Šta je novo?

Zivotno mukotrpna dilema...

DamjanMX

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2000
Poena
619
Elem moj problem je sledeci, posto mi je do skoro odlicni Live! Value otisao u vecna lovista i time me naterao da menjam zvucnu ja sam odlucio da malo pojacam komp na tom polju. Sve bi to bilo jednostavno da ja nemam neke specijalne zahteve i prohteve. Naime, komp (zvucna) ce mi pre svega sluziti za konstantno pustanje muzike (24/7), i to ponekad da bude jako i prodorno :D......ali se pored toga ja bavim i mixovanjem u Atomixu i Tractoru, a posto mi se ne daju pare na 2 zvucne onda sam ja prilikom mixovanja jedan kanal value-a koristio kao master izlas a drugi kao monitoring, sto je funkcionisalo perfektno. Do sada sam imao na prednjem kanalu neke Samsnug zvucnike (odlicni su, misim da je model 5100), a zadnji kanal mi je bio prikljucen za stub tako da sam imao 2.1 + 2.0 sistem (2.1 -=> master, 2.0 -=> monitoring). Ali ja bih da se sada rastosiljam stuba i uzmem neke jace i bolje zvucnike. Verujem da kupovina nekog 4.1, 5.1, 6.1....itd sistema otpada jer tako ne bih dobio zasebnu kontrolu za kanale, tako da ne znam sta da radim...................a da ne spominjem da mi trebaju neki zvucnici koji imaju izveden dzek za slusalice....... ma..... :D

Plese HELP!!!

P.S. Takodje bi mi odgovaralo da ta moja "nova" zvucna ima jaci izlaz od mog starog value-a....

DamjanMX je napisao(la):
Elem moj problem je sledeci, posto mi je do skoro odlicni Live! Value otisao u vecna lovista i time me naterao da menjam zvucnu ja sam odlucio da malo pojacam komp na tom polju. Sve bi to bilo jednostavno da ja nemam neke specijalne zahteve i prohteve. Naime, komp (zvucna) ce mi pre svega sluziti za konstantno pustanje muzike (24/7), i to ponekad da bude jako i prodorno :D......ali se pored toga ja bavim i mixovanjem u Atomixu i Tractoru, a posto mi se ne daju pare na 2 zvucne onda sam ja prilikom mixovanja jedan kanal value-a koristio kao master izlas a drugi kao monitoring, sto je funkcionisalo perfektno. Do sada sam imao na prednjem kanalu neke Samsnug zvucnike (odlicni su, misim da je model 5100), a zadnji kanal mi je bio prikljucen za stub tako da sam imao 2.1 + 2.0 sistem (2.1 -=> master, 2.0 -=> monitoring). Ali ja bih da se sada rastosiljam stuba i uzmem neke jace i bolje zvucnike. Verujem da kupovina nekog 4.1, 5.1, 6.1....itd sistema otpada jer tako ne bih dobio zasebnu kontrolu za kanale, tako da ne znam sta da radim...................a da ne spominjem da mi trebaju neki zvucnici koji imaju izveden dzek za slusalice....... ma..... :D

Plese HELP!!!

P.S. Takodje bi mi odgovaralo da ta moja "nova" zvucna ima jaci izlaz od mog starog value-a....

E u Srbiji svi sve hoce za 100 DM. :D
Za ono sta si ti naveo, treba ti Live! Platinium (nadji polovnu),
zatim dobar, ali zaista dobar 2.1 aktivni sistem, neko malo, matoro, ali dobro ochuvano pojacalo (ili reciver) i 2 hi-fi zvucnika.
Ako ne mozes makar toliko da se pruzis, batali celu pricu.
Ili ako imas u compu skupe komponente, ti rasprodaj to, a sastavi comp sa BX plocom, malim HDD-om, malo memorije i mini graficka, a pare baci na gore nabrojano.
Sve je to pitanje prioriteta. Sta ti je vaznije u zivotu, jer retko ko moze da pokupuje sve sto hoce i to sve najbolje.

Za ono sta si ti naveo, treba ti Live! Platinium (nadji polovnu)
Sta ce mu Platinum, zbog izlaza za slusalice? Ja bih uzeo Hercules Fortissimo 3 za slusanje muzike jer kazu da najvise podseca na Turtle Beach Santa Cruz ali ne znam da li omogucava dual stereo izlaz kao Live.

Od 2.1 kvalitetnih aktivnih sistema pogledaj (poslusaj) Creative Megaworks 250D, na njima se moze slusati muzika ali ako ti cena odgovora. Cini mi se da imaju headphone out.

ssteva je napisao(la):
Sta ce mu Platinum, zbog izlaza za slusalice? Ja bih uzeo Hercules Fortissimo 3 za slusanje muzike jer kazu da najvise podseca na Turtle Beach Santa Cruz ali ne znam da li omogucava dual stereo izlaz kao Live.

Od 2.1 kvalitetnih aktivnih sistema pogledaj (poslusaj) Creative Megaworks 250D, na njima se moze slusati muzika ali ako ti cena odgovora. Cini mi se da imaju headphone out.

Oh.. Zasto moram uvek bas do detalja da obrazlazem??
Platinium iz nekoliko razloga. Prvo zato sto ima pozlacene RCA izlaze.
Drugo. Kvalitet izvedenog signala nije bolji samo zbog RCA izlaza, vec je sve od D/A konvertora do RCA malo bolje uradjeno nego Value verzija.
Dzaba vama svima koji imate razne zvucne sa 3.5 mm izlazima -96 ili -100 dB odnos signal/shum, kada su ta merenja vrshena na samoj karti, a ne na izlazu, gde se shumovi i pucketanja javljaju zbog gomile razloga, koji su posledica lose uradjenog dela od D/A konvertora do izlaza.
Dolazi do interferenci sa ostalim komponentana kompjutera, do "kvarenja" signala zbog losih delova tipa kondenzatori i otpori na samoj karti itd. Onda na izlazu dobijete shumove i pucketanja na podruchju od -40 do -20 dB sto je i te kako chujno.
E sad, u celom sistemu koji sam predlozio, moze i da ima 2 para slushki. Sa jednim slusha jedan sistem preko Platinium zvucne, a drugi preko pojacala (recivera) koji imaju konektor 6.3 mm za slushalice.
Sa predlozenim sistemom ce imati 2 skoro potpuno nezavisna sistema, gde ce preko jednog da mixuje, a preko drugog da preslushava, a i ti sistemi ce biti podnoshljivog kvaliteta reprodukcije zvuka.
Sistem koji sam predlozio je uravnotezen. Debilno je da kupuje neku poluprofesionalnu zvucnu kartu, koju uz to nece moci da nadje, a kada je nadje neko ce da ga odere samo tako, a da pri tom ima budjav zvucni sistem. U ovom sistemu, kvalitet zvuka sa zvucne, njene mogucnosti, i kvalitet reprodukcije sa 2.1 i hi-fi-ja su uravnotezeni.
Platinium bi trebalo da je polovan oko 70-80 E, kako se snadjes, odnosno ko koga provali da mu je veca frka. Onaj ko prodaje da nece moci da je proda, jer ljudi kupuju Audigy Value nov za iste pare, ili onaj ko kupuje da nece moci drugu da nadje jer ih ima malo.:D

Ajd' sa srecom.

Ok to zaista jeste uravnotezen sistem sto je najbitnije. Sto se Live kartica tice, samo bih dodao da se razlika pravi izmedju OEM i retail pakovanja a ne izmedju Platinuma i ostalih.
Kartice sa oznakom CT4620 (Value) imaju na sebi Creative (ili Philips) CT1297 AD/DA konvertore a CT4760 (gde spadaju Player, Mp3 i Platinum) imaju Sigmatel 9721. Cini mi se da sam video negde retail Live 1024 sa pozlacenim izlazima.
Na zalost, Live kartice i dalje ne dostizu odgovarajuci kvalitet u muzickoj reprodukciji kao stariji i/ili jeftiniji modeli Aureala, Terrateca, Diamonda ili Turtle Beacha, koji se na nasem trzistu mogu na prste nabrojati.
Drugim recima uzmi taj Platinum, dobija se i daljinski :)

Notax kakvi bre pozlaceni RCA kad decko slusa mp3 a i Samsunzi su mu opaki :D, samo bi bacio pare a nikakvu razliku ne bi cuo.

Po mom misljenju glupo je imati liniju i zvucnike za komp, ajd imaju opravdanje ljudi koji nece da pale uredjaje od 5k€ zbog nekog glupog CS-a ali za drugo????

Znaci sve ti to lepo prodaj pa ako hoces zurku uzmi Z560, a ako ne juri neke Klipsh da ti ih neko dofura spolja ili sacekaj malo da dodju novi z680.

Pozdrav.

Misko je napisao(la):
Notax kakvi bre pozlaceni RCA kad decko slusa mp3 a i Samsunzi su mu opaki :D, samo bi bacio pare a nikakvu razliku ne bi cuo.

Po mom misljenju glupo je imati liniju i zvucnike za komp, ajd imaju opravdanje ljudi koji nece da pale uredjaje od 5k€ zbog nekog glupog CS-a ali za drugo????

Znaci sve ti to lepo prodaj pa ako hoces zurku uzmi Z560, a ako ne juri neke Klipsh da ti ih neko dofura spolja ili sacekaj malo da dodju novi z680.

Pozdrav.

Ti kao da nisi procitao zasta choveku treba sve to. Mixovanje, 2 nezavisna sistema itd. Ako ga ti licno dobro znas, pa mislis da od mixovanja nema nista, nego se samo lozi, to je vec druga stvar i to cete vas dvojica da raspravite.:D

Moram i ja malo da se umesham :) BTW,video sam te notax na sajmu audio opreme u hajatu.A eto i zgodne prilike da napravimo paralelu izmedju ove dve naizgled potpuno razlicite stvari.Naslusao sam se tamo raznih stvarcica,a verovatno i ti.I sve mi je manje jasno zasto davati tolike pare na sisteme koji zvuce malo bolje od onih do 700 dem(mislim na zvucnike,a i pojacala).Kriva odnosa pare/performanse je logaritamska,tako da se pri boljim sistema jako malo dobije za mnogo vecu svotu novca.Mnogo je znanja ulozeno u hifi od svog nastanka ali imam osecaj da sadasnji hifi manijaci(kako ih ja iz miloste zovem) ,pokusavaju samo da nesto mrace.Nemoj da se uvredish notax,ti si mi pomogao pri pravljenju mojih zvucnika,a uopste i ne mislim nikoga da vredjam.Jednostavno dosli smo do zasicenja gde mogu da se nadju sistemi odlicnog zvuka za relativno male pare(secash se Wienna-haydn modela sa sajma za samo 220e po komadu).Shodno tome pozlaceni konektori su super stvar,ali opet toliko malo doprinose boljem kvalitetu zvuka na zvucnim karticama da je to neprimetno,a obicni konektori vremenom sigurno nece oksidirati-pre cemo zameniti zv. karticu 5 puta za to vreme.:wave;

Mx je napisao(la):
Moram i ja malo da se umesham :) BTW,video sam te notax na sajmu audio opreme u hajatu.A eto i zgodne prilike da napravimo paralelu izmedju ove dve naizgled potpuno razlicite stvari.Naslusao sam se tamo raznih stvarcica,a verovatno i ti.I sve mi je manje jasno zasto davati tolike pare na sisteme koji zvuce malo bolje od onih do 700 dem(mislim na zvucnike,a i pojacala).Kriva odnosa pare/performanse je logaritamska,tako da se pri boljim sistema jako malo dobije za mnogo vecu svotu novca.Mnogo je znanja ulozeno u hifi od svog nastanka ali imam osecaj da sadasnji hifi manijaci(kako ih ja iz miloste zovem) ,pokusavaju samo da nesto mrace.Nemoj da se uvredish notax,ti si mi pomogao pri pravljenju mojih zvucnika,a uopste i ne mislim nikoga da vredjam.Jednostavno dosli smo do zasicenja gde mogu da se nadju sistemi odlicnog zvuka za relativno male pare(secash se Wienna-haydn modela sa sajma za samo 220e po komadu).Shodno tome pozlaceni konektori su super stvar,ali opet toliko malo doprinose boljem kvalitetu zvuka na zvucnim karticama da je to neprimetno,a obicni konektori vremenom sigurno nece oksidirati-pre cemo zameniti zv. karticu 5 puta za to vreme.:wave;

Zasto bi se vredjao neko, ako se radi o argumentovanoj raspravi?
Pa da obrazlozimm stav o Platinium karti.
Nije stvar sto u tome da su konektori RCA, pa pozlaceni zbog zvuka, vec je nekoliko realnih raloga, ali druge, prakticne prirode.
Kada imas pozlacene RCA konektore, mozes veeeliki broj puta da namestas kablove, a da to ne utice na konektor na katrici ili na kvalitet zvuka na istoj. Znaci moze doci do fizickog ostecenja 3.5 mm konektora na katrici, chemu sam nekoliko puta bio svedok kod AWE64 i 32 zvucnih. Dolazi i do oksidiranja tih konektora zbog habanja, sto utice na zvuk iz karice, dok je kod pozlacenih konektora to nemoguce (ne oksidiraju).
Oksidacija se ne desava zbog starenja, tj. nije vezano samo za vreme, vec zbog habanja zastitnog sloja konektora, pa ako se mnogo haba, brze ce i oksidirati.
Vec sam pre napisao da i ceo komplex od D/A konvertora do izlaza nije isti, tj. bolje je uradjen na full verziji kartica. Nisu dzabe Value verzije kartica (bez obzira da li je u pitanju AWE64 ili Live!) u trenutku izlaska kostale 180 DM, a full verzije 400 DM.
Zbog nacina upotrebe, koji je chovek opisao, smatram da je bolje uzeti tu karticu, nego Audigy Value. Na papiru je Audigy bolji, u praksi - PRC!.
Sto se tice audio uredjaja, donekle se slazem. Sve ti je to pitanje toga : 1. koliko imas para ; 2. koliko volis hi-fi ; 3. gde postavljas svoju granicu (koliko ces da potrosis za kvalitet koji zelis) ; 4. pitanje ushiju i njihove osetljivosti (ne vashki, nego ushesa). Poslednji razlog moze da se nalazi na bilo kom mestu razloga od 1 do 4.
To da neki hi-fi manijaci pokusavaju da mrace, pokusavaju i MRACHE, ali samo tako, i to se potpuno slazem. Negde vise, negde manje. Primer je strana industrija kablova (zvucnichkih i interkonekcijskih) gde ima takvih prica, da je to kao humoreska. Pa, treba prodati kablove od 400 E za metar nekome. To je umetnost.
Ja imam svoje granice za pojedine uredjaje (koje su za vecinu ljudi nepojmljivo visoke, ali sta da im radim). Granica je, naravno, mnooogo iznad onoga sto mogu da priustim (za sada :D).

Nazad
Vrh Dno