preko ne pokusavaj!

Meni jedna nije 'tela da tera PIII ni na defaultu, krdza ne podrzava FSB preko 100 i nesto MHZ FSB-a, a ova trojka radi u osnovi na 133.

A i izrada je na nivuo, dva slota u tri reda :D

Mmmm

Trenutni FSB je 115 i sve, ukljucjuci i Prime burn radi jako lepo. Kao da me usr'o neki dobar primerak :)
Sad mi dodje da iskopam full P3 i oprobam je na 133 :-devil-:

Probaj sa 1.6V naponom (ako imas tu opciju) i 1.65 mu ne smeta...
Ako nemas opcije za napon baci plocu i nadji bolju.

Sad, ne znam da li ću da ti stajem na žulj, ali evo da ti ispišem moje iskustvo sa P3 OC: imam P3 tualatin na 1200, 256 keš, sa onim limenim poklopcom na jezgru, kako li ga zovu heat spreader, valjda, gigabajtovu ploču sa Via 694T čisetom i 256 MB PC133 NCP rama. Ovaj P3 se klokuje kao lud: digao sam ploču na max - 150 MHz, više ne može klok generator, a napone nisam dirao (cpu radi na 1.475 V). Ploča je malo glupava, pa ne mogu da setujem tajminge memorije kako hoću, već automatski se podesi na 3-3-3-6. Ma procesoru držim intel kuler koji je jakkkooo mator, verovarno iz vremena P2, samo telo je bedno jedva pokriva cpu, a visine oko 4 cm. Mašina nonstop radi SETI (100 load, ali ne onoliki koliki recimo daje CPU Burn), a jedini ventilator u kućištu je onaj u napajanju! Da, isklučio sam ventilator na cpu kuleru, a temperatura ne prelazi 50 C. Šta da ti kažem, ako možeš traži ove P3 tualatine, rade ko ludi.

Vrh Dno